Utligning etter nok en triller

Fra sesongbeste til nesten ingenting. Oilers vet å gjøre det spennende i sin egen storstue, men unngikk for første gang i årets sluttspill sudden death i Dnb Arena. Dermed står det 2-2 og med det lever spenningen i beste velgående når neste kapittel skal skrives på Hamar på lørdag.

De første minuttene av første periode var slik alle kamper i denne semifinaleserien har vært. Oilers inntok hovmesterrollen og lot gjestene kjøre showet. Hadde virkelig ikke spillerne forstått at man måtte opp i tauene i kveldens kamp ? Joda! Etter litt over seks minutter tar Oilers for første gang ledelsen fra start i denne semifinaleserien. Gjestenes Johansson slurver utilgivelig rett foran egen keeper og Vigier finner Morley som setter pucke elegant til side for Østlund, 1-0!

Greg Mauldin, Luc Snuggerud og Markus Vikingstad feirer Oilers' andre scoring i den fjerde semifinalen. Det endte med fire. Og tre i mot... (foto: Oddmund Sola)

Fra nå av så ikke hjemmelaget seg tilbake. Plutselig vant man dueller og skapte farligheter på løpende bånd. Midtveis i perioden får gjestenes Bull en tominutter for krysstakling. Powerplay til hjemmelaget men det er ikke mye å skryte av. Faktisk spiller man bedre fem mot fem og da finner man tilbake til duellspillet som gjør gjestene usikre. Og det er akkurat det som skjer når hjemmelaget dobler sin ledelse noen minutter før første pause. Sil har relativt god kontroll men roter det til for seg og Phil Lane skyter først i løse lufta før han får sendt pucken mot mål, og på returen dukker Mauldin opp og pirker pucken mellom bena på Østlund og hjemmelaget leder 2-0!. Dommerne velger å se på video men finner ingenting unaturlig og dermed har Oilers virkelig vist at de er påskrudd for anledningen.

En fantastisk andre halvdel av denne perioden som vises fint igjen med at skuddstatistikken etter første halvdel var 5-6, men til pause var det 16-7. Altså ett eneste skudd hadde gjestene på Henrik Holm de siste ti minuttene av perioden.

Andre periode. Ville gjestene endelig våkne ? Nei ikke nevneverdig. Oilers er heldigvis innstilt på å kjempe videre og gir alt i hver eneste takling. Gjestenes Dahlstrøm liker også det men liker ikke så godt å bli taklet og ryker rett ut når han dundrer Ulriksen inn i vantet. Unødig hardt mener dommerne som gir han to minutter for roughing.  Så var det overtallsspillet til Oilers da. Ingen avslutninger på mål, kun gjestenes ene fra Rønnild som Holm redder.  Gjestene rir det hele av og snart er man fem mot fem igjen – enn så lenge.

Magnus Hoff har tenningsnivået i orden og han liker ikke når nevnte Dahlstrøm tilfeldigvis kommer borti ham. Hoff tar igjen og ryker da på en to minutter for roughing. Ikke verst av Hoff å ta seg av en spiller som er halvmeteren høyere!  Om Hoff sin utvisning var unødvendig kan diskuteres, men det som skjer halvminuttet senere er også diskutabelt. Da er det gjestenes Steffen Thoresen som er borti å pirker på keeper Holm, som faller. To minutter for tripping på Thoresen og dermed unngår Oilers et fryktet undertall takket være Thoresens inngripen.

Og nå skjer det fort. Med Thoresen utvist er det dropp i gjestenes sone. Droppen vinnes av Vigier, ut til Sveum som slipper den til Snuggerud. Han spiller raskt til Morley som på direkten legger pucken klar for skudd igjen hos Snuggerud. «Bang»  sier det så ligger pucken i mål bak Østlund, 3-0!

Enkelt og meget effektivt spill av hjemmelaget gjør at taket nesten reiser seg i Dnb Arena.

Fra nå av er det lekestue i Dnb Arena. At hjemmelaget ikke får mer enn fem skudd i denne perioden skyldes ene og alene at man forsøker på diverse fiks-faks man kan gjøre når man leder 3-0. Hadde noe av dette gitt uttelling hadde det vært noen fantastiske mål hvor keeper og hele Hamar hadde vært utspilt. Oilers kjører over Sil nå og vinner både førstedueller og andredueller.  Egentlig er det bare rett og rimelig at Phil Lane skal score noen minutter før pause. Ulriksen tar pucken med inn i sonen og spiller den hardt inn bak mål, og ut på andre siden. Der kommer Phil Lane og har overhode ingen god vinkel, men akkurat vinkelen er det han treffer når han fyrer av. 4-0 og de tilreisende fra Hamar har lite å komme med.

Gjestenes Josephs som knapt har opplevd motgang etter at han kom til Hamar blir gretten og dette tar han ut i en unødvendig hard takling på Sveum som står et stykke fra vantet, og dermed får hard medfart mot vantet. Dermed 2+10 på Josephs og gjestene har mistet et offensivt våpen de neste tolv minuttene.  Perioden ebber ut med 2-0 til Oilers og totalt 4-0. At gjestene vinner skuddene 5-8 forteller ingenting og Oilers får trampeklapp til neste pause.

Tredje periode gir oss umiddelbart noen spørsmål. Har gjestene tapt og tenker neste kamp ? Og har Oilers det som skal til for å holde dette inn ? Ut i fra kampen så langt er det liten tvil om at Oilers har god kontroll. Men mål preger kamper og om det er nervøsitet hos hjemmelaget som gjør at gjestene får overta initiativet vites ikke men etter fem kjappe skudd på Holm må trener Bjorkstrand ta timeout.  Timeout etter tre minutter av perioden er uvanlig men noe er iferd med å skje og ganske riktig.

To minutter senere reduserer Øksnes for de blågule og med 1-4 virker det som om gjestene får troen på at dette ikke er umulig. Oilers har heldigvis ikke tenkt å gi seg. Man leder tross alt 4-1. Men så scorer plutselig gjestene igjen. Med ni minutter igjen står det plutselig 2-4 og om ikke håpet var tent før så er det hvertfall tent nå. Det er Zettergren som får stå altfor alene ute i slottet.

Nå kjører bortelaget det de har av offensivt guds. Det er ingenting å tape nå. Oilers står bra opp og det blir lite avslutninger på Holm mens Oilers på få minutter har sjanser både fra Lucia, Johannesen, Vikingstad og Løvlie.

Dette ser ut til å gå veien men så scorer plutselig bortelaget enda engang. Etter å ikke ha hatt et eneste skudd siden forrige scoring så scorer Bull på et ikke altfor vanskelig skudd. 4-3!

Actiondramaet The Comeback fortsetter for Peter Lorentzen (bildet) og resten av gutta. Du kan nå sikre deg billetter til den sjette semifinalen på Ticketmaster. (foto: Oddmund Sola)

Dermed er premissene lagt for resten av perioden. Det vil bli et rotterace, og det ble det virkelig. Tyve sekunder etter siste redusering er Larrivee farlig på et skudd men Holm er med. Da tar gjestene timeout. Etter timeouten blir likevel keeper Østlund stående men når Oilers må ta en icing forlater han buret. Nå har gjestene nesten to minutter på seg til å utligne, men Oilers bare trenger å få pucken ut i midtsonen – eller enda bedre, inn i det tomme buret. Josephs får skutt men igjen er Holm med.

Tiden går og gjestene går i offside med litt over minuttet igjen.  De tar ingen sjanser og Østlund må inn i mål igjen. Men fem sekunder senere forlater han igjen buret når lagkammeratene hans vinner droppen. Det er lett å se hva planen til gjestene er. Trafikkork foran Holm og skudd fra gullhjelm Irving. Irving får to skuddsjanser med ti sekunders mellomrom men Holm er med på begge. Og til slutt står det fattige fem sekunder igjen på klokka når det er dropp til venstre ut fra Holm. Vigier og Fogstrøm som har hatt mange droppfighter, og de siste har Vigier vunnet.

Han vinner også denne siste droppen men aner ikke hvor pucken er og holder seg i nærheten av Fogstrøm som blir irritert når han får «frimerke» og når han i tillegg hører sirenen går slår han løs på Vigier.  Så dukker Burlon opp før gjestenes Johansson tar rennafart fra egen boks og møter Ulriksen til fight. Disse fem får alle 5+20 for tumultene som oppstår, og publikum får litt ekstra underholdning på tampen.

Dermed klarer Oilers det kunststykket og gjøre 4-0 etter to perioder til en nervepirrende kamp. Det betyr selvsagt ingenting nå. I sluttspillet er seier det som teller og om man vinner 4-0 eller 4-3 betyr ingenting. For Oilers sin del bør det være inspirerende å se at man kan spille Storhamar ut, som man til de grader gjorde i deler av kampen.

Nå må man bare nullstille og ta med seg de positive tankene til lørdagens kamp på Hamar. Med 2-2 etter fire kamper er serien helt åpen og den som vil mest kan fort være de som står igjen som vinner.

Kapteinen går foran. Med fem minutter spilt av tredje periode på stillingen 4-0 går kaptein Forsberg ned å tekker et skudd fra en SIL-back. Skuddet er knallhardt og det er lett å se at det kjennes godt. Sekundet senere er Forsberg oppe igjen og når samme back sekunder senere får pucken tilbake så står Forsberg klar for å tekke neste skudd. Heldigvis kommer ikke det skuddet, men det viser oppofrelse av høyeste klasse og en kaptein som er villig til å blø for drakten.

*** 28 Forsberg

Kapteinen står frem i dag. Får de andre med seg i krigen og må gjøre akkurat det samme på lørdag.

** 13 Morley

Gullhjelmen scorer og assisterer og leser spillet fremdragende i midtperioden.  +2 i sin del av kampen

* 37 Vigier

Vinner seks dropper de siste to minuttene av kampen noe som fort kan være kampavgjørende. Assist på ledermålet og +2 i sin del av kampen. Mest benyttet av utespillerne på begge lag i dag.

Tekst: Anders Vegstein.