Full pott i hjemmepremieren

Etter at hjemmelaget tidlig gikk opp i både 1-0 og 2-0 ble det aldri veldig spennende i sesongens første hjemmematch, mot Sparta. Gjestene var merkelig tamme og bare når Oilers roet ned var de noenlunde på bølgelengde. For hjemmelaget var det kjekt å se 4 arbeidende rekker og en Van Guilder i scoringsform.

Med unntak av de første sekundene der Humphries gav bort pucken på egen blålinje, var det hjemmelaget som åpnet klart best. Allerede i det første minutt rundes av presser Kissel høyt i banen og Spartaback slurver utilgivelig rett ved sin keeper. Kissel har pucken bak mål og kollegaene Søberg og Van Guilder stormer mot mål. To Spartaspillere er observante på Søberg men ingen ser Van Guilder før det er for sent og ett flott pass fra Kissel senere har hjemmelaget tatt ledelsen. Litt av en hjemmedebut i Getligaen for den skuddvillige amerikaneren.

Det skulle ikke gå lenge før neste puck låg bak Ward i Spartaburet. Kontringvillige Tim Kunes tar pucken med framover, finner Medhus på sin venstreside. Medhus avanserer noe meter før han legger pucken inn foran mål der Kunes kommer susende og forandrer puckens retning slik at Anders Henriksen kan avslutte fra skrått hold. En keeper i flytsonen hadde muligens tatt skuddet, men pucken går inn og fjerderekka har kvittert. 2-0 og kampen har så vidt begynt.

Hjemmelaget fortsetter nå å kjøre over sin motstander fra Sarpsborg. Og  det går fort, for fort for gjestenes Henriksen som må ty til ulovligheter og får hvile i to minutter i det vi runder fem spilte minutter. Powerplayet til Oilers har vært noe rustent lenge og det var ikke topp kvalitet på det som ble vist nå heller. Pucken går fra mann til mann men det brukes for lang tid og gjestene får avklart.

Det samme skjer minuttet etter at gjestene er fulltallige. Da klarer vi like godt å pådra seg en lagstraff for seks spillere på isen. Igjen blir det ingen uttelling for Oilers. Mye nesten men ikke mål.

Gjestene blir igjen fulltallige og like etterpå er det hjemmelaget som kludrer det til i byttene. Seks mann og utvisningsvante Tommy Kristiansen må gå å sette seg. Etter at hjemmelaget en stund ledet 12-0 i skudd ble det hvertfall avfyrt noen skudd fra bortelaget nå, men ikke av den farligste sorten. Oilers klarerer og viser at de kan spille i undertall, selv om det tidvis virket uvanlig vanskelig å bare få pucken ut av sonen!

Mot slutten av perioden skjedde det noen episoder. Først må den ene hoveddommeren kaste inn håndkledet etter å ha blitt truffet av pucken i nakken. Det gikk heldigvis bra og han var raskt tilbake igjen. Men etter en lang spillersekvens skal dommer Solem se på video. Det er Magnus Hoffs flotte gjennomløp fra blålinjen og helt inn til Ward i Spartamålet som skal granskes.

Fra vår vinkel så det ut som pucken var inne, men vi har sett mange mål i årenes løp som dommerne har glemt å blåse på. Solem bruker ikke så veldig lang tid i boksen før han får beskjed om at pucken har vært inne. Dermed 3-0 og Magnus Hoff får dermed sin puck til odel og eie etter å ha scoret sitt første Oilersmål. Sparta protesterer litt for syns skyld men virker til å innse at de ikke har noen sak.

Minuttet senere får Tommy Kristiansen besøke fryseboksen for andre gang denne kvelden. En høy kølle på Eriksson gir to minutter, noe Tommy var ganske enig i.

Spartas overtall gir noen farligheter men Ruben Smith står stødig og perioden ender med ledelse 3-0 etter 14-6 i skudd. Selv om hjemmelaget kanskje burde ledet enda mer, var det gjestenes Patrick Eriksson som hadde den største sjansen da han på åpent mål klarte å bomme.

I midtperioden var det tydelig at det i gjestenes garderobe hadde vært en alvorsprat. Bortelaget var mye mer på hugget og Ruben Smith måtte gjøre flere gode redninger. Det kan virke som hjemmelaget også – ubevisst – slappet litt mer av. Er det noen idrett sånnt straffer seg så er det i hockey. En interference på Forsberg var det som skulle til. Hagberg får seg en av mange smeller når han ikke får med seg at Forsberg kommer rett mot ham.

Overtall til bortelaget og kraftig press. Vel halvminuttet ut i utvisningen kommer reduseringen. Oilers har like før hatt muligheten til å klarere men klarer det ikke og etter en flott pasning fra McCoremark over til Gerbrandt scorer denne etter han først skyter i Sveum før han setter returen i mål. 1-3!

Nå kjører bortelaget. De har fått nytt håp i kampen og Oilers lar de også overta mye av initiativet. Gjestene tar nesten Oilers igjen på skuddstatistikken men mål får de ikke. Og når vi runder halvspilt kamp virker det som om hjemmelaget skjønner alvoret. Det går ikke an å cruise seg inn til seier i Getligaen. Tempoet økes og plutselig har Oilers igjen 7-8 skudd uten at gjestene har noen.

Gjestenes Thoresen pådrar seg så en tripping og Oilers skal igjen ha powerplay. Hjemmelaget legger nå et kraftig press på de blåkledde fra Sarpsborg. De sender av gårde flere skudd og gjestene klarer ikke klarere. Til slutt er det Van Guilder som får veldig god plass i slottet og med Forsberg og Kissel foran keeper har denne minimalt med sikt når VanGuilder sender av gårde en håndleddskudd, i mål! 4-1.

Dermed en overtallsscoring på Oilers, noe som ønskes velkommen for alle som husker fjorårets mange målløse powerplay.

Minuttet senere pådrar veteran Henrik Solberg seg en tominutter for tripping. Gjestene presser og når det gjenstår 13 sekunder av Solbergs utvisning pådrar likegodt Macaulay også en tominutter, for hekting. Man skal være særs dyktig for å utnytte 5 mot 3 i kun 13 sekunder og gjestene klarer heller ikke dra noen nytte av det. Solberg entrer raskt isen og gjestene spiller vanlig overtall.

Etter et skikkelig møljespill foran Ruben Smith får Peter Lorentzen tak i pucken like utenfor egen keeper. Plutselig kommer Peter på at han for noen år siden var norges(!) raskeste skøyteløper og setter opp dampen.  Han skjærer elegant inn foran Bovim hos gjestene som ikke har annet å gjøre enn å hekte Peter like før han skal avslutte. To minutter på Bovim og fire mot fire inntil Macaulay kommer innpå.

Perioden avsluttes med noen sjanser til hjemmelaget men grunnet sin gode start av perioden er det bortelaget som vinner skuddene med 11-12.

4-1 foran tredje periode og god kontroll. Vel tre minutter ut i perioden får nesten et gjennombrudd men pucken er for hard og går til icing. I de nye reglene er det blitt farlig å prøve å bytte når det er icing og trener Gulbrandsen må sende Søberg rett utpå igjen før dommerne reagerer. Etter en advarsel er det ingen bønn lenger så spillerne må lære seg å holde seg på isen når det er icing.

Dropp etter icing i Oilers sone. Gjestene biter seg fast  og etter hvert får Ohrn pucken bak Oilersmålet. Med Sveum på ryggen drar han seg fint inn foran mål og setter pucken i mål! 2-4 og ny spenning i kampen.

Nå spiller Oilers god gammeldags Oilershockey med liten risiko men tar de sjansene som kommer. At Rokseth får tominutter for en hekting betyr innsats i undertall men heldigvis for Oilers blir det ingen mål. Å trene på undertall er viktig. Det viste Friskkampen og i så måte gjøres det en god innsats i dette undertallet også.  Ruben Smith har noen gode redninger og hjemmelaget er flinke å presse gjestene ut i rundvant hvor det scores får mål fra.

Idet trener Lenny Eriksson trolig vurderer om han skal ta sin keeper ut i et siste forsøk, så øker likegodt Oilers sin ledelse.  Fra en kjempesjanse til Sparta er det Søberg som tar pucken med seg ut i midtsonen. Han finner Kissel som flipper pucken videre til VanGuilder som viderefører pucken i mål. Nok en gang kan det stilles spørsmålstegn ved keeperspillet til gjestene.

Uansett 5-2 og med det målet sikret keeper Ward seg å få spille kampen ut.

Det siste av interesse i kampen skjer 11 sekunder før slutt når en frustrert Nermark tar tak i Soares etter at denne har gitt han en dytt. Hans hanske i ansiktet på Soares er nok til at han får hvile de siste sekundene.

Dermed tar hjemmelaget en oppskriftsmessig seier i premieren.  Det virker som om trener Gulbrandsen har funnet rekkene sine. Alle fire rekkene jobber veldig bra og vil slite ut flere lag enn Sparta. De defensive feilene finnes fortsatt men de var færre i dag enn tidligere. Ungguttene fra østlandet virker å ha funnet sin plass i laget og også utlendingene vil bli bra. Litt tid på man kunne gi spillerne til å bli kjent i laget.

Hva så med gjestene Sparta ? Nå var nok neppe en lang busstur den beste forutsetning. Ei heller at sentrale Malmstrøm ikke var med. De virket likevel å være ganske tynt besatt. Utlendingene kunne vært bedre og det var i grunnen Oilers sin egen feil at Sparta noen ganger følte de var med i kampen. Med to tap på to kamper lyser nok allerede varsellampene i Sarpsborg.

Kveldens øyeblikk

Det kan virke som om matrerialforvalter Stangvik har steget i gradene. Etter at dommer Solem gir hjemmelaget en advarsel for «feil bytte under icing» er ellers så sindige Stangvik rasende og gestikulerer voldsomt i boksen. Selv når trenerteamet har akseptert hendelsen fortsetter Stangvik sin tirade mot dommeren. I det pausesignalet går noen minutter senere har han roet seg såpass at han lar det være med å fortsette diskusjonen med en av linjedommerne. Bra engasjement!

Kveldens stjerner

***Mark Van Guilder

Selv om Mark ikke viste fram sitt knallharde skudd så scoret han likevel 3 mål og skjøt 8 skudd. God kamp

** Dan Kissel

Viser mye bra, og er hjernen bak 1-0. Skyter 7 skudd og er nære på. Viktig at Dan er i slaget.

* Ruben Smith

Gjør flere gode redninger og noen helt fantastiske. At han gir oss hjertestans annenhver gang han er bak mål får så være.