Kontrollert seier til slutt

Oilers vant 3-0 over Kongsvinger i kveldens kamp i Dnb Arena. Hjemmelaget var fullstendig overlegne kampen i gjennom men måtte vente hele 45 minutter før den første pucken gikk inn bak gjestenes meget gode keeper Furseth. Det ble aldri særlig spennende i kveld og det var egentlig bare et tidsspørsmål før hjemmelaget fikk hull på byllen.

For gjestene Kongsvingers del var kampen defensivt nær perfekt og gjorde sitt til at hjemmelaget nok måtte slite mer enn de hadde sett for seg.

Første periode var jevnspilt i ett minutt. Etter 1-1 i skudd ble det enveiskjøring og ineffektivitet på høyt nivå fra hjemmelaget. 19-3 i skudd sier det meste, og bortelagets spillere hadde store problemer med i hele tatt få kontroll på pucken. Hadde det ikke vært for keeper Furseth innsats helt bak kunne gjestene mer oppskriftsmessig ledet med noen mål til første pause.

Typisk for Oilers er det hjemmelaget som pådrar seg den første utvisningen når CDA får en utvisning for hekting han ikke forstår mye av. Dommer Bakken som vel dømte sin første kamp i Dnb Arena er imidlertid ikke til å overtale og CDA må ta turen ut. Det som til da hadde vært et stormløp mot gjestenes keeper ble litt mer normalisert men de store farlighetene uteblir og hjemmelaget rir det hele av.

Med vel tre minutter igjen å spille er det hjemmelaget som får sjansen i overtall. Nybo er altfor sent inne når han skal takle og ender opp med å knetakle Rokseth på en måte vi ikke liker å se. Heldigvis ingen skade på Rokseth og klart for overtall for Oilers. Hjemmelaget får nå noen store sjanser men nok engang er gjestenes keeper i veien for alt og perioden ebber ut målløs, noe gjestene helt klart bør være mest fornøyde med.

Oilers Kongsvinger
Klart for Kongsvinger i nest siste seriekamp for Tommy Kristiansen (bildet) og resten av Oilers. (arkivfoto: Oddmund Sola)

I midtperioden får Oilers sjansen i overtall allerede etter 36 sekunder når Tommy Kristiansen blir hektet i scoringsposisjon. Som i forrige overtall transporteres puck og det skytes halvfarlig men keeper er med og gjestene får klarert. Med halvminuttet igjen av overtallet pådrar gjestene seg like godt enda en utvisning når Tranavsky ryker ut for høy kølle.

Men nok engang er det noe som mangler i hjemmelagets overtall. Istedenfor å spille ut motstanderen blir det å holde på puck å vente på alternative pasningsmottakere og først kommer den ene røde utpå og minuttet etter er gjestene fulltallige. Hjemmelaget fortsetter å kjøre på. Skudd avløses av nye skudd som alle stopper i Furseth. Han får også god hjelp av sine backer.

Etter vel åtte minutter ryker Van Guilder ut med en albuetakling bak gjestenes keeper. Dermed gjestenes andre overtall og skal man i denne kampen si at gjestene noen gang var med på notene så må det være i dette overtallet. De får fyrt av 2-3 skudd og på en riktig dårlig dag kunne det fort blitt et baklengs for Ruben Smith, men Ruben er konsentrert til tross for lite å gjøre og han tar det som kommer.

Thoresen Roughnecks

Resten av perioden er mer enveiskjørt igjen. Gjestene begynner å bli slitne mens hjemmelaget begynner å bli oppgitt. Halvminuttet før pause får Kuuluvainen to minutter for tripping og hjemmelaget avslutter perioden i overtall. Store muligheter nok en gang men til tross for 28-5 i skudd står det utrolig nok 0-0 etter to perioder. Magnus Hoff er bl.a. gjennom to ganger helt alene uten å score men han er langt fra alene om å ha store sjanser.

47-8 i skudd etter to perioder sier det meste. Det går nesten ikke an å unngå å score når man har 47 skudd på mål. Og spørsmålet foran siste periode var jo bare når måtte det første målet komme. For det måtte det jo.

Tredje periode begynner som de to første. Hjemmelaget kjører showet mens gjestene til tross for at de er sluttkjørte får ny energi av å se at de klarer å spille så bra mot serielederen. Men så får Håvard Steen en relativt billig utvisning når han presser Humphries mot vantet og Oilers får overtall.

Soares vinner droppen for n`te gang i kveld. Etter litt om og men skyter Soares men keeper ser utgangen og redder. Ny dropp. Soares vinner den igjen, får pucken tilbake via Sveum og skyter i nettveggen på en slik måte at halve arenaen tror det er mål.  Oilers beholder pucken og finner nå på at de skal prøve med one-touch. Pucken går fra Soares ned til Salsten tilside for mål. Han spiller den på direkten ut i slottet der Tommy K har ryddet plass og står  ganske alene og fra hans kølle går pucken rett i mål! 1-0!

Tommy

Oilers brukte 52 skudd på å score sitt første skudd.

De neste minuttene nå er gjestene litt mer med mens hjemmelaget puster litt ut etter å ha scoret. I det vi nærmer oss halvspilt periode får gjestenes Lennhammer utvisning for å ha spilt pucken over vantet i egen sone. Dermed får Oilers igjen sjansen i overtall og nå går det fort. Oilers vinner droppen og setter press. Plutselig er prikkskytter Soares uvanlig alene i slottet mens Tommy K og Eirik Salsten gjør en god jobb foran keeper. Dermed sender han pucken elegant i nettaket og Oilers leder 2-0!

Så der Oilers brukte 52 skudd på å få sitt første mål brukte de bare to skudd på å få sitt neste.

Kampen er avgjort men gjestene fortsetter å forsøke men kreftene er oppbrukt og det blir spede forsøk. Og bedre blir det ikke når Lennhammer mister pucken på egen blå og sender 3 Oilersspillere mot en Kongsvingerback. Lennhammer blir nødt til å ty til ulovligheter slik at han nok en gang må ut i fryseboksen. Rekka med Søberg/Kissel/VanGuilder får prøve seg først i overtall men farlig blir det først når Salsten/Kristiansen/Soares-rekka overtar. Etter noen trekk er det igjen one-touch som virker. Soares mottar pucken fra Sveum på back og legger den på direkten over til Humphries som enkelt kan skyte pucken i åpent mål. 3-0.

Periodens skudd blir «bare» 15-3 men med 3-0 i scoringer er effektiviteten i siste periode respektabel. At alle målene kommer i overtall gjør ingenting. Oilers trenger å trene på å score i overtall.

Hva skal man så konkludere med i kveldens kamp. Når topp møter bunn kan det fort bli undervurdering, men det var i grunnen ikke det i denne kampen. Oilers hadde vilje og tæl og kjørte i lange perioder over gjestene. Det var ikke snakk om å slippe seg nedpå. Men effektiviteten vi har sett de siste kampene var borte. Kanskje det er en form for undervurdering det også ?  62-11 i skudd er ikke spennende. At hele 20 av de 62 skuddene kommer fra backer er bra. At det kun er Macaulay og CDA som ikke har skudd i dag er også bra. Skudd gir (som regel) mål så det er bare å skyte!

Gjestene Kongsvinger skal ha honnør for en meget bra gjennomført kamp. Å bli rundspilt slik de gjorde i første periode er ikke kjekt. Mange lag i en slik situasjon hadde fort blitt usportslige men det virker som om Kongsvinger har innfunnet seg med sin situasjon og jobber knallhardt ut ifra sine forutsetninger.  Defensivt gjorde de en kjempekamp og det kostet nok såpass mye at det ikke ble mye igjen offensivt.

For hjemmelaget er poengene det viktigste. Nullen måtte sprekke og til slutt ble det noen flotte overtallsmål.

Oilers røff

Kveldens øyeblikk

Gjestenes keeper ropes opp som deres beste spiller ved kampslutt. Unison jubel blant publikum. Sjelden har juryen hatt en enklere oppgave og sjelden har applausen fra publikum vært mer fortjent. Også Oilersspillerne klappet sine køller på isen og de aller fleste hadde noen ekstra ord å si til keeperen når de takket for kampen.

Kveldens stjerner

*** JOSH SOARES

Tre av tre mulige poeng på gullhjelmen. Flott prikkskyting og samarbeide med Tommy K og Salsten fungerer veldig bra.

Vinner nesten alt av dropper og er sentral som aldri før.

** DENNIS SVEUM

To assist og +3 i kampen. Styrer powerplay rutinert og har full kontroll bakover. Thoresen må ha likt hva han såg i kveld.

* TOMMY KRISTIANSEN

Ble så oppgitt av lagets ineffektivitet i andre periode at han bare satt å lo. Tok ansvar og scoret det viktige førstemålet.

Skaffer utvisninger og går i krigen. Sender også av gårde så mange skudd som 7 i dagens kamp i den for tiden giftigste rekken til Oilers.