Målkalas

Oilers vant oppskriftsmessig 8-4 over Stjernen, men underveis var det mye som ikke fulgte oppskriften og bare vissheten om at Stjernen sjelden klarer å spille god hockey i 3 perioder gjorde at ingen fikk panikk når bortelaget ledet flere ganger i innledningen av kampen.

Første periode begynte egentlig ganske oppskriftsmessig. Oilers gikk hardt ut og allerede  etter 01.37 kom Stjernen bakpå når Nielsen må ta en hekting. Oilers sitt overtall har vært av den varierende sorten i år og riktig før publikum rekker å danne seg et inntrykk av det første overtallet i kveld så utligner Mario Lucia antall spillere i fryseboksen når han tar en tripping i offensiv sone. Det betyr spill fire mot fire men det betyr og at Stjernen får ett kort overtall, og det utnytter de elegant. Gullhjelm Lindblad viser hvorfor han har gullhjelmen når han prikkskyter helt oppe i krysset, utagbart for kveldens målvakt Jonas Wikstøl. 0-1 og lettere sjokkbølger i borteleiren.

Det ble et målrikt oppgjør mot Stjernen! #10 kunne feire hat-trick foran Oilersfamilien i DNB Arena. Foto: Oddmund Sola

Et par minutter senere er det klart for enda en Oilers-utvisning når Djupvik må ta en hekting. Oilers sitt undertall er bra og Stjernen har ingen skudd på Wikstøl i dette overtallet. Men like etterpå smeller det igjen. Først er det Lindblad som igjen prøver seg men Wikstøl er med, men sekunder senere får plutselig Trnavsky stå uvanlig ensom i slottet og han dundrer pucken mellom bena på Wikstøl og 0-2!

For Oilers sin del kom heldigvis reduseringen ganske så kjapt. Faktisk bare 9 sekunder senere. Stjerne-backen Philip Hansen har full kontroll men mister den fort når han ser at pucken ikke er på kølleblad. Det hele ender med knall og fall og Jacob Lagace får plutselig sjansen alene med Tommy Johansen i Stjernen-buret. En flott finte senere er stillingen 1-2 og fornyet tro for hjemmelaget.

Hjemmelaget våkner litt til liv nå og Mauldin og Lagace er farlig frempå like etterpå, men sistnevnte tas og gjestenes Stian Hansen må hvile i inntil to minutter.  Oilers etablerer seg raskt i sonen og  til slutt er det den skadefrie Burlon som setter opp Rokseth på skudd. Keeper Johansen redder men på returen er Lagace nådeløs og 2-2!

Men det spillemessige overtaket man forventet av utligningen uteblir, og heller ikke Ponomarenko halvgalne takling på Djupvik som gir 2 minutter. Dermed overtall men Vigiers skudd blir det eneste og mens vi sitter å tenker at det hadde vært deilig med et ledermål før pause så kommer det, men i «feil» ende. Bortelaget danser seg gjennom et seigt Oilersforsvar og når Brøms tar en ekstra finte mot venstre er målet åpent. Dermed er det gjestene som går til første pause med 2-3 ledelse. 10-8 i skudd forteller om lekk begge veier og mye å jobbe med for begge lag.

Var det så et bedre motivert Oilerslag som entret isen etter en lang kunstløppause i 2 per ? Nei, innledningsvis virket det ikke som om noen hadde sagt noe i pausen for det fortsatte som i første periode. Og det gikk over fire minutter før Markus Søberg hadde et halvfarlig skudd på keeper.

Men etter vel seks minutter tenkte ungdomsrekka at det fikk være nok. Thomas Berg-Paulsen setter fart fra egen sone og tar pucken med seg inn i sonen, bak keeper og legger flott på skrå til posisjonen han selv var i to sekunder tidligere. Der står Robin Haglund og lader børsa, 3-3!

Nå måtte vel hjemmelaget våkne for alvor, når selv ungguttene tar tak? Tja, Mauldin våknet i form av innsats og utvisning. En hekting sender han i utvisningsboksen men nå presenterer Oilers seg med høyt press. Av ukjente årsaker har alltid lag som spiller powerplay god tid og opptrer ofte nonchalant i egen sone. Søberg og Lagace er på hugget og når de bryter på gjestenes blå og kommer to mot en tennes varsellampene. Lagace spiller flott til Søberg som istedenfor å skyte legger pucken tilbake til Lagace som har tatt plass foran mål. Målet er åpent og pucken går inn, men dommerne har sett det man lurte litt på fra tribunen også. Var det skøyta ? Neida, det var fra skøyta til kølla og i mål. Sånn gjør bare en som har gullhjelm og nå gjorde han det for tredje gang i dag og et fåtall capser endte på isen – for å markere hattrick. Dermed har Oilers tatt ledelsen for første gang i kampen i det vi runder halvspilt kamp. Men Stjernen var ikke slukket. Bare to minutter senere utligner gullhjelm Lindblad når Trnavsky spiller en hard puck foran mål.  4-4 og berettiget murring.

Bare sekunder senere er det Lagace som er sterkest i en «mann mot mann-duell» og det kan resultere i to minutter for interference. Nytt overtall for Stjernen, men det er Kristian Forsberg som får første skudd bare som en advarsel for minuttet senere smeller det igjen bak Tommy Johansen. Oilers har glemt at de er i undertall og dundrer på mot et overrasket Stjernen-lag som istedenfor å etablere i Oilers sone blir hardt presset i egen sone! Pucken legges hardt inn og som keepere flest spretter Tommy Johansen bak for å stanse den. Det som ikke var like lurt var at han spilte den tilbake der den kom fra. Og der står Patrick Ulriksen og legger pucken på mål hvor Mauldin er millimetre fra å score men pucken går i stolpen. På returen er derimot Djupvik Løvlie påpasselig og setter pucken i tomt bur. Dermed leder Oilers 5-4 og de har prestert to undertallsmål i samme periode. Det er like bra som det er skremmende for bortelaget. Og det slutter ikke der.

Med drøyt fem minutter igjen av perioden spiller Oilers med stor selvtillit og Mario Lucia som egentlig ikke har bidratt med så mye annet enn utvisningen i første periode får pucken på veg ut av gjestenes sone, men han vender opp på blå og ser at Mats Mostue har blitt igjen i rundvant. Med en nydelig pass legger han pucken flott på Mostues kølle som dermed styrer pucken fint i mål via keeper Johansen, 6-4!

Nå slappes det litt mer av i Dnb Arena men Mario Lucia vil mer, og når han bråvender på egen blå følger bortelagets Brøms ikke med i hele tatt og kveldens klareste tripping utføres. Begge dommerne hever armen på likt så den er det ingen tvil om.

De siste minuttene av perioden, i overtall blir flere skudd på mål men ingen mål. Dermed 6-4 og hele 20-7 i skudd i denne perioden. Oilers har overtatt og foran tredje periode kan man trygt slå fast at bortelaget nok engang vil slite med å fullføre 60 gode minutter med hockey.

Tredje periode ble dommernes periode. De fant frem noen utvisninger av den enkle sorten samt litt kompensering men det var likt begge veier og ingen så brukte mye energi på å bry seg. Først fikk kaptein Eskesen på Stjernen en tominutter for tripping. Den var han ikke så enig i.  Powerplayoppstillingen til Oilers som tidligere i sesongen knapt har bestått av backer i hele tatt var sammensatt slik at når Johannes Johannesen på skrå ut fra slottet – og langt vekke fra sin vante blålinje, scoret mål så var assistene fra Burlon og Rokseth. Et rent bakmål med andre ord, 7-4!.  Noen minutter senere er det Mauldin som får en heller tvilsom utvisning. Etter god innsats i midtsonen røver han pucken fra sin motstander men ender opp med en utvisning for slashing.

Skulle Oilers score nok et mål i undertall ? Akkurat den jobben ble ikke lettere når Brandon Burlon tar en tominutter for slashing bare tyve sekunder etter Mauldins. Dermed blir det spill 3 mot 5, men ikke så lenge for noen strakser senere er det bortelaget som får utvisning. Trnavsky tar en tripping på Forsberg som hopper inn i en situasjon ved rundvant, og da er man tilbake til vanlig overtall for Stjernen.  Oilers er snart fullt lag og når Lagace blir hindret på gjestenes blålinje må det bli nok en utvisning. Det betyr at Oilers også får spille 5 mot 3, men bare 16 sekunder.

16 sekunder er mer enn nok i ishockey og fra dropp etablerer Oilers seg raskt og Burlon finner Forsberg i slottet som på direkten skyter pucken i krysset bak Tommy Johansen, 8-4!

Kampen er avgjort, gjestene er sluttkjørte og de siste deres siste skudd for kvelden kom hele 11 minutter før slutt. Oilers pynter på skuddstatistikken med seks skudd etter Forsbergs mål, inkl en Myrengutvisning. Dermed ender skuddene hele 41-19 og da er 8-4 bare rett og rimelig.

Oilers vinner dermed 8-4 og tar med seg tre meget viktige poeng. Storhamar avgir poeng til Lillehammer og spenningen er stor foran innspurten i årets Get-Liga. Når det er sagt så var halve kampen i dag ikke til å skremme noen som helst og bare et ordentlig skippertak gjorde jobben i kveld til godkjent. Gjestene var ikke bedre enn at det gikk greit, men spillemessig var dette feil retning med tanke på hvor man er i sesongen. Det er heldigvis tid til å få tilbake skadde og nye spillere og laget har jo vist tidligere i sesongen at de kan, så det er bare å jobbe hardt.

For gjestene fra Plankebyen ser det mer mørkt ut. Laget har enkelte som leverer men det blir for mye personlige feil og med en økonomi som er dårligere enn på lenge ser det ikke bra ut. Den gamle helten Rune Gulliksen har overtatt treneransvaret etter Bengt Åke Gustavson og er nok en billigere løsning, men han klarer neppe lage gull av litt for mye gråstein.  Takket være at det bare er ni lag i årets Get-liga vil ikke Stjernen ha noen problemer med å komme til sluttspillet men alt annet enn kvartfinale-exit vil overraske.

Oilers sliter med å hente inn gjestenes ledelse når ungdommene tar ansvar. Jørgen Kvål slipper pucken til Berg-Paulsen på rødlinjen. Han fosser fremover, inn i gjestenes sone, bak mål og med en nydelig pass gjennom målgården treffer han Haglund som på direkten kan sette pucken i den delen av målet keeper ikke har rukket å komme over til. Flott mål, og Oilers har ligger under for siste gang i kveldens kamp.

*** 10 LAGACE

Scorer tre mål og jobber som vanlig godt. Skyter fem skudd og fremprovoserer også utvisninger. Viktige egenskaper når man nærmer seg sluttspill.

** 28 FORSBERG

En av få som fungerer første halvdel av kampen. Fungerer også resten av kampen og skyter fem skudd han også. Krones med scoring og som vanlig 110% innsats. Ofte i kamper det butter litt imot man ser hvor viktig kapteinen er.