Kamper

Norsk Topphockey

Moral ga poeng

Oilers sikret seg et viktig poeng helt på tampen av kveldens kamp mot medaljekandidat Lillehammer. De rødkledde åpnet klart best men hjemmelaget kom mer og mer med og med god arbeidsinnsats og høy moral klarte de å utligne like før slutt. I straffekonken var det derimot ingen tvil og de rødkledde to med ekstrapoenget.

Åpningsperioden var ikke minuttet gammel før Eirik Salsten ble spilt fri alene med keeper, men han kom nok litt for nær gjestenes keeper og fikk ikke riktig avsluttet skikkelig. Lillehammer har hatt sine problemer i det siste men i motsetning til Oilers har de et styrespill og de har pucksikre spillere som behersker dette.  Ved bortelagets første mål ser vi et typisk eksempel på et lag uten veldig stor selvtillit. Spencer Humphries er involvert i flere feilvalg og det blir panikkartete forsøk på å få pucken vekk. Når motstanderne heter Cameron og Vigier blir man straffet for slikt, og det er til slutt gullhjelmen Vigier som kan sette pucken i åpen(!) kasse, 0-1.

Det ble en triller da Oilers møtte Lillehammer til førjulskamp i DNB Arena. Til slutt vant gjestene etter straffeslagskonkurranse. (foto: Oddmund Sola)

En kalddusj for hjemmelaget men fullt fortjent og bortelaget viser mye bedre presisjon i denne perioden. Oilersspillerne blir satt under press og har store problemer med å finne hverandre og Henrik Holm må i aksjon flere ganger.  At Oilers vinner skuddene med 14-10 sier ikke mye om kampforløpet. Flere av skuddene er for å bytte og ender i beste fall med dropp, og er lite farlige.

Midtperioden måtte gi en kvalitetsheving, og det gjorde den. Men som i alle kamper i år, så glemmer Oilers plutselig hva de holder på med, når vi tar et bytt når Lillehammer har pucken i egen sone kan det blir farlig. Ulriksen spiller en lang pucken frem til Morley. Han venter til Benik har fått farten opp og sender pucken mot mål der Benik nydelig bare styrer den videre opp i nettaket. Dette mens Oilers holder på å posisjonere seg etter et bytt. 0-2 og en enda lenger reise for hjemmelaget. Noen sekunder senere får vi se noe av det som bor i hjemmelaget. Når Morley tripper Joi Johannesen får vi en extra angriper før utvisningen iverksettes og nå er det bra spill. Johannesen er først farlig frampå men keeper redder. De neste 15 sekundene bor hjemmelaget i Lillehammers sone og flere farligheter oppstår før en Lillehammerkølle til slutt får rensket unna.

Hjemmelagets powerplay har ikke vært all verden i år. Nå vinner hjemmelaget droppen og etablerer seg men bortelaget klarerer og det blir ikke noe mer enn noen skudd fra blålinjen som keeper ser utgangen av.  Men nå virker det som om hjemmelaget har fått troen får nå kjøres det virkelig på. Hjemmelaget har på ingen måte gitt opp selv om man ligger under med to mål. Og etter litt over halvspilt periode får man belønning for strevet. Junior Rødne tar fint med seg pucken fra bak mål og legger den ut til Soares og når Djupvik har plassert seg rett foran mål må returen fra Soares nødvendigvis ende et sted og der er Djupvik som tar pucken i en runddans før han setter den elegant mellom bena på keeper, 1-2. Unge Rødne fikk også assistpoeng her. N

Nå er hjemmelaget virkelig gode. Bortelaget virker slitne og har plutselig mer enn nok med å forsvare seg, og derfor virker det så utrolig unødvendig at Djupvik må dra gjestenes Eidsa i egen sone noen minutter senere, for er det noe vi vet Lillehammer kan, så er det powerplay. Men hjemmelaget spiller bra undertall og etter som klokken går begynner man å ane et håp om at dette kan gå, men «plutselig» scorer gjestene. Benik får en fin passning fra Dineen og vips så står det 1-3. Og det i Oilers beste periode i kampen.

Hjemmelaget fortsetter å ha tro på det de gjør og får i så måte betalt når hissige Bakken må ta en trippingutvisning med vel to minutter igjen av perioden. Gedig er høyt i banen når Bakken tripper ham og vi får igjen overtall av Oilers. Men de små detaljer avgjør og når man istedenfor direkteskudd først velger å stanse pucken, så er det nok til at en motstander får kastet seg fram. Idet vi nærmer oss slutten av overtallet får også Oilers en utvisning. Igjen er det tripping og denne gang er det kaptein Forsberg som må ut. Dermed ebber perioden ut med ledelse 1-3 til Lillehammer og powerplay for gjestene i starten av tredje periode.

Tredje periode starter altså med overtall for gjestene men dette får de ingenting ut av. I det hele virker gjestene etter hvert slitne og selv om de får noen enorme sjanser til å punktere kampen så evner de ikke å sette pucken i mål. Hjemmelaget derimot har andre planer. Etter vel tre minutter av perioden presses det på. Og når Rapuzzi får tvervendt og sendt pucken mot mål er det unggutten Rødne som står nærmest keeper. Pucken går i mål og Rødne krediteres scoringen. Etter hvert endres dette til Rapuzzi, så det hele må være en aldri så liten tabbe av keeper som lar pucken gå via seg selv og i mål. Uansett Rødne får assist og det samme gjør kaptein Forsberg. 2-3 og nok av minutter igjen til å score mer.

Periodens eneste utvisning er det kaptein Forsberg som får når han etter all sannsynlighet hindrer et mål med en hekting. Foppa er ikke enig, men det er hvertfall ingen tvil om at han hindrer Lillehammerspilleren i å få avslutte når gjestene kommer 2 mot 3. Nå starter en kanonade mot Henrik Holm.  Pucken glir forbi målet flere ganger uten at det blir uttelling. Rapuzzi får nesten sjansen når han er mye raskere enn Lillehammers Ellis, men sistnevnte blir liggende  etter duellen og dommerne velger å ikke dømme noe som helst. Like før hjemmelaget er fulltallige skjærer Hoff inn bak to rødkledde men alene med keeper klarer han ikke overliste denne og vi er like langt. Nå bølger spillet frem og tilbake. Salsten er i samme posisjon som i åpningsminuttet men klarer ikke gjøre noe med det. Brett Cameron blir tatt hardt av Joi Johannesen og liker det dårlig, men hevnen noen sekunder senere er av det milde slaget og uttarter overhode ikke.

Nå er publikum med. Med halve perioden igjen kan ennå alt skje.

Hjemmelaget har momentum i kampen og gjestene bare lemper pucken til icing, som linjedommerne glatt visker ut hver eneste gang. Så blir det fyr i det når unggutten Rødne skyter pucken når dommeren blåser offside. Lille Bakken liker det dårlig og lar unggutten få både et slag og en krysstakling uten at dommerne gjør noe med det. Tøft gjort av gjestenes nr 44.  Tiden går nå så altfor fort. Gjestene har sine relativt store sjanser og Oilers har på sin side også sjanser til å utligne og sjansene blir bare større og større etter hvert som vi nærmer oss full tid. Men Lillehammer spiller klokt og presser hjemmelaget så de aldri får god tid noen steder på banen. Med vel to minutter igjen å spille forlater Holm buret, mens Oilers har pucken i egen sone.  Gjestene er faktisk nære på å stjele pucken fra Oilers idet Holm forlater buret men vi slipper med skrekken og snart er pucken i bortelagets sone og det er spill 6 mot 5. Alle vet hvordan det pleier å ende når det ene laget tar ut keeper, men noe må man gjøre.  Med 1,24 igjen sender en Lillehammerspiller pucken knallhardt ut av sonen, i motsatt vant og pucken glir mot det tomme målet……….men utenfor! Istedenfor å bli helt har han laget en totalt unødvendig dropp i egen sone

Med kveldens viktigste dropp foran seg tar Oilers timeout. Nå legges planen og det er hjelpetrener Hallfors som tegner og forklarer. Nevnte dropp vinnes av Soares og Oilers kan etablere. Gedig får skutt men keeper redder og det blir kaos i slottet, Gjestene tror de har klart å avverge men Johannesen klarer med et nødskrik å holde pucken inne i sonen.  Nytt skudd på keeper som redder, og returen fås det ikke dreis på så pucken bare glir fint inn til keeper som blokkerer. 50 sekunder igjen og ny dropp. Igjen Soares og han taper droppen, men Lillehammerspilleren som får pucken klarer ikke å få den ut av sonen så «back» Rapuzzi plukker den opp, sender den videre til Joi Johannesen som slipper den fint videre til Gedig. Og når Oilers endelig har trafikk foran mål, og Kokkala tar sikten til keeper så går like godt skuddet til Gedig i nettet og hjemmelaget har utlignet til 3-3 med 27 sekunder igjen å spille.

De siste 27 sekundene er Oilers sine, og de har faktisk noen sjanser til å avgjøre det hele men det ender med 3-3 etter 18-14 i skudd i tredje periode.

Da er det klart for bingo i form av Sudden death. Her spilles det tre mot tre og tekniske spillere kommer til sin rett, dvs Lillehammers utlendinger. Men et hvert angrep som ikke ender i mål ender ofte i kontring andre veien så det var farlig hele tiden. Men skuddene 3-9 sier det meste om hvem som presset. 9 skudd i sudden death er uvanlig mye og det viser at Henrik Holm jobbet for lønna i kampens siste minutter også. Det blir ingen mål og dermed skal det avgjøres på straffer.

Det begynner bra for Oilers når Gedig setter den første men deretter er det bare Lillehammer. Til tross for at Dineen bommer på sin første så bommer også Rapuzzi på vår neste og når Cameron scorer på Lillehammers andre er vi like langt. Så får unggutten Rødne muligheten og han er nære på men det blir med forsøket. Neste er Morley som med en herlig dragning åpner for å sette pucken mellom bena på Holm. Dermed leder bortelaget og når Søberg bommer så er alt opp til Benik.  Og Benik gjør som han allerede har gjort to ganger i dag, han scorer. Dermed vinner bortelaget ekstrapoenget og drar tilbake til Oppland med to poeng mens ett poeng blir værende igjen i Stavanger.

Totalt sett var Lillehammer mye bedre enn Oilers i første periode. I andre periode jevnet det seg mer ut, men gjestene har fortsatt spisskompetansen Oilers manger. I tredje periode er det utrolig at ikke gjestene scorer, men hjemmelaget takker og bukker og utligner med halvminuttet igjen å spille

KVELDENS ØYEBLIKK

Et stykke ut i siste periode får Spencer Humphries pucken rett i ansiktet. Alle som har tatt i en puck vet at den er tung. Når den i tillegg kommer i kanskje nærmere 100km/t må det være veldig vondt. Spencer kom seg i garderoben og det er bare å håpe at vi ikke har fått enda en spiller på den lange skadelisten.

KVELDENS STJERNER:

*** 28 FORSBERG

Går igjen foran som en kaptein skal med innsats og tel. Står også for 2/3 av utvisningene men særlig den siste var av den viktige sorten. Må få de andre med seg i hver eneste kamp fremover.

** 25 RAPUZZI

Streaken med poeng i hver kamp fortsetter. En bra prestasjon i et varierende lag. Har sammen med Soares den egenskapen mange ikke tar frem i dag, nemlig å holde litt på pucken.  Blir viktig fremover.

* 38 HOLM

Sikrer en stjerne på sitt spill i sudden death. Er høyt og lavt. Også i kampen ellers, særlig i tredje periode redder han Oilers flere ganger.

Tekst: Anders Vegstein