Kamper

Norsk Topphockey

Ny hjemmeseier

Oilers vant 2-0 over Stjernen i torsdagens kamp i DNb Arena. Foruten de første 5-6 minuttene var det mye grums og det var bra for hjemmelaget at Stjernen sliter enda mer enn Oilers. Men poengene er det viktigste og den beste medisin mot utfordringene laget sliter med er å vinne.

Oilers gikk ut i hundre og selv om Stjernen vant alle droppene innledningsvis var det tydelig at hjemmelaget var fast bestemt på å vise seg frem fra en bedre side enn det vi såg mot Lillehammer på tirsdag. Grunnet sykdom og skader på Salsten, Børresen og Sveum måtte rekkene igjen rokkeres og førsterekka bestod i kveld av Soares, Reed og Lorentzen.

Farlig ble det først når tredjerekka med Romano, Kokkola og Djupvik Løvlie satte fart. Like før hadde Stjernen hatt en kjempesjanse alene foran Holm men stabile Holm reddet. Nå setter Romano fart gjennom slottet og Stjernens Nr 8 Tollefsen ser seg nødvendig å utføre en slashing så Romano ikke får skutt. Dommerne får også med seg dette og hjemmelaget skal spille overtall allerede før to minutter er passert.

Seier 2-0 og viktige poeng for Oilers mot Stjernen. Her feirer målscorer Spencer Humphries (i midten) kampens første scoring med laglameratene. (foto: Oddmund Sola)

Oilers har ennå ikke scort i overtall i år og powerplayrekka består av Soares, Romano, Djupvik Løvlie med backene Rokseth og Humphries. Oilers etablerer press i Stjernens sone, Soares tar pucken med seg ned mot rundvant men slipper den heller opp til Rokseth. Han har en skuddmulighet men velger heller en flott pasning til Humphries som kan lade direkteskudd. Pang og 1-0!

Virket for øvrig ikke som keeper var særlig dekket, men skuddet er hardt og Oilers har scoret sitt første overtallsmål for sesongen. Med to lag som har slitt innledningvis er det første målet utrolig viktig i en slik kamp, og det virker som Oilers bare gir gass videre. De formelig fosser over sine rødkledde gjester og gjestenes keeper, ex-Oilers Tommy Johansen er både god å heldig når han avverger flere scoringer. Oilers har like mange skudd på mål de første 5 minuttene som de brukte halve kampen på mot Lillehammer, så dette lover bra.

Men så, skjer det noe. Vikingstad mister pucken på veg fremover og Curtis Gedig ser seg nødt til å krysstakle Stjernenspilleren på veg gjennom. Dermed overtall for gjestene. Men gjestenes overtall er av den moderate sorten. Ikke et eneste skudd på mål og to ganger icingpuck er beholdningen og det bør ikke skremme Oilers i det hele tatt, men etter denne utvisningen er Oilers tilbake til «mye nesten».

Pucken spretter i hytt og vær og det som var lekende lett for få minutter siden er nå vanskelig. Dermed slipper man ufrivillig gjestene inn i kampen og bare en opplagt Henrik Holm avverger at flere personlige feil blir utslagsgivende. Og slik blir resten av perioden. Gjestene er ikke stort dårligere enn hjemmelaget men nok til at de ikke får til noe særlig.

Får Jonas Djupvik Løvlie (bildet) og de andre oilersgutta noe å juble for når de møter Stjernen i Fredrikstad lørdag ettermiddag? Her fra sesongens første møte mellom lagene i DNB Arena. (foto: Oddmund Sola)

Når vi nærmer oss to minutter av perioden setter Markus Søberg fart inn i sonen til Stjernen. Idet han skal skjære inn foran mål blir han slashet av Bröms som dermed får to minutter. Oilers får nå en fin sjanse til å øke sin ledelse, med forrige utvisning friskt i minne.

Igjen er det powerplayrekka som etablerer og Soares flipp-pass er nære på å treffe Romano foran mål. Like etterpå vil publikum ha en utvisning når Humphries stuper med hodet først inn i vantet, men det ser faktisk ut som han selv er skyld i hendelsen og dommerne gjør rett i å ikke gjøre noe som helst. Stjernebenken som har god utsikt til hendelsen mener det burde vært en klar diving-utvisning på Oilers nr.2. Det blir ikke noe mer av overtallet, eller perioden heller og med 13-11 i skudd ser vi at Oilers sin gode åpning sakte men sikkert ble innhentet av Stjernen.

Midtperioden er bare 45 sekunder gammel når Lorentzen pådrar seg en hekting i midtsonen. Den ser noe billig ut, men det protesteres ingenting så da er den vel grei. Altså nytt overtall for gjestene og det bør bli bedre enn det de viste i første periode. Og det begynner bra for gjestene. Det første minuttet av overtallet brenner de av halvparten av sine skudd i denne perioden men Holm og boxen til Oilers jobber godt og til slutt får Strøm pucken ut av sonen.  Oilers rir det av men bare vel minuttet etter at man er fulltallige er det nytt undertall for hjemmelaget.

Denne gang er det Djupvik Løvlie som tripper en Stjernenspiller og 2 minutter i fryseboksen på han. Igjen kommer Stjernen til farligheter men Holm er med og det virker ikke veldig sterkt det gjestene har å by på i overtall så langt i kampen. Oilers rir igjen av det hele og i spill fem mot fem er Oilers det farligste laget men det mangler ennå mye på at dette er bra.

Når klokken nærmer seg 12 minutter av midtperioden får vi kveldens klareste utvisning. Månsson slasher Peter Lorentzen sin kølle så den knekker og selv med beviset liggende på isen er svensken ikke veldig enig i utvisningen. Oilers etablerer seg med en gang og Soares får sjansen men keeper redder. Så er Rokseth frempå med et skudd men Stjernen avklarer og det blir ingen utteling for hjemmelaget. Idet gjestene er fulltallige fosser Oilers frem og det blir lagt fint igjen til finske Kokkola som sender av gårde en suser av et skudd. Skuddet treffer stolpe – og ut. Så nær var finnen sin første hardt tiltrengte scoring i Oilers. Stjernen får avklart å når de kommer inn i Oilers sone mister Villiam Strøm hodet et øyeblikk og slasher en motstanders kølle og vel så det. Mulig enda klarere denne enn Loretzens køllebrekk men hvertfall to minutter overtall for gjestene.

Overtall til gjestene men det er Oilers som kjører og pucken legges i gjestenes sone før det jobbes i rundvant. På den måten går det første halvminuttet og deretter bruke gjestene det neste halvminuttet på å etablere seg. Det siste minuttet bruker de på å sende pucken alle andre steder enn på en lagkamerats kølleblad, og på den måten får Oilers flyttet seg etter. Det mest spennende blir når Oilers plutselig gjør et vågalt bytte og gjestene får komme fire mot to, mens svenske Månsson velger et raskt skudd som ikke gir uttelling.

Stort mer skjer ikke i midtperioden. 11-6 i skudd forteller at hjemmelaget er de farligste men gjestene trenger bare et mål i siste periode for å komme ajour.

Tidligere år har Oilers vært ekstremt flinke å spille på resultat gjennom spill med lav risiko i egen sone. Det er litt usikkert om dagens Oilers-lag er kommet dit enda at de kan spille på resultat. Lav risiko finner hvertfall ikke enda og tredjeperioden ble akkurat så spennende som den ikke burde blitt. Spillet bølger frem og tilbake, ofte helt tilfeldig hvem som vinner pucken og det er sjelden mer enn tre pasninger innad i hvert lag.

Idet vi har rundet halvspilt periode er gjestenes Anders Pedersen i fokus. Først blir han fint frispilt og får muligheten alene med Holm, men igjen er Holm på plass. Like etterpå blir han utvist for det som såg ut som en billig holding.  Hjemmelagets powerplay har for lengst sunket ned på vanlig nivå. En leken Romano er det nærmeste vi kommer mål.

Det begynner nå å haste for Stjernen og det må planlegges når keeper skal ut. Derfor passer det veldig dårlig for dem at Haugen pådrar seg en trippingutvisning når Reed er i ferd med å ta seg forbi ham. Reed har sine utfordringer og denne utvisninger han skaffer blir hans bidrag i kveld.  Kan hjemmelaget nå punktere kampen med sitt femte overtall for kvelden. Overtallet begynner bra og det blir et bra skudd, men uten uttelling. Like før bortelaget er fulltallige får Forsberg en enorm sjanse til å score men for nærmest åpent mål setter han den utenfor. Gedig prøver på en frekkis fra bak mållinjen men pucken treffer utsiden av stolpen, og bortelaget kan klarere. Idet bortelaget er fulltallig spiller Mostue en av mange icingpucker i kveld, relativt upresset.

Med litt over minuttet igjen å spille tar da Stjernen timeout og tar nå ut keeper. Med seks mot fem blir det alltid hektisk. Dårlig plass med mange spillere kan bli litt kaotisk. Fra dropp blir det litt frem og tilbake før Stjernen klarer å etablere i Oilers`sone. De får også noen avslutninger men Holm og hans menn er på hugget og klarer å avverge. Viktig også pucken ut av sonen, og at den ikke er så hard at den går til icing. Istedenfor må Stjernen begynne på ny bakfra. Men istedenfor å få fart på pucken og jobbe den inn i Oilers sin sone ender det med at Oilers presser Stjernen hardt i deres egen sone. Djupvik Løvlie presser Eskesen til å slå en pasning i rundvant hvor Lorentzen har lest av pucken kan komme.

Eskesen gjør for så vidt opp for seg med å gjøre en god «redning» på Lorentzens skudd men fra skøyta hans går pucken ut til Djupvik Løvlie, men igjen er Eskesen på plass og redder, men igjen fra skøyta hans går pucken ut i slottet, hvor kaptein Forsberg er på vakt. Med en vakker backhand setter han pucken opp i nettaket og dobler hjemmelagets ledelse.

Dermed kan Oilers og de vel 3300 på tribunene puste lettet ut.

Oilers vinner 2-0 og tar tre meget viktige poeng. For gjestene ser det mørkt ut. For andre kamp på rad går de av isen uten å score, og det det kjøres hardt på få spillere, særlig på slutten.

For hjemmelaget er det poengene som er det viktigste. Om noen uker er det ingen som husker hvordan spillet var, kun at Oilers vant. Det virker som om spillerne ikke kjenner hverandre skikkelig enda, og det er vel naturlig ettersom det er så store utskiftninger i laget i år. Så kan man spørre seg hvor lang tid det bør ta før de kjenner hverandre.

KVELDENS ØYEBLIKK

Spencer Humphries kanonskudd i motsatt kryss som lenge såg ut til å bli kveldens eneste. I en kamp uten mange positive øyeblikk er målet hans noe som kan huskes.