Oilers avgjorde til slutt

Til slutt ble det  velvoksne 4-1 over Frisk i kveldens kamp i DNB Arena. Kampen inneholdt mange situasjoner og dommerne fikk etter hvert mye å stri med men hjemmelaget holdt hodet kaldt når det trengtes og sikret seg tre viktige poeng.

Etter den flotte kampen mot VIF tidligere i uken var spenningen først og fremst knyttet til om Oilers kunne fortsette fremgangen og vise at laget var klar til det kommende sluttspillet. I så måte var Frisk en grei motstander da det er et lag Oilers tidvis har slitt med men likevel er et lag som må slås om man skal noen som helst mulighet til å hente hjem byttå, midtveis i april.

Oilers er så avgjort påskrudd fra start. Allerede etter 18 sekunder er Markus Vikingstad farlig frempå og hjemmelaget presser høyt og hardt de første minuttene. Friskspillerne har statistrollen og må lempe ut i midtsonen før de kan løpe å bytte.  Oilers etablerer raskt et overtall i antall skudd og har fire skudd før gjestenes får sitt første.

Magnus Hoff får en fin sjanse etter fem minutters spill men idet han skjærer inn foran keeper Dahlberg står Frisks Henrik Ødegaard og passer på å gi ham et puff sånn at han kolliderer med keeper Dahlberg. Merkelig agering av Ødegaard men heldigvis blir ikke keeper Dahlberg skadet, slik han ble i sluttspillet for to sesonger siden når Anders Bastiansen sendte Spencer Humphries strakt inn i egen keeper og Dahlberg var ute for resten av finaleserien.  Dahlberg er snart oppe igjen og resten av Frisklaget våkner også etter hvert og er iferd med å spille seg inn i kampen når gullhjelm Bonis er uheldig å dunker kølla si opp i ansiktet på Vigier.

Dermed kveldens første overtall og det er hjemmelaget som får sjansen. Vi har friskt i minne hvordan overtallsspill ble omsatt i mål mot VIF i Furuset Forum, men i kveldens første overtall mangler det litt. Først bruker laget lang tid på å etablere seg og når det skjer så er marginene imot hjemmelaget.

Bortelaget rir det hele av, og får ny energi av dette. Og det blir ikke bedre når Bonis i kamp om pucken blir trippet av keeper Holm i trengt posisjon. Et Frisk-lag som har kommet sterkt tilbake får dermed sjansen i powerplay. Selv om Frisk får hele fem avslutninger på Holm i dette overtallet så er ikke skuddene altfor vanskelige. Returene er Oilers først på så det blir ingen uttelling for gjestene heller i deres første overtall.

Gjestene fortsetter å trykke på og når Vigier pådrar seg en tominutter for interference ser det enda mørkere ut for hjemmelaget. At det i hele tatt blir delt ut utvisning i denne situasjonen kan diskuteres men den etter hvert upopulære Christian Persson er ikke i tvil og dytten fra Vigier gir ham to minutter i fryseboksen. Bortelaget presser på og har sine sjanser men Holm – og ikke minst de foran ham gjør en god jobb.
Det blir ingen mål i åpningsperioden og man kan trygt si at lagene delte den broderlig mellom seg. Oilers ledet 7-4 i skudd halvveis ut perioden men etter de første ti minuttene hadde Oilers ingen flere skudd, slik at etter hvert som Frisk fikk sine sjanser endte det med 7-15 i skudd.

Midtperioden er tradisjonelt sett den mest interessante i Oilerskamper denne sesongen. Og ja, det gikk ikke mer enn halvminuttet før målet kom. Mario Lucia starter med pucken på egen banehalvdel, slipper den fint videre til Vikingstad, inn i gjestenes sone hvor Markus finner Lorentzen som ser at Lucia, med Bastiansen mer eller mindre på ryggen, er i fint driv fremover. Og i det det ser ut som Bastiansen skal sende Lucia i isen så kommer pucken fra Lorentzen og Lucia setter kølla på pucken som glir fint inn i mål, mens Lucia selv så vidt unngår stanga i sin liggende ferd forbi målet. 1-0!

Som i første periode går Oilers hardt ut, og målet har øket troen. Stephan Vigier har flere gode sjanser i åpningsminuttene av perioden, bl.a. skjærer han fint inn foran Dahlberg men skuddet går via keeper og i motsatt stolpe før en Friskkølle får klarert.  Men Oilers er også sårbare når pucken skal gå fort i egen sone. Avogtil går pucken for fort og Frisk får noen helt unødvendige halvsjanser, men med god disiplin vinnes pucken tilbake.  Etter 06,28 av perioden får Frisk hardhaus Henrik Ødegaard to minutter for roughing. En liten klinsj med Thomas Berg-Paulsen gjør at begge faller og Berg-Paulsen mister hjelmen. Dommeren mener det kvalifiserer til utvisning og Ødegaard forstår ingenting og er nok vant med hardere tak enn dette passerer.  Dermed nytt overtall til Oilers og enda verre blir det bare noen få sekunder senere når Lystad Jacobsen utfører kanskje kveldens klareste tripping når Ulriksen går forbi ham. Merkelig nok er ikke Lystad Jacobsen enig i dette, men her hever like godt begge dommerne armen så er er man ikke i tvil.

Dermed får Oilers sjansen til å spille nesten to minutter fem mot tre. Av ukjente årsaker ham som regel alle god tid når man er to mann mer på isen. Og det harmonerer dårlig med at motstanderens tre forsvarer ofrer alt for å unngå mål i mot. Så da går pucken fint fram og tilbake og noen nestenskudd prøves ikke. Men til tross for tre skudd på Dahlberg går ingen av dem inn og gjestene gjør en god jobb i undertall.

Like etterpå er det Mario Lucia som ryker ut for en roughing. Han møtes av en krysstakling av Kåsastul i gjestenes sone og svarer. Det ender med litt knuffing og dommer Persson mener Lucia er hakket ivrigere enn Kåsastul og sender kun Lucia ut. Man blir ikke mer populær av slike avgjørelser og hvertfall ikke når man i de fleste tilfeller av slikt sender begge aktører ut for å hvile.

Frisk benytter overtallet til å teste Holm skikkelig etpar ganger men Holm og hans menn er med og pucken går ikke i mål. Like etter at Oilers er fulltallige får Magnus Hoff en stor sjanse. Etter at langvarig press i gjestenes sone kommer plutselig Hoff ut fra rundvant alene med pucken ut i slottet. Men idet han skal fyre av så «glir» pucken av kølla så det hele ender med en liten lumpe inn til Dahlbergs fang.

Idet vi nærmer oss pause er  Frisk i angrep og dommer hever armen for avventende utvisning på Ulriksen. Han holder køllen til motstander og det gir to minutter. Frisks keeper sprinter av banen slik at bortelaget kan forsøke i spill seks mot fem inntil pucken enten ligger i mål eller en Oilersspiller får kontroll på den. Frisk presser nå og får noen avslutninger men til slutt går pucken over vantet og Ulriksen som i mellomtiden har gjemt seg i boksen blir hentet ut igjen for å sone. Samtidig øker temperaturen på isen og Luc Snuggerud diskuterer med flere av Friskspillerne før neste dropp. Frisk vinner droppen og får nå til et bra overtallsspill som involverer de fleste organgekledde. Til slutt får Bastiansen pucken like ved siden av Oilers sitt mål. Han venter og ser Endre Medby stå klar på motsatt side litt ute i slottet. Medby gjør ingen feil og stillingen er 1-1.

Med åtte sekunder igjen av perioden er Snuggerud uheldig og klarerer pucken rett i ansiktet på gjestenes Christiansen. Snuggerud er raskt på plass og ber om unnskyldning men gjestenes Geheb godtar tydeligvis ikke denne for idet sirenen går for full tid så planter han kølla opp i ansiktet på Snuggerud. Dette får Brandon Burlon til å tenne på alle plugger og utrolig nok så ender det med overtall til gjestene da Snuggerud og Burlon får to minutter hver, mens han som starter det hele slipper med sine to minutter for høy kølle.

Med 11-7 i skudd i denne periode og 1-1 kan man si at spenningen holder seg foran siste periode. Nå har også spillerne med sitt avslutningsnummer invitert til mer action så det er bare å benke seg foran den tredje perioden.

Og hvilken periode det skulle bli. Gjestenes overtall er ikke all verden. Oilers rir det hele lett av og pucken går frem og tilbake men halvsjanser til begge lag. Så pådrar Lucia seg nok en tominutter, denne gang for høy kølle. Men Oilers er godt forberedt og Bjørkungs skudd blir det eneste i overtallet. Minuttet etter at Oilers er fulltallige er det gjestenes Thompson som ryker på en holding. Oilers etablerer seg og Søberg får en mulighet men gjestene avklarer. Burlon er nede å henter og legger en lang puck opp mot Johannes Johannesen som har i oppgave å vake på motstanders blålinje. Pucken er for lang men Johannes forfølger den siden Dahlberg venter med å blokkere og når Johannes da kommer i full fart så spruter han is på keeperen når han må bråstanse. Noen ganger dømmes det to minutter for usportslig å gjøre slikt og Persson er ikke i tvil. To minutter for usportslig opptreden for den ellers så sindige Johannesen.

Dermed blir det spill fire mot fire men i starten virker det nesten som Frisk har overtall. Nok en gang er Bjørkung het og fyrer av flere skudd men Holm er med. Frisk har også et skudd som går like utenfor vinkelen og Oilers lever farlig en periode nå. Frisk blir så fullt lag og Thompson henter pucken i egen sone. Men så, på egen blålinje faller Thompson og den som oppfatter dette raskest er Mauldin. Han tar pucken og ganske så skjevt ut fra mål skyter han pucken mellom bena på Dahlberg og i mål!  Dahlberg er ikke fornøyd med seg selv der og en god gammel Dahlberg hadde nok tatt den – hvertfall slik vi husker den vanligvis gode svensken.

Dermed tar Oilers ledelsen 2-1 i undertall! Og nå kjører Oilers videre. Både Hoff og Lucia har muligheter men nå er Dahlberg med.  Med noe over halvspilt periode viser igjen Mauldin seg fram. Gjestenes Ødegaard har full kontroll i rundvant men Mauldin bare kjører på.  Han tar pucken fra Ødegaard og bare slipper den tilbake der han kom fra, og der står Ulriksen som har sett at Vigier står helt alene foran mål, så på direkten går pucken fra Ulriksen til Vigier som må ta imot med skøyta før han kan sette kølla på pucken og Dahlberg er sjanseløs, 3-1!

Oilers virker ikke å være ferdige for kvelden får nå er det bare å kjøre på videre. Snuggerud får registrert etpar skudd og når man nærmer seg de to siste minuttene skyter Rokseth etter at Djupvik har gjort en god jobb bak gjestenes mål. Rokseths skudd reddes flott av Dahlberg men Henrik Medhus er ikke veldig presset når han like ved Dahlberg rekker å legge ned pucken før han ekspederer den elegant opp i nettaket og 4-1!

Kampen er avgjort men det er ennå litt tid igjen til å få seg noen utvisninger. Djupvik og Kåsastul dytter litt borti hverandre og for første gang i kveld får vi en felles-utvisning. Kåsastul har også litt mer verbalt å komme med fra utvisningsboksen men det fine med hockey er at noen få minutter senere smiler spillerne til hverandre og takker for kampen – som om ingenting har hendt!

Til slutt er det Henrik Ødegaard som får seg en tominutter med halvannet minutt igjen å spille. En såkalt «late hit» på Lucia som ikke er all verden og som fra Lucias side gjenskapes med det resultat at Ødegaard faller. Men dommeren har allerede bestemt seg og Ødegaard er den eneste som må ut.

Oilers gjør noen halvhjerta forsøk på å øke ledelsen men Mauldins skudd etter 59.11 blir kampens siste. Med 17-10 i skudd  i siste periode vant hjemmelaget også skuddstatistikken med 35-32.

Oilers vinner dermed fortjent 4-1. Tirsdagens kamp mot VIF er vanskelig å toppe men innsatsen var tilstede gjennom hele kampen og det blir viktig i sluttspillet. Man makter ikke å score i overtall i kveld, men slipper heller ikke inn mål i undertall. Å score i undertall derimot gjør ingenting. Trolig tar Oilers med seg en god følelse etter denne kampen inn mot sluttspill-bobla.

Gjestene Frisk har slitt mer i år enn de såkalte ekspertene trodde. På sitt beste er de gode, men de varierer veldig. Keeper Dahlberg er nok over toppen og når en forventet sentral skikkelse som G.Thompson har -3 i sin del av kampen, blir det vanskelig.

Mauldin tar pucken med seg inn i Frisks sone, men blir hindret og Ødegaard har kontroll på pucken. Mauldin ofrer ikke Ødegaard en tanke han bare kjører på og når Ødegaard ikke er helt observant på at Mauldin er på ham så mister han pucken til Mauldin som «springer» pucken videre langs vantet bak Friskmålet. Mauldin er den som først når igjen pucken og idet Ødegaard skal til å henge ham opp så sender han pucken elegant bak seg forbi målet han nettopp passerte og ut mot Ulriksen. Friskspilleren som dekket Vigier velger å følge etter pucken bak egen keeper og da blir Vigier stående helt alene og Ulriksen har sett tegningen lenge og kan på direkten legge den til Vigier som scorer sikkert. Flott, enkelt og elegant!

***  24 MAULDIN

Den usynlige jobben blir mer og mer synlig og i tredje periode i dag er han stor. Scorer GWG og stjeler pucken fra Ødegaard på 3-1. Viktige bidrag i et sluttspill.