10/12 VICTORY

Med disiplin og robust innsats vant Oilers hele 5-1 i den tredje finalekampen i årets sluttspill. Som i forrige hjemmekamp var det Van Guilder/Nystrom/Kissel som spilte hovedrollen og når bortelagets beste spillere ikke hadde sin beste dag ble det som det ble. Flotte mål og kun en eneste utvisning viser at fokuset på å holde seg på isen var stort. Bortelaget slet mer med disiplinen og når man i tillegg slipper inn mål den ene gangen man får spille overtall blir det vanskelig å vinne i DnB Arena.

Første periode åpnet ikke så ulikt kampen vi hadde  i Dnb Arena for fire dager siden. Hjemmelaget ledet skuddstatistikken med god margin, men spillemessig var det jevnere. Men det ble stort sett farligere når Oilers kom enn når Frisk kom fremover. Hjemmelaget hadde gjort leksa si og hindret Frisk overganger. Og så lenge det står 0-0 er det spennende uansett hvor skuddene kommer.

Dan Kissel sørget for tre scoringer da Oilers slo Frisk Asker 5-1 i den tredje finalekampen onsdag kveld. (foto: Lars Kristian Aalgaard)

Allerede etter fem minutter kom kveldens første utvisning og det er bortelaget som plutselig har en spiller for mye på isen. Nordrum tar imot pucken idet han entrer isen før Medby har forlatt isen. Dermed en sjelden sjanse i overtall for Oilers og det var lett å se at dette var uvant. Hjemmelaget sliter med å etablere seg og pucken går altfor sent spillerne imellom så Frisk har god kontroll rundt egen keeper.

Det blir ingen mål og bortelaget blir fulltallig. Utover i perioden er det hjemmelaget som virker å være hvassest. Ødegaard og Tommy Kristiansen har ikke glemt hverandre og diskuterer litt foran Friskkeeperen men lite har endret seg fra forrige kamp i Dnb, og Tommy er fortsatt hakket sterkere. Både CDA og Magnus Hoff har gode sjanser og også Van Guilder er nære på de første ti minutter men keeper Helgesson er med på notene.

Symptomatisk for Oilers i dag er det når Pageau lader kanonen etter vel 12 minutter. Lille Magnus Hoff kaster seg foran og «spiser» pucken.

Like etterpå får hjemmelaget nok et overtall. Ryan Hayes hekter Rokseth på vei fram og dommerne har ikke noe annet valg enn å heve armen. Dermed nytt overtall for hjemmelaget.

Denne gang er det superrekka som er ut på og det blir et helt annet trykk nå. Og særlig når en av Friskspillerne har mistet kølla så blir det tungt for Askergutta, men de holder unna og igjen klarer altså ikke hjemmelaget å score i overtall.

Men Ryan Hayes er ikke ferdig. Med vel minuttet igjen å spille tar han en slashing på Henrik Medhus – midt på banen, og selv om Medhus gir han en liten tilbake er det Hayes som blir offer for Dommer Hansens fløyte. Dermed det tredje overtallet til hjemmelaget og den mest unødvendige utvisningen så langt. Enda mer unødvendig vil den nok virke på hjemmelaget når vi ser hva som snart skjer.

Igjen er det superrekka med Van G, Nystrom og Kissel som starter overtallet og de etablerer seg raskt i gjestenes sone. Og etter noen pasninger i sonen bestemmer Dan Kissel seg for å skyte. Med Eric Nystrom foran keeper kommer Dan på skrått inn i slottet før han elegant slipper pucken helt oppe i nettaket og Oilers har endelig scort i overtall! 1-0!  Stor jubel i Dnb Arena mens Sune Bergmans blikk til Ryan Hayes ikke trenger noen som helst forklaring.

Dermed blir det ledelse til pause for Oilers, også det nytt i denne finaleserien og skuddene 12-4 forteller at Oilers etter hvert overtok mer og mer.

Mark Van Gulder ble poengkonge sesongen 2016/17 og mottok blant annet GETs gullhjelm for sine prestasjoner. Snart kan du by på #29 i vårens draktauksjon. (foto: Oddmund Sola)

Midtperioden fortsatte som den første sluttet. Hjemmelaget er mer på hugget og har momentum i kampen. Men begge lag har stor innsats og det bølger frem og tilbake akkurat som det skal i en finale. Og plutselig, litt sånn ut av ingenting, så scorer Dan Kissel igjen. En høyre-venstre finte er nok til å sette ut Frisk-backen når Kissel tar pucken med seg inn i sonen. Helgesson er heller ikke med og skuddet sniker seg inn i motsatt hjørne. Stor jubel i Dnb Arena og Oilers leder 2-0.

Like etterpå er Frisks Mikkel Christiansen uheldig og får kølla til en medspiller opp i ansiktet. Med blodet rennende og brukket kølle styrtet han i garderoben mens materialforvalteren plukket noen tenner på isen. Men nå endret kampbildet seg. Skuddstatistikken går nå fra 15-5 til 15-12 på noen minutter og selv om ikke alle skuddene er like farlige så er det ingen tvil om at Bergmans sinte timeout har hjulpet. Mulig også hjemmelaget ubevisst trekker sitt mer bakover når man leder 2-0. Blant annet har Nordrum en farlig avslutning som går i stolpen. Også Saponari har en stor sjanse før Henrik Solberg lager en god sjanse for bortelaget når kølla hans plutselig har brukket når han skal avklare en puck. Selv om bortelaget er mer med på notene nå har også hjemmelaget sine sjanser.

En merkelig situasjon oppstår når den lille iltre Nilsson hos Frisk istedenfor å gjøre jobben sin hjemover oppsøker Martinsen som han mener hadde en for aktiv bruk av hånden når han tok ned en puck. I tillegg sover Baar på blålinjen slik at Henrik Medhus kan komme i stor fart bakfra og komme alene mot Helgesson.. Henrik forsøker en hard avslutning mellom bena på keeper, men der er det stengt og keeper blokkerer. Frisk fortsetter å jobbe på og når vi har spilt 16.45 av perioden kommer reduseringen. Med tanke på de siste minutters spill er det ikke ufortjent når Baar pirker pucken mellom bena og å i mål etter godt press fra bortelaget. Jubel også fra de 20-30 tilreisende fra Asker. Bra oppmøte det midt i uken.

For hjemmelaget er det en kalddusj og nå blir det spennende å se hva dette ville bety. For de fleste på tribunen er det betryggende å se at Oilers skjerper seg og får flere gode sjanser de siste minuttene av perioden. Så skjer det som Frisk reagerer på. Det ropes offside og spilleren Friskspilleren som kunne tatt opp kampen med Oilersbacken for å unngå icing, trekker seg derfor ut av sonen. Likevel blir det dømt icing og ikke offside. Det reageres fra Frisk-benken men dommerne mener å ha sitt på det tørre.

Dermed dropp i Frisks sone, og med trøtte spillere og superrekka til Oilers på andre siden, kan det bli farlig for Frisk nå.

Van Guilder vinner droppen og plutselig står Nystrom helt alene i slottet – med pucken.  Men han bommer på Kissels flotte pasning, men kaos har allerede oppstått og Frisk får ikke pucken ut av sonen. Pucken legges på mål og både hender og køller brukes for å få pucken unna, men igjen har Nystrom tatt oppstilling i slottet og igjen står han der alene. Denne gang gjør han ikke det 9av10 ville gjort, nemlig forsøkt nok et skudd. Istedenfor ser han Kissel i blindsonen til venstre for keeper, sender pucken hardt ut til siden der Dan Kissel kan ta seg tid til å stoppe pucken før han setter et perfekt håndleddskudd opp i nettaket bak en fortvilet Helgesson i Friskburet. Dermed 3-1 og capser på isen. Dette målet kom på et meget viktig tidspunkt. 3-1 er mye bedre enn 2-1 når vi tar neste pause. Gjestene vinner periodens skudd med 10-13.

Tredje periode blir en god periode for hjemmelaget. Med 3-1 trenger man ikke ta altfor stor risiko, men likevel må man unngå å legge seg så langt bak som man gjorde i  midtperioden. Dette klarte Oilers veldig bra og selv om gjestene hadde sine sjanser så var det relativt god kontroll å spore hos hjemmelaget.

Etter vel fem minutter får vi noe så uvanlig som en Oilers-utvisning og det ble faktisk kveldens eneste for hjemmelaget. Kjetil Martinsen ryker på en hekting i det som kunne blitt veldig farlig foran Henrik Holm. Hva har så bortelaget å by på i overtall ? De klarer å etablere seg noen ganger men etter noen pass internt klarer hjemmelaget å få pucken ut av sonen. Men så kommer målet…..

Frisks Pageau som kun spiller sin tredje kamp for gjestene misser en pasning på egen blå. Det er ganske farlig når motstanderen heter Mark Van Guilder. Plutselig kommer Oilers tre mot en. Van Guilder tar pucken med seg inn i sonen mens første mann er Tim Kunes tett fulgt av Tommy Kristiansen rett bak. Van Guilder ser at Kunes har satt kølla på isen akkurat der han vil ha pucken og akkurat der får han den også. Pang-pang mellom bena på Helgesson og 4-1. Dermed har Oilers scort i undertall.

Med 4-1 blir det vanskelig men umulig er det ikke. Det blir imidlertid ikke lettere når gjestene noen minutter senere pådrar seg kveldens andre utvisning for seks utespillere på isen. Målscorer Baar blir for ivrig og entrer isen før han skal og dermed nytt overtall for hjemmelaget.

Hjemmelaget får noen gode sjanser men overtallsmål får de ikke, for når først målet kommer er det sekundet for sent, slik at gjestene akkurat har blitt fulltallige. Gullhjelm Van Guilder er for langt bak mållinjen med pucken men han setter den via keepers rygg og inn i mål. Når du scorer sånne mål har du gullhjelm!

Dermed 5-1 og løpet kjørt. De siste minuttene blir en parademarsj. Ulykkesfuglen Pageau foretar en krysstakling på en liggende Martinsen – med dommeren rett bak. Dermed to minutter og takk for i kveld for Frisk.

Skuddene ender jevne 27-27 men Oilers vinner 5-1!.  Med en utvisning er det liten tvil om at det å være på isen hadde høy prioritet i dag. Og når man scorer i undertall skal bortelaget være glade for at Oilers ikke fikk flere utvisninger!

Oilers leder dermed 2-1 i finaleserien og legger nå press på Askerlaget som MÅ vinne i Stavanger for å ta bøtta..   Oilers virker å være litt avhengige av superrekka, men alle rekkene jobber knallhardt gjennom kampen og det er små marginer som hindrer de andre rekkene fra å score. Frisk er kanskje enda mer avhengige av at superrekka si leverer, noe de ikke gjorde i kveld. Da blir det vanskelig mot et hjemmelaget som var påskrudd.

Pasningen fra Eric Nystrom til Dan Kissel på det tredje målet er av typen man ikke glemmer så fort. Fantastisk oversikt og en ro ikke alle andre hadde hatt i den situasjonen. Målet kom også på et meget viktig tidspunkt da Frisk nettopp hadde scoret og det snart var pause.

*** DAN KISSEL

Med hattrick på 6 skudd er det effektive greier vi får fra Kissel i kveld. Og målene er av den fine sorten. Nyter godt av sine gode medspillere i superrekka

** MARK VAN GUILDER

Igjen en ener på banen. Med 1+3 så er Mark involvert i det meste som gir resultater. Dessuten jobber han begge veier og vinner de fleste dropper.