Gjestene best i generalprøven

Sesongens siste seriekamp i DNB Arena ble ikke så ulik mange andre kamper i årets serie. Fra det helt store til det helt bedrøvelige og med tap som fasit. Hvis planen var å få en del svar før sluttspillet så ble det dårlig med det.

Åpningen på kveldens kamp var virkelig noe å ta med seg. Oilers rykket til fra start og formelig kjørte over et Sparta-lag som ikke akkurat virket villige til å ofre livet for en seier i Stavanger. Hjemmelaget spilte seg til flere halvsjanser og etter hvert også noen store sjanser men Lillegrend i Spartaburet var med på notene. Men etter 11.09 var han definitivt ikke med. En Spartaspiller legger en puck løst på mål og Henrik Holm bare skyver pucken ut med leggskinnet. Her overtar Rapuzzi pucken. Han har god tid og finner ikke på noe bedre enn å legge en høy puck langs vantet inn i gjestenes sone. Men der dukker plutselig Forsberg opp og med en flott nedtak har han fått de nødvendige metrene til nærmeste back som er Rutkowski. Gjestenes nr 92 tror vel Forsberg skal legge pucken inn, men fra ganske så skrå vinkel klistrer han den i nettopp vinkelen og Oilers leder 1-0. Keeper Lillegrend burde kanskje avverget, men det var et hardt og godt skudd og jubel i DNB Arena.

På et tidspunkt leder Oilers hele 7-0 i skudd og folk på tribunene undres over hva det er som skjer. Etter ledermålet virker det som om de blåkledde fra Sarpsborg forstår at de må opp noen hakk. Og noen sekunder senere får de sjansen når Magnus Hoff pådrar seg en utvisning for holding. Kveldens første undertall for Oilers er bra. De fleste forsøkene blir stanset før keeper Holm må involvere seg. Men en gang må Holm virkelig involvere seg og det er når Malmstrøm får pucken på bakerste stolpe og har hele målet å skyte i. Men Holm reagerer lynkjapt og er over på motsatt side og redder. Malmstrøm var nok rimelig sikker på scoring der.

Oilers holder unna resten av perioden men skuddene som var 7-0 ender til pause med 10-8 og det var liten tvil om at Sparta våknet etter baklengsmålet.

Gjestene fra Sarpsborg trakk det lengste strået da Oilers møtte Sparta i DNB Arena tirsdag kveld. Foto: Oddmund Sola

Midtperioden åpner med en enorm Spartasjanse. Sparta vinner droppen og setter fart mot Henrik Holm. Etter litt klabb og babb får plutselig Eriksson sjansen helt alene foran Holm, men nok engang er Holm på plass og hindrer en opplagt scoring. Nå skjer ting fort. Rett fra dropp får Sveum pucken bak eget mål. Der møter han Malmstrøm som tripper han til to minutters hvile. Dermed får vi kveldens første overtall for hjemmelaget. Hjemmelaget etablerer seg men Sparta får etter hvert sendt pucken inn i Oilers sone, og den pucken er så hard at den spretter i vantet bak keeper og ut Osterberg som har tjuvstartet og dermed får en god skuddmulighet, men han skyter i nettveggen. Plutselig kan Oilers som jo er en mann mer på isen kontre, men det blir det ingenting av får på veg fram planter Kokkala kølla si rundt en Spartaspiller som da faller. Så istedenfor 4 mot 2 så blir det fryseboksen på Kokkala og overtallsspill kastet bort.

Med spill fire mot fire har begge lag noen muligheter men både Holm og Lillegrend er med og det blir ingen scoringer. Idet Sparta blir fulltallige har Oilers enda et halvminutt igjen med overtall, men nå spiller hjemmelaget bra og Hoff jobber til slutt til seg pucken og hjemmelaget blir fulltallige.

Like etterpå utligner Sparta. Spartas Sundher får pucken med ryggen mot mål, og Sveum i rygg. Likevel får han snudd seg og skutt og Henrik Holm hører nok bare susen av det skuddet når det passerer ham, 1-1.

Kampen er nå ganske så jevnspilt og så vel Oilers som Sparta har sine sjanser. Etter vel 8 minutter av perioden kommer plutselig Oilers to mot en. Forsberg har pucken og fra motsatt kommer Lorentzen inn. Det kan være Forsberg hadde tenkt å skyte men det ender nærmest med et skudd mot Lorentzen som ikke har mulighet til å ta imot den harde pasningen.  Like etterpå blir det blåst for ny utvisning. Bortelaget har 6 spillere på isen. Som oftest er det en spiller som ikke har forlatt isen før den han bytter med blir involvert i spillet – som gir utvisning. Men i dette tilfelle var det seks spillere som alle spilte og var langt fra sin egen boks. Da blir det også vanskelig å protestere på avgjørelsen og det blir heller en intern sak å løse hvorfor dette skjedde. Ekelund må hvertfall sette seg og nå får endelig hjemmelaget spillet overtall lenger enn sist. Og overtallet er bra. Pucken går fra mann til mann og til slutt er det Humphries som sender av gårde et farlig skudd fra blålinjen og det er like før den styres inn, men den går utenfor. Ikke lenge etter har hjemmelaget nok en god sjanse, men pucken vil ikke inn. Sparta avklarer og trøtte spillere kan erstattes etter iherdig innsats i egen sone.

Noen minutter senere er det Mats Mostue som ryker ut, for en tripping. Bortelaget lar pucken gå og for noen gode sjanser men hjemmelaget spiller også bra i undertall og mål blir det ikke……..før Oilers er fulltallige. Mostue rekker akkurat å komme inn på isen når han ser at Østby får pucken i slottet og mens dommeren har hevet armen for en avventende utvisning på en Oilersspiller skyter Østby pucken i mål, 1-2.

Om det er med eller mot spillets gang er vanskelig å si, men uansett har vi sett det mange mange ganger i år. Et Oilers som ikke omsetter sjansene sine får til slutt baklengs. Dermed går gjestene til siste pause med ledelse. Oilers vinner også denne perioden i antall skudd, men 14-13 viser hvor jevnt det er.

Tredje periode viser oss fra dropp et Oilers-lag som overhode ikke har gitt opp. Men det blir vanskelig når det gjøres personlige feil av den typen William Strøm gjør etter fire minutter. Med relativt god kontroll i egen sone klarer han å skyte pucken i en Spartaspiller slik at det oppstår en overtallssituasjon. Til slutt er det Eriksson som fyrer av, men skuddet hans går utenfor, eller rettere sagt i armen på Henrik Malmstrøm som står tilside for mål. Når pucken så faller ned har Holm gjort sitt trekk for lenge siden og Malmstrøm kan sette pucken i åpent bur – med store smerter i armen. 1-3!

Noen få sekunder senere pådrar Markus Søberg seg en frustrasjonsutvisning. Hjemmelagets undertall fungerer og de lar ikke gjestene øke sin ledelse.

Men noen minutter senere er det rullegardinene ned igjen. Østby får spille til en mutters alene Svendsen på offensiv blå. Svendsen som har sittet hjemme å sett på OL gjorde det samme som Eevi Tolvanen gjorde når han gav Finland ledelsen 2-1 over Norge. En kjapp dragning mot høyre før han slapp pucken mellom bena på keeper. Dermed 1-4 til bortelaget og kampen i realiteten avgjort. Så vanskelig som Oilers har for å score mål i år så er det lite som tyder på at sesongens siste 10 minutter skal være noe unntak.

Vel tre minutter før slutt må Kokkala nok en gang ta en tominutter. Denne gang for slashing og den kan i beste fall forsvares med at det kunne blitt en farlig situasjon for bortelaget. Nå er nok bortelaget mest interessert i å få tiden til å gå for plutselig har Oilers noen gode sjanser. Både Trettenes og Cornet kan score men alene med keeper setter de pucken rett på denne.

Kampen ender 1-4, og Oilers vinner igjen skuddene, nå med 10-8, totalt 34-29.

Sparta hadde ingenting å spille for og gjorde heller ikke det de første 10-12 minuttene. Med viktige forfall som Niklas Roest og Tommy Kristiansen så virket de  tamme og lite inspirerte. Hjemmelaget derimot kjørte på fra start, og tok også ledelsen. Men etter ledermålet slapp man som vanlig motstanderen inn i kampen, og når man ikke får uttelling på sjansene så kommer også tvilen. Egentlig mye bra spill i dag, men foran mål er det hjelpeløst og da blir det vanskelig. Oilers var heldigvis disiplinerte og spillerne gikk ikke sure på slutten til tross for at tapet var et faktum. Rokseth ble taklet knallhardt mot vantet men reiste seg, orienterte seg hvem som hadde taklet ham og gav ham en på trynet, men det var først og fremst fordi vedkommende stod i veien for Rokseth når han skulle plukke opp kølla etter turen i vantet.

Når man så vet at det blir Frisk i kvartfinalene så er det bare å gi gass. Oilers er for første gang på lenge ikke favoritt i en kvartfinaleserie og kan således senke skuldrene når de entrer isen i Askerhallen allerede på torsdag.

Rapuzzis flotte pasning og Forsberg minst like flotte mottak som avsluttes med et herlig skudd i motsatt kryss. Dessverre ble det kveldens eneste Oilersmål men det gjør hvertfall at man husker det!

***    Kristian Forsberg

Forsberg skal være sliteren du ikke ser så mye fordi det er målscorerne man legger merke til. Når det ikke er målscorere så er det mye lettere å se jobben Forsberg gjør. Scorer et nydelig mål men jobber og sliter og gir bank og får bank hele kampen.

**  Henrik Holm

Redder flere sjanser der det er lettere for motstander å score enn å bomme. Skal Oilers ha noen som helst sjanse i sluttspillet må Holm være 100% på i hver eneste kamp.

*  Mathias Trettenes

Burde scoret men jobber utrettelig gjennom hele kampen og viser innimellom mye bra. Blir også en viktig brikke for Oilers i kampen om en semifinaleplass.