Kamper

Norsk Topphockey

Oilers – Storhamar 1-3

Premissene var klare foran kveldens kamp. Kveldens vinner ville trolig være den eneste seriøse kandidaten til å ta igjen serieleder VIF. Når så også VIF avga to poeng så ble kveldens seier enda viktigere.

Fra første puck gikk bortelaget rett i angrep.  Lagene fulgte hverandre i skuddstatsstikken de første ti minuttene men skuddene fra bortelaget kom oftere etter godt samspill og planlegging. På hjemmelaget virket det noe mer tilfeldig uten at det trenger å bety så mye. Det er nok med ett skudd for å score mål.  Patrick Thoresen viste ved en anledning sitt suverene overblikk at han sendte en lagkamerat gjennom alene mot Henrik Holm, men sistnevnte vant duellen.  De siste minuttene av perioden var hjemmelaget mer med og selv om gjestene vant skuddene med 10-16 var det etter første periode relativt åpent.

Midtperioden ble som så ofte før den mest innholdsrike hva mål angår. Mens dommerne i første periode tillot alt, så strammet de godt inn i midtperioden. Etter nesten tre minutter tok bortelaget ledelsen. Gjestenes #40 Johansson får komme alene mot Holm litt på skrå ut fra høyre og kanskje Holm jukser litt og venter skudd i motsatt men Johansson setter pucken i keeperhjørnet der det egentlig skal være stengt, og 0-1.

Minuttet senere kommer  kveldens første utvisninger og det hadde ligget i luften at det kunne bli Lagace som var involvert. Han får 2+2 for roughing som må ha vært for å involvere seg både mot keeper og mot Svensson som kaster seg over Lagace når han er i duell med keeper. Svensson slipper med to minutter.

Storhamar takker for overtallet og lar seg ikke be to ganger. Etter nærmest å ha bodd i Oilers sin sone er det til slutt nykommeren Josephs som får æren av å score. Dermed leder Hamar-laget 0-2 og jubelen er stor blant de drøyt 20 tilreisende på borteseksjonen.

Og nå kjører bortelaget. Puckene suser rundt ørene på Henrik Holm og det blir ikke bedre når Mario Lucia tar en Zettergren-retur og pælmer pucken opp på tribunen. Sånnt gir to minutters utvisning og Hamarlaget får sjansen til mer eller mindre å punktere kampen. Men i dette undertallet spiller Oilers bra og gjør manns jobb. Kun Patrick Thoresens avslutning like før Oilers er fulltallige er den eneste gangen Henrik Holm må gjøre en redning. Etter å ha holdt rent i dette undertallet virker det som om hjemmelaget får mer tro på seg selv for de neste minuttene spiller de den beste hockeyen i kveldens kamp.

Oilers får nå flere muligheter og både Johannesen, Haglund og Lucia får sine sjanser. Bortelaget spiller på kanten og får lov til det, helt til dommerne ikke kan unngå å vise ut Christian Bull som drar en Oilersspiller rett ned foran egen keeper. Dermed får vi kveldens første overtallsspill for hjemmelaget . Og akkurat det har jo vært varierende denne sesongen. Men dette overtallsspillet er ikke varierende, det er rett og slett forferdelig. Rett fra dropp får plutselig Patrick Thoresen stikke avgårde og komme alene med Henrik Holm. Markus Søberg er den som er nærmest og han gjør det han må gjøre og dermed blir det dømt straffeslag til gjestene

Det betyr at vi får:

Kveldens øyeblikk

Gjestene har fått straffeslag og frem til nylig var det ofte synonymt med mål i mot. Men etter at Jonas Wikstøl begynte å frekventere i målgården kan ingen huske tilbake sist Oilers slapp inn et straffeslag. Derfor er det bare rett og rimelig at det blir foretatt et keeperbytte og en kald Wikstøl skal nå opp mot kanskje det verste man kan møte i norsk hockey for tiden, Patrick Thoresen.

Thoresen med gullhjelm og skremmende skjegg tar fart fra midten, danser seg inn via noen sirkler mot Wikstøl som bare står å venter. Når Thoresen nærmer seg kommer Wikstøl litt ut og når Thoresen har bestemt seg for et skudd mellom bena så er det et stengt område, og Dnb Arena kan juble. Igjen har Wikstøl levert og det smaker ekstra godt når det er bestemann på det andre laget som bommer!

Tilbake til kampen og Oilers med sitt første overtall. Storhamar er ikke verre enn at når de knabber pucken i egen sone så prøver de å spille seg ut, til tross for at de er en mann i manko. Men de lykkes for hjemmelaget har ikke planlagt noe som helst og først når det gjenstår 7 sekunder av overtallet klarer de for første gang å etablere seg i gjestenes sone. Det betyr at mens Oilers ikke hadde skudd i hele tatt på mål i dette overtallet hadde gjestene foruten en straffebom også et skudd fra Fogstrøm som Holm heldigvis var med på.

Tilbake på isen med Bull er mann igjen fem mot fem og det går mot pause. Oppgaven nå på tampen var å unngå mer baklengs men så lenge Mauldin har pucken i gjestenes sone blir det ikke baklengs. Men det Mauldin gjør med pucken er heller ikke så dumt. Han bare legger den på mål, og foran mål står Kristian Forsberg og han blir ikke veldig godt påpasset av den tidligere Oilers-spilleren Kurt Davis, så dermed rekker Foppa å motta pucken, dra den vekk fra keeper og sette den inn i det tomme buret, alt i en bevegelse. 1-2!

En flott scoring og på et meget viktig tidspunkt. Bare så synd det var pause nå for Oilers virket å være litt på hugget de siste minuttene – hvertfall når man var like mange spillere på isen. 7-12 i skudd forteller at bortelaget totalt sett også dominerte denne perioden og de leder også kampen 1-2.

Med kun ett mål bak var det spenning før siste periode.  Kunne man forvente en god sluttspurt av hjemmelaget ?  Den kom hvertfall ikke fra starten av. Gjestene bokfører hele 6 skudd før Oilers viser seg fram. Og det gjør de til gangs. Daniel Bøen Rokseth får plutselig pucken i farlig posisjon. Han ser imidlertid at Jacob Lagace har posisjonert seg enda bedre på motsatt side og den godeste Lagace er bare en interference fra gjestenes Østli unna å utligne til 2-2.

Dermed nytt overtall til hjemmelaget. Og hva nå ? Joda, det var bedre enn forrige gang mewn bortelaget ofrer seg godt og keeper Østlund må kun i aksjon to sekunder før laget hans er fulltallige så det ble ingen overtallsmål denne gangen heller.

I det vi nærmer oss halvspilt periode scorer gjestene igjen. Og det er ingenting annet enn en gavepakke. Mats Mostue Larsen virker å ha rimelig god kontroll i rundvant men pucken spretter ikke som han vil og plutselig er gjestenes Dokken alene med pucken i slottet. Flere Oilersspillere greier nesten å forhindre skuddet, men bare nesten. Pucken fyker inn bak Holm og dermed står det 1-3 med halve perioden igjen å spille.

Og om det kanskje fra nå av virket som Oilers overtok mer av spillet så var nok det en kalkulert risiko fra bortelaget. Mens Oilers hadde fem skudd på Østlund de siste 10 minuttene hadde gjestene ingen på Holm. Men gjestene spilte fornuftig og lempet puckene ut i midtsonen og lot tiden gå. Samtidig stresset de hjemmelaget nok til at de aldri fikk veldig god tid på seg, og da var det lett å igjen spille pucken ut i midtsonen og vente på neste bølge.

Halvannet minutt før slutt tar hjemmelaget timeout og velger etter dette å spille uten keeper. Nå foregår mye av spillet i gjestenes sone, men for det meste ute i rundvant og derfra scores det få mål i hockey. Mario Lucia skudd syv sekunder før slutt blir det siste og når gjestenes Irving og 15cm kortere Hoff støter borti hverandre når sirenen går for siste gang så blir det litt slåssing som gir begge 2+2 minutter de aldri må sone.  Med 6-7 i skudd i siste periode så kan man slå fast at bortelaget hadde god kontroll.

Dermed vinner Storhamar og blir den reelle utfordreren til VIF om seriegullet. Mye skal til om Oilers skal ha noen mulighet på gullet. I så måte må spillet opp flere hakk enn i kveldens kamp. Storhamar spilte heller ingen gnistrende hockeykamp men det var mer enn nok mot Oilers. Gjestene er pucksikre og er på sitt beste kanskje det beste laget i serien. Men som Oilers har også Storhamar vært ustabile og variert fra det beste til middels i flere kamper.

Oilers mangler mange nøkkelspillere men har hatt en egen evne til å gjøre det bra med de spillerne som har vært tilgjengelige. I dagens kamp var det en del som manglet på det, og mye må bli bedre når Stjernen kommer på besøk kommende tirsdag

Kveldens stjerner:

***  4 JOHANNES JOHANNESEN

Suverent overblikk, kloke løsninger og sikker og trygg. Lett å forstå at Dusseldorf har latt seg friste.

** 19 MAGNUS HOFF

Magnus kompenserer sin høyde med innsats. Er høyt og lavt i dag og gir alt i 3×20 minutter – og litt til.

* 26 PATRICK ULRIKSEN

Assist på målet og har en fight gående med Patrick Thoresen kampen igjennom. Sånn liker man. Men også utover det spiller Patrick en god kamp.