7/12 VICTORY

Kveldens kamp var den tredje i semifinaleserien mellom Oilers og Sparta og den ikke så ulik den vi fikk se i Sparta Amfi på mandag. Lagmaskinen Oilers malte og malte mens Sparta forsøkte men ikke evnet å score denne gangen heller. Dermed har Henrik Holm på tre kamper sluppet inn ett eneste mål og det var et straffeslag.

Bare tidvis viste hjemmelaget sitt repertoar, men innsatsen var tilstede kampen igjennom og selv om spenningen holdt seg til minuttet gjenstod var det noe kontrollert over det hjemmelaget foretok seg.

Begge lag har noen forfall men Sparta merker nok mest at førstekeeper Ward er ute, sammen med toppscorer Ôhrn.

Sparta åpnet best og hadde før minuttet var spilt hatt en stor sjanse. Det var også bortelaget som førte an i skuddstatistikken det meste av åpningsperioden. Allerede etter 01.24 er gjestenes Fredriksson alt for sen på en takling på Kissel og hoveddommer Luthcke hevet armen for første gang ikveld. Selv den vanligvis uenige Elofsson i Spartaboksen sa lite på den.

Dermed fikk hjemmelaget sjansen til å ta ledelsen på et tidlig tidspunkt. Istedenfor er det Spartas unge keeper som bruker tiden til å spille på seg selvtillit. Gjestene rir av det hele men det går ikke lenge før det smeller igjen. Gjestenes Østby river hjelmen av Martinsen som blir litt irritert. Luthcke er igjen oppe med armen og denne gang velger han den enkleste løsningen, nemlig begge ut. Dermed får vi spill 4 mot 4 og bedre plass på isen. Enda bedre plass på isen blir det når Markus Søberg ryker ut med en utvisning ikke så ulik den han selv ble offer for i Sarpsborg på mandag, da uten at det gav utvisning. Spartas overtall er lite å skryte av på papiret og det blir ikke bedre etter dette overtallet. Roest får en sjanse og Malmstrøm får en sjanse men Henrik Holm er med på notene, og det samme er boxen rundt ham.

Nok en jubelkveld for denne gjengen i DNB Arena. (foto: Oddmund Sola)

Utover i perioden er det relativt jevnspilt. Det er rekka med Kissel/Nystrom/Van Guilder som er farligst hos hjemmelaget mens det egentlig er jevnt grått hos gjestene. Det er slurv hos hjemmelaget som gir gjestene noen sjanser. Men mens hjemmelaget har scoret noen mål har ikke bortelaget produsert noe som helst og derfor er det ikke veldig overraskende at det er hjemmelaget som scorer først i kveld. Det er heller ikke veldig overraskende at det er de tre som nettopp ble nevnt som står bak målet.

Nystrom spiller Van Guilder inn i sonen. Vår gullhjelm får fort to blåkledde på seg men klarer å sende pucken ut til Kissel som kommer i neste bølge. Kissel skyter men Lillegrend redder og pucken ligger løst foran ham. Henriksen forsøker å få pucken unna, men opplever bare at han serverer Van Guilder perfekt og han kan sette pucken mellom bena på keeper og imål, 1-0!

Oppgaven blir ikke lettere for bortelaget etter scoringen og selv om skuddene viser jevne 12-12 til pause er det ingen tvil om at hjemmelaget i kvalitet har mer å bidra med enn Sparta.

Andre periode starter også med en god Spartasjanse etter slurv i egen sone for Oilers men like etter er det like før Oilers øker sin ledelse. Først er det Kissel som forsøker kjøkkenveien men klarer ikke ta runden så det ender med en pasning ut til Humphries. Han lader børsa og skyter knallhardt utenfor på en måte som blir en fin pasning til backkollega Rokseth som nesten har åpent mål. Men bortelaget klarer å avverge.

På neste dropp er gjestenes Østby uheldig og setter kølla si i ansiktet på Kristian Forsberg. Dermed overtall til Oilers. Og vi kan like gjerne ta med at Nermark og Henriksen også pådrar seg utvisninger i første halvdel av perioden.

Så Oilers spiller mye overtall og er nære på mange ganger, men Lillegrend er med og også defensivt jobbes det bra i Sparta. Oilers kunne, og burde punktert kampen i disse overtallene. Det er jo ofte sånn at når et lag har mange overtall etter hverandre men ikke klarer å utnytte dette, vil laget som har spilt undertall få en opptur når undertallsspillet er ferdig. Gjestene forsøker men igjen er det manglende evner. Holm er god i mål og hjemmelaget har etter hvert lagt vekk slurvet og spiller meget bra i egen sone. Vel seks minutter før pause mister Rokseth pucken i farlig område og ser seg nødt til å utføre en holding for å unngå å sette sin keeper i en farlig situasjon. Dermed to minutter og overtall til gjestene.

Men når Sparta ikke har scort i overtall på mange kamper så er det vel liten grunn til å tro det skjer i dag heller. Hjemmelaget rir det av og vi går til andre pause med 11-6 i skudd til Oilers og defensiv trygghet på plass.

I tredje periode må gjestene gjøre noe. 1-0 er ingen sikker ledelse og gjestene må forsøke. Det er likevel ikke lett å se noen store endringer på spillet hos gjestene. Til det er motstanden for god. Oilers spiller med liten risiko men med stor innsats og det presset hardt over hele banen så slitne sarpinger får ikke fred et eneste sekund.

Rett før åtte minutter passeres blir det litt temperatur når gjestenes Svendsen krysstakler Josh Soares inn i dommer Luthcke som står med ryggen til og ikke ser noe. Soares liker dårlig denne behandlingen og tar opp kampen mot svære Svendsen. Etter en liten fight er begge hjelmene av og det er lett å se at begge har sluppet ut hårvekst i ansiktet i god sluttspilltradisjon. Trolig blir det Soares som må bearbeide sin mest i tiden som kommer. Dommer Hallin viser begge ut for roughing og vi får igjen spill fire mot fire. Rent spillemessig endres ikke så mye. Oilers tar sine sjanser men har god defensiv kontroll.

Etter 52,41 ryker Eriksson ut på en tripping på Henrik Medhus. En klar seriespill-utvisning men mange dommere lar den gå når man kommer et stykke ut i sluttspillet. Dommer Luthcke derimot tar den og det blir høylytt protestert fra Spartabenken. En utvisning er ikke det gjestene trenger når man går inn i sluttfasen av kampen.

Hjemmelaget etablerer seg raskt og Kissel drar seg fram og er svært nær uttelling, men en Spartaback får avverget. Hjemmelaget fortsetter sitt harde press men bortelaget klarer å unngå baklengs men idet de er fulltallige nærmer det seg kun fem minutter igjen av kampen.

Men så lenge hjemmelaget bare leder med 1-0 er det kun et eneste mål gjestene trenger, og etter en icing får de sjansen de trenger. Humphries har to Spartaspillere på seg og tørr ikke annet enn å lenge pucken av gårde. Trener Eriksson hos Sparta tar nå timeout og når lagene igjen er klare er Lillegrend erstattet med en utespiller.

Sparta vinner droppen og med en spiller mer på isen finner de hverandre og det ender med kaos foran keeper Holm før pucken glir ut til Soares som rutinert legger pucken ut i midtsonen. Det er fremdeles nok av tid igjen når pucken skal droppes i midtsonen. Keeper Lillegrend har igjen tatt plass i gjestenes mål men når Sparta vinner droppen så forlater han raskt målet igjen til fordel for en ekstra utespiller. Det er veldig sjelden det lykkes med trekket å ta ut keeper. Som regel scorer det andre laget i tomt bur og når Henriksen skyter rett i Eirik Salsten er det Tommy Kristiansen som reagerer raskest og ser at Salsten kan legge pucken ut der det ikke er noen andre spillere. Med full gass på skøytene tar Tommy pucken med seg før han sender den, via stolpen, imål. 2-0! Stor jubel i Dnb Arena.

Fra dropp vinner igjen gjestene pucken og Lillegrend forlater igjen målet. Litt typisk for Sparta er det linjedommeren pucken treffer på et fint fremspill når det gjenstår vel 20 sekunder. Fra linjedommeren går pucken til Kjetil Martinsen som får en enkel jobb å sette pucken i mål, 3-0!

Dermed vinner Oilers 3-0 og leder også semifinaleserien med 3-0. Mye skal skje om dette ikke går veien for sultne Oilersspillere. Innsatsen er upåklagelig og selv om målene ikke er mange er det mer enn nok for å vinne kamper for tiden.

For gjestene er det meste tungt. De er spillemessig med i kampen og vil kanskje påstå at kampen var jevn til minuttet gjenstod men når de har spilt 180 minutter og kun scoret 1 straffemål så er det tydelig at det er noe som mangler. Neste kamp er allerede fredag når lagene møtes i Sparta Amfi.

Legenden Christian Dahl Andersen leker «Puck i hatt» med flere Spartaspillere bak gjestenes mål. Med finter og kroppsbeherskelse vi ikke har sett på noen år, leker CDA med motspillerne før han legger pucken fram til Kjetil Martinsen som bare er en god keeperredning ifra å gjøre sitt første mål i kveld!

*** Henrik Holm

Henrik har storspilt i semifinaleserien og har nok sine tanker om at Sparta ikke skal klare å sette pucken bak ham. Med stor autoritet tar han alt som kommer og det virker veldig lett. Eller selvtillitt som det også kalles.

** Eric Nystrom

Folk har kanskje ventet på poengrush når Eric kom tilbake men selv om poengene ikke er så mange er det en fantastisk innsats han legger for dagen i kamp etter kamp. Han har en stor del av æren for at Van Guilder og Kissel kan herje som de gjør.

* Tommy Kristiansen

Knallhard men fair. Som vanlig når det hardner til klarer Tommy å kontrollere seg, uansett hva motstanderen finner på. Kroner topp innsats med mål og punktering av kampen. Jublet litt mindre enn forventet, trolig i respekt for sin gamle klubb.