Oilers startet med seier

Endelig var ventetiden over. Oilers tok imot Nitra fra Slovakia til årets første kamp og tradisjonen tro er det Champions Hockey League det handler om. Etter treningskampene var det optimisme i Oilers-leiren og det skulle bli riktig så trivelig alt ettersom Oilers dro seieren i land og samtidig viste at det både er mye kjekt å glede seg til, men og mye å ta tak i, slik det skal være i midten av august.

Det var hjemmelaget som åpnet best og det gikk ikke mange minuttene før vi skjønte at dette var et lag Oilers kunne slå. Derfor var det bare rett og rimelig at det var Oilers som scoret først. Vel fem minutter ut i perioden får hjemvendte Tim Kunes pucken på blå og sender den mot det trafikkerte målet. Der står unggutten Svein Petter Falk-Larssen og styrer pucken i mål, 1-0. Dette var Falk-Larssens første mål for Oilers og han fikk derfor beholde pucken til odel og eie.

Det skulle så gå 15 sekunder før gjestene svarte.  En svak klarering fra Kunes gjorde at gjestene fikk skyte fra slottet og på returen fra via bak mål dukker Judd Blackwater opp og pirker pucken inn bak Henrik Holm. En kalddusj for hjemmelaget uten at dette så ut til å legge noen demper på spillelysten. Og det var ikke veldig uventet at når utvisningen først kom så var det Tommy Kristiansen som fikk den. Tommy mente selv den var meget billig men dog.

I undertall spilte Oilers veldig bra og aggresivt og lot ikke gjestene få ro et sekund. Da ble det noe heseblesende og upresist og det ble heller ingen uttelling for de blåhvite fra Slovakia.

Etter dette jevner spillet seg ut. Tim Kunes forærer pucken flere ganger til gjestene i farlig posisjon men Henrik Holm lar ingenting gå forbi seg.

Etter nær 16 minutter er det hjemmelagets tur til overtall.  Kutalek må sette seg for en hekting og spenningen var stor ettersom de fleste husker fjorårets powerplay, som ikke alltid var like sprekt.

Nitra (foto: Oddmund Sola)
(foto: Oddmund Sola)

Derfor var det ekstra kjekt å se at Oilers ikke skulle bruke mer enn drøye halvminuttet i gjestenes sone før klikk-klakk førte til mål, og 2-1. Etter litt rotasjon i spillet var CDA på back og la pucken fint ned til Kissel. Dan The Man hadde allerede før mottak orientert seg og sendte pucken på direkte til Foppa Forsberg foran mål som bare hadde å sette kølla på pucken, og jubelen brøt løs!

Et perfekt bevis på at når pucken går fort og pasningene sitter på køllebladet til lagkameraten er det enklere å omsette sjansene i mål. Meget bra og fortjent ledelse.

Oilers som hadde ledet skuddene hele perioden slapp etter hvert gjestene mer inn i kampen og Henrik Holm fikk mer å gjøre. Men Henrik holder puckene unna mål og Oilers går til pause med ledelse, selv om slovakene vant skuddene med 12-14.

Andre periode var et hakk ned for hjemmelaget. Selv om de hadde noen sjanser i starten ble det mer oppjaget enn i åpningsperioden. Kanskje også gjestene var mer med enn i første periode. Først hadde Tommy Kristiansen en stor sjanse før gjestene hadde en enorm sjanse der to mann stod klar. En med riktig fatning og en med gal fatning.

Heldigvis for hjemmelaget var det han med gal fatning som tok pucken, som gikk utenfor. Rundt midtveis fikk Oilers et nytt overtall, men denne gang var presisjonen ikke på topp og det ble ingen uttelling. På slutten av perioden kom Oilers mer med igjen og bl.a. Soares hadde en god mulighet men det endte målløst og så langt 24-24 i skudd.

Tredje periode starter relativt avventende. Etter nesten ikke hatt noen icinger, så kommer det flere i tredje periode – begge veier. Vel tre minutter ut i perioden får hjemmelaget nok en sjanse i overtall når Chalupa ryker på en slashing. Hjemmelaget etablerer i sonen men det går for sent. Men så får også Rais to minutter når det gjenstår nesten ett minutt av den første perioden.

Dermed 5 mot 3 i nesten ett minutt for hjemmelaget. Hjemmelaget får noen fine sjanser nå men pucken vil ikke inn og gjestene rir av det hele. Nå kommer også det lille av drammatikk som var i kampen når gjestene plutselig har en skadet spiller på isen. Ingen av dommerne såg episoden men storskjermen levnet liten tvil om at vedkommende hadde fått en kølle i ansiktet som medførte blod. Så der var hjemmelaget heldige som unngikk en 2+2min.

Like etterpå ble CDA tatt på sedvanlig vis og som vanlig ble det heller ingen straff for forseelsen. CDA var rasende og det var kanskje ikke så uventet at CDA røk på en tominutter noen minutter senere i en holding.

Med bare drøyt seks minutter igjen å spille ble det plutselig veldig spennende når gjestene fikk sin sjanse i overtall.  Den tok de særdeles dårlig vare på for bare halvminuttet ut i perioden ryker gjestenes Versteeg på en utvisning når aggresive Oilersspillere legger press i undertall.

Med spill fire mot fire åpner det seg opp og Peter Lorentzen har i grunnen hele målet å velge i når han setter pucken i stolpen.

Med tre minutter igjen å spille er begge lag fulltallige men det forventede stormløpet fra gjestene kommer ikke. Istedenfor har både Kunes og Forsberg gode sjanser til å øke ledelsen men klarer det ikke.

Når det gjenstår to minutter tar gjestene timeout mens bølgen går i Dnb Arena.

Oilers har de siste årene opparbeidet en rutine på å dra i land jevne kamper og det klarer de også i kveld. Presset de legger på gjestene er såpass kraftig at de ikke evner å etablere seg i Oilers sone og de klarer heller ikke ta ut keeper de siste sekundene. Dermed ebber tiden ut og Oilers tar sesongens første seier med 2-1 i CHL mot Nitra. Skuddene i siste periode ble 16-6, totalt 40-30 til hjemmelaget.

De 2670 på tribunene var godt fornøyd med kampen og det bør minst komme like mange på lørdag mot Pilsen. Noen som ikke kommer på lørdag er gjestenes supportere og det er i grunnen trist. For disse vel 100 tilreisende slovakene lagde en fantastisk ramme rundt kampen og oppførte seg eksemplarisk både før og etter kampen.

De fikk også honnør fra sine spillere etter kampen og jammen kostet Tommy Kristiansen også på seg noen klapp i deres retning på veg ut. Et overraskende men positivt innslag i dagens kamp.

Hjemmepublikummet som fremdeles er i sommerdvale ble nok litt påvirket av gjestenes engasjement så det ble etter hvert litt stemning i hallen. Men tradisjonen tro er ikke europeisk topphockey det Stavangerfolk vil se mest av.

Bortelagets beste ble kåret til målscorer Blackwater mens Henrik Holm fortjent fikk prisen for Oilers beste spiller.

Hva så med årets Oilerslag? Det er ingen tvil om at pucken skal gå fort og fram. Ingen skal kunne si at Oilers spiller kjedelig hockey. Når det fungerer er det flott å se på. Når det ikke fungerer blir det fort overtall imot. Men spennende er det og når spillerne blir enda bedre kjent med hverandre og systemet vil dette bli bra.

De flestene feilene i dag var personlige og mulige å luke ut. Rekkesammensetningen er nok ennå ikke satt, men det virket som de fleste hadde funnet sin plass.

Av utlendingene viste van Guilder at han har et særdeles hardt skudd. De andre nye gjorde ikke så veldig mye ut av seg. De nye nordmennene viste tidvis hva de kan og viste hvertfall at de er villige til å gi jernet! Magnus Hoff på 170cm brydde seg lite om motstanderen het Branislav Mezei og var 196cm.

Lørdagens kamp mot Pilsen bør bli en spennende affære. Med seier i den kampen ser det veldig lovende ut for årets Oilers-lag.