Pangstart på 2020

Mot tredjeplasserte Lillehammer var det duket for en jevnt og tight match trodde de fleste før kveldens kamp. Akkurat det ble det aldri. Med en midtperiode hvor Oilers viste årsbeste og vant 6-0 var det mer spennende å se at de andre rekkene enn førsterekka leverte. Unggutter i fjerderekka med gamlefar Mauldin scoret fire mål og det ble etter hvert spørsmål om det kunne bli tosifret. Det ble det ikke og det kan nok Oilers selv ta skylden for da de slapp gasspedalen opp på slutten og tenkte mer på at det er kamp igjen allerede på tirsdag.

De fleste kamper lever sitt eget liv og ingen vil noen gang kunne svare på om åpningen av kampen hadde noe å si. Det første som skjer i kampen er hvertfall at Markus Vikingstad får to minutter for høy kølle. Lillehammers powerplay kjenner vi til og ganske riktig. De bruker ikke lang tid før det blir farlig og når Dineens skudd går i beinet til Ulriksen er Nystuen helt alene motsattt når han får pucken. Henrik Holm rekker ikke over og bortelaget sjokkåpner med å ta ledelsen før minuttet er spilt.  Denne åpningen kan ha gitt Lillehammer troen på at dette kunne bli en kjekk kveld mens Oilers kanskje litt uvanlig må jage på en utligning.  Ganske snart viste det seg at Lillehammer hvertfall ikke sko få en enkel seier og hjemmelaget gav alt i hver eneste takling.  Det skulle likevel gå nesten halvspilt kamp før vi fikk mer action.

Et Berg-Paulsen skudd fra blålinjen går inn til keeper og Bakken dytter Brassart litt vekk. Kølla til Brassart er imidlertid mellom bena på Saxrud Danielsen som blir fryktelig irritert på Brassart for dette. Han dytter til Brady og gir han en  karamell, og når dommerne er oppmerksomme på hendelsen så gir han Brady enda en karamell. Da blir det to minutter for roughing. På veg til utvisningsboksen gir Saxrud Danielsen klar beskjed til dommerne om at dette synes han ingenting om og får derfor sitte 10 minutter ekstra.

Har Lillehammer et godt powerplay så har Oilers et vel så godt powerplay. Hovedoppstillingen med Trettenes, Kissel, Kristiansen, Morley og Zajac på back vinner droppen.  Bortelaget får først klarert ut pucken men i neste oppspill blir det nettkjenning. Etter å ha etablert seg slipper Zajac pucken ned til Kissel godt ute i slottet. Han lar seg sjelden be to ganger og via Tommy K på kontoret går pucken ut til høyre for keeper hvor ex-Lillehammerspiller David Morley har tatt oppstilling, 1-1!  Dermed er maktballansen utlignet og fra nå av kjører hjemmelaget på.

Oilers valset bokstavelig talt over Lillehammer i kalenderårets første kamp. Her feirer David Morley en av sine scoringer med lagkameratene. (foto: Lars Kristian Aalgaard)

Tommy K er i spillehumør og går rundt og snakker og ler med potensielle dansemotstandere. Både Saxrud Danielsen og Ellis tar del i praten og til slutt får Tommy en utvisning når han reagerer på samme måte som Saxrud Danielsen når han fikk sin utvisning.  På dette tidspunkt sitter allerede gjestenes Grønstad utvist for en hekting men Oilers har ikke maktet å gjøre noe i sitt minuttlange overtall. Nå blir det spill 4 mot 4 og selv når Grønstad kommer på isen så er hjemmelaget så aggresivt at gjestene ikke klarer å etablere seg i Oilers`sone før noen sekunder før Tommy K er på isen igjen.  Mye av æren for dette skal Magnus Hoff ha. Han terroriserer bortelagets sone selv om han er alene mot overmakten og klarer flere ganger å stjele sekunder fra gjestenes overtall.

Når det nærmer seg siste minutt synes Daniel Bøen Rokseth det får være nok!  Med fjerderekka på isen jobbers det godt i rundvant. Oilers vinner de fleste nærkamper og Andre Strandborg får slått pucken ut til Rokseth på blå. Han finter Eidsa lovlig enkelt vekk før han med en liten høyre-venstre sender pucken gjennom målgården og ut til Markus Vikingstad. Å kalle ishockeymål for ferdigscorede kan være farlig, men denne er tilnærmet ferdigscoret. Markus kan bare sette pucken høyt oppi mål og ta del i gleden som han i stor grad må dele med Bøen Rokseth, 2-1!

19-14 i skudd i første periode vitner om mange avslutninger og gode keepere.

Midtperioden vil derimot bli husker for alt annet enn mange avslutninger og gode keepere. Faktisk ble dette perioden der Oilers hadde færrest skudd på mål. Det betyr svært lite når det blir mål  av skuddene.  Det skulle gå fem minutter før første målet kom. Da hadde allerede Oilers skutt fem ganger og målet nærmet seg.  Det hele begynner med at en Lillehammerspiller legger pucken igjen på offensiv blå når han tror han har en lagkamerat rett bak seg. Morley tar med seg den løse pucken over i gjestenes sone og fra hans kølle går pucken opp i luften, og den som reagerer raskest når den lander er Dan Kissel. Han prøver en finte men den sitter ikke og pucken glir av kølleblandet. Heldigvis har Brady Brassart luktet hva som kan skje og står klar. Med en bevegelse henter han pucken fra nesten bak mållinjen like ved målet og frem foran keeper før han setter den opp i nettaket hvor hvertfall keepers leggskinn ikke kan redde, 3-1!

Stor jubel blant de høyhælede på tribunen og alle andre.  Men nå finner dommerne ut at de skal se på video. Det skal nok sjekkes om det er offside i målgården, men dommerne har dømt mål og da må videoen motbevise dette – noe den ikke gjør og publikum får da sjansen til å juble enda engang for Oilers tredje mål.

Og nå går det fort. Andrerekka med Forsberg, Kristiansen og M.Hoff trør til fra måldroppen og neste gang de kan hvile har pucken igjen vært i mål. Oilers presser kraftig. Backene til Oilers står bare noen meter fra Bengtsberg og mellom dem er det 7-8 andre spillere. Alt kan skje og når en Lillehammerspiller endelig får klarert pucken ut av møljen foran mål så sender han den rett på køllebladet til Tommy K som dermed scorer mål – også i spill fem mot fem!  4-1!

Og nå virker Oilers å ha fått kampen inn i sitt spor. De vinner alle dueller og gjestene virker mest interesserte i å bli ferdig med det hele.  Men så var det denne fjerderekka da.  Bestående av gamlefar Mauldin og ungguttene Strandborg og Vikingstad. Etter 33.48 kommer målet. Veteran Sveum setter opp poenghungrige Rokseth som skyter, men keeper redder. Pucken går midlertid rett ut til Mauldin som sender den tilbake der den kom fra – mellom bena på keeper og i mål, 5-1! Ungguttene Strandborg og Vikingstad gjør manns jobb foran målet og gjør arbeidsforholdene vanskelige for Bengtsberg i Lillehammerburet.

Noen strakser senere og etter like etter Lillehammers fjerde og siste skudd i perioden får ex-Oilers Vigier to minutter for en tripping på Ludvig Hoff. Ingen grunn til å si noe på den og det gjør heller ikke Vigier. Men powerplay var ikke Oilers greie i kveld. Til det var så mye annet som gledet og Bryhnisveens skudd ble det eneste i overtall.  Men bare syv sekunder etter at gjestene er fulltallige sitter pucken igjen i nota.  Ludvig Hoff finner Morley ute i slottet og Vigier er noen tidelssekunder for sen til å hindre Morley i å skyte men det er nok og pucken sitter i nettaket og stillingen er 6-1.

Nå har Bengtsberg fått nok. Og selv om det vanskelig kan kalles dårlig keeperarbeid når hjelpen er liten så blir et keeperbytte aldri en god opplevelse for en keeper.  Det eneste som er verre må være å komme inn for andrekeeperen og oppleve at puckene bare fortsetter å passere.

Sånn opplevde nok Hanneborg det når han kom inn for med tre skudd mot seg de siste to minuttene var det bare Brassart som klarte å unngå å score!  På dette tidspunkt har gjestene store utfordringer når det gjelder innsats og de lar ikke sin nye keeper få det lettere.

Fra måldropp er det fjerderekka som er utpå for hjemmelaget med Klavestad og Meyer som backer.  Oilers etablerer seg raskt i gjestenes sone og det dunkes på. Men gjestene får avklart og får en sjelden gjestevisitt i Oilers` sone. Her blir de noe topptunge for når Strandborg får pucken i egen sone kan han uhindret sette fart over midtsonen og inn i gjestenes sone. Og den som raskest har oppfattet hva som kan skje er back Meyer.  Nå får vi

KVELDENS ØYEBLIKK:

Strandborg tar pucken med seg inn i gjestenes sone. Meyer har skutt fart og også Klavestad er med fra Spor 2.  Lillehammerback Ellis går ned for å hindre Strandborg i å sende pucken til Meyer mens gjestenes andre back, Bjerke, muligens er litt redd Klavestad for han har hvertfall ingen planer om å ta seg av Meyer som i fotballspråket nå ligger helt på offsidegrensa.  Og selv om Ellis har kastet seg går pucken under ham og rett på køllebladet til Meyer som med en nydelig styring setter den nyankomne keeper Hanneborg ut av spill, 7-1! Og for et spill!

Det kunne like gjerne vært Kissel, Morley og Trettenes på isen men dette var fremtiden som presenterte seg. Meyer som var 1 måned gammel når Oilers ble etablert og Strandborg som ennå ikke er myndig. Mot spillere i nasjonalt toppsjikte spiller de «ball i hatt» med dem og scorer kampens fineste mål!.
Rutinerte Mauldin var raskt på plass og hentet pucken som Meyer skal ha til odel og eie for sin første scoring for Oilers. På benken var det ikke overraskende Tommy K som var mest glad for målet.  Også på tribunene ble fjerderekkas mål bejublet, ikke minst fra klubbeier Tore Christiansen som for anledningen hadde tatt plass blant sine egne, i Roughnecks!

Et meget populært mål der altså og det var ikke slutt med det.  Og det er ikke slutt. Oilers med Forsberg/Kristiansen/M.Hoff er tunge i gjestenes sone. Og nå vil gjestene bare ha pause men de sliter med å få pucken ut av sonen.  Med hurtige vendinger går det for fort for gjestene, og når Tommy K får stå bak mål så er keeper Hanneborg ikke med når han går kjøkkenveien og presser pucken inn i mål, 8-1!.  Stor jubel og Tommy K får enda en scoring i spill fem mot fem.

Det siste som skjer i perioden er nevnte Brassarts skudd som øker redningsprosenten til Hanneborg fra 0% til 33% før siste pause. 16-4 i skudd og 6-0 i mål er smått utrolig når vi snakker om lag nr 1 og 3 på tabellen.

Kunne så tredjeperiode bli noe annet enn et antiklimaks ?  Ja, faktisk. Først får vi enda en Mauldin-scoring. Fjerderekka leverer igjen. Denne gang er det gjestenes Rønningen som roter utilgivelig på egen blå og forærer Mauldin pucken. Han tar den med seg og under press backhander den elegant mellom bena på keeper Hanneborg som på dette tidspunkt har bedret sin redningsprosent noe. 9-1.

Oilers virker å ha lyst på tosifret får de kjører videre på som om stillingen er 0-0. De neste minuttene fyres det av 10 skudd mot gjestenes 2. Et skår i gleden er det at Meyer ser ut til å få en skade når han lander noe rart etter en duell bak Lillehammerburet. Han har store smerter når han hjelpes av isen og vi kan bare krysse fingrene for at hans første Oilersmål er det som han husker denne kampen for – i fremtiden.  I Meyers fravær gikk Robin Haglund(!) inn som back og klarte seg bra.

Tosifret blir det ikke, men det blir mål og det er gjestene som scorer et riktig fint mål når Nyhus styrer ett Fosse-skudd opp i krysset bak Henrik Holm, med vel åtte minutter igjen å spille.  Like etterpå ryker gjestenes Rønningen ut i to minutter etter en tripping på Vikingstad. Nå får både tredje og fjerderekka spille overtall og det kan vel sies å være en begrenset suksess. Det blir ingen Oilersskudd i overtallet men det blir hvertfall trent litt på å holde på pucken under halvslakt press.

Når vi nærmer oss de to siste minuttene får Sveum en tominutter for en hekting på Vigier. Ingen store protester der og heller ingen større forsøk fra bortelaget å pynte på resultatet slik at det ebber ut med 9-2 til Oilers i en kamp det var stor forskjell på lagene, særlig i midtperioden.

For gjestene må det etter hvert ha vært en fæl kveld i Dnb Arena. Som nevnt kan den tidlige ledelsen ha spilt dem et puss. De var hvertfall ikke forberedt på det som møtte dem i midtperioden men skal ha honnør for å ha spilt disiplinert og sånn sett aldri ha gitt opp. Siste målscorer Nyhus ble kåret til dagens Lillehammerspiller.

På hjemmelaget var det mer positivt. Det kan vel sies at førsterekka ikke hadde sin beste dag og heller ikke trengte ha det i dag. De fikk etter hvert også hvile mer enn vanlig og det er da kjekt å registrere at de andre rekkene meldte seg på, både i innsats og poeng.

Selv om det var tre 2-målsscorere var det en lagseier i dag. Selv om man scorer ni mål så har jobben blitt gjort i alle lagdeler.

*** 17 STRANDBORG

+4 i sin del av kampen og 2 assist. Unggutten kan med riktig matching fort bli den neste som trer frem i fra Oilers gode ungdomsavdeling. Nærmer seg sitt første Getliga-mål og viste seg frem med flott assist til Meyers mål.

** 24 MAULDIN

Begynner å komme i kampform. +4 i dag og 5 skudd på mål. Scorer to mål og jobber hardt uansett hvem han har ved sin side. Viktig fremover.