Kamper

Norsk Topphockey

Sparta ville mest

Sparta hadde gjort borteleksen sin og vant fortjent i Dnb Arena. Etter applaus og jubel for Tommy Kristiansen så endte deg som det måtte da både Tommy og Soares avsluttet kampen noe tidligere enn de andre.

Før kampen fikk Tommy Kristiansen blomster av Oilers som takk for innsatsen gjennom 246 kamper. Innledningsvis virket det som om hjemmelaget var innstilt på å gi flere gaver til Sparta for når gjestenes nyinnkjøpte nr 9 Sundher får stå alene foran Henrik Holm etter fem minutter så er det ingen Oilersspillere i nærheten. Sekundet senere leder bortelaget 0-1!. Kokkala blir ved denne anledning rundingsbøye.

Oilers er blitt vant til at bortelaget ofte tar ledelsen i Dnb Arena så det virket ikke å gå så veldig innpå spillerne. Fire minutter senere får Josh Soares en tominutter for høy kølle.  Spartas overtall er ikke all verden og hvertfall varer det ikke så lenge for 44 sekunder senere er vi like langt når Rutkowski får en tominutter for slashing. Etter en kort sekvens med fire mot fire er det klart for overtall for hjemmelaget. Og akkurat overtall er jo noe som virkelig har fungert i de siste kampene. Og jammen sitter den ikke i dag også. På Djupviks pasning ut på blå, lader Johannesen børsa og selv om treffet ser litt rart ut så finner pucken veien i mål. Djupvik som nettopp har avlevert pucken stiller seg ikke foran keeper, men på siden men pucken går inn og det er det viktigste.

Etter dette kan man si at hjemmelaget overtar et visst initiativ, men gjestene er farlige og når gjestene tar ledelsen er det igjen slurv, og nok en gang er Kokkala involvert. Karlsen legger pucken på mål men via via går så pucken ut i slottet, og før Kokkala får reagert har Nermark sendt pucken i mål. Kokkala skal ha for at han prøvde men ender opp med å kollidere med stangen. Dermed 1-2 til bortelaget på et lite gunstig tidspunkt noen minutter før første pause.

Minuttet før pause får hjemmelaget igjen sjansen i overtall. Osterberg er litt for hardhendt mot Humphries mot vantet og må sette seg. Men nå virker det som om hjemmelaget helst vil ha pause og heller kan prøve på overtallsspill i midtperioden for det blir bare tull det siste minuttet. 8-10 i skudd. Sparta var nærmest enda et mål men pucken ble i ferdigscoret posisjon satt i nettveggen, utenfor!

Oilerstrener Pål Gulbrandsen lot seg flere ganger irritere over at linjedommerne visket ut icing-pucker men linjedommerne fikk hvertfall applaus fra publikum når de til slutt fant en icing.

Midtperioden var sett med nøytrale øyne et langt gjesp. Begge lag var gode defensivt og mens Sparta egentlig har flere rekker som scorer, så er Oilers i større grad avhengig av at førsterekka har dagen. I denne perioden pådrog begge lagene seg en tominutter hver. Niklas Roest fikk for slahsing og Phillipe Cornet for hekting. Og også i denne perioden har Sparta en ferdigscoret puck som utrolig nok settes utenfor. Skuddene ender 7-9 i gjestenes favør og det mest interessant er at Tommy Kristiansen har begynt å «sende» meldinger fra bortelagets boks og over til Oilersboksen uten at mottaker på den andre siden reagerer særlig.

Pucken har ikke sprettet Oilers`vei i de to første periodene og i siste pause er konklusjonen klar rundt pølsebordet. Det første laget som scorer, vinner kampen!.

Kunne man da forvente at Oilers nå kom ut i 100% og viste hvem som bestemmer i Dnb Arena ? Ja det kunne man, men det skjedde ikke. Det er alltid farlig i ishockey å konkludere etter en kamp, for det er marginer. Men fakta er hvertfall at Oilers i tredje periode skjøt 5 skudd! I tillegg virket flere spillere slitne. Og det er ikke bra foran et sluttspill. Slitne spillere har kjennetegnet bortelaget i Dnb Arena siden den ble åpnet men i dag var det Sparta som hadde mest vilje og intensitet. Selvsagt trenger man ikke ofre alt fremover når man leder 1-2 men man skal være påskrudd uansett og det var de.

Fem minutter ut i perioden fikk vi igjen overtall. Østby drar Humphries bakfra og rett ned i bakken. En soleklar utvisning og en gyllen mulighet for hjemmelaget. Men det vil seg ikke for hjemmelaget. Pucken spretter i hytt og vær og den går hvertfall ikke fort fra mann til mann så bortelaget slipper med skrekken og klokka tikker og går.

Sparta øyner nå muligheten og spiller klokt, og de ser jo også at Oilersspillerne sliter og det gir økt tenning. Og tre minutter før slutt scorer gjestene igjen. Niklas Roest gjør en kjempejobb i egen sone og plutselig har Knold kun Mostue igjen å passere, når han får pucken i midtsonen. Men det gjør han ganske greit og sekunder senere ligger pucken i mål, 1-3!

Når så kamper er avgjort kan vi gå over på de andre tingene som var diskutert i forkant. Tommy Kristiansen hadde lovet Sparta-fansen å trå til litt ekstra. Og med halvannet minutt igjen å spille kommer muligheten han har ventet på. Selvsagt er det Josh Soares som er målet og når Spartakeeper redder en puck men pucken går opp i luften er det rom for kaos i målgården.

Cornet og Bovim innleder en forkamp som gir dem begge 2+2min. Når hovedkampen starter ser vi igjen at bortelaget har mest å gi. Begge får inn noen slag men Tommy slår hardest og får Soares i bakken, før han tildeler han noen ekstraslag på en liggende Soares. Om dette er grunnen vites ikke men Soares får 5+20, altså liten disiplinærstraff, mens Tommy Kristiansen får direkte matchstraff (25min) og dermed trenger ikke Tommy bekymre seg for å møte Ylven i neste serierunde.

Dermed tar bortelaget tre meget viktige poeng og befester sin posisjon i toppen. Skuddene 20-28 forteller at hjemmelaget skyter altfor lite. I dag ble det brukt utrolig mye krefter på å gjenvinne pucken etter at den var lempet inn i sonen før man byttet rekker. På den måten fikk Sparta tid til å tenke mye lenger i denne kampen enn de gjorde i Sparta Amfi for noen dager siden.

Kveldens øyeblikk

Når Cornet sitter utvist ofrer hele Spartalaget seg i Oilers sone. Oilers jobber også godt i undertall og endelig får Lorentzen muligheten til å sende pucken langt av gårde etter et halvt minutts konstant press fra de blåkledde så kaster Tommy Kristiansen seg frem og får slått pucken ut til sin back, og hjemmelaget får ikke klarert. Et ganske typisk bilde på kveldens kamp.

Oilers klarte ikke å kopiere det gode resultatet mot Sparta fra forrige onsdag. I DNB Arena var gjestene fra Sarpsborg det beste laget. (foto: Oddmund Sola)

Kveldens stjerner

***

# 28 FORSBERG

En av få som har møtt opp til krig og som gir og får gjennom hele kampen.

**

#  4 JOHANNESEN

Sammen med Djupvik eneste på Oilers med pluss i kveld. Spiller som vanlig mye og topper det hele med scoring.

*

# 5 RØDNE

Får kjenne på nivået og vi vet fra U-20laget at han vet hvor målet står. Bør få flere sjanser fremover.

Tekst: Anders Vegstein