Kamper

Norsk Topphockey

Første stikk på plass

Sluttspill er sluttspill men kveldens kamp overgår det meste i så måte. Fra å levere tidenes dårligste periode var gjestene til slutt svært nære å sikre sudden death, men hjemmelaget holdt hodet kaldt i hektiske sluttsekunder og i et sluttspill er det enten  seier eller tap. Dermed har Oilers sikret seg et godt utgangspunkt foran returoppgjøret i Sarpsborg på onsdag.

Pucken var knapt droppet i DNB Arena før førsterekka fikk en enorm sjanse da Karlsen finner Burton hele alene i slottet, men Paterson i Spartamålet redder.  Og den godeste Paterson skulle få mye å gjøre i åpningsperioden i kveld. Mens hjemmelaget fosset frem virket det som om gjestene var på is for første gang på lenge. De personlige feilene florerte og man virket virkelig preget av stundens alvor.

Etter vel fem minutter får vi jubel i hallen da Rokseth sender avgårde et skudd men det går i nettveggen på utsiden og gir liten uttelling.

Oilers vant den første semifinalekampen mot Sparta hjemme i DNB Arena. Dermed fikk gutta starten de håpet på i kampen om plass i finalen. Onsdag møtes lagene igjen i Sparta Amfi. (foto: Oddmund Sola)

Noen minutter senere er derimot jubelen på sin plass. Spartas Lilleberg lar Anders Henriksen passere noe lett forbi ham og Anders tar pucken med seg bak målet før han slipper den foran mål og der står Thomas Berg-Paulsen og får satt kølla på pucken slik den glir fint inn i mål bak en utspilt Paterson.  Dommerne tar for sikkerhets skyld en titt på video men er sjelden raske i sin oppfatning om at målet skal godkjennes, 1-0!

Gullhjelminnehaver Klavestad karrer også med seg assistpoeng her og befester med det sin gullhjelm.

Minuttet senere er det klart for kveldens første overtall og det er Oilers som får det når Meisingset bare MÅ avskjære Karlsens bane mot mål når denne kommer i rakettfart forbi ham. Med andre ord en fornuftig interference.  Oilers legger nå et voldsomt trykk på gjestene og Karlsen er bare en kjemperedning fra Paterson fra å bli målscorer.

Oilers klarer ikke å score i overtallet men så fort gjestene er fulltallige så sitter 2-0.  Etter litt klabb og babb foran mål ender pucken ut til Bordson som bare bakchander pucken opp i motsatt kryss.  Flott assist av Mauldin som har øyne i nakken og sender pucken bak seg der Bordson står klar.

På dette tidspunktet stod det 12-0 i skudd etter drøyt halvspilt periode og gjestene var vel det man sier «ikke møtt opp».  Oilers fortsetter sitt enorme trykk og gjestene klarer ikke å få pucken ut av sonen – og enda mindre å produsere noe som helst.  Og bedre blir det ikke når Ponomarenko hekter Whitney idet han skal fyre av et skudd. Nytt overtall og nye store sjanser men ikke mål.

Etter litt over 16 minutter får gjestene registrert kveldens første skudd – men det er ikke i alle ligaer en løs puck på mål regnes som skudd, men det ble kveldens første for Sparta og det skulle ikke bli så mange fler.  Sjansen for å øke på antall skudd skulle snart komme for noe etterpå pådrar Ludvig Hoff seg en tominutter for høy kølle. Faktisk Oilers eneste utvisning i kveld – noe som virker fornuftig når man vet hvor effektive Sparta kan være i overtall.

Men kveldens førsteperiode er alt annet enn effektiv for gjestene og det blir ingen skudd på mål – men det blir mål! Oilers øker til 3-0.  Gullhjelm Pedersen klarer først å hindre en farlig overgang som ville gitt Mauldin og Strandborg fri vei mot Paterson men sekunder senere sover man igjen og nå har Mauldin fått med seg ingen ringere enn Jarrett Burton når de kommer to mot nevnte gullhjelm. Pedersen må ta et valg og vil ta ut Mauldin og på den måten blir det Burton mot keeper. Burton gjør ingen feil og setter pucken i mål sekundet før Oilers er fulltallige, 3-0!

Dermed går Oilers til første pause med 3-0 og hele 21-1 i skudd. Dette var perioden der alle 50/50 gikk i hjemmelagets favør og ingenting stemte for bortelaget – enkelt og greit.

Foran midtperioden var det mest spenning rundt om Sparta kunne fremstå i en ny utgave.  Det begynte ikke bra for gjestene. Allerede etter 36 sekunder gikk Grønberg to minutter for en tripping på Ludvig Hoff.   Igjen etablerer Oilers et godt trykk, men kanskje vi ser en noe bedre box av Sparta denne gang og det blir hvertfall ikke mål.

Etter fire minutter får Sparta nok et skudd på mål og like etterpå er Dan Kissel nære på når han på tennis slår en puck i ytre nettvegg. Oilers fortsetter sitt press og gjestene sliter med å få pucken ut av egen sone, men etter seks minutter klarer de det til gangs. Plutselig har Oilers kjørt seg fast og når Bryhna takler seg selv helt ut kommer plutselig Magnus Nilsen og Marcus Fagerudd helt alene med Henrik Holm. Førstnevnte har pucken og med et rapt håndleddskudd sitter pucken oppe i krysset til høyre for Holm, 1-3!

Skulle nå gjestene få ny tenning å komme inn i kampen ? Steven Whitney går foran med et gods eksempel når han tekker skudd på blå og det virker som om Oilers bare vil kjøre på videre.

Men nå er gjestene også med på notene og de begynner å vinne dropper og dueller. Idet vi runder halvspilt kamp må Henrik Holm gjøre en kjemperedning før returen ender i ansiktet til Dennis Sveum som blir liggende. Sveum som har verdensrekord i hockeyskader er heldigvis raskt oppe igjen.

Minuttet senere reduserer gjestene igjen. Pucken legges på mål og det ender opp med en løs puck ved siden av Holm. Den som reagerer raskest på det er Knold som river seg løs fra Rokseth og setter pucken i mål, 2-3.

Oilers virker litt rystet nå men kjører på og når Ponomarenko nok en gang må ut når han skyter pucken over vantet ifra egen sone så øynes muligheten til å øke ledelsen.  Oilers etablerer nå raskt og lar pucken gå fra mann til mann. Plutselig er Lefebvre på skuddhold altfor langt inne i sonen og da smeller det. Med Burton godt plassert foran keeper blir det vanskelig for keeper som trolig bare hører susen av skuddet til Martin.  Dermed står det 4-2 og publikum puster lettet ut.

Noen strakser senere er det Klavestads tur å få pucken i ansiktet, og den er verre en Sveums for Klave går rett i garderoben og når sirenen går for ny pause er det flere utpå isen som trolig leter etter noen tenner … Klavestad er en hardhaus og var uansett tilbake på isen til tredje periode.

Dermed vinner gjestene midtperioden 2-1 og også skuddene med 8-9, men hjemmelaget leder 4-2.

Hva så foran tredje periode. Det var liten tvil om at gjestene nå hadde forstått at dette fortsatt kunne gå bra. Oilers starter tredje periode i overtall etter at yngstemann Østby fikk to minutter for å lukke hånda rundt pucken – før han kastet den ut av egen sone. Men hjemmelaget klarer ikke å score selv om Kissel forsøker en frekkis med å gå forbi alt og alle.

Med 4-2 virket det som om Oilers nå kjørte kalkulert risiko. Sparta virker og slitne og det virker ikke som denne kampen har så mye mer å by på. Riktignok legger en Spartaback igjen pucken på gullfat til Kissel men han har for stor fart til å klare å få pucken med seg – like foran Paterson.

Like etterpå faller Mauldin bak gjestenes mål og bare det hindrer ham i å legge pucken ut til en helt ledig medspiller foran mål.

Etter 08.45 av perioden scorer hjemmelaget når Burton nydelig styrer inn Karlsens skudd fra blå, 5-2.  En beroligende scoring som de fleste trodde skulle avgjøre kampen.  Klokken går fort for bortelaget og Sander Hurrød klarer nesten å gjøre vondt verre men pucken går ikke inn. Istedenfor  scorer gjestene når Jessesen scorer sitt første Spartamål. En flott backhand settes opp i nettaket og stillingen er 5-3.

Og ikke nok med det, halvminuttet senere skyter Lundberg et dårlig skudd, men når Klavestad står ved siden av målet og treffes så går pucken like godt rett i mål.  Dermed står det 5-4 og en kamp som har vært avgjort flere ganger lever som aldri før og det er fortsatt fem minutter igjen.  Gjestene kjører på for en utligning og dermed spilleforlengelse men Oilers spiller smart og klarer ofte å holde pucken oppe i gjestenes sone – kun for å få tiden til å gå.

Det blir også en situasjon som diskuteres etter kampslutt når Dennis Sveum tar en høy retur fra Holm med hansken og kaster pucken bort. Ikke ulikt den gjestenes Østby fikk to minutter for tidligere i kampen. Men denne får ingen dommere med seg.

Pucken blokkeres bl.a. med skøyta i nærmere ett halvt minutt på et kritisk tidspunkt for gjestene i egen sone. Og de ender opp med å ha pucken bak egen keeper i altfor mange sekunder når det er i andre enden de må være.  Og Bordson får en gedigen sjanse til å score med tyve sekunder igjen på klokka. Men rett etter dette klarer for første gang på nær to minutter endelig gjestene å få pucken inn i Oilers-sone.

Med 8 sekunder igjen er det dropp i midtsonen og gjestene vinner den. Endelig får keeper Paterson gå av isen slik at gjestene er seks utespillere.  Gjestene vinner droppen og med to sekunder igjen å spille legges pucken inn foran Holm hvor to Spartaspillere har tatt plass. Heldigvis for hjemmelaget er også Mauldin der og får lempet pucken unna i siste sekund!

Hjemmelaget vinner skuddene i siste periode med 8-4 men taper 1-2.

Denne rare kampen ender altså på best mulig måte for hjemmelaget og i morgen er det kun resultatet som huskes. Oilers leder 1-0 i best av syv – og det er det eneste som betyr noe i et sluttspill.  Med Klavestads assist i dag beholder han gullhjelmen på hans tidligere hjemmebane på onsdag.

KVELDENS ØYEBLIKK

Sekunder før første pause har Martin Lefebvre pucken i midtsonen og med få sekunder igjen så bare fyrer han pucken inn i rundvant. Der får pucken en endring som gjør at den plutselig kommer ut der keeper Paterson står som en omvendt tunnel. Det virket tilsynelatende som Paterson hadde kontroll men litt skummelt var det nok. En baklengs der hadde smakt dårlig for et lag som leverte årsverste i åpningsperioden …

KVELDENS STJERNER

*** 90 BURTON

Burton scorer to viktige mål og blir viktig fremover når det tetter seg til. Å vinne dropper blir også viktig!