1/12 Victory

Sluttspillet er i gang og kampen mellom Oilers og Lillehammer ble faktisk mer spennende enn man kanskje hadde trodd. Først etter over tre kvarters spill scoret Oilers ledermålet og deretter var det ingen tvil. Det deles ikke ut noen stilpoeng så det er kun seier som teller og den tar vi med oss til lørdagens kamp på Lillehammer.

Det var tydelig fra start at bortelaget hadde gjort borteleksen til en sluttspillkamp for fra første dropp var de etter Oilersspillerne med etterslenger og det ble sendt mange meldinger uten at Oilersspillerne responderte like mye hver gang. Gjestenes Lindroos var tydeligvis tent for etter Oilers første skudd fra Kissel så var han bortpå de fleste i nærheten og det var liksom på sin plass at han også pådro seg kveldens første utvisning når han allerede etter 02.13 tok en holding.

Da hadde også den relativt viltre Reichenberg utfordret Simon Bourque utenfor målgården til Holm etter gjestenes første skudd.  Med nevnte Lindroos i fryseboksen fikk hjemmelaget etablert seg i gjestenes sone, men når Bourque glipper en lett puck ut av sonen så må man hjem å starte på nytt og her hjemme holder man på å rote pucken vekk men klarer med nød å neppe å unngå at en LIK-spiller tar den.  Det ble med et Bourque-skudd i dette overtallet og det var nok gjestenes selvtillit som steg mest i denne sekvensen.

Like etterpå tar gjestene ledelsen. Østby er høyt i banen og Greg Mauldin vikarierer på backplass når Plouffe setter fart. Mens Cliff Watson må tenke på  Ellingsen på sine side så ser Plouffe muligheten til å stikke imellom og når Mauldin kommer på etterskudd kan gjestenes nr 22 sette pucken til høyre for Henrik Holm i Oilersmålet.

Dermed har gjestene fått en drømmeåpning mens hjemmelaget har fått litt å tenke på.  Patrick Elvsveen klarer nesten å komme på skuddhold like etterpå men en LIK-kølle kommer  veien. Og like etterpå så roter Nick Dineen det til når Oilers kan komme i overtall – når han like godt på vei fram legger pucken tilbake – og ut i midtsonen.  Ellers er det fortsatt mye gruff ved hver eneste avblåsning og det er bortelaget som fører an.

Etter 11.05 får bortelaget nok en utvisning når Martin Gran presser Virtanen til å sende pucken over vantet fra egen sone. Samtidig har dommerne gått lei av gruffet og sender begge lags nr 10 i fryseboksen for avkjøring. Oilers som tapte uvanlig mange dropper i dag gir seg selv vanskelige arbeidsforhold når de må hente puck i egen sone hele tiden.

Salinitri får den største sjansen i overtallet med et skudd i stanga. Kissel jobber også godt og røver pucken fra en uoppmerksom LIK-spiller men det blir ingen uttelling. Det blir det heller ikke når Dineen nesten finner Mauldin på blank men igjen er det en LIK-kølle i veien. Oilers har nå overtatt fullstendig og leder 10-3 i skudd men Henrik Holm som er tilnærmet arbeidsledig er påpasselig med når plutselig Gerads får teste ham med en skudd.  Gruffet fortsetter og med to og et halvt minutt igjen av perioden er det Heier og Homdroms tur til å være usportslige – og dermed få to minutters hvile.

Oilers er det førende laget hele veien nå men det er noe som ikke stemmer når det blir opptil flere icing-pucker og jammen er han ikke ufarlig Reichenberg når han kommer seg fri skrått ute i Oilers sone, men skuddet går i krysstanga, og ut!  Det siste skuddet er det Simon Bourque som fyrer av, men til tross for et hardt og godt direkteskudd er det ingen som vil stå foran keeper som lett kan redde det harde skuddet.

Dermed ebber første periode ut med 14-5 i skudd men 0-1 på resultattavla.  Nok en gang ser vi et Oilerslag som må ha veldig mange skudd for å få uttelling.

Oilers fikk en god start på NM-sluttspillet 2024. Første stikk er i boks. Lørdag fortsetter serien i Eidsiva Arena. (Foto: Oddmund Sola)

Midtperioden begynner med det som kunne blitt en stor LIK-mulighet når Gerads får stå helt alene foran Holm, men Holms spak gjør at pucken får en retningsforandring på vei fra bak mål og ut til Gerads og det er nok til at han ikke klarer å få kontroll på pucken. Oilers var heldige der! Og det er bortelaget som kjører kampen nå og vinner stort sett alt av dropper og dueller. Hjemmelaget opptrer nonchalant i egen sone og er nære på å bli straffet flere ganger. Etter syv minutters spill er skuddstatistikken i midtperioden 2-5 og da har nettopp Kissel fått registrert skudd to i perioden med en enkel lobb inn til keeper.

Likevel er det ikke ufarlig når Oilers legger pucken inn i sonen og jobber etter, og før vi har passert midtspilt kamp sitter utligningen.  Elvsveen vinner pucken fint i rundvant og spiller en fin puck mellom to LIK-spillere til en fremadstormende Klavestad i slottet, han skyter men keeper er med. Men på returen dukker Tristen Langan opp og får faktisk skutt tre skudd på ett sekund før det siste da sitter i kassen bak en utspilt LIK-keeper. Den tidligere Oilerskeeperen Tooseboom de Vries må ha følt seg helt alene med overmakten når motstanderen får skyte fire skudd på sekundet før han må gi tapt.

Dermed har hjemmelaget fullt fortjent utlignet og nå venter publikum at laget ville overta initiativet i kampen. Rett fra dropp kjører Oilers i angrep og rekka med Dineen, Mauldin og Heier legger et enormt press i gjestenes sone men mål blir det ikke. Like etterpå tar Kissel med seg pucken inn i sonen og med Gran og Trettenes på hver sin side blir det usikkerhet i forsvaret hos gjestene. Det ender med at Kissel må legge pucken over på backhand og da er keeper med når skuddet kommer.

Førsterekka fortsetter og like etterpå har de et vedvarende press i et drøyt halvminutt der Dan Kissel prøver en av sine klassiske med skudd fra bak mål nede i rundvant som da skal gå via keeper og i mål, men keeper er med. Først på returen er Kissel selv som da forsøker kjøkkenveien men igjen er keeper med. Gjestene har må mer enn nok med å holde følge og på ikke mange minutter har hjemmelaget snudd skuddstatistikken i perioden fra 2-5 til 11-6.

Like etter dette står Nick Dineen helt alene foran keeper men ingen lagkamerater i dueller i rundvant ser ham så han får aldri pucken.  Men bortelaget fortsetter og vinne dropper og spesielt Strandborg var dårlig likt av linjedommerne i dag med mye tilsnakk. Ikke verst da av Stranni og vinne noen av droppene med en advarsel i lommen.

Mot slutten av perioden blir det action igjen.  Først er det Tangen Henriksen som får en boardingutvisning i 5 minutter for en hard takling på Gerads.  Gjestenes stjernespiller blir liggende en stund men er på isen ved neste(!) bytt. Bortelagets overtall er ikke sprekt. Et skudd fra Jeppe Meyer er det eneste før laget får utvisning for å ha for mange utespillere på isen. Dermed vil det ikke være så mye igjen av Tangen Henriksens femminutter når LIK-lagstraffen er sonet. Trodde vi.

Men så er Dan Kissel 13 sekunder senere helt feil i en takling og treffer kneet til Reichenberg. Han har også store smerter men er klar for fight like etterpå.  Dermed er det spill 3 mot 4 men det virker som om gjestene er mer interessert i pause enn å score for det skjer lite – før det sekunder før slutt smeller igjen.  I det sirenen går så pådrar Cliff Watson seg en tominutter for en krysstakling på veteranen Joakim Eidsa Eidsæther som muligens hadde scoret eller hvertfall fått avsluttet om ikke Watson hadde grepet inn.

Det betyr at stillingen er 1-1, skuddene i perioden endte 17-7 men ennå viktigere er det at gjestene når de har sonet ferdig sin lagstraff etter 34 sekunder av tredje perioden skal spiller to minutter med 5 mot 3. Watsons utvisning begynner ikke å telle før Kissel sin er ferdig etter 47 sekunder av perioden – og ennå sitter Tangen Henriksen utvist.

Teoriene i det som fort ikke trengte å bli siste pause var mange. At Lillehammer kunne score var det mest logiske, men hvis ikke kunne vel hjemmelaget få en boost med å unngå baklengs ?  Skeptiskerne var i flertall

Tredje periode begynner og som nevnt har bortelaget «kun» en mann mer de første 34 sekundene. Når de er unnagjort er det i første omgang Bryhna, Langan og Bjerke som står opp mot overmakten. Det gjør de på en så god måte at gjestene spiller seg i offside.  Gjestene klarer ikke å få til de store farlighetene selv om både Reichenberg, Fosse, Sætre og Virtanen forsøker. På et tidspunkt er Oilersspillerne noe offensive og det står to LIK-spillere helt alene med Holm, men pucken passerer dem og vekk fra farlig område.  Oilers viser nå sin rutine på undertall som de jo har mest av i serien år etter år og klarer å holde slitne LIK-spillere unna, og når

Christoffer Berger og Jeppe Meyer bestemmer seg for å la pucken gå dem imellom hele 8 ganger uten noen som helst plan så går det nye 40 sekunder og Oilers rir av hele undertallet. På dette tidspunktet har gjestene 0-4 i skudd i denne perioden men nå jobber Oilers seg sakte men sikkert inn i kampen igjen men det går likevel noen minutter til før det første skuddet kommer.  Bortelaget virker nå mest opptatt av å få pucken ut av sonen og satse på en kontring i sluttfasen. Men så smeller det, og det er like godt hjemmelagets første skudd i perioden som gir uttelling.

Et typisk Oilersmål kan man si. Trettenes vinner droppen ut til Kissel som legger den rett ut til Østby som fyrer av. Foran kassen står Martin Gran og med en flott styring er keeper sjanseløs og stillingen er 2-1.  Nå er hjemmelaget virkelig på gang og 14 sekunder senere er Kissel gjennom alene men hans forsøk mellom bena på keeper lyktes ikke.

Men bortelaget er ikke ferdigspilt for rett før halvspilt periode kommer plutselig Martin Ellingsen helt alene med Holm. Han prøver å finte ut Holm og setter pucken mellom bena men Holm er med på finten og forflytter seg akkurat slik han skal slik at pucken skyves utenfor. Viktig inngripen!

Bortelaget som har spilt småstygt hele kampen er nå i tillegg slitne og det kommer mange situasjoner som dommerne glatt overser. Samtidig presser hjemmelaget sterkt og holder pucken mye inne i gjestenes sone. Ludvig Hoff snapper pucken på blålinjen to ganger når gjestene tror de har fått pucken ut i sonen. Til slutt må Soudsky plante hansken i ansiktet på Hoff for å stoppe ham, uten at dommeren rett bak reagerer på det.  Like etterpå hektes Martin Gran men igjen ser dommeren en annen vei.  Og hva er vel bedre når man føler seg mye oversett enn å score flere mål ?

En rar situasjon oppstår når Dan Kissel tar pucken med seg inn i sonen. Han er alene og må snu opp, men faller og klarer i fallet å sende pucken videre inn i slottet  og der kommer Watson og vinner en viktig duell slik at Klavestad egentlig har fri bane mot mål. Men Klave får ett kakk på kølla når han skal skyte så pucken glir inn til keeper som redder den men legger den rett ut på kølla til Martin Gran. Men Martin treffer helt feil på kølla så det blir ikke noe skudd i hele tatt – men istedenfor blir det en perfekt pasning til Dan Kissel som har sneket seg inn på motsatt og når keeper er fintet ut av «skuddet» til Gran så kan Dan Kissel score et av sine enkleste mål i karrieren, 3-1!

Temperaturen er på kokepunktet i Dnb Arena og 9 sekunder etter Kissels scoring så får Trettenes en utvisning når Martin Gran  kopierer det som Soudsky ikke fikk utvisning på noen minutter tidligere. Trettenes er sekunder tidligere involvert i en situasjon men det er når Gran involverer seg mot Engesveen at dommeren hever armen. Uansett så er det Trettenes som pekes ut og publikum svarer med konstant piping.

Kveldens kanskje klareste utvisning kom rett etter dropp når Trettenes hadde satt seg i utvisningsboksen. Christoffer Berge regelrett kjører ned Henrik Holm inne i målgården men spiller død etterpå og dommerne ser ham ikke. Merkelig situasjon da ingen andre er borti Berge først.  Men som så ofte før så seirer en viss form for rettferdighet når Jeppe Meyer får en billig tominutter for interference i kamp mot Tangen Henriksen. Meyer er langt fra enig med dommeren i den situasjonen.

Da blir det spill fire mot fire noe som betyr bedre plass for teknikere. Og det er en tekniker som får æren av å score Oilers neste mål. Men det er ikke så teknisk det han gjør, det er hardt arbeid som ligger bak hjemmelagets fjerde mål. Sammen med Strandborg så plages de to LIK-spillerne til å gjøre flere feil og til slutt er det Kissel som snapper pucken og setter den fra ganske skrå vinkel under keeper, 4-1!

Kampen er avgjort men hjemmelaget fortsetter å kjøre på.  Salinitri viser frem sitt rappe håndledd men keeper er med. Nå har også publikum for alvor våknet og synger at «Oilers skal ta byttå hjem i år».

Med litt under to minutter igjen smeller det igjen. Gjestenes Gerads og Patrick Elvsveen blir aldri helt enige om de skal gi seg etter en takling i rundvant og ender opp med å ta en liten fight. Gerads er den som fyrer først og overrasker når Elvsveen litt når han får Gerads over seg, men to sekunder senere er rollene byttet om og Elvsveen tar en enkel poengseier og høster således kveldens største jubelbrøl i Dnb Arena. 5+20 er belønningen for begge to.

Med minuttet igjen å spille får vi:

Oilers vinner en dropp i gjestenes sone.  Langan stiller opp på dropp mens Tangen Henriksen og Salintri bivåner det hele. På backen står Bourque og Bryhna. Langan vinner droppen til Bourque som legger den ned i rundvant her «slåss» nesten Salinitri og Tangen Henriksen om pucken men sistnevnte tar den med seg og slipper den backhand, nydelig på skrå opp til Langan ved droppunktet.

Langan gjør det samme med to LIK-spillere rundt seg slipper han pucken backhand til Salinitri som har kommet seg fra bak mål og foran keeper. På Langan flotte pasning kan Salinitri bare sette pucken helt oppe i nettaket og deretter peke på de to assistentene!.  Nydelig spill og 5-1!

Dermed vinner hjemmelaget overlegent 5-1 og kopierer med det resultatet de hadde i sin aller første seriekamp i toppserien noensinne når Lillehammer ble slått 5-1 i Siddishallen i september 2003 – uten sammenligning for øvrig.

Bortelaget hadde lite å stille opp med utover i kampen og med 41-18 i skudd så er ikke 5-1 mer enn det må være.  Uansett så betyr målforskjellen ingenting. Oilers leder 1-0 i best av syv!

Dan Kissel aksler oilersdrakt også i 2024/2025. Publikumsfavoritten Kissel The Missil går med det inn i sin ellevte sesong i DNB Arena. Her etter en fultreffer mot Lillehammer i vårens NM-kvartfinaler. (Foto: Oddmund Sola)

### 46 KISSEL

Sluttspillet er i gang og da er Dan Kissel farlig.  En av bare to spillere med +3 i kveld og 2 mål+ assist og hele 8 skudd.

## 23 LANGAN

Scorer det forløsende førstemålet og krydrer det hele med boksåpneren som gir Salinitri det siste målet. 1+1 og +2 i kveld.