Kamper

Norsk Topphockey

5/6 Victory

Etter en åpningsperiode der hjemmelaget tok over mer og mer så løsnet det skikkelig i midtperioden. Og da ble tredje periode en transportetappe på veien til 4-1 og en viktig seier i denne semifinaleserien som fortsetter på Jordal allerede på tirsdag. Andrerekka var hete i kveld og stod bak alle målene mens gjestenes trøstemål ble iscenesatt av de tidligere Oilersspillerne Søberg og Rokseth før Partanen scorte.

Første kamp er alltid viktig og akkurat i kveld er alle med Oilers-hjerter glade for at sluttspurten i serien gav hjemmekamp først i semifinalene. Fra første dropp var det litt «ta og føle på». Mens VIF manglet sin siste import Mingoia så manglet Oilers kaptein Trettenes.  Nettopp første dropp var det gjestene som vant og det skulle vise seg i innledningen at gjestene vant de fleste dropper .  Og rett fra dropp sendes pucken inn i Oilers sone hvor Watson har en inngripen som fort kunne blitt farlig da han setter opp Dostie alene men Holm er med – allerede etter 13 sekunders spill.

Klasseforskjell mellom semifinalistene Oilers og Vålerenga i DNB Arena påskedag. Nå gjelder det å nullstille. Tirsdag starter lagene på 0-0 på Jordal. Prestasjoner er som kjent ferskvare, ikke minst i sluttspill. (Foto: Oddmund Sola)

I det minuttet rundes så gir Thomas Olsen en kraftig takling mot vantet på Salinitri som går i bakken. Han reiser seg men blir bare stående. Han har mistet jernet på den ene skøyta og heldigvis er det Karlsen som oppdager det først og skyver Salinitri over mot benken før VIF riktig oppdager at de egentlig er en mann mer på isen. Det gikk godt denne gangen, Østby stod med pucken bak mål og ventet uten at noen la press på ham.

Tempoet er høyt i innledningen og ofte litt for høyt for det ender med noen icing-pucker fra begge lag før Simon Bourque fyrer av et skudd som måles til 130km/t men foran mål er det lite trafikk så Breivold klarer å stå nok i veien til at det ikke blir scoring. Returen reddes også unna. Like etterpå har Klavestad pucken mens resten av laget skifter spillere og Klave legger pucken rutinert inn på Breivold som ikke tørr annet enn å blokkere. Utfordringen så tidlig i kampen er at bortelaget vinner stort sett alle dropper og det skal gå en 6-7 minutter av perioden før hjemmelaget våkner. Rekka med Strandborg, Hoff og Karlsen er nevnt og førstnevnte settes plutselig opp alene mot keeper etter flere direktepass men Breivold er med på skuddet fra vår nr 16.  På dette tidspunkt har hjemmelaget begynt å få opp gassen og når Karlsen lurer Olimb trill rundt i rundvant ender det opp med en holding som dommerne ikke kan overse.

Dermed overtall til hjemmelaget allerede etter åtte minutters spill.  Det blir noen skudd og Breivold er på jobb både når Bourque, Salinitri, Kissel og Klavestad skyter så mål blir det ikke og snart er gjestene fulltallige. Men det har skjedd noe de siste minuttene. Hjemmelaget begynner å vinne dropper og trør til i duellene og det er tydelig at det er flere VIF-gutter som ikke er med på notene når det smeller i vantet rundt dem. Martin Gran jobber seg fint frem men skuddet er ikke all verden og når Dineen skyter fra bak mållinjen skal mye skje for at pucken går inn, men den er hvertfall i en stolpe – for det høres. På denne måten overtar hjemmelaget mer og mer men de sliter med å spille seg kontrollert inn i VIFs sone og når Ulriksen mister pucken på redline er det en lang kølle fra Langan som hindrer at det blir veldig skummelt foran Holm. Til slutt er det Holm som må gjøre en god redning når Solberg skyter når det gjenstår tre sekunder av perioden. 13-10 i skudd men ingen mål, og sånn sett greit å være i gang for begge lag.

Midtperioden skulle bli noe helt annet.  Hjemmelaget vinner droppen og kan umiddelbart legge press på gjestene.  Martin Gran jobber godt i rundvant og legger pucken på mål der Nick Dineen jobber på, men pucken styres utenfor av Breivold. Men hjemmelaget biter seg fast og i neste sekvens er det Ludvig Hoff som skyter, Breivold må gi retur men Christoffer Karlsen kommer litt for nær keeperen og får ikke kontroll på pucken. Oilers beholder pucken og fra rundvant backhander Karlsen pucken inn i slottet der tredjemann Strandborg står ganske så alene.  Nr 16 snur seg og skyter men treffer kølla til VIFs Ekelund som med det gir Ludvig Hoff en gratispuck som han bare kan sette i tomt mål, ettersom Breivold ikke var med på at Ekelund skulle involvere seg.  1-0 til hjemmelaget og det første målet er alltid vikting. Stor jubel blant de vel 3500 på tribunene i Dnb Arena.

Hjemmelaget fortsetter trykket og Mauldin forsøker med et smart, lavt skudd men Breivold er med. Rett fra dropp som VIF vinner er Heier aggresiv og klarer å røve pucken med seg men fra skrått hold er Breivold nok engang med på notene. Sekunder etter dette er det Mauldin som igjen forsøker seg men Breivold styrer pucken opp i nettaket.  Oilers trykker på og Thomas Olsen må ta en tominutter når han slasher Ulriksen i relativt ufarlig sone.   Nytt overtall for hjemmelaget og man må noen hakk opp fra forrige overtall for å bli riktig farlige. Trafikk foran mål og skudd fra distanse har ofte vært en god melodi for Oilers og jammen ser vi det også nå. Først roter man litt og VIF klarer å få pucken ut i midtsonen men så sitter det. Pucken legges inn og det jobbes etter. Strandborg blir presset men klarer å legge pucken ut til Karlsen på back. Han sender pucken videre til Klavestad som på direkten fyrer av et skudd som går rett i mål. Både Tangen Henriksen og Hoff var i området rundt Breivold men det kunne se ut som han like gjerne ble dekket av en av sine backer. Samme kan det være. 2-0 og mer jubel!

Rett etter dropp blir det litt krangling mellom Thoresen og Salinitri. Førstnevnte gir Salinitri en puff som det reageres på og begge gir hverandre noen dytter tilbake. Dommerne vil ikke at ting skal utarte og tar like godt ut begge to for usportslig. Det fortsettes med fem mot fem og hjemmelaget fortsetter å presse gjestene over hele banen.  Nick Dineen er nære på å styre en puck fra Ulriksen mens Langan ikke klarer å få pucken med seg i det som kunne sendt ham alene mot Breivold. Idet vi nærmer oss halvspilt kamp har Nick Dineen en enorm pasning til Kissel som kommer stormende inn på motsatt men Bengtsson gjør en god jobb foran Breivold og hindrer at Kissel får gjort noe annet enn å skyte i stolpen!
Det er mer på gang og minuttet senere er det  Strandborg som prøver seg.  Fra egen sone går han gjennom hele midtsonen og inn i gjestenes sone men akkurat i det han skal til å skyte mister han pucken. Hoff plukker den opp men klarer ikke å skape noe foran Breivold.

Men nå er det en som har fått nok.  Jørgen Karterud har lest hvordan Tommy K oppildner sine medspillere når det går dårlig og må nå gjøre noe. Først unngår han en utvisning mot Ulriksen nede i rundvant hvor hvertfall majoriteten i hallen mente det var en klar utvisning.  Dommerne har han under oppsikt og når han går på Ludvig Hoff på en uregelmentert måte blir valget lett.

Dermed nytt overtall for hjemmelaget som nå har rekka med Salinitri, Bourque, Kissel, Mauldin og Langan på isen. Først er det Salinitri som forsøker seg. Breivold gjør en god redning all den tid Mauldin er på kontoret og minimerer sikten. Oilers vinner droppen og sekunder senere er det Kissel som fyrer av men verken Mauldin eller Langan er på kontoret denne gang og Breivold redder lett.  Ny dropp og nå er det bortelaget som vinner droppen men aggresive Oilersspillere bruker få sekunder på å røve pucken tilbake.  Etter litt frem og tilbake er det igjen Kissel som prøver seg men Breivold har god sikt og redder.

Med minuttet igjen av overtallet er det den andre oppstillingen som entrer isen. Strandborg, Hoff, Karlsen, Tangen Henriksen og Klavestad.  Strandborg vinner droppen ut til Klavestad. Og mens pucken går litt fra mann til mann så blir VIF muligens noe offensive for når Karlsen sender pucken ned til Tangen Henriksen ved siden av målet kan han på direkten sende den ut til en udekket Hoff som ikke kan annet enn å score i det tomme buret. Breivold får lite og ingen hjelp foran seg i denne perioden.

Hjemmelaget er iferd med virkelig å feste grepet men tre mål er ingenting i hockey og når Andreas Heier selger seg i midtsonen er det bare en overivrig VIF-spiller som går i offside – som hindrer farligheter foran Holm.  Men VIF-spillerne slurver mye mer enn hjemmelaget i kveldens kamp og når Taimi slurver på offensiv blå og bare halvhjertet gidder å være med hjem er Nick Dineen farlig frempå.  Like etterpå har gjestene en dobbelsjanse men verken avslutningen til Dostie eller Rokseth går inn. Også overtar hjemmelaget igjen. Ulriksen skyter og Salinitri har en nydelig styring men like utenfor. Rett etterpå kommer plutselig Strandborg og Hoff to mot en og førstnevnte har pucken. Han velger også å skyte og det var kanskje like greit siden Hoff i det tilfellet fikk en slashing som ingen av dommerne fikk med seg.

Derimot er Karterud langt fra ferdig med sine sprell. Og etter 34.44 får han to minutter for en høy kølle på Langan. Han er ikke enig, men heller ikke veldig uenig så da er den vel grei. Oilers rekker aldri å etablere noe som helst og det er VIF som presser på med en mann mindre, og det er de helt til Tangen Henriksen takler Olimb på feil måte og dermed får to minutter for tripping. Dermed er vi like langt og med fire mot fire er det god plass på isen. Oilers vinner droppen men gjestene overtar.

Det er mye teknikk i VIF-guttene men det er også farlig å balansere pucken på blålinjen når du blir presset og du er bakerste mann, Samtidig gjør Oilers en god jobb med å holde gjestene ute i rundvant og når Langan fanger opp pucken kan hjemmelaget overta. Det blir ingenting av kontringen men til slutt starter man på nytt bak eget mål. Strandborg får pucken i egen sone og tar den med seg inn i midtsonen. Han har Auk på seg men vipper pucken med seg og gjør amerikaneren til en smågutt i duellen – tar pucken med seg mot mål, men mister den slik at Breivold gjør en redning men pucken kommer rett til Strandborg igjen som kan sette den i mål, 4-0!

VIF får noen sekunder i powerplay på tampen men evner ikke å gjøre noe med det. Istedenfor er det Tangen Henriksen som leser spillet godt når Bengtsson slurver i egen sone, men Breivold er raskt ute med snappen på skuddet som avslutter midtperioden.

Med 19-7 i skudd i denne perioden og hele 4-0 så bør kampen være avgjort før tredjeperiode.

Tredjeperiode åpner med begge lags fjerderekker og bortelaget klarer å gjøre det litt kaotisk foran Henrik Holm men det roer seg og etter hvert får både Gran og Strandborg testet ut Breivold.  Like etterpå er det Rokseth som tar en av sine stunt men igjen er Breivold med når Tangen Henriksen forsøker seg.

Men så, etter 2,54 av perioden så reduserer plutselig VIF. Mika Partanen tar pucken med seg inn i sonen og sender pucken mot mål – og i mål. Et kjapt håndleddskudd som trolig kom helt uventet på de fleste inkl Holm i mål. Hvertfall har gjestene fått det de måtte, en tidlig scoring.  Og sekunder senere kan de virkelig få troen for da får Patrick Elvsveen to minutter for hekting  – i midtsonen.  Det blir stille i Dnb Arena idet Elvis setter seg  i boksen. Er dette muligheten VIF har ventet på  ??   Tja….  Det virker ikke som de har fått så mye tro på dette.

Som i kampen mot VIF 21.november så var det et Strandborg mål på 03.49 som snudde det hele slik at Oilers til slutt vant 6-3. Nå er han på gang igjen og stjeler pucken fra to VIF-spillere og kommer alene mot Breivold. En høyre-venstre finte før pucken legges mellom bena er planen og når Breivold kikker bak seg kan man begynne å lure – men pucken er inni der en plass og ikke i mål. Denne gang var det 03.39 ut i tredjeperioden Strandborg fikk sin sjanse, men Breivold var med. Vi husker at Strandborg var involvert når Tommy K verbalt i utvisningsboksen hadde filleristet den innleide Nielsen på en slik måte at denne ble irritert når Strandborg i undertall yppet seg og grabbet kølla hans på en slik måte at Nr 16 måtte sparke pucken til Langan som fikk til akkurat det Strandborg prøvde på nå. Mellom bena på keeper Breivold og plutselig leder Oilers en kamp de vant 6-3 etter 5-0 i siste perioden.
Men nå er det snart april og sluttspill og hjemmelaget har levert en strålende forestilling mens bortelaget har fått et halmstrå i en tidlig redusering av Partanen. Men når det kjøres en finte på offensiv blå så ender det med offside og når det sekunder senere er en høy puck rett ved ansiktet til Langan så er det ikke lurt at Taimi prøver å ta denne pucken. Da blir det farlig spill med høy kølle og to minutter.  Dermed forsvinner  overtallsmuligheten og det vil heller ende opp med overtall for hjemmelaget noen sekunder.  Men nå virker det som om begge lag har innsett realitetene og VIF får pynte på skuddstatistikken litt på tampen. Backene foran Holm gjør en god jobb med å gjøre skuddene udekkede så Holm tar det som kommer.

Dog er det enda litt underholdning igjen for Karterud er ikke ferdig. Med gode seks minutter igjen og mer enn nok tid til å score flere mål så utfører han en stygg takling på Ulriksen i rundvant. Når Bourque oppsøker ham for å gi ham en dytt så ryker han jammen på Nr 74 også.  Disiplinerte Bourqur gjør ingenting og unngår faktisk utvisning selv om vi tidligere har sett at det oftest tas ut begge ved en slik situasjon. Men her er den så klar at det blir bare flaut det Karterud holder på med. Med 8 minutter i boksen har han muligens bidratt på sin måte men det var hvertfall ingen av hans lagkamerater som tok «signalet» – i denne kampen hvertfall.

Med to lag som ser frem mot neste kamp på tirsdag blir det ikke veldig fartsfylte fire minutter i overtall. Karlsen prøver seg og med Tangen Henriksen på kontoret er det nok en god redning av Breivold.  Minuttet senere styres et skudd NED i tverlegger – kanskje det hadde blitt avblåst for høy kølle om den hadde gått inn. Til slutt er det kaptein Strandborg som ikke klarer å løfte pucken over leggskinnet til Breivold og kampens siste sekunder er jubel fra publikum.

12-7 i skudd i tredje periode og totalt 44-24.

Det ble en maktdemonstrasjon fra hjemmelagets side der rekka med Strandborg, Hoff og Karlsen viste gode takter. Alle rekkene jobbet godt og det lover godt for forsettelsen. Med et snitt innslupne på 1,2 mål pr.kamp i sluttspillet så er det defensive godt forankret. Når det offensive også er iferd med å sette seg kan det blir en spennende vår for Stavanger Oilers.

KVELDENS ØYEBLIKK

3-0målet var en fryd å se på.  Direktepuck fra Karlsen til Tangen Henriksen og ut til Hoff som hadde åpent mål. Hvor var VIF?

KVELDENS STJERNER

*** 16 STRANDBORG

Kapteinen leverer i superrekka med Hoff og Karlsen. 1+2 og totalt +4 lover godt. Var svært nær å score flere mål.

** 10 HOFF

2+0 og totalt +3 i kveld.  Scorer det viktige førstemålet og jobber og sliter som vanlig resten av kampen.

* 85 KARLSEN

Tredjemann i rekka har bare ett eneste skudd i dag – uvanlig kost men assisterer på 3 mål og totalt +4.  Godt å ha Karlsen tilbake i laget!

Tekst: Anders Vegstein