Knask, knep og tre poeng.

Mot Sparta er det kun 110% innsats som gjelder for det er det man møter. I dagens kamp var det bare unntaksvis det Sparta vi kjenner til og når hjemmelaget hadde nettopp innsatsen liggende i bunn så ble det en kjekk kveld for de 3795 oppmøtte i DNB Arena. Oilers rykket med kveldens seier opp på andre plass og har heng på Stjernen.

Sparta gikk ut i 110 i kveldens kamp men etter at både Pedersen, Lundberg og Grønberg hadde testet Holm før minuttet var gått så var det jevnt over. Hjemmelaget som var i halloween-humør lot seg ikke skremme og overtok raskt initiativet i kampen igjen.  Hjemmelaget skapte flere store sjanser og midtveis i perioden var det plutselig 9-4 i skudd.

Noen strakser senere får vi kveldens første utvisning når Ponomarenko sender Berg-Paulsen hardt inn i rundvantet. Berg-Paulsen er vanligvis ikke den som tar telling så lett, men nå blir han liggende før han etter hvert reiser seg opp og sjekker at alt er på plass.

Oilers åpnet on fire og fullførte et solid Halloween-party mot Sparta i DNB Arena lørdag kveld. Nå venter fire strake bortekamper for gutta. (foto: Oddmund Sola)

Oilers som for tiden er Norges beste overtallslag bruker få sekunder på etablere seg og det fyres villig vekk. Karlsen er første mann bare seks sekunder etter dropp. Deretter er det skuddglade Lefebvre som prøver seg to ganger før Burton har sin personlige skytterkonkurranse mot Paterson i Spartaburet med tre skudd på få sekunder men Paterson er med på notene og Sparta avklarer det hele.

Men nå er hjemmelaget virkelig på gang og bortelagets nevnte innsats begrenser seg til å få pucken ut av egen sone.  De klarer ikke stå imot hjemmelagets press stort lenger og etter 15.07 smeller det. Kissel og Lefebvre har skutt og Paterson har reddet men nedfallsfrukten plukker Whitney opp fra rundvant. Han legger pucken mot mål der Kissel bare sender den videre til Burton som er gang inn i slottet og vips 1-0!.  Klikk-klakk av beste sort.

Om det var et mål som skulle til for å vekke Sparta kan diskuteres men etter målet kommer de litt mer med i kampen og går noen skudd på Henrik Holm. Ex-oilers Falk-Larssen noterer også et skudd mot gamleklubben.  Men det er hjemmelaget som har momentum og med minuttet igjen å spille av første periode så dobles ledelsen.

En høy puck ut i midtsonen klareres aldri av gjestenes Lilleberg og plutselig kommer Bordson og Søberg alene mot Ponomarenko. Sistnevnte legger seg tidlig og selger seg mens Bordson venter nesten for lenge før han skyter pucken mot keeper, som redder. Men Søberg står like ved og får nå pirket returen inn i mål, 2-0! Dette målet var også kveldens eneste der dommerne kikket på video før de godkjente.

Keeper Paterson håper det er offside i målgården og slår ut med armene men det er det ikke og han bør heller lure på hvor hans egne spillere var i den situasjonen. Dermed 2-0 til pause og hele  23-8 i skudd!

Midtperioden åpner med fyrverkeri.  Etter Ulriksens skudd åtte sekunder ut i perioden er det dropp. Bordson vinner droppen rett ut til Ulriksen. Han sender pucken fint over rett på kølleblandet til Lefebvre som med en hard ispuck sender pucken rett i mål. Det virket som om pucken gikk rett inn men den kan ha vært via noen og Ludvig Hoff som var tilbake etter skadeavbrekk gjorde manns jobb i keepers synsvinkel, 3-0!

Etter denne pangåpningen roet spillet seg noe og gjestene fikk også være litt med. Seks minutter ut i perioden må gjestenes Ponomarenko nok en gang ta den tunge veien ut i fryseboksen etter å ha kjørt en interference på Ludvig Hoff.

Burton vinner den viktige droppen og hjemmelaget etablerer overtallet sitt på direkten.  Lefebvre skyter og det oppstår panikk i slottet. Burton er involvert men det blir Kissel som til slutt skyter fra skrått hold på en liggende Paterson som trolig ikke har noen anelse om at han redder pucken – før han blir truffet av den.

Hjemmelaget beholder trykket men både hjemmelaget klarer nesten å rote pucken ut av sonen samtidig som gjestene ikke klarer å få pucken unna og det ender opp med at Karlsen lader bøssa og fyrer av, men Paterson er med. Returen hentes opp av Whitney som ser Burton i en Gretzky-posisjon bak mål og med sterk trafikk foran mål, men ganske god plass i slottet, legges pucken ut og Karlsen fyrer enda en gang. Keeper Paterson som nettopp låg strekk ut i «stjerne» rekker så vidt å komme seg opp igjen før Karlsen skyter og han finner åpningen, 4-0! Og dagens første power-playmål!

Med dette målet sa Oilers takk for i kveld og lot de neste minuttene Sparta gjøre akkurat hva de ville. Merkelig at bortelaget plutselig skulle få en slik tenning etter å ha fått sitt fjerde mål i mot. Sparta kjører på og vinner duellene og når Bordson og Østby roter det skikkelig til bak eget mål kan Jakobsson bare legge pucken fint til kaptein Roest som enkelt sørger for redusering til 1-4.

Det jevner seg litt ut men det er ingen tvil om at andre halvdel av midtperioden var den hvor gjestene viste det tenningsnivået vi hadde forventet hele kampen. Både Holm og folkene foran ham må i aksjon flere ganger og til slutt er det Bryhna som ryker ut i to minutter på en knetakling. Oilers er også seriens beste undertallslag og slipper inn lite mål med en mann mindre. I dette undertallet skulle det ta halvannet minutt før Grønberg får en sjanse men den er da også stor når han får god tid i slottet men Holm er med. Like etterpå er svenske Jakobsson bare et skikkelig mottak fra å kunne sette pucken i mål.

På neste dropp vinner plutselig Søberg pucken da han avskjærer en pasning på blå. Søberg som er en av de raskere gutta i klassen skøyter mot mål og prøver å sette pucken mellom bena på Paterson, men der er det stengt. Returen fanger Bordson opp og setter Søberg opp enda engang foran mål men det er fortsatt stengt mellom keepers ben. Dette gjør sitt til at Oilers vinner undertallsperioden sin med 2-1 i skudd.   Til neste pause er det da 4-1 etter 12-9 i skudd i denne perioden og totalt 35-17 så langt i kampen.

Mot Stjernen i forrige hjemmekamp spilte Oilers en fornuftig tredjeperioden uten altfor stor risiko, og noe lignende var oppskriften i kveld. Etter som tiden gikk ble Spartaspillerne mer individuelle og da var det alltid en Oilersback til i støtte når kameraten gikk i nærkamp.  Men action fikk vi allerede etter 40 sekunder når kaptein Roest tok en noe unødvendig tominutter for interference i kamp mot Ludvig Hoff. Roest skal bare holde Hoff unna mens en lagkamerat plukker opp pucken men ender med å sende han i isen og dommeren hever sin arm.  I utvisningsboksen viser Roest med skjelvende ben hva han mente om Hoffs opptreden.

Nytt overtall og nye sjanser. Mål blir det ikke til tross for gode forsøk fra Lefebvre og Burton mens Paterson og hans folk holder unna. Når bortelaget igjen er fulltallig er det de som får overtall. Tangen Henriksen sender kølla si opp i ansiktet på Jakobsson og får dermed to minutter.  Nå er det bortelaget som får sjansen.  De vinner droppen men bruker halvminuttet på å etablere og deretter kommer det en dårlig pasning som ender med at Kissel får ryddet unna.  Gjestene prøver på nytt, pucken legges inn i sonen og på backen velger Fagerudd å bare legge pucken mot mål og på vei mot mål er Magnus Nilsen borti pucken nok til at det settes Henrik Holm ut av spill, 2-4!  Det ble den eneste avslutningen i dette overtallet og den endte i mål!

Igjen virker det som om gjestene får et lite håp, og to mål er jo ingenting i hockey men tiden går og nå er Oilers flinke å legge puckene ut i midtsonen og dermed ødelegge rytmen Sparta forsøker å etablere. For gjestene passer det enda dårligere at Soudsky pådrar seg en krysstakling-utvisning når han takler Ludvig Hoff (hvem andre?) hardt mot vantet med vel syv minutter igjen å spille.  Ludvig Hoff fikk gjennomgå i kveldens kamp men det var kjekt å se ham tilbake. Broder Magnus Hoff fikk også hardhendt behandling ved en anledning men var raskt på isen igjen. Hoff-gutta står for en støyt!

Fra dropp i dette overtallet får vi kveldens øyeblikk:

Burton vinner som vanlig de viktige droppene og fra Lefebvre legges pucken til Kissel på skrå ute i slottet. Han holder på pucken og ser at Burton står ved siden av keeper mens Whitney står midt mellom tre av fire Sparta-spillere i slottet.  Så legger han pucken rett på kølleblandet til Burton som på direkten legger det ut på kølleblandet til Whitney og bang 5-2!  Klikk-klakk igjen og stor jubel på tribunene. Det tok da 11 sekunder i overtall før pucken satt i nettet.

Nå var det hvertfall ingen tvil om hvor seieren ville gå. Til tross for skudd fra Knold, Grønberg og Fagerudd på tampen var alle inneforstått med at kampen var avgjort og det siste halvminuttet fikk Sparta ha pucken upresset rundt sin egen keeper i påvente av en lang busstur hjem til Sarpsborg.

Oilers vinner 5-2 og klatrer med det forbi Storhamar på tabellen og opp på andre plass mens gjestene Sparta innehar femteplassen.

For bortelagets del var det kjekt å se at såpass mange supportere hadde tatt turen fra Viken denne lørdagen. De var sterkt lydhøre det første minuttet men etter hvert så ble lyden kun hevet når deres helter scoret eller viste den innsatsen de er kjent for. Og akkurat det var kanskje skuffelsen i kveld at ikke det var mer innsats i bortelaget. Noe av æren for det tilfaller selvsagt Oilers, men Sparta har som regel vært svært gufne å møte og det virket ikke slik i kveldens kamp.

På hjemmelaget var nettopp innsatsen og LAGET i fokus ikveld. Selv om noen fremhever seg i poengfangsten var det fire gode jevne rekker som gjorde jobben vanskelig for de blåkledde fra Glommas bredder.

*** 40 LEFEBVRE

Mannen med det håpløse navnet som ble omdøpt «Leffien» på D-feltet i kveld hadde en god kamp.  Hele 7 skudd, mål og +4  taler sitt klare språk. Viktig i powerplay og representerer et backkorps som gjorde manns jobb i kveld.

** 90 BURTON

Vanskelig å komme utenom gullhjelmen. Mål, to assist, 7 skudd og +3 er gode tall. Jobber godt over hele banen og som nevnt utrolig viktig på dropp. Selv etter advarsel vinner han mange dropper.

* 11 WHITNEY

Før sesongstart var det Whitney som ble nevnt om goalgetteren. Skader satte ham tilbake men nå ser vi hva som bor i nr 11.  Mål og assist ikveld. Virker å kose seg i rekke med Kissel og Burton.

Tekst:  Anders Vegstein.