Første stikk til Storhamar

Storhamar vant 0-3 over et tamt Oilers-lag i kveldens første finalekamp. Det var lite som tydet på at det var en avgjørende finalekamp og hjemmelaget var sjelden påskrudd i hele tatt. Mot slutten ble det en transportetappe for gjestene og hjemmelaget må skru opp mange hakk og slå tilbake allerede på Hamar på onsdag.

Åpningen av kampen var en advarsel i seg selv. Allerede før halvminuttet var spilt scoret Storhamar med kaptein Patrick Thoresen men dommer var raskt ute med hendene og visket ut målet. Dog ble nok dommerne mer i tvil når de tittet på video for det varte og rakk før den endelig bestemte seg for å holde på avgjørelsen, ikke mål.

Men advarselen var gitt og den ble ikke tatt til følge. Fra start av kampen kunne man kanskje vente at et uthvilt Oilers kom ut i 110 og kjørte over sine motstandere som har noen dager færre med hvile. Men det skjedde ikke. Istedenfor var det de blågule som vant de fleste dueller i rundvant og det hele virket noe tamt fra hjemmelaget.  Innsatsen var tilstede fra begge lag og det bølget frem og tilbake. Etter syv minutters spill får Strandborg sjansen til å score sitt første sluttspillsmål når han får stå alene i slottet men Trym Gran i Storhamar-målet har kontroll. Like etterpå er det gjestenes gullhjelm Quenneville som er frempå men treffer ikke målet.

Tommy Kristiansen har også en smart pasning fra bak mål men Greg Mauldin reagerer ikke raskt nok og det blir ingenting av denne muligheten.  Også Rob Bordson får en mulighet når han forsøker å styre Lefebvres skudd men pucken går ikke mot mål. Mest jubel så langt blir det når Patrick Thoresen forsøker å takle Greg Mauldin ved spillerboksen til Oilers. Store Mauldin rikker seg ikke men Thoresen går i isen. Akkurat da kommer Tommy K på isen og lar selvsagt ikke sjansen gå fra seg når gjestenes kaptein «ligger i veien».

Storhamar vant den første kampen i NM-finalen 2023 da de slo Oilers 3-0 i DNB Arena mandag kveld. (foto: Oddmund Sola)

Idet publikum begynner å slå seg til ro med at det har vært en «ta og føle på»-periode så misser hjemmelaget i tellingen. Plutselig er man seks mann på isen og ikke bare på isen. Alle seks er i Storhamars sone så det er liten vits å protestere på den. Christoffer Karlsen soner straffen når bortelaget får sitt første overtall for kvelden. Denne sesongen har ikke Storhamars overtall vært all verden å skryte av mot Oilers, men i kveld skulle det gå bedre. Når bortelaget vinner droppen så etableres det raskt. Kaptein Thoresen får pucken på skrå ut i slottet og det er tydelig at det skal legges pucker for styring foran Henrik Holm, men Thoresens «pasning» går strake veien i mål og bortelaget leder 1-0, etter 18.35.

Like etterpå får Klavestad en billig utvisning for krysstakling. Dommerne har så langt godtatt alt men nå tar de får en krysstakling som også Quenneville får maksimalt ut av når han faller bakover. Uansett så må Klave i boksen men gjestene klarer ikke å øke ledelsen på det halvminuttet som er igjen av perioden.

Dermed leder Storhamar 0-1 og 8-10 i skudd forteller at gjestene åpnet best men at hjemmelaget kom mer med helt til gjestene fikk sjansen i overtall.

Midtperioden åpner med overtall i halvannet minutt for gjestene men nå er de ikke så på hugget og får først et skudd på mål idet Klavestad entrer isen, men Holm er med. Sekunder senere får hjemmelaget sitt første overtall når Saxrud Danielsen får to minutter for roughing. Rekka med Strandborg,Hoff, Karlsen, Tommy K og Lefebvre på backen får etter hvert lagt press på gjestene og Ludvig Hoff legger en fin puck over på motsatt der Tommy K bare kan sette kølla på pucken men den gang ei. Resten av hjemmelagets overtall er stort sett i Sils sone men det går for sent. Man gir motstanderne sjansen til å finne sine plasser og da blir det ikke flere skudd.

Ikke lenger etter at bortelaget er fulltallig er Tommy K uheldig og setter kølla i ansiktet på Elvsveen. Tommy rekker å beklage seg til Elvsveen før han må sette seg og det trengte han nesten ikke ha gjort for bare syv sekunder senere øker Storhamar ledelsen. Bortelaget vinner nok en viktig dropp og pucken legges raskt over på motsatt hvor Quenneville får pucken. Han fyrer av men rett i skøyta på Lefebvre. Pucken går rett ut igjen og på neste forsøk sitter pucken helt oppe i krysset, 0-2! Stor jubel blant de rundt 50 tilreisende fra Hamar som laget mye liv i DNB Arena i kveld – som vanlig.

Oilers gir seg ikke og kunne nok lett fått et overtall når Strandborg krysstakles etter en god sjanse foran SIL-keeperen men dommeren lar det gå med verbal kjefting på en Blågul.  Idet vi runder halvspilt kamp så har bortelaget overtatt fullstendig og det virker nesten som de spiller powerplay foran Henrik Holm. Likevel er «undertallet» til Oilers gode å holde pucken vekke fra Henrik Holm men når Tommy K takler keeper Gran bak hans mål blir det fryseboks igjen. Overtallet til gjestene er bra og de får sendt avgårde noen skudd men Holm er med.  Oilers rir det hele av men ny utvisning er på gang. Sander Hurrød er oppe med kølla i ansiktet på Berglund og gjestene får en ekstra utespiller med avventende utvisning. De klarer nå å holde pucken i laget i minuttet før Oilers endelig klarer å bryte puckbanen slik at utvisningen kan aktiviseres.  Dette overtallet fra gjestene er ikke av samme kvalitet som det forrige. De kjører på med mange spillere og nå får de som kanskje vanligvis ikke får sjansen prøve seg i overtall.

Det går mot pause når gjestenes Rønningen ikke finner ut av bevegelsene til Kissel og ender opp med en holding-utvisning. Da gjenstår det åtte sekunder av perioden men symptomatisk for kampen så taper hjemmelaget droppen og perioden er over. Gjestene vinner skuddene med 3-8 og leder 2-0 foran tredje periode.

Tredje periode starter da med nesten to minutter i overtall for Oilers. Men som de andre overtallene i kveld så mangler det besluttsomhet. Den største sjansen får Booth når hjemmelaget roter det til foran egen keeper!.  Idet gjestene er fulltallige får Lefebvre en stor sjanse ute i slottet men det er stor trafikk foran mål og noen pådro seg nok et blåmerke for pucken kommer aldri frem.

Bortelaget leder 2-0 og spiller med lav risiko. Quenneville skjærer inn og legger pucken til Booth som er svært nær å øke ledelsen men igjen er Holm med.  Så er det Becks tur til å bli utvist. En boarding gir likevel ikke bortelaget veldig mye tenning og de registrerer ingen skudd på mål. Halve perioden er spilt og det virker ikke som hjemmelaget har planlagt noen stor sluttspurt. Det gikk over åtte minutter av perioden før i hele tatt hjemmelaget hadde skudd på mål

Også Anders Tangen Henriksen får en stor sjanse når pucken legges til rette men igjen blir det sånn halvveis og pucken glir av kølla.  Så er Engebråthen på farten men Holm gjør en god redning. Like etterpå er kølla til Lefebvre årsaken til at det ikke står 0-3.

Litt småfint spill registreres får Gervais får sjansen, men det blir på backhand og Gran har full kontroll.
På 57,47 tar Oilers timeout og Holm forlater kassen. Med seks mot fem utespillere kan det blir et visst trykk men det blir med Bordsons forsøk. Hjemmelaget klarer sågar å spille en icing-puck på dette tidspunkt.

Til slutt roter Strandborg fra seg pucken i midtsonen og Solem kan sette pucken i åpent mål. Det gjenstår to sekunder og målet er selvsagt helt uten betydning.

Vi får håpe at Oilers nå har levert sin dårligste finalekamp i årets finaleserie. Dette hadde knapt holdt mot Lillehammer i kvartfinalen. Gjestene var klar for kamp og det må gjestene være også i kamp 2.  Ingen vet dette bedre enn spillerne selv og det har blitt kongepokal tidligere – etter å ha tapt kamp 1 så det er bare å brette opp ermene til onsdag.

Til å være en finalekamp så var det svært få øyeblikk. Det var nesten ikke gnissing mellom spillerne og det ble en lettdømt kamp for dommerne. Et dårlig tegn.