Første trepoenger i boks

Oilers brukte første periode til å kjenne på seg selv og etter det hadde de god kontroll på gjestene fra Fredrikstad i sesongens første kamp i Dnb Arena. Til slutt stod det 4-1 og det var greit i en kamp som bar preg av at den var nettopp svært tidlig i sesongen og presisjonen var ofte deretter.

Etter David Morleys skudd på mål etter 7 sekunder av åpningsperioden var det gjestene som styrte det meste.  Det var sjelden farlig men mesteparten av spillet foregikk i midtsonen – og i Oilers sone. Hjemmelaget var ikke lenge i gjestenes sone og det stod da også 1-5 i skudd etter noen få minutter.

Etter dette skjerpet hjemmelaget seg og flere forsøkte seg slik at når Joey Martin fikk sesongens første tur i fryseboksen hadde Oilers tatt igjen forspranget til Stjernen på skudd og sågar gått forbi.  Med en mann mer på isen lot Stjernen pucken gå fra mann til mann men avslutninger ble det ikke mer enn tre av. Oppofrende spill foran Holm gjorde sitt til det.

Sesongens første hjemmekamp endte med tre poeng og jubel for Oilers. Her har Tommy Kristiansen akkurat satt inn lagets andre scoring. Det endte til slutt 4-1 mot Stjernen i DNB Arena. (foto: Lars Kristian Aalgaard)

Med fullt lag var det like etterpå hjemmelaget som fikk overtall når den tidligere Narvik-spilleren Niskakangas fikk to minutter for slashing.  Men også hjemmelaget hadde latt være å øve voldsomt mye på overtall og det ble med Markus Søbergs to forsøk idet bortelaget fikk fullt lag. Perioden ebber ut med 14-13 i skudd og kun et fåtall av disse skuddene kan kalles kvalifiserte skudd.

Todd Bjørkstrand hadde nok litt å si i pausen for det var et skjerpet hjemmelag som entret isen i midtperioden. Førsterekka med Morley, Kissel og Martin er selv i en smårusten forfatning farlig motstand og de viste flere prov på hva vi kan ha i vente denne sesongen. Etter drøyt to minutter tar hjemmelaget ledelsen.

Som så ofte før scorer Oilers etter en offensiv dropp.  Martin vinner sin dropp ut til Bryna som igjen legger pucken ned til Morley som har overtatt plassen rundt droppunktet når Martin vant droppen. Samtidig har Kissel forflyttet seg fra rundtvant og posisjonert seg litt utenfor slottet og hvertfall utenfor rekkevidden til gjestenes backer og når Morley ser Kissel stå helt alene i slottet sitter pucken rett på køllebladet til Kissel – og i mål!  1-0!

De neste minuttene nå leverer Oilers årsbeste hvis man kan si det så tidlig i sesongen. Spillerne finner hverandre og en spiller som Joey Martin får to sjanser helt alene med keeper men setter pucken henholdsvis i tverrlegger og utenfor. Gjestene blir ikke mindre rystet når deres nr 61 Reichenberg mister hjelmen i det han faller i en duell med to Oilers-spillere. Han må støttes av isen men er heldigvis tilbake på isen igjen noe senere.  Martin er nevnt, Markus Vikingstad får også sjansen alene med keeper men på backhand klarer han ikke omsette den i tellende resultater. Foruten to forsøk fra ex-Oilers Henrik Medhus så er det lite å hente for gjestene i de første syv minuttene av perioden.

Oilers har åtte skudd før keeper Arntzen til slutt må kapitulere. Og hvilket mål er det ikke han slipper inn!!  Brady Brassart tar pucken med seg inn i midtsonen før han slipper den videre til en fremmadstormende Markus Søberg så vidt inne i gjestenes sone. Gjestene oppdager at de har vært litt offensive og spurter hjemover og kan virke til å ha kontroll på situasjonen men fra motsatt kant har Tommy Kristiansen orkesterplass til hvordan gjestene agerer og når gjestenes ene back tydeligvis ikke er klar over Tommy så skøyter han derfor fremfor denne og får så pucken som Søberg har ventet til det rette øyeblikke før han slipper.  Plutselig er Tommy midt mellom de to Stjernenbackene og får pucken der han vil ha den.  Han tar seg også tid til å legge den til rette før han setter den flott til side for keeper, 2-0!   Ett flott hockeymål!

Etter dette jevner det seg noe ut igjen. Stjernen kommer mer med og skaper noen sjanser foran Henrik Holm som må ut med en dobbelredning når gjestene presser på, og kanskje var det ikke så uventet at de reduserte rett etterpå. Med en avventende utvisning på Oilers kan Stjernen kjøre på med en ekstra utespiller inntil Oilers får tak i pucken.  Men hjemmelaget får aldri tak i pucken og når Andreas Heier legger pucken på mål er Mcgauley frempå og setter returen bak en utspilt Henrik Holm, 2-1!

Like etterpå synes Andreas Klavestad at nok får være nok og tar pucken med seg inn i gjestenes sone og skjærer inn foran keeper, men skuddet hans reddes og pucken triller så like utenfor uten at noen er på plass for å sette returen.  Med vel fire minutter igjen å spille får hjemmelaget nok ett overtallsspill når Trnavsky må sette seg for en slashing.

Om Oilers brukte dette overtallet til å trene på formasjoner vites ikke men det blir hvertfall ingen tellende skudd på mål og i sekundene før siste pause er bortelaget kun en dårlig pasning fra Leavens til Buskoven ifra å få en stor sjanse rett før sirenen går. Men det ender med 2-1 og skuddene gikk fra 11-3 i første halvdel av perioden til 13-9 så man kan vel si lagene hadde hver sin halvdel av midtperioden.

Like før pause gikk David Morley ned å tekket et skudd som traff skikkelig, så når han til slutt kom seg av isen gikk han rett i garderoben. Vi har sett Morley bli støttet ut i garderoben før og vært borte i måneder men i dag var han heldigvis tilbake i tredje periode, selv om han synlig hadde smerter og gikk på skøyter mer som den tidligere Oilers-kjempen Petteri Lottila – hvis det er lov å si.

Hva så med tredje periode.  Oilers var hvertfall tidligere kjent for å være flinke å «drepe» kamper som stod å vippet i tredje periode. Kunne det skje i kveld ?  Det kunne det men med alle rare ting spillerne på begge lag fant på i dagens kamp så kunne man aldri vite. Stjernen har tydelig bestemt seg for å gjøre ett forsøk og går hardt ut, men de 522,7km i buss fra Fr.Stad sitter kanskje litt i bena for de begynner også å merke tempoet som hjemmelaget forsøker å holde oppe.

Markus Søberg får en stor sjanse alene i slottet men pucken spretter over kølla hans. Men like etterpå sitter pucken i nettet bak Stjernenkeeperen. Chris Rumble slår en lang pasning fra egen mållinje hvor Kissel har lest spillet og er første mann på pucken slik at det ikke blir icing. Når pucken spretter ut fra vantet bak keeper er Kissel på plass og skyter på direkten. Keeper redder men en viss form for kaos er likevel oppstått og når både Morley og Martin er observante så legger Morley pucken på mål før Martin setter returen i mål, 3-1!

Oilers kjører på nå og Brady Brassart får to store sjanser like etterpå uten å score. Simen Talge som blir tung å møte i rundvantet i år får også en sjansen men keeper er med.

Etter dette roer hjemmelaget tempoet litt og lar heller klokka gjøre jobben.  Nevnte Reichenberg vil også hjelpe til når han hindrer Joey Martin i scoringsposisjon med en slashing og får da gjestenes tredje utvisning for kvelden og alle har vært slashinger.

Oilers har lyst å vise mer nettsus og unggutten Strandborg er farlig nære sin første scoring i Oilersdrakten når han fyrer av fra slottet i god posisjon men keeper er med og en oppgitt Strandborg kan bare slå kølla i isen og vente på sitt første Oilersmål litt til.  Også Søberg og Morley forsøker seg uten telling. Telling får derimot Brassart når han takler Panomarenko unødvendig høyt oppe, faktisk mot hodet og det gir 2+10 minutter for nr 14.

Med fem minutter igjen å spille tar gjestene timeout og planlegger hva de skal gjøre.  Og det skal de virkelig ha. De tar likegodt ut keeper med fem minutter igjen. Og da blir det neste to minutter med spill seks mot fire.  Med en spiller utvist trenger ikke Oilers være redd for icing og kan forsøke seg mot det åpne målet fra alle mulige vinkler. Men først må man ha pucken og med seks mot fire er det veldig mange røde som virrer rundt. Henrik Holm må ta frem en dobbelredning igjen når både Leavens og Reichenberg er farlig frempå.

Men når Oilers blir fulltallige så synker intensiteten hos gjestene og man sitter med følelsen av at det like gjerne kan komme et mål der keeperen ikke lenger er. Og nettopp det er det som skjer. Etter flere nesten-forsøk der Kissel er nærmest så bryter Ludvig Hoff puckbanen i midtsonen og får kriget pucken videre til Joey Martin og med Niskakangas som eneste «back» så har Joey ingen problemer med å spille pucken til Søberg som ikke kan unngå å score kveldens siste scoring.

Oilers vinner dermed sin første seriekamp i årets sesong med solide 4-1 over et Stjernenlag som nok kan skape problemer for noen og enhver hvis de får spillet til å sitte. Laget har også i år satset på en del Nord-Amerikanere og noen av dem var ikke med i kveldens kamp. Med Lasse Fjeldstad som trener satser laget norsk og ingen skal ta fra dem deres offensive tankegang med å ta ut keeper med fem minutter igjen å spille!

Som nevnt var dette andre seriekamp og første hjemmekamp for Oilers og det er mye å ta tak i. Men tidvis ser man hva det bor i de nye spillerne. Chris Rumble fyrer av 6 skudd og virker rolig på egen blå. Østby er et hode høyere enn de fleste og er tung å møte. Joey Martin med mål og to assist ser ut til å ha funnet seg godt til rette rundt Morley og Kissel.  Og ungguttene er også blitt ett år eldre enn i fjor på denne tiden og viser at de vil være med. Og i bakgrunnen lurer Chad Costello.

Da Dan Kissel satte sesongens første og jubelen fra de 200 fremmøtte inkl trommer kunne høres i Dnb Arena.

***  46 KISSEL

Mål + assist. Får dele stjernene med sine rekkekamerater som kommer til å bli en bra trio utover i sesongen.  Mest på isen av Oilersspillerne i kvel

**  38 HOLM

Redder 32 av 33 skudd (97%) og har noen veldig gode inngripender. Får bra hjelp foran seg også.

* 14 BRASSART

Virker å være påskrudd som man jo må være når man spiller på rekke med Søberg og Tommy. Kunne scoret tre mål i dag men tok det igjen i utvisninger.

Tekst: Anders Vegstein.