Halvveis te Byttå

Oilers vant 4-0 i det tredje oppgjøret i best av sju-serien mot Vålerenga, og leder 2-1 i kampen om finalebillett. Seieren var også den sjette i vårens NM-sluttspill. Gutta er med det halvveis på reisen mot sesongens store mål: 12/12 Victory. Byttå!

Tre av fire mål kom med en spiller mer på isen og er en viktig faktor når det tetter seg til fremover.

Premissene foran kveldens kamp var klare.  VIF utlignet Oilers ledelse i tirsdagens kamp uten at det skremte så veldig mange. Foruten ved målene var det lite spilleglede å spore hos gjestene og de var nødt til å vise frem en annen side i kveldens kamp om de vil ha mulighet til å stoppe Oilerstoget som nå har fått farten opp.

Med fasit i hånd kan man slå fast at det gjorden gjestene fra Oslo øst IKKE.  Hjemmelaget dominerte mer eller mindre i 3 x 20 og burde egentlig vunnet mye mer.  Simon Bourque og Mattias Trettenes var tilbake for Oilers som for første gang på lenge stilte med full tropp.

Oilers vant den tredje semifinalekampen mot Vålerenga i DNB Arena torsdag kveld, og leder nå 2-1 i kamper. (Foto: Brian McHattie)

Hjemmelaget går rett i strupen på gjestene fra første dropp. Nick Dineen plukker opp en løs puck og skyter et farlig skudd etter bare får sekunder men det sniker seg utenfor. Allerede etter minuttet er spilt får hjemmelaget en kjempesjanse. Cliff Watson settes opp i slottet men kommer for skrått på mål når han først kan skyte – men han skyter og pucken går mellom bena på keeper som med skøyta styrer pucken rett i stanga. Millimetre fra å få en kjempestart der hjemmelaget!  Rett fra dropp er Watson på skuddhold igjen men Breivold er iferd med å få en god start på kampen.  Bortelaget får sitt første tellende skudd på mål etter 03.12 når Taimi nærmest legger ett oppvarmingsskudd i magen på Henrik Holm.  Halvannet minutt senere er Taimi igjen i fokus når han relativt ufokusert sender pucken fra rundvant i egen sone over på motsatt men med en høyde som gjør at pucken går over vantet. Sånt gir utvisning og hjemmelaget får muligheten allerede etter nesten seks minutters spill.

Førsteoppsetningen med Kissel, Trettenes, Salinitri, Langan og Bourque taper droppen og ender opp med å måtte starte på nytt bak egen keeper. Etter litt klabb og babb klarer gjengen å etablere seg slik de ønsker med Trettenes på kontoret foran Breivold. Pucken går fra mann til mann men riktig farlig ser det ikke ut når Kissel får pucken fra Bourque på den ene siden – nær vantet. Han er ikke særlig presset men ser tydelig en mulighet for plutselig skyter han, i mål!  Skuddet må ha kommet litt uventet på Breivold også for han står kanskje litt for mye på sin høyre side og lager en åpning på venstre – men uansett er han udekket og skal ikke la en slik puck gå inn. Hjemmelaget har tatt ledelsen 1-0  og litt som i forrige kamp i Dnb Arena så virker det som om litt av piffen i VIF går ut allerede nå – selv med 55 minutter igjen å spille!

Foto. Brian McHattie

Hjemmelaget derimot har vilje og tæl. Sist vist når Patrick Elvsveen med to både Taimi og Rokseth hengende på seg tar seg inn i sonen men pucken er litt for lang så Breivold får slått den ut til Dineen som ikke klarer å få pucken på mål. Også Salinitri viser frem skuddet sitt i denne perioden men det blir ikke uttelling.Også Trettenes prøver seg på en frekkis med skudd fra bak mållinjen men pucken går i skulderen på Breivold og over mål!

Men når det er sagt så er det stort sett lite knuffing i etterkant når Breivold redder skudd. Da er det mer fart i det når gjestene en sjelden gang kommer på skuddhold. Når Solberg etter åtte minutters spill prøver gjestenes andre skudd for dagen blir det krangling hvor blant annet Klavestad lar seg irritere.  Solberg gir Klave en liten dytt i forlengelsen av skuddet og det liker ikke vår gullhjelminnehaver.

Tyve sekunder senere er Klave fortsatt irritert og tar det ut med å slashe kølla ut av hendene på Rokseth. To minutter for slashing og en god sjanse for bortelaget for å utligne.  Rett fra dropp tester Mark Auk om Holm er klar og det er han.  Like etterpå skyter Thomas Olsen utenfor og Ulriksen kan få pucken ut av sonen. Hadde han kikket opp kunne han sett Mauldin i fri fart på vei framover men den gang ei.  VIF har mye puck i overtallet men det blir stort sett puckbefordring utenfor farlig sone. Olimb og Partanen forsøker seg også og det er også det siste sistnevnte gjør i kveldens kamp for like etterpå får han en vridning eller noe som gjør at han bare må krabbe seg av isen.  Det hjelper ikke på lagmoralen når en av lagets beste poengplukkere forsvinner ut av kampen midtveis i første periode.  Hjemmelaget fortsetter å kjøre og både Kissel, Bourque og Elvsveen får sine muligheter før kveldens tredje utvisning er et faktum. Didrik Svendsen får to minutter for holding selv om det ser ut som det evnt er Brekke Henriksen som er den mest aktive. Det har ingen betydning hvem det er for det som betyr noe er at Oilers skal spille overtall.  Denne gang er det rekka med Karlsen, Strandborg, Hoff, Salinitri og Klavestad som forsøker seg.

Karlsen tar pucken fin med seg inn og skråner inn foran Breivold men istedenfor å utforde så legger han en fin backhand ut til Strandborg men skuddet hans når aldri frem. Hjemmelaget fortsetter å skyte men skuddene går utenfor helt til Breivold får blokkert et skudd. Her er Tangen Henriksen ivrig på returen men får ikke annen uttelling enn to minutter for slashing. En litt billig utvisning vil de fleste på tribunen påstå. Dermed blir det nøyaktig ett minutt med spill fire mot fire og det gir bedre plass på isen. Oilers vinner droppen i egen sone og Bourque tar med seg pucken ut i midtsonen, presset er skralt og han avanserer inn i gjestenes sone og får faktisk skutt også før noen tar ham på alvor. Mål blir det ikke men et bra forsøk på en «coast to coast» der av nr 74.  Snart er Nøkleby Svendsen på isen igjen og gjestene får ett minutt i overtall men de evner ikke å omsette dette i noe som helst. Hjemmelaget er mye mer påskrudd og Simon Bourque fyrer av to direkteskudd med få sekunders mellomrom men når ingen tar jobben på kontoret kan Breivold lett plukke puckene. Til slutt er det Mark Auk som skyter et ganske løst skudd men med trafikk foran blir det plutselig en god redning av Holm og på den måten går vi til pause med 1-0 til hjemmelaget og 12-7 i skudd.

Midtperioden fortsetter som den første. Watson har første skudd på mål også i denne perioden og hjemmelaget fortsetter å vinne mange dropper.  Kissel forsøker seg kjøkkenveien men der er det stengt og så blir det bråk når gjestenes Sander Thoresen fullfører en takling etter at dommeren har blåst for icing.  Hjemmelaget kjører showet nå og det går over to minutter av perioden før bortelaget i hele tatt har pucken i hjemmelagets sone.  Men så roter hjemmelaget og plutselig kommer gjestene fire mot Watson. Men den siste pasningen frem til Solberg er noe unøyaktig slik at han må hente pucken litt før han kan skyte, og det er akkurat nok til at Dan Kissel rekker å forhindre at han klarer å sette pucken over en liggende Watson. Slike overganger må gjestene utnytte om de skal ha muligheten.  Hjemmelaget må spille icing nå og det kan virke som om bortelaget prøver å mobilisere til innsats. Bengtsson er veldig nær uttelling men Holm er med og like etterpå sender Bengtsson pucker over vantet fra egen sone uten at noen helt riktig får med seg om det er via vantet. Dommerne diskuterer en stund før de lar nåde gå for rett og gjestene unngår utvisning. Fra dropp kommer gjestene igjen og denne gang er det Solberg som skjærer inn og får skutt men Holm har stengt.

Gjestene virker å ha fått troen nå og da passer det svært dårlig det som skjer minuttet senere. Først er det Mauldin som med ryggen mot mål får sendt avgårde en backhand som Breivold ikke har mulighet å se, men pucken går stang-ut! Like etterpå er det Elvsveen som til tross for å bli hardt presset klarer å spille en kontrollert puck og dermed starter et angrep som Ulriksen viderefører til Mauldin som står på offensiv blå og hører at Nick Dineen roper at han er ledig og plutselig har nr 92 kun Rokseth mellom seg og målet. En liten dragning senere sitter skuddet i motsatt og Breivold må kapitulere, 2-0!  Veldig kjekt for Dineen som har slitt store deler av året med å putte til tross for uttallige sjanser. Gleden hans og ikke minst lagkameratenes viste at dette var mer enn et mål!

Bortelagets motivasjon synker betraktelig etter scoringen til tross for at både Bengtsson og Søberg prøver seg så blir det vanskelig og enda verre når Brekke Henriksen tar en knetakling på Klave halvminuttet etter scoringen. Nytt overtall til hjemmelaget og mye bra puckspill. Den aller største sjansen har Trettenes når han regelrett bommet på pucken på helt blank kasse. Så dermed blir det kun Klave som får tellende skudd på mål i dette overtallet.

Men hjemmelaget har dette i sin hule hånd og når Karlsen blir taklet overende like før han får skutt ute i slottet så er han likevel første mann på den løse pucken men skuddet reddes. De neste minuttene nå bosetter nærmest hjemmelaget seg i gjestenes sone. På litt over halvminuttet tester både Bjerke, Trettenes, Kissel, Salinitri og Bourque om Breivold er med og det er han. Han får ikke allverdens hjelp og til tross for at de hardt presset så spiller gjestene ganske nonchalant i egen sone.   Karlsen er et dårlig mottak fra å kunne skape en «to mot en» – situasjon og like etterpå har Tangen Henriksen muligheten men det ser tett ut så han bestemmer seg for å prøve kjøkkenveien men kommer på innerskjær og faller.  Og så er det Dineen som finner Mauldin helt alene foran Breivold men Nr 24 bommer også på pucken, slik Trettenes gjorde i samme posisjon tidligere i perioden.

VIF får sine muligheter de også men de er langt fra så farlige som hjemmelagets. Søberg, Dostie og Taimi gjør at Henrik Holm ikke er arbeidsledig.

Så får vi en lang sekvens uten stopp i spillet før Hoff finner Bourque på motsatt men skuddet sitter ikke og gjestene for klarert. Men Oilers flytter pucken rett inn i gjestenes sone igjen og er nå veldig tunge. Bryhnisveen tar pucken med seg og får skutt med Breivold er med. Men nr 33 henger igjen og sekundet etterpå legger Langan pucken nydelig inn der Bryhn står. En flott styring sender pucken mellom bena på Breivold men dessverre også rett utenfor stanga.  Det kulminerer med at Simon Bourque plutselig skal forsøke å løfte pucken opp på kølla fra bak mål og vri den rundt og i mål, men han innser på et tidlig tidspunkt at han neppe vil klare det og lar det bli med tanken.  Perioden ebber ut og det står 2-0 og totalt 27-17 i skudd foran den tredje og forhåpentligvis siste perioden.

Kunne bortelaget få ny tenning ? Det virker ikke sånn ut fra dropp. Bortelaget vinner droppen og Taimi har pucken bak mål men ser ikke ut til å bry seg om at Elvsveen kommer og takler ham slik at Dineen plutselig er i farlig sone med pucken men skuddet går i nettet på utsiden av målet. Men allerede etter få sekunder kunne man se antydninger til at hjemmelaget fortsatt hadde viljen mens bortelaget gikk mer «en og en».  Gjestene har også stokket om på rekkene til tredje periode for å forsøke å få ny energi inn i laget. Det bryr ikke Watson seg om når han skyter etter minuttet er spilt og en farlig styring fra Trettenes gjør at Breivold må gjøre en veldig god redning. Bortelaget er litt på innledningsvis i perioden og Bengtsson, Taimi og Olsen er frempå men Holm har ikke store vanskeligheter med å avverge. Også Ekelund får sjansen til å prøve seg kjøkkenveien når Oilers sover i egen sone.

Men så bryter hjemmelaget og rekka med Karlsen, Strandborg og Hoff kjører på. Inn i sonen blir Hoff slashet av Olimb og dommer hever armen. Hjemmelaget beholder pucken og Holm forlater isen til fordel for Langan. Dermed spilles det 6 mot 5 og foruten de nevnte er det backene Bryhnisveen og Bourque som er på isen. Pucken går fra mann til mann – tiden går, men plutselig smeller det. Først ser det ut som Langan er iferd med å miste pucken på egen blå men han slipper den bare inn til Karlsen i slottet mens han selv tar med seg en VIF-spiller vekk fra farlig sone. Karlsen ser at Strandborg er ledig noen meter fra målet og pasningen går så på direkten fra Strandborg ut til Bryhnisveen som kommer stormende inn fra blå. Hoff er på kontoret og tar et steg ut og drømmer nok om at Bryhnisveen kunne sett ham…og det gjør han jo. En nydelig pasning på direkten det også rett på kølleblandet til Ludvig som kan sette pucken i tomt bur. Breivold står enda og venter på skuddet fra Bryhnisveen….  3-0!

Like etterpå er vi svært nære å få en redusering når Sander Thoresen fyrer av i slottet men Holm er på plass.  Minuttet senere er det rekka med Dineen og Elvsveen som stormer frem. Dineen drar seg fri og hadde han hatt øyner i nakken hadde han sett at Elvis stod alene på motsatt men det endte med en Breivold-redning på et ikke altfor godt Dineen-skudd.  En flott prestasjon ser vi like etterpå når Kissel slipper pucken gjennom til Martin Gran som rundlurer Solberg i en vending og plutselig har fri vei mot mål. Solberg er likevel nok borti slik at skuddet går like utenfor.

Vi nærmer oss halvspilt periode når Brekke Henriksen får to minutter for en enkel krysstakling på Hoff. Ikke akkurat noen sluttspillsutvisning men vi tar det vi får. Nytt overtall. Direkte fra dropp får Langan muligheten men Breivold er med. Like etterpå bryter gjestene og Johansen og Taimi KAN skape en farlighet men det virker ikke som de tror på det selv og pucken overtas av hjemmelaget igjen som nå bytter innpå rekka med Strandborg, Hoff, Karlsen, Tangen Henriksen og Klavestad. Sekundene ebber ut i overtallet og det ser ut som gjestene skal unngå baklengsmål, men Strandborg vil det annerledes. Når Karlsen har tatt pucken med inn i sonen så er det litt posisjonering før Klavestad og Hoff serverer Strandborg helt nede i rundvant. Han tar pucken med seg inn mot mål – møter ingen motstand og finter seg inn og Breivold ut og setter pucken i mål, 4-0 – sekundet før Brekke Henriksen hadde sonet ferdig sin dom.

Kampen er avgjort men Dineen er ikke ferdig. Med voldsom innsats får han skutt to skudd fra spiss vinkel like etter Strandborgs mål. Og en hekting på Karlsen minuttet senere betyr ingen verdens ting. Eneste skuddet i dette overtallet er det Greg Mauldin som har.  Karlsens utvisning kom nok som en reaksjon på at han bommet på en flott pasning fra Bourque der vanligvis Karlsen er ganske så sikker.

På tampen inviterer Bryhnisveen og Olimb hverandre til en dans de egentlig ikke vil ta og begge ser ut til å være mest fornøyd når linjedommerne griper inn.  På slutten kommer også Andreas Heier på isen og får irritert på seg noen VIF-spillere før Elvsveens skudd rett før slutt setter punktum på en veldig bra gjennomført kamp av hjemmelaget.

Å holde nullen i en semifinale kan aldri være feil.

Dermed har Oilers tatt ledelsen 2-1 i denne serien og kan møte med hevet hode til neste kamp på lørdag i Oslo. Gjestene har ett og annet å tenke på og det lover ikke bra hvis Partanen er ute. Didrik Nøkleby Svendsen var også nedpå etpar ganger og møtte støttes ut men kom tilbake og fullførte.

3-0målet kan være et mål vi husker lenge.  Fra Langan inn til Karlsen i slottet. Videre til Strandborg 2-3 meter fra målet. På direkte ut til Bryhnisveen som i meget god skuddposisjon heller legger pucken inn på kontoret der Ludvig Hoff har laget plass til seg selv. Pang-pang-pang-mål.

### 92 DINEEN

Endelig scoret han, og med 5 skudd viser han igjen i den statistikken også. Har vist stigende form i sluttspillet!

## 24 MAULDIN

Flott assist til Dineen og er høyt og lavt hele kampen. Blir aldri trøtt av dage til tross for at han er en generasjon eldre enn mange han spiller med!