Kamper

Norsk Topphockey

Heftig premiere!

Oilers tok første stikk i kampen om Byttå da de nedsablet Storhamar hele 6-0 i den første finalekampen i «best av syv-serien».  Mens Oilers stilte med tilnærmet fullt lag hadde gjestene hele syv fravær. Om man vinner 1-0 eller 6-0 betyr lite i en serie som dette og med 4-0 etter to perioder var kampen kjørt og man begynte å tenke på neste kamp som er allerede onsdag. Uansett så scorte hjemmelaget seks scoringer og det er ikke dagligdags for Oilers så her er det bare å ta med seg selvtillit til neste kamp.

Stemningen var stor foran dropp i den første perioden. 70-80 tilreisende Storhamarsupportere viste allerede på nasjonalsangen at de kan synge og all ære til dem som sang hele kampen – også etter hvert som målene rant inn hos dere favoritter.

Fra første dropp gikk Oilers hardt ut og det var tydelig at man skulle legge press på de blågule fra Hamar. Allerede etter minuttet er Søberg farlig frampå men ingen vet helt hvor pucken er. Kaptein Sveum jubler for mål men det er i så fall lenge etter at målet er satt ut av stilling ettersom Mostue gir Søberg en dytt så han farer inn over keeper Buitenhuis.  Ingen skader skjer og spillet forsetter.

De første minuttene er det Oilers som presser men Storhamar vinner de fleste droppene og klarer å holde hjemmelaget på armlengdes avstand.  Strandborg får en dobbelsjanse men også her er keeper med.  Noe senere tar Mauldin  seg fint inn i sonen og når ingen presser ham så går han like godt kjøkkenveien men keeper er med igjen.  I det hele tatt så er det hjemmelaget som presser på og etter seks minutter kommer uttellingen.

Førsterekka med Kissel, Whitney og Burton legger press og Burton får lagt pucken på mål, men det klareres ut til Østby. Han lader kanonen og fyrer av. Med både Kissel og Burton posisjonert foran mål er arbeidsforholdene vanskelig for keeper. Keeper redder og kaster seg ned for å blokkere, men der står Burton og sveiper pucken vekk fra ham, og med keeper utspilt kan Burton sette pucken i tom kasse, 1-0! Burton fikk ved den anledningen stå veldig alene foran keeper.   Like etterpå er Markus Søberg gjennom men skuddet er mildt sagt svakt og går langt utenfor mål.

Oilers kjører nå og Tommy K benytter en dropp til å diskutere litt med Patrick Elvsveen uten at dette fører til noe mer.

Plutselig kommer Patrick Thoresen seg fri på kanten og kommer alene med Henrik Holm. Jubelen er enorm når Holm redder – og Thoresen bommer!  Thoresen skal like etterpå komme i fokus igjen. Steven Whitney er på gang nede i rundvant og er langt unna pucken når Thoresen kommer susende med en takling som sender Whitney over ende. Dommeren står meget godt plassert og hever armen raskt. Thoresen er selvsagt ikke enig i utvisningen, mens publikum applauderer.  Hjemmelaget som har vist fremgang i sitt powerplay ettersom sluttspillet har vart setter nå stort trykk på gjestene men de farlige avslutningene uteblir. Det blir Mauldin som en stor sjanse og Søberg som får skudd.

Med drøye syv minutter igjen av perioden så smeller det igjen. Strandborg kolliderer med Elvsveen idet som for gjestene ser ut som en klar forseelse.  Først prøver Bakke Olsen å ta Strandborg men lykkes ikke. Det gjør derimot den tidligere Oilers-spilleren Mats Mostue som med målrettet retning finner Strandborg og utfører en charging som ikke kan gi annet enn utvisning.  Begge dommerne hever armen samtidig og Mostue har dårlige odds.

Hjemmelaget legger nå trykk på gjestene men sliter litt innledningsvis med å etablere seg i sonen, men minuttet igjen av utvisningen blir det etablert powerplay.  Burton settes opp i slottet av Kissel men skuddet blokkeres. Puck ut til Kissel igjen. Nytt forsøk til Burton, denne gang via Ludvig Hoff, men heller ikke denne gang kommer pucken mot mål. God jobbing av de fire blågule i boxen.  Kissel får igjen pucken i sin skråposisjon ut fra mål – og ser ut til å lure på hva han skal finne på denne gang. Han tar pucken med seg bak mål og mens keeper blir med fra sin høyre side og over på venstre har Kissel sluppet pucken tilbake  der Ludvig Hoff står å venter og med keeper utspilt kan Ludvig sette pucken opp i nettet og 2-0 til hjemmelaget.

De siste minuttene av perioden har hjemmelaget noen store sjanser til å øke sin ledelse. Bordson finter seg fri men får ikke skutt. Like etterpå ligger pucken nesten på streken men ingen svartkledde klarer å puffe den over mållinjen. En «tre mot to»-situasjon fører til et farlig Paulsen-skudd men det går over.
Med 13-7 i skudd og 2-0 har Oilers vist effektivitet i første periode.

Midtperioden starter der første periode sluttet. Oilers presser og det virker ikke som Storhamar har noe å komme med. Tommy K har allverdens tid til å sette pucken over en liggende keeper når han er første mann å oppfatte at pucken ligger fri foran en mølje av spillere rundt keeper. Skuddet går derimot ikke opp og forsvinner under keeper – til Tommys store ergrelse.  Da hadde han allerede vært farlig frempå en gang i periodens åpningsminutt.

Like etterpå er gjestenes Dahl frempå men en god fot at Holm forhindrer uttelling. Mauldin viser også noen C-momenter når han henter ned pucken foran en blågul, men skuddet står ikke i stil og keeper redder.  Den alltid ivrige Anders Henriksen får også applaus når han delvis liggende og hardt presset av to blågule klarer å komme ut med pucken i trengt posisjon. Og så gjør Markus Søberg det han liker best. Han skjærer inn fra kant og kommer i full fart foran keeper. Men keeper er med – ikke bare en gang, men to ganger redder han Søbergs avslutninger.  Nå er Oilers gode og når Østbys skudd i stanga måles til 156 km/t kan det tas som et «varsko her».  Bordson og Ludvig Hoff har noen enorme sjanser nå og keeper Buitenhuis aner ikke hvor pucken er – selv om han redder skuddene.

Med fem minutter igjen av perioden ser vi først at ex-Oilers Mostue legger pucken to ganger på mål, men det er ingen lagkamerater foran Holm til å skape uroligheter og Oilers får klarert. Sondre Bjerke er nede i egen sone og henter pucken og skal legge den over til backkollega Mostue, men han slurver voldsomt og ender opp med å legge pucken rett til Mauldin som plutselig er hele alene med keeper.  Greg beholder roen og setter pucken fint til venstre for keeper. 3-0!  Og da ser plutselig alt mye enklere ut for hjemmelaget.  Nå er det enkelte av de blågule som blir litt gretne. Brejcak som har spilt hovedrollen i Dnb Arena også tidligere mener Whitney er noe voldsom i sin iver etter pucken og tar derfor en interference på ham. Mens hoveddommer med hånda i været står og ber dem roe seg ned så krysstakler han likegodt Whitney slik at han får til sammen fire minutters utvisning – idet vi går inn i periodens fire siste minutter.

Sannsynligvis ikke dette gjestene trengte for å kunne ha muligheten til en redusering før tredje periode.
Nytt overtall til hjemmelaget og det er rekka med Bordson, L.Hoff, Tommy K, Søberg og Klavestad som prøver seg først. Det ender med dynamitt.  Først fyrer Klavestad et skudd som ikke når frem, returen setter Bordson knallhardt i stolpen. Pucken går ut i rundvant men gjestene klarer aldri å få den ut av sonen. Søberg legger pucken over til Klavestad som skyter og på returen, på skrå ut fra mål, står Bordson og gjør det han gjør stadig oftere i Oilers-drakten. Han scorer mål, 4-0!

Dermed blir det noen sekunder med 4mot4 før gjestene skal spiller overtall for første gang i kveld.   Ludvig Hoff går ned å tekker skudd og høster applaus både fra egen boks og tribunen. Gjestene er gode på å la pucken gå seg imellom men det blir får avslutninger, og når Thoresen og Salsten forsøker seg er Holm på plass, sammen med ett oppofrende mannskap foran seg. Østby tar med seg en karamell til neste pause når han tar imot et skudd like før sirenen gikk.

Tredje periode starter altså med gjestenes overtall i 55 sekunder.  Om man i hele tatt skulle ha noen som helst sjanser i denne kampen så måtte den første reduseringen komme nå. Det gjør den ikke, og gjestene har heller ingen skudd på mål i resten av dette overtallet. Istedenfor er det Oilers som like etterpå øker sin ledelse til 5-0. Klavestad setter fart direkte fra dropp og skjærer inn foran keeper. Keeper redder men pucken blir liggende løs foran ham, og det er Tommy K som reagerer først og backhander pucken i mål, 5-0.

Stor jubel og Tommy jubler nesten mot de tilreisende fra Hamar, men betenker seg og lar blikket gå like tilside for de blågule supporterne.  Keeper Buitenhuis mener han blir hindret og får dommerne til å kikke på video. Der ser de at pucken er i mål lenge før Paulsen dyttes inn i keeper Buitenhuis.

På dette tidspunktet er kampen avgjort for lenge siden og det gjelder å holde trykket oppe – ikke minst mentalt.  Det blir stor jubel i hallen når Tommy K gir P.Thoresen en ørliten dytt i en pause i spillet.  Patrick Thoresen som håpet på mye piping i kampen har ikke fått ønske sitt oppfylt da forskjellen på lagene har vært for stor. Noen strakser senere er kamphanene igjen i tottene på hverandre men denne gang legges Tommy K i bakken – av linjedommeren.

Magnus Hoff spilte ikke mye i kampen men foruten to skudd, så fikset han også en utvisning når ex-Oilers Mostue trykket han inn i eget mål – mens dommerens øyne var på dem.  Foruten en dobbelsjanse av Karlsen og Whitney så ble det ikke mål i dette overtallet. Men det var ikke mye om å gjøre for det sjette målet kom to sekunder etter gjestene var fulltallige. Og det er av den flotte sorten. Kissel har pucken i vant posisjon på skrå ut fra mål, og han ser at Whitney som i denne perioden hadde byttet ut gullhjelmen med sin vanlige hjelm, har satt kølla på isen akkurat der han vil ha pucken. Og med en hard ispuck treffer pucken kølla til Whitney som bare kan styre den videre opp i nettaket, 6-0!

Resten av kampen er mer eller mindre bare for å få tiden til å gå. Gjestenes Nicholls som var svært anonym i dag, får sjansen men skyter over. Mauldin som har en egen evnt til å få med seg pucken kommer også alene gjennom men bommer og for å unngå at Bordson skal komme alene gjennom må Dahl ta en tripping med vel fire minutter igjen å spille. Oilers spiller et greit overtall nå. Karlsen skyter i stolpen men mål blir det ikke.

På tampen av kampen gjenopptar Tommy K og Elvsveen kontakten og avtaler nok å møtes igjen på onsdag. Gjestenes kanskje største sjanse får de La Rose når han skyter ni sekunder før slutt, men Holm får parert med nød og neppe før en annen skuffende utlending, Scheidl får skyte siste skudd idet sirenen går.

Dermed leder Oilers 1-0 i denne serien og har fått et godt utgangspunkt foran neste kamp på onsdag. Da starter vi på 0-0 igjen. Det er rimelig sikkert at Storhamar kommer med en annen utgave i neste kamp. De ønsker ikke å være bekjent av dagens innsats. De må opp på nivå med sine bortesupportere om dem vil vinne kamper mot Oilers.

KVELDENS ØYEBLIKK

Østby skyter, keeper gir retur og mens Storhamar-spillerne stormer fremover så står Burton alene igjen med keeper Buitenhuis. Denne kaster seg ned for å blokkere men Burton er raskere og drar pucken vekk før han på backhand setter pucken i mål. Vi var i gang!

KVELDENS STJERNER

*** 38 HOLM

Å holde nullen i en finalekamp er svært viktig. Holm reddet alle 22 skuddene som kom og vil bli en avgjørende figur i kampen om BYTTÅ.

** 24 MAULDIN

Er overalt og skyter 7 skudd i dagens kamp. 1+1 og +2 i dagens kamp.  Scorer mål på et viktig tidspunkt og jobber og sliter kampen i gjennom.

* 91 KRISTIANSEN

Enorm spilleglede og +3 i sin kamp. Scorer mål og er hissig gjennom hele kampen. Ingen utvisninger men irriterende for motstanderen. Perfekt.

Tekst: Anders Vegstein