Heroisk!

Oilers leverte en match på øverste hylle mot den finske ligalederen Ilves Tampere i Dnb Arena i kveld. At den finske klubben til daglig spiller på en høyere nivå enn Oilers er det liten tvil om men i kveldens kamp var det Oilers som var mest effektive, samtidig som de utviste en struktur og disiplin man sjelden ser i norske ishaller.

Med høytidelig avspilling av nasjonalsangene der det finske flagget vaiet like ved Kesti og Suoniemi ble de finske spillerne ønsket velkommen i Stavanger. Fra dropp var det tydelig at de hadde en jobb å gjøre og det var kun nevnte disiplin som bokstaveligtalt ikke sendte hjemmelaget ut på glattisen i åpningen. Nykommer Jan Brejcak viste seg frem allerede etter tyve sekunder da han dundret en finne hardt i vantet.  Finnene viste en samhandling og puckbehandling vi sjelden har sett i DNB Arena og hjemmelaget hadde mer enn nok med å pakke seg rundt Henrik Holm men akkurat det gjorde de på en fremragende måte så antall skudd ble ikke så mange.  Selv mens de angrep evnet Ilves å skifte femmer tidlig i kampen og det passet mer enn godt at gjestenes nr 97 Masin tok en utvisning for en roughing etter vel fire minutters spill. Powerplay har ikke vært veldig effektivt for hjemmelag så langt i år, men nå viste de frem prov på bra samspill.

Lefebvre fyrte av og noen sekunder senere ventet alle han skulle sende pucken til en lagkamerat når han nærmet seg motstanders blå men plutselig vippet han pucken inn i sonen og fulgte selv etter.  Men det ble bare nesten, og bortelaget kunne snart stille fulltallige igjen.  Etter hvert som perioden gikk fikk hjemmelaget låne pucken litt mer og finnene ble litt nonchalante i egen sone. Det kan straffe seg når motstanderen har spillere som Hoff, Mauldin og Henriksen for å nevne noen.

Tommy Kristiansen (#91) var sentral da Oilers vant siste gruppekamp i høstens Champions Hockey League. Den finske serielederen Ilves ble sendt hjem med tap. Dessverre holdt det bare nesten til videre avansement. (foto: Oddmund Sola)

Idet vi runder halvspilt periode får Oilers utvisning for å ha 6 utespillere på isen i forbindelse med et bytte. Straffen sones av Karlsen og nå viser finnene igjen et fantastisk spill mellom Oilers sine spillere men igjen blir det lite avslutninger og rundt Holm er det stengt. Skudd for styring prøves også men ofte stikkes en Oilers-kølle frem i siste liten.  Gjestenes spiller nr 63, Mieho får tilsnakk av dommeren etter en sekvens foran Holm men det hele roer seg ned.  Oilersspillerne ser nå at de kan være med på moroa men når Kissel plutselig har fri bane fra egen blå mot mål blir banen altfor lang og han skøytes enkelt opp av raske finner. I neste spillvending er det Paul Bittner som er råsterk når han holder en Ilves-spiller unna å slå en farlig pasning som ville sendt en gulgrønn alene med Holm.

Etter 15.57 tar bortelaget ledelsen når Jari Nyman plutselig får trampe alene inn i sonen og det skuddet han så fyrer av har ikke Henrik Holm mulighet til å ta. Knallhardt i krysset og jubel i den finske leiren. Det må kunne sies å være fortjent. Men rett fra dropp spiller Ulriksen pucken mot Berg-Paulsen som bare legger pucken mot mål der en spurtende Tommy Kristiansen overrumpler gjestenes nr. 9 og pucken ligger plutselig via kølla til Tommy – i mål 1-1! Dette skjedde bare 16 sekunder etter ledermålet og hjemmelaget fikk ny tenning. Like etterpå takles Ulriksen hardt mot vantet og må støttes ut.  Sekunder senere er det gjestenes Sebok som må ta telling på samme sted men reiser seg til applaus fra publikum.

Like før pause ropes det på 6 mann på bortelaget når pucken plutselig befinner seg utenfor spillerboksen mens det byttes, men ingen av dommerne ser noe uregelmentert og lagene går til pause med 1-1 og 4-17 i skudd.

Selv om hjemmelaget resultat- og arbeidsmessig kom greit fra det i åpningsperioden så var det mye som manglet på samhandlingen.  Dette MÅ ha vært et tema i første pause for det var et helt annet Oilerslag som kom på isen i midtperioden. Igjen kjørte bortelaget på fra start og Ludvig Hoff hadde en viktig inngripen før minuttet var spilt men nå begynner også hjemmelaget å finne hverandre og da er det plutselig gjestene som blir løpende i mellom.  Klavestad er med frem og er nær ved å styre et Berg-Paulsen skudd. Også Hoff og Henriksen lager mye baluba for gjestene nå og hjemmelaget har overtatt hele initiativet i kampen. Oilers bosetter seg tidvis i bortesonen og Mauldin prøver seg på en frekkis med skudd fra bak mållinjen men keeper er med.  Når Ilves må slå til icing så er det et tegn på at hjemmelaget trykket på. Bortelaget har bare ett tellende skudd første halvdel av midtperioden. Men innimellom får også gjestene vist seg frem. Deres nr 12, Mäntykivi tar pucken med seg fra egen sone og passerer både med- og motspillere før han skyter rett på Henrik Holm.

Og i denne meget gode perioden for hjemmelaget kommer også ledermålet. Et ufarlig skudd er nok til at keeper Langhamer blokkerer og når vi i tillegg har begynt å vinne dropper så blir det farlig når Gervais vinner påfølgende dropp. Fra vår 71 ut til Rokseth som legger pucken på mål, og midt i trafikken foran keeper er Tommy Kristiansen igjen på kontoret og styrer inn 2-1!  Særdeles fortjent ut fra spillets gang.

Hva nå ? Gjestene liker ikke å ligge under og det gis ved hver eneste takling. Strandborg takker for seg etter en hard takling bak gjestenes mål. Dommerne ligger på sluttspillnivå hvor det meste tillates men til slutt må de ta en roughing når nr 26 Tommy Tikka er altfor hard og ryker ut for roughing.
Dette powerplayet ender ikke med mål men er trolig et av de beste så langt i år. Pucken går fort fra kølle til kølle og både Klavestad, Beck, Gervais og Mauldin får gode sjanser men keeper er med. Flere av skuddene kommer etter at bortelaget er fullstendig utspilt. Hvis hjemmelaget kan ta med seg dette overtallsspillet til Fjordkraftligaen – så bør motstanderne holde seg mest mulig på isen fremover.

Med fire minutter igjen av perioden utligner gjestene. Oilers har kjørt hele perioden og det må merkes når perioden går mot slutten. En uheldig klarering i eget slott setter Joona Ikonen opp og hans skudd går forbi Henrik Holm, 2-2.   Nå er Oilers litt på hæla etter en god periode og Henrik Holm må ta frem en god redning like etterpå.
Med like over to minutter igjen av perioden får Patrick Ulriksen en noe billig tripping dømt mot seg. Oilers og undertall har ofte vært en suksess og nå plager Mauldin hele Ilves i det første halve minuttet av utvisningen slik at de må hjem å hente. Men det samme skjer igjen og når halve utvisningen er sonet har ikke gjestene vært skikkelig i Oilers sone enda. Men så klarer de å etablere men nå viser Oilers et fantastisk undertallsspill så der hvor gjestene i første periode lot pucken gå fra spiller til spiller så finner de ingen skikkelige alternativ og på den måten blir det ingen mål og Ulriksen entrer isen før lagene går til siste pause etter en spillemessig fantastisk periode av hjemmelaget.  Tidvis kunne det se ut som det var MS de møtte – med tanke på at motstanderen stilte i grønt og gult…

Med 2-2 var vi like langt og en spennende tredjeperiode måtte det bli. Som i de foregående periodene kommer også nå gjestene hardt ut. Det er klikk-klakk og foruten Paulsens gode mulighet etter minuttet så er det bortelaget som nå har kjørt opp tempoet. Men Oilers gjør det samme og svarer med samme mynt. Ludvig Hoff tekker skudd for 12 gang i dag på det som da ikke blir et skudd men ender med puck ut av sonen.

Selv om hjemmelaget var med på notene så satt man og ventet at bortelaget skulle kjøre på enda mer, slik vi så det gjorde når lagene møttes i Finland i forrige uke. Men plutselig så scorer Oilers. Og det er ikke tilfeldig at det er Dan Kissel.  Ut av ingenting har Karlsen, Bittner og Kissel lagt litt press i gjestenes sone og Kissel får pucken helt nede i rundvantet og faktisk fra bak mållinjen legger han pucken på mål og keeper som hvertfall ikke ventet noe skudd der får plutselig problemer og kjenner nok at pucken forsvinner bak seg, og i mål. Dermed gjør Kissel som han gjorde i sudden death en finalekamp mot Frisk i 2017 da han fra spiss vinkel fikk lirket pucken opp i skulderen på Frisk-keeper Helgessen og i mål!

Det var ikke sudden death i dag, men målet var kanskje like viktig for plutselig leder Oilers 3-2 og bortelaget må gjøre noe. For nå kjører Oilers. Idet halve perioden rundes så jubler halve Dnb Arena for mål, men skuddet treffet nettet på utsiden. Like etterpå mener hallen at Ilves nok engang er 6 mann på isen uten at dommerne får det med seg.  Bortelaget må frem nå og like etterpå er de farlig frempå når et skudd sniker seg på feil side av stolpen – sett med Oilers`øyne.

Plutselig klarer ikke Tommy Kristiansen å holde seg på bena. Hva er det som skjer ? Den ene skøyten er inaktiv og da er veien ut til spillerboksen lang, men med skyvehjelp fra hoveddommer går det fortere enn fryktet.

På 52.12 blir det action. Otto Latvala får to minutter for å sette kølla opp i ansiktet på Gervais. Samtidig har mannen som sov når Tommy scoret 1-1 nå våknet og vil ha en prat med Tommy. Han gir Tommy en liten kilevink hvorpå Tommy svarer med samme mynt, og vips så faller den godeste Leo Lööf til bakken. Han går rett i garderoben etter den litt rare reaksjonen men fikk vel et treff et sted det gjør vondt. Dommerne har heldigvis fått med seg det hele og straffer Tommy og Leo med to minutter hver.  Dermed overtall til hjemmelaget og en gyllen mulighet til å punktere kampen – hvis en tomålsledelse kan kalles å punktere en kamp.
Oilers vinner droppen men er litt stillestående slik at Ilves stjeler pucken på egen blå og kan styrte mot Henrik Holm. Heldigvis er det krefter igjen og en viktig inngripen hindrer at det blir avfyrt skudd.  Begge lag begynner å bli slitne nå men begge lag har så avgjort noe å spille for og hele hallen hører lyden av stangtreff når det fyres av fra blå mot Henrik Holm idet det gjenstår fem minutter.

Gjestene etablerer seg nå i Oilers sone og mesteparten av spillet foregår der nå. Oilers er imidlertid flinke å holde dem unna farlig sone selv om de strever med å få pucken ut i midtsonen. Med 03.21 igjen å spille tar Ilves ut målvakten og trykket blir ikke akkurat mindre av den grunn. Selv om belønningen for Oilersspillerne er i andre enden av banen så er det en stor jobb å gjøre i egen sone. Gjestene spiller godt med en spiller mer og skyter hardere enn de fleste. Det siste kan nok Christoffer Karlsen skrive under på når han går ned å tekker et  skudd drøye minuttet etter at keeper har forlatt målet.  For Oilers gjelder det å få pucken ut av sonen, men lysten på å score blir for stor og pucken sendes til icing. Tiden går nå utrolig sent og som manna fra himmelen er det når et framspill fra Ilves går gjennom hele sonen slik at det blir icing. Oilers kan skifte spillere, Ilves-keeper må igjen inn i mål og dyrebare sekunder kastes bort i egen sone – for Ilves.

Dermed vinner Oilers 4-2 over den finske serielederen i det som vil bli en kamp for historiebøkene. Det skulle vise seg at det nok en gang akkurat ikke holdt til avansement, men isolert sett bør kampen bli nevnt i samme åndedrag som Bernkampen i 2015.  Og som nevnt flere ganger så er det lederlaget i finsk ishockey som ble slått i kveld.  Landet som ble verdensmestere i ishockey så sent som i 2022.  En stor prestasjon i norsk målestokk!

Hele kampen var nesten «et øyeblikk i kveld» for det var svært mange øyeblikk å huske på, men det var kjekt å igjen se at hockeyfamilien ikke er større enn av de fleste av Ilves-spillerne kunne gi en klem og noen godord til deres lagkamerat i fjorårets sesong, Colton Beck når det ble takket for kampen.

Ikke lett å finne da hele laget fortjener stjerner i kveld, men noen har vist seg litt ekstra fram.

*** 91 KRISTIANSEN

Med to mål og innsats på høyt nivå er Tommy på sitt beste. Har vært på gang en stund nå og ingenting passer bedre enn å ta det ut mot et av Europas beste lag.

** 10 HOFF

Er overalt på banen og må enkelt kunne telle 8-10 blåmerker etter kveldens kamp.

* 36 BECK

Scorer mål, vinner dropper og gjør en av sine beste Oilerskamper – mot gamle lagkamerater.