Kamper

Norsk Topphockey

Hockeyfest på overtid

DNB Arena feiret 10-årsjubileum og Oilers gjorde det samme i dag som på åpningsdagen i 2012. De scoret mål i sudden death og vant. Mens det i 2012 var Lars Peder Nagel som fikk æren av å sette inn Martin Strandfeldts geniale pasning så var det Gervais som til slutt kunne sørge for jubel i 2022.  Som vanlig mot VIF var det nerve hele kampen og selv om presisjonen tidvis var noe moderat så var det full tenning hele veien. Om noen var i Dnb Arena for første gang så bør lysten til å komme tilbake så absolutt være tilstede. Stemningen var høy kampen igjennom.

Introen var magisk og alt var lagt til rette for en bursdagsfeiring hvor det ble overrakt blomster til sentralen personer i DNB og Oilers før pucken endelig kunne droppes.  Begge lag hadde sine forfall uten men stilte mannsterke.  VIF åpnet best og fikk holde på i drøye fem minutter på en måte de liker. Ikke ble de veldig hardt presset og da er de gode til å la pucken gå seg i mellom. Men foruten Taimis skudd og at Stian Solberg ramlet inn i Oilers spillerboks, så var det lite som skjedde de første minuttene.

Men etter fem minutter tok hjemmelaget fullstendig over og hadde fem avslutninger på VIFs gode keeper Breivold på to minutter. Kissel var helt alene, og Klavestad spilte vegg med Beck før han ikke klarte å overliste Breivold. Plutselig stod det 6-1 i skudd og publikum var med.  Spillet jevnet seg noe mer ut idet vi passerte halvspilt periode men når Kissel gjør en uventet retningsendring så henger ikke Mark Auk med i svingene og ender med å trippe Dan og får en utvisning for det.

Oilers sitt powerplay har tidvis vist bedring i det siste og man klarte nå raskt å etablere å spille puck seg imellom. Det ble også noen farligheter når både Mauldin, Berg-Paulsen, Beck og Kissel får sjansen men til slutt får VIF pucken ut av sonen og Karlsen kan begynne på nytt. Og når hele VIF venter på pasning enten mot høyre eller venstre så går likegodt Karlsen gjennom selv men noen fine dragninger men igjen står Breivold i veien.

Like etterpå misser Auk på offensiv blå og Oilers kommer tre, nesten fire mot en men Kissel har svært god tid og det hele ender ut i ingenting. Og da var det bortelaget sin tur til å overta initiativet. En spiller som Olimb kan jo lure fire mann inne i en telefonkiosk og var en stadig trussel men Henrik Holm er med når skuddene kommer og til tross for 13-8 i skudd så ender det målløst i åpningsperioden.

Midtperioden åpnet med et voldsomt VIF-press der både Røymark og Espeland har noen store sjanser før man har spilt 20 sekunder.  Oilers ble rett og slett tatt litt på sengen og det er først når Klavestad får skutt hjemmelagets først i perioden at publikum også våkner til liv. Spillet bølger nå frem og tilbake og pucken spretter ikke helt noen lags vei så det blir litt tilfeldigheter, og begge lag får noen muligheter.  Både Gervais, Mauldin og Karlsen tester Breivold som må gjøre noen gode redninger. Det samme må Henrik Holm når Auk forsøker seg noen ganger samt skuddglade Partanen som for øvrig fikk svært lite til i kveldens kamp.

Beck er også marginer ifra to ganger på kort tid å få til noe men pucken vil ikke det som spillerne vil – og det gjelder for begge lag. Med seks minutter igjen av perioden har Oilers sin formasjon med Bittner, Henriksen og Søberg stått svært lenge på isen og er synlig slitne mens VIF spiller og spiller.

Minuttet senere er det omvendt og det er bortelagets spillere som via en icing ender opp med et langt bytt og nå er det Oilers som presser på. Tommy Kristiansen styrer en puck like utenfor. Med fire minutter igjen får Sander Hurrød seg en albue i ansiktet og må ta telling. Med blod på isen er det muligheter for begge lag å ta en ørliten timeout men det blir ingen «blod på tann» fra noen av lagene og like etterpå får vi kveldens andre utvisning når gjestenes Finstad skjærer inn foran Holm, men skyter evnt senker Holm istedenfor å sende pucken i mål. Holm derimot ender inni målet og dommeren hever armen.

Finstad skjønner ingenting men uansett går hjemmelaget en gyllen mulighet til å gå til siste pause med en ledelse.  Den muligheten tar de ikke. Til tross for mye småfint spill og en Tommy-avslutning like utenfor så kontrollerer VIF det hele til pause – og fortsatt 0-0.  Skuddene i denne perioden var 8-10.

Tredje periode åpner da med halvminuttet i overtall for hjemmelaget men en tapt dropp er alt som skal til så er gjestene fulltallige. Hjemmelaget fortsetter sitt press og etter vel fire minutter må Thomas Olsen,VIF  spille en icingpuck etter hardt press fra hjemmelaget. Droppen vinnes av Bittner ut til Søberg. Han legger den ut til Rokseth som via et skudd videresender til Sveum. Sveum ser det er bra med trafikk foran mål og sender pucken mot mål, og i mål!  Det er Sveum som blir kredittert scoringen men Tangen-Henriksen gjorde en god innsats foran mål og var kanskje borti pucken. Det er egentlig av akademisk interesse, hjemmelaget har tatt ledelsen og Dnb Arena koker.

Oppildnet av publikum kjører hjemmelaget på videre og både Beck og Hoff har muligheter like etter scoringen. Greg Mauldin har også en dobbelsjanse like etterpå men Breivold er på jobb i dag og tar puckene.

Åtte minutter ut i perioden tar Rokseth en uforståelig utvisning når han upresset sender pucken over vantet. Forsøket er nok via glass men pucken går rett ut og gjestene skal spille sitt første overtall i kveld. Som hjemmelaget har også Oslolagets powerplay vært av den variable sorten i år og det vi får nå er ikke all verden. Beck vinner droppen og når gjestene ett halvminutt senere får etablert så mister Røymark pucken i hjemmelagets sone og ender med å hekte Beck som stjeler pucken. Med avventende utvisning og fem VIF-spillere rundt seg kan Lefebvre ta pucken med seg inn i gjestenes sone og her får han sendt avgårde et lurt skudd som Breivold muligens har litt problemer med å se utgangen på, men han styrer den uansett ut og dermed var bortelagets overtall over.

Med spill fire mot fire åpner det seg muligheter men VIF opptrer noe nonchalant samtidig som Oilers trykker på og Beck tar pucken fint med seg inn i VIF-sonen før han slipper den ut mot en fremadstormende Klavestad som dessverre ikke får satt pucken på mål. En god sjanse der. Også Lefebvre og Berg-Paulsen har gode muligheter til å doble hjemmelagets ledelse men istedenfor er det bortelaget som litt ut av ingenting utligner.  Fintesterke Thomas Olsen gjør det han kan best og Rokseth ser ut som bambi på isen og med fri vei skrått inn på mål drar Olsen ut Holm og kan til slutt sette pucken i det tomme buret, 1-1.  Jubel blant de 12 VIF-supporterne bak målet.

Det var ikke dette de 4022 tilskuerne i DNB Arena hadde håpet på og spenningen blir ikke mindre når Patrick Ulriksen ryker på en tominutter for tripping med bare tre og et halvt minutt igjen å spille. Nytt powerplay til gjestene som denne gang hvertfall får spille lenger enn ved forrige anledning men det som nå leveres er tynn suppe. Klavestads skudd gir noen ekstra sekunder og bortelaget etablerer seg ikke skikkelig med sitt første og eneste skudd først 17 sekunder før Oilers er fulltallige og Thoresens skudd tar Henrik Holm.

Oilers presser på mot slutten og bare halvminuttet før slutt ser hele Dnb Arena pucken i mål når slottet overbefolkes av spillere men pucken er fri og det er en blå som først får kontroll og klarert. Klokka tikker mot full tid når Dan Kissel forsøker en frekkis – kjøkkenveien og er svært nær ved å score vinnermålet idet sirenen går.  Dermed blir det 1-1 og 16-8 i skudd i tredje periode.

Da blir det som i 2012, sudden death og nå spilles det tre mot tre.  Sudden er taktikk og mye skøytegåing. Oilers åpner med Kissel , Lefebvre og Karlsen mens gjestene satser på Røymark, Olimb og Taimi.

Oilers vinner droppen og vi er i gang. Som vanlig er det mye «nesten» i sudden og Lefebvre tester Breivold minuttet ut i sudden etter at Karlsen har laget trøbbel i området like utenfor Breivold. En meget god redning hindrer vår nr 40 å bli matchvinner der.  Like etterpå forsøker Thomas Olsen å gjenskape situasjonen der han utlignet men Holm er med og hjemmelaget overtar pucken.   Like etterpå har Olimb en god mulighet når han skyter for styring men via kølla til Røymark går pucken over målet til Holm. Pucken lander bak mål og Ludvig Hoff er lynrask i reaksjonen når han ser Gervais har tjuvstartet litt på egen blå.  Gervais klarer å ta pucken med seg og kommer alene mot Breivold med Taimi halsende bak seg. Gervais får avsluttet men selv om Taimi  er oppe i hanskeregionen med kølla, selv om han prøver å skjule det godt så ser dommeren det. Dermed hever han hånden og når han blåser krysses armene over hodet!  Straffeslag til Oilers.

Gervais tar selv straffen og kommer i stor fart mot Breivold. Med en høyre-venstrefinte satser han på at Breivold vil åpne opp mellom bena, men når dette ikke skjer så blir det redning – og vi er like langt.  Hjemmelaget kjører på nå og Karlsen og Beck får store sjanser men Breivold er i det umulige hjørnet.

VIF virker å roe litt ned å satser kanskje på straffer.  Med hjemmelagets straffehistorikk er akkurat det noe i de i høyeste grad bør unngå og de virker å prøve det de kan for å få en avgjørelse  før fem minutter er spilt i sudden.
Lefebvre er nok engang frempå og returen kommer mot Karlsen som har åpent mål, men Olimb rekker akkurat å forstyrre vår 85 nok til at han ikke får avsluttet.

Det byttes i Kissel er plutselig ganske så alene på offensiv blå men Klavestad med pucken ser ikke dette og velger å begynne bakfra igjen. Mauldin tar pucken med seg og når ingen går i så velger han til slutt en backhand-avslutning men rett på Breivold.

Med 40 sekunder kommer sjansen gjestene har ventet på når Ludvig Hoff slurver på offensiv blå. Pontus Finstad overtar pucken og er sammen med Taimi alene med Ludvig Hoff.  Finstad gjør alt riktig og legger pucken over til Taimi som er helt alene med Holm som har tatt noen steg ut mot Finstad.  Men Holm rekker tilbake og heldigvis går Taimi for kraft og ikke presisjon så skuddet går over mål og er så hardt i rundvant at det setter Gervais i en mulighet til å komme alene med keeper. Han setter fart og Ludvig Hoff er også med fremover men Gervais har bestemt seg og med et knallhardt håndleddskudd settes pucken opp i nettaket bak en sjanseløs Breivold, 2-1! Og det 24 sekunder før det ville blitt straffer.

Dermed tar Oilers to viktige poeng og nærmer seg toppen med færre kamper spilt enn de foran på tabellen.  Selv om begge lag ikke hele tiden var bestevenn med pucken var det en klassisk toppkamp med mye som stod på spill og en en god propaganda for norsk hockey.

KVELDENS ØYEBLIKK

Sekundene fra Taimi burde blitt matchvinner til Gervais scorer vinnermålet må være alle hjertelegers skrekk. Fra å frykte at alt var tapt så ble alt snudd på sekunder og jubelen når Gervais setter pucken rimelig hardt i mål kan gi gåsehud for noen og enhver.

KVELDENS STJERNER

*** 71 GERVAIS

Er et stadig uromoment og skaffer straffe, bommer og blir likevel matchvinner. Slikt liker vi!

** 40 LEFEBVRE

Spiller over halvtimen – åtte minutter mer enn nestemann i tid. Er sikker som banken bak og stadig frempå med skudd (6)

* 5 KLAVESTAD

En god kamp igjen av Klave som er med på mye konstruktivt og ender opp med fem skudd i dag.

Tekst: Anders Vegstein

Seier til slutt i jubileumskampen mot Vålerenga. Det smakte aldeles nydelig! (foto: Oddmund Sola)