Høye fjell og dype daler …

Bortelaget trakk det lengste strået i kveldens kamp mellom Oilers og Sparta. Dette i en kamp som innholdt det meste Etter andre periode hvor hjemmelaget leverte årsbeste brukte gjestene 20 sekunder på å få kontakt i den tredje perioden. Når da hjemmelaget i tillegg allerede hadde vunnet kampen så gikk det som det måtte. Og når ikke Simon Bourque og Dan Kissel i fellesskap klarer å score alene med keeper i Sudden – så blir det straffer og tap.

Første periode var ikke noe fyrverkeri fra noen av lagene. Det gikk nesten fire minutter før Trettenes hadde kveldens første skudd som var et «tilbakespill» etter en fin pasning fra Ulriksen.  Minuttet senere var det noe mer hektisk foran Henrik Holm da pucken hopper og spretter men Halmrast klarer ikke å sette pucken i mål på det som ble gjestenes første avslutning på mål.  Like etterpå er det Ulriksen som tar seg fint inn i slottet men pucken til Tangen-Henriksen er noe upresis, men sekunder senere er Ulriksen igjen i fokus når han får kølla til Gintautas i ansiktet.

Dermed skal hjemmelaget spille overtall. Oilers sitt første overtall i kveld er dårlig, og bortelaget har få problemer med enten å få pucken ut eller å holde den ute i rundvant og fra der scores det ikke mye mål. Tristan Langans forsøk blir det eneste og bortelaget er vel så farlige som hjemmelaget når de blir fulltallige. Meisingset er nære på å først styre en puck inn men Holm er med og på returen er samme Meisingset frempå men igjen er Holm med.

Men så scorer plutselig hjemmelaget. Etter kun å ha hatt to skudd på mål de første 15 minuttene så sitter den. Som i Hønefoss på torsdag er det førsterekka med Trettenes, Hoff og Kissel som styrer på og målet er ikke så ulikt de to første Hoff scoret på torsdag. Kissel jobber godt bak mål og med tre(!) Spartaspillere rundt seg legger han pucken ut foran mål. Der er plutselig Hoff og Trettenes helt alene og sistnevnte får sjansen og nøler ikke med å sette pucken kontant bak gjestenes keeper, 1-0!

De siste minuttene av perioden er det mye Hawaii og begge lag gjør noen merkelig ting med pucken som kunne fått følger men når sirenen går leder hjemmelaget 1-0 mens gjestene vant skuddstatistikken 4-7.

I midtperioden skrur hjemmelaget opp mange hakk og formelig fosser over sin motstander. Først tester Bourque keeper Balizs og like etterpå får Sondre Bjerke stå helt alene og fyre av fra skrått hold. Da har også Patrick Elvsveen hatt et stangskudd og nå kjører hjemmelaget. Bortelaget forsvarer seg så godt de kan men når Sondre Bjerkes skudd treffer Knold i leggen ser det ut som så må han ta telling. Han kommer seg opp men er tydelig redusert og hjemmelaget spiller mer eller mindre powerplay.  Sparta klarer ikke å få pucken ut av sonen slik at Knold eventuelt kan få bytte så han blir gående utenfor egen keeper for halv maskin.

I midtperioden er det ekstra langt å gå for å bytte og mens hjemmelaget klarer å beholde pucken i gjestenes sone mens de bytter spillere så er Sparta fortsatt bare 4,5.  Og når Patrick Ulriksen endelig finner ut at direkteskudd ikke er så dumt så går pucken i mål. Andreas Heier noterer seg dermed for sitt første poeng for Oilers da det er han som legger pucken fint ut til Nr 3.   Skuddet er også skuddet som sender Oilers foran i skuddstatistikken og er sågar Ulriksens første for sesongen.

Hjemmelaget bosetter seg i sonen og Balizs får en svært travel kveld på jobb. Han får god hjelp foran seg og spesielt når Heier er involvert er Sarpsborgguttene ute med noen meldinger etter keeperredninger.  Heier har som kjent en del sesonger i Stjernen! Nick Dineen prøver en styring når Wick Karlsen legger inn og like etterpå er unge Wick Karlsen farlig nær sitt første Oilersmål.

Igjen danser pucken like foran keeper men mål blir det ikke.  Sparta kommer svært sjelden på noen farligheter og en spiller som Fagerudd kan skyte fra blålinjen men ser at det ikke er noe som helst trafikk foran keeper og lar være. Neste gang prøver han men da tekker Strandborg skuddet på en slik måte at jubelen fra Oilersboksen er nesten like stor som når Ulriksen scoret.  Langan er også farlig frempå når han setter kølla på en retur fra hardt skudd som kommer ut fra vantet bak mål.

Så ryker Salsten ut med en høy kølle på Heier og hjemmelaget får nok en sjanse i overtall.  Oppsetningen med Kissel, Trettenes, Dineen, Langan og Bourque får ikke noe som helst til og lar den andre oppsetningen med Strandborg, Hoff, Tangen Henriksen, Heier og Klavestad prøve seg. Og da blir det uttelling.

Klavestad spiller over til «back» Strandborg som avanserer noen meter inn uten at noen møter og da er ikke Stranni vanskelig å be. Han fyrer av og når Tangen Henriksen er på kontoret samtidig så fyker pucken inn via kølla til 78 og bak en utspilt Sparta-keeper, 3-0!.

Oilers fortsetter å kjøre over Sparta. Spartaspillerne virker tidvis rådville og overraskes av iltre Oilersgutter over hele banen. Hjemmelaget får noen enorme sjanser. Plutselig spiller Ulriksen Heier helt alene med keeper men hans forsøk på å tre pucken mellom bena på keeper lykkes ikke. På returen har Martin Gran en kanskje enda større sjanse da keeper ligger på ryggen og ikke aner hva som foregår.  Men Gran klarer ikke å løfte pucken og legger den bare fint inn under kroppen til Balizs.

Minuttet senere er det Simon Bourque som får sjansen noe skrått ute i slottet. Skuddet går i Balizs, via stolpen og ut.

Så scorer hjemmelaget igjen. Bourque legger ut til Trettenes som fyrer av, pucken går via Kissel og i mål. Dommerne dømmer mål men sier samtidig at de skal kikke på video.  Til tross for at de bruker lang tid så er det ingen tvil om at målet må godkjennes og Kissel er dermed målscorer, 4-0!

Hjemmelaget kontrollerer nå det hele og når Klavestad pådrar seg en tominutter for slashing er det ingenting som tyder på at bortelaget har noe særlig offensivt å komme med. Nærmest er faktisk hjemmelaget når Langan og Watson plutselig spiller seg i en «to mot en» situasjon men pasningen frem mot Watson er for dårlig.

Bortelaget får ingen avslutninger i sitt overtall og perioden som må kunne kvalifisere til årsbeste avsluttes med 25-3 i skudd.  Oilers virker å ha avgjort dette og bortelagets spill bærer preg av resignasjon.

Kamper er sjelden ferdige etter to perioder i ishockey og i tredje periode fikk vi en leksjon fra begge lag. En om hvordan man skal angripe og en annen om hvordan det går når man senker seg litt ned.

Bortelaget som trolig hadde en alvorsprat i siste pause reduserer allerede etter 19 sekunder.  Jakobsson avslutter etter raskt spill fra rekkekameratene Roest og Grønberg.  Henrik Holm var muligens noe dekket av Klavestad men det bryr ikke de blåkledde seg om, 1-4!
Reduseringen ser ikke ut til å ha noen effekt på hjemmelaget. De har virkelig tonet ned kvaliteten nå og rollene fra midtperioden er snudd helt om.  Knold skyter i løse lufta når han er helt alene utenfor Holm og i det vi passerer tre spilte minutter har gjestene 4-0 i skudd. Like etter får hjemmelaget sitt første skudd når Ludvig Hoff prøver et lurt og kanskje uventet skudd fra rundvant men keeper er våken.

Men så smeller det i andre enden, igjen. Igjen er det rekka med Roest, Jakobsson og Grønberg som svært enkelt tar seg inn i Oilers sone. Jakobsson slipper pucken ut til Grønberg noen meter innenfor blå. Til tross for ingen trafikk foran Holm så fyrer Grønberg av og pucken fyker inn i mål, bak en forfjamset Holm, 2-4!

Like etterpå er det nesten utrolig at ikke Sparta scorer igjen. Grønberg får etter hvert pucken på motsatt hvor han bare kan sette den i mål, og Jakobsson tror han har gjort akkurat det for han jubler, men på Roest nydelig pasning ser Grønberg at Holm klarer med et tigersprang å komme med en fot over på motsatt og dermed redder det som ser ut som et opplagt mål.  Direkte fra dropp spiller Sondre Bjerke en farlig puck som plukkes opp og denne gang er det Roest som tester Holm, men uten å lykkes.

Trener Anders Gjøse er vitne til hva som skjer og velger klokelig nok å ta en timeout på 46,06. Fra å ha lekt med resignerte Spartaspillere i midtperioden er det nå Sparta som gjør hva de vil på isen i Dnb Arena.   Timeouten ser ikke ut til å hjelpe nevneverdig. Minuttet senere er det den samme rekka med Grønberg, Roest og Jakobsson som skaper farlig heter og når sistnevnte spiller en blind backhand til Teppo på backen har han plutselig all verdens med plass og skyter pucken, via Holms snapp og i mål, 3-4!

Tyve sekunder senere får vi en omdiskutert situasjon når Sondre Bjerke tilsynelatende utfører en vanlig takling mot Øby-Olsen men Spartaspilleren siger rett i sammen og tar seg til hodet. Dommer signaliserer utvisning og det blir gjort kjent at det skal tittes på video. Her kommer man frem til at Sondre Bjerke er ferdig for kvelden med en boarding (5+20).

Dette er dårlige nyheter for et Oilers som har store problemer med å holde på ledelsen som blir stadig mindre og nå skal spille hele fem minutter i undertall. Men nå skjer det noe.  Kanskje Spartaspillerne tenker at de nå har god tid på seg til å score utligningsmålet. Det som skjer er at hjemmelagets box er av ypperste kvalitet og når Greg Mauldin får pucken på offensiv blå så klarer han å få sendt avgårde et skudd til tross for en spiller hengende på ryggen. For bortelagets del går det hele fire minutter av overtallet før de får sitt første skudd når Halmrast forsøker seg.  Nå har også publikum i Dnb Arena våknet og oppildner sine spillere slik at de på en mesterlig måte rir av de fem minuttene i undertall. Dessverre gir det ikke den forventede energien når man igjen er 5 mot 5 og snart er Sparta farlige igjen. Lilleberg har en lignende sjanse som Grønberg hadde nylig da han har åpent mål foran seg men igjen er det et tigersprang fra Holm som hindrer mål.

Minuttet senere sitter utligningen, og for et mål.  Ex-Oilers Børresen har pucken ute i rundvant og bare legger den inn i målgården og pucken glir fint forbi alle mann og under leggskinnet til Holm og i mål, 4-4!.  Dermed  er vi like langt og det er ennå fem minutter igjen.  Like etterpå er Øby-Olsen gjennom alene men Simon Bourque gjør en god jobb med å forstyrre ham slik at avslutningen ikke blir så farlig. Og Sparta er ikke ferdige for like etterpå er Grønberg og Børresen alene gjennom men førstnevnte velger å skyte, i stolpen!

Det siste som skjer i ordinær tid er at Kissel danser seg forbi både en og to spillere men blir hektet opp når han skal avslutte men ikke nok til at dommerne reagerte.

Dermed har lagene spilt på seg et poeng hver og det skal spilles fem minutter sudden death

Med tre slitne spillere på hvert lag kan alt skje og det i åpningen er det gjestene som er mest på hugget. Grønberg tester Holm uten å lykkes.  Idet siste minutt starter legger Trettenes en hard puck over på motsatt hvor Kissel står men han klarer ikke å få kontroll på pucken og når han faller i tillegg – samtidig som Trettenes er bak gjestenes mål så ser Sparta muligheten til å komme tre mot en.  Pucken legges til Børresen som må skyte men rett i snappen på Holm.  Med tre alle tre Spartaspillerne bak mål ser Holm muligheten og slipper pucken raskt til Kissel. Han slipper den videre til Bourque som har hele målet å skyte i  – eller å legge den over til Kissel igjen. Dessverre valgte han det siste og han viste veldig tidlig hva planen var så keeper kom over og reddet skuddet fra Kissel. Dermed blir det straffer – som det gjorde forrige gang lagene møttes.

Straffer er noe Oilers aldri har hatt taket på men en gang må det jo snu.

Dan Kissel er første mann ut men han skyter hardt, over.  Gjestenes Jakobsson er neste og han setter pucken høyt opp, og i mål. Dermed har bortelaget fått overtaket når Heier skal forsøke seg.  Til tross for uendelig mange kroppsfinter så står keeper Balizs rolig og redder.

Grønberg er neste ut men når han forsøker å sette pucken mellom bena på Holm er det stengt. Mellom bena er også signaturscoringen til Tristan Langan, men ikke i dag.  Hansen er neste for gjestene men finter av denne typen går ikke Holm på og det er fortsatt 0-1 til gjestene når tre spillere fra hvert lag har prøvd seg.

Neste ut er Trettenes som vanligvis er sikkerheten selv, og joda! Nr 8 nærmer seg mål og de fleste tenker kanskje at nå kommer signaturfinten før pucken vippes opp i nettaket men neida, med et kanskje litt tidlig skudd settes pucken mellom bena på keeper, 1-1!

Neste er rutinert Niklas Roest og han har sett seg lei på alle finter og vissvass og skyter pucken hardt opp – i mål, 1-2! Rutinert gjort.

Strandborg er sistemann hos hjemmelaget men keeper redder og ekstrapoenget blir med til Sarpsborg. Dermed klarte Sparta det samme som i torsdagens kamp mot Lillehammer hvor de også låg under med mange mål før de snudde og vant på overtid.

For hjemmelaget bør det være et varsko at stabiliteten er så fraværende som i dag. Å gå fra årsbeste til årsverste på to perioder i samme kamp er litt spesielt. Men kampene kommer tett og nå handler det om å posisjonere seg til sluttspillet så det som skjedde i midtperioden må det bygges videre på samtidig som kampene «må vare» i 3 x 20 også for Oilers.

Oilers har ridd av 5 minutter i undertall på en mesterlig måte men med fem spillere på isen lar de Sparta overta initiativet igjen på direkten.

### 8 TRETTENES

Ender opp med -1 til tross for scoring og også straffescoring. Best når alle var gode og minst dårlig når det sviktet.

## 74 BOURQUE

En av få med +2 i dag. Skyter for lite men redder flere ganger opp i siste liten bakover. Fortsatt i form.

# 38 HOLM

Til tross for at han er uheldig på flere av målene så har han flere matchavgjørende redninger bak et vaklende forsvar i 3 per. Burde fått assist i sudden men slik ble det ikke.