Jubel til slutt

Oilers så ikke ut som noe vinnerlag på noen måte de to første periodene i Dnb Arena mot Frisk i kveld. Men sakte men sikkert endret kampen og ikke minst effektiviteten seg og til slutt stod hjemmelaget igjen som vinnere. Det er ikke første gang det skjer denne sesongen men må det gjøres SÅ spennende?

Ingen skal beskylde Oilers for å komme ut i rakettfart fra første dropp. Fra start av var det noe dafft over det hele og først når fjerderekka entret isen kunne man se noe som minnet om energisk innsats.  Henrik Holm måtte virkelig på jobb de første ti minuttene av perioden hvor skuddstatistikken lød 1-11 til bortelaget. Riktignok var ikke så ille som det kunne virke men man kom rett og slett ikke til avslutninger mens i andre enden lot man Frisk skyte både titt og ofte.

Det blir ikke lett når Kissel legger over til Watson på motsatt og hans backhand kommer i to meters høyde mot Mathias Trettenes. I andre enden var Holm høyt og lavt og reddet med de fleste kroppsdeler, bl.a. når Vaaler fra skrått hold bare la en løs puck på mål men der hadde heldigvis Holm leggskinna på riktig sted så pucken IKKE snek seg inn på nærmeste stolpe.   Etter 12.34 kom hjemmelagets andre skudd i kampen når Trettenes realtivt ufarlig får skyte rett på Fayen-Vestavik i Friskmålet.

Endelig rant målene inn for gutta. Her kan Tristin Langan (bildet) konstatere at lamkompis Cliff Watson har satt inn gamewinneren 4-3 med en suser fra distanse. (Foto: Oddmund Sola)

Dog er dette starten på en bedre periode for hjemmelaget og man noterer åtte skudd de siste fire minuttene av perioden. Dan Kissel har flere gode muligheter og farlig blir det også når Trettenes spilles fri av Hoff, men Trettenes legger pucken rett tilbake til Hoff men Fayen Vestavik gjør en god redning på Hoffs avslutning. Så kan man i ettertid lure på hvorfor ikke Trettenes skjøt selv, men det hadde vært et desto flottere mål om Hoff hadde scoret. Gjestenes Bäckman er også farlig frempå men åpningsperioden forblir målløs og 10-14 i skudd.  Beklageligvis måtte Christoffer Karlsen forlate isen med skade og er sannsynligvis ute en stund.

Midtperioden burde og kunne bare blir bedre og for hjemmelaget virket det som om pausepraten hadde en virking for det var et mer resolutt hjemmelaget som startet midtperioden men plutselig sitter det bortelaget. Fra egen sone går pucken raskt gjennom midtsonen og plutselig kommer Geheb og Skuterud alene med Klavestad og Geheb med puck venter og venter til han ser åpningen oppe til høyre for Holms skulder, 0-1!  Frisk går umiddelbart i angrep etter scoringen og både Lindstrøm og Bäckman tester Holm før hjemmelaget endelig får sin første tellende avslutning på mål når Ulriksen fyrer av.

Hjemmelaget fortsetter nå å pushe og Bryhnisveen får to muligheter med få sekunders mellomrom mens Klungtveit på Mauldins fine flippass blir helt alene foran keeper men klarer aldri å bestemme seg for hva han skal prøve på og det ender med ingenting. Så scorer gjestene – igjen. Oilers er på veg fremover men det  brytes i midtsonen og veteranen Tobias Lindstrøm kommer på skrå inn mot Henrik Holm.  Presset mot Lindstrøm er «så som så» og han rekker fint å se bak seg at Skuterud har posisjonert seg inne i slottet – helt fri for motstandere rundt seg. Skuterud ekspederer Lindstrøms gode pasning rett i nettmaskene og noterer seg med det for sitt første mål for Frisk, 0-2!  Det vil være riktig å si at Henrik Holm nok en gang ikke fikk den beste hjelpen av de foran seg ved denne anledningen.

En real kalddusj for hjemmelaget men på tross av at de slipper inn mål så beholder de en form for initiativet. Kissel har åpent mål like etterpå men Fayen Vestavik gjør en fantomredning. Dineen forsøker seg kjøkkenveien og Hoff får to sjanser men midt i denne gode Oilersperioden får vi kveldens første utvisning, og det er Sondre Bjerke som tar en hekting på en fremadstormende Gustafsson. En relativt klar utvisning som Bjerke likevel ikke er enig i.

Gjestenes overtall er bra men mye puckflytting og ikke så mange avslutninger. En dobbelsjanse av Wold og Holm er det farligste før Greg Mauldin får sjansen  men hardt presset klarer han ikke så sette pucken fra skrått hold. Hjemmelaget klarerer undertallet men ryker kort tid etterpå ut igjen. Denne gang er det Klavestad som gir Wasenden ett lite puff slik at denne faller og dommer hever armen til kveldens mest diskutable utvisning.  Igjen får vi mye puckflytting av bortelaget og farlig blir det først når Gustafsson legger puck på mål fra blålinjen op køllebladet til Fladeby for styring, men Holm er med men på returen står A.Holm og får to sjanser på å score gjestenes tredje mål i kampen, 0-3!

Oilers er tilbake på vinnersporet etter tre strake tap. Lett å se hva det betyr for gutta! (Foto: Brian McHattie)

Oilers har dog ingen planer om å gi seg. Det går fort å score mål i ishockey og direkte fra dropp er det rett i angrep og når Bonsaksen holder igjen Ludvig Hoff litt for lenge så hever dommeren armen igjen. Bonsaksen er en god spiller men snitter vel minst en utvisning pr. kamp han spiller så direkte overraskende var det ikke.  Kunne dette bli halmstrået inn mot siste pause for hjemmelaget ?  Hjemmelaget vinner den viktige droppen ved Trettenes og man etablerer raskt trykk. Dineen får puck på skrått ute i slottet men det er mye folk i veien og Nicks skudd går da også rett i en oransjekledd – og pucken klareres deretter ut i midtsonen.  Tiden går og vi er under minuttet igjen å spille Dineen tar med seg pucken inn i sonen og etter litt frem og tilbake er det nevnte Dineen som legger pucken ut til Bourque på blå. Han skyter et ikke altfor hardt håndleddskudd og via kølla til Kissel går pucken i mål! 1-3.

De siste 35 sekundene av perioden viser hjemmelaget plutselig hva de er gode for og legger grunnlaget for en noe mer optimistisk pauseprat blant de vel 3 200 tilskuerne i Dnb Arena.

Før hjemmelagets mål var kveldens høyeste jubelbrøl når kameraene i en spillerpause fant de skadde Oilersspillerne og da især nylig pensjonerte Tommy Kristiansen vinkende oppunder taket i Dnb Arena.

Så var det tredje periode. Oilers har levert tredjeperioder av ymse kvalitet i år men vi husker bl.a. perioden mot Vålerengen hvor 1-3 ble til 6-3 iløpet av de siste tyve minuttene så optimistene hadde gode argumenter på hånd.

Perioden åpner litt avventende hvor det er tydelig at bortelaget er interessert i å holde sin ledelse samtidig som hjemmelaget må spille med noe mer risiko.  Klavestad sender et fint skudd som Kissel nesten styrer i mål men keeper er med. Og så,  etter fem minutters spill kom den viktige reduseringen.  Langan vinner en viktig dropp og pucken ender ute hos Bourque. Han venter, lader og fyrer av. Med seks-syv spillere er det ikke lett å se hva som skjer, men Langan er den som først signaliserer mål. Dommer blåser men peker ikke på mål. Istedenfor gjør han VAR-tegnet, noe som betyr video.  Dommerne bruker ikke lang på å se at Frøshaug er inne i mål og henter ut pucken. Dermed har Nick Dineen redusert til 2-3 og ny spenning kampen. Også bra jobbet av Langan og Mauldin på reduseringsmålet.

Fra nå av er det utelukkende Oilers det handler om men hjemmelaget er inne i en periode hvor målene ikke akkurat kommer som perler på snor så det var viktig at denne reduseringen kom så tidlig som den gjorde for vi trenger mange sjanser for å score.
Minuttet etter målet sender Elvsveen avgårde et uventet og farlig skudd som Fayen Vestavik likevel er med på og like etterpå styrer Watson en Kisselpasning rett utenfor.

Publikum er virkelig med nå og det blir en enorm pipekonsert når Elvsveen er først på en icingpuck men likevel blir det blåst icing.  Dommerne agerer raskt og dropper på midten. Fra dropp går Oilers rett i angrep. Klungtveit får seg en liten dytt mot gjestenes benk når han prøver å forsere seg fremover. Lite var det mot det som kom sekunder senere.  Hampus Gustafsson er trolig på vei ut for å bytte men meier ned Klungtveit mot vantet i det som i beste fall gir ham en meget unødvendig utvisning.  Dommerne tar en prat og konkluderer med at det er en tominutter for boarding. Ingen tvil om at Gustafsson lett kunne unngått denne dytten på Klungtveit.

Dermed kveldens andre overtall for hjemmelaget og de viser nå hvorfor de er Norges beste lag i overtall.
Tristan Langan vinner nok engang den viktige droppen. Ut til Bourque som tar pucken med seg langs blålinjen før han legger den tilbake til Dineen. Han fyrer av men pucken går rett i noen ben i slottet og ut på motsatt side der Trettenes står klar. Fayen Vestavik har allerede forsøkt å redde Dineens skudd og er ute av spill når vår kaptein setter pucken i det tomme buret, 3-3!   Stor jubel i Dnb og det er fortsatt over fire minutter igjen.

Like etterpå er Langan marginer i fra å få pucken helt alene foran keeper men en Friskkølle kommer i veien. Klokka går og når vi nærer oss tre minutter igjen så skyter Friskspiller Vaaler fra blålinjen men Mauldin tekker skuddet og pucken går ut i midtsonen med god fart. Mauldin er rask og får fort noen meter på Vaaler og har fri vei mot mål. Keeper Fayan Vestavik vurderer et øyeblikk om han skal gå ut for han ser at Greg  trolig vil være første mann på pucken – men han blir stående i mål. Greg er først og skyter på direkten men Fayen Vestavik er med. Kanskje prøvde den godeste Greg å skyte litt uventet men uansett ble sjansen avverget.

Like etterpå fyrer Strandborg at et godt gammelt slagskudd med god fart men igjen er keeper med.

Så oppstår en situasjon der gjestenes keeper blir liggende strekk ut etter et møte med Nick Dineen.  TV-bildene lyver aldri og viser at det er Aleksander Bonsaksen som dytter Dineen inn i egen keeper. Etter å ha gjort dette ryker han på Dineen siden han «angrep» sin keeper.  Keeper Fayen Vestavik blir liggende en stund men kommer raskt på bena – til applaus fra hele hallen.

Ny dropp i Frisks sone. Langan vinner nok engang men Bourques skudd går like over mål. Men Oilers beholder pucken og trykket i gjestenes sone. Bourque får igjen pucken på blå og legger den på mål, men via Fayen Vestavik og ut i rundvant igjen. Mauldin er først på pucken nå og er også heldig når en Friskspiller legger pucken i skøyta hans slik at pucken forblir i sonen. Dineen vender langt ute i slottet, og tar en dragning slik at Friskspiller på kne er borte men keeper redder. På returen er både Mauldin og Langan nære på men til slutt kommer pucken ut til en ventende Watson som ikke nøler, men banken pucken mellom bena på Fayen Vestavik og hjemmelaget har snudd kampen, 4-3!  Det gjenstod ett minutt og tolv sekunder når Watson scoret og der er ikke slutt.

Lindstrøm vinner droppen etter mål og når pucken er plassert nede i Oilers sone så forlater Fayen Vestavik målet slik at gjestene kan spille med seks utespillere.  Oilers slår umiddelbart icing og bortelaget benytter anledningen til å ta en timeout. Begge lag setter førsterekka utpå og Trettenes vinner droppen men det blir nok en icing.  Denne gang er det Tobias Lindstrøm som vinner den viktige droppen og bortelaget kan etablere.

Hjemmelaget klarer nesten å få pucken ut men gjestenes Holm gjør en heroisk innsats for å holde den inne og plutselig er målfarlige Lindstrøm upresset ved droppunktet. Samtidig har Frisk to spillere foran Holm som ser lite men heldigvis vil ingen av Friskspillerne bli truffet av pucken og flytter seg slik at Holm ser utgangen av skuddet og kan redde!   Halvminuttet igjen nå og Oilers har byttet rekke mens Frisk sine spillere fortsatt står fra forrige dropp.  Dineen vinner mot Lindstrøm den viktige droppen. Fra Dineen går pucken til Bourque som sender den langs rundvant bak egen keeper og ut i midtsonen. Pucken stopper litt langs vantet slik at den aldri går til icing og når Langan har mest krefter igjen på slutten er det han som tar den løse pucken og kan legge den inn til Mauldin som ikke kan unngå å score i åpen kasse, 5-3!.  De siste 23 sekundene foregikk med jublende tilskuere og etter hvert den velkjente sangen «INGENTING KAN STOPPA OSS» idet sirenen lød for siste gang.

Dermed vinner hjemmelaget 5-3 og man kan forstå om gjestene føler seg snytt etter kveldens kamp. De hadde god kontroll til det var spilt 45 minutter men så var det jevnt slutt. Hjemmelaget er ikke alltid så lette å bli kloke på. Det som ble vist innledningsvis var ikke som forventet men nok en gang finner man veien til seier. Å legge pucker på mål er en god oppskrift og nok en gang ble en god sluttspurt kronet med seier.

Gleden til Watson og lagkameratene når kampen var snudd.  Fra 1-3 til 4-3. Og målet kom etter vedvarende press mot Friskmålet til pucken plutselig kom «rekandes på ei fjøl» ut til Watson. PANG 4-3!

*** 92 DINEEN

+4 og endelig ser vi den Dineen vi vil se. Kriget, scoret og assisterte og var i begivenhetens lys gjennom hele kampen.