Kjærkommen seier

Oilers vant 5-4 over Sparta i torsdagens kamp og det er det  som betyr noe. At spillet tidvis er varierende får så være. Poeng gir selvtillitt og da kommer også spillet. Sparta leverte en kamp helt etter gameplan og kunne med litt mer hell tatt med seg poeng hjem til Sarpsborg

Det var knyttet stor spenning foran kveldens kamp hvordan nye Costello og ex-Oilers Rudolfs Balcers ville påvirke den noe ustabile perioden Oilers er inni. Costello var rusten og selv om Balcers har trent med Oilers lenge så manglet også han kamptrening. Når det er sagt så er det ingen tvil om at det bor en del i disse gutta, noe kveldens andre scoring for hjemmelaget beviste.  Oilers stilte med to helamerikanske rekker i form av Martin, Balcers og Morley i førsterekka og Kissel, Brassart og Costello i andre rekka.

Åpningsperioden var tynn suppe – igjen. Selv om Sparta tydelig hadde bestemt seg for å gå i strupen på hjemmelaget med det de er best på, innsats, så virket det ikke som hjemmelaget var klar for dette.  Bortelaget førte an og Henrik Holm måtte flere gang ta frem gode redninger. De første 11 minuttene hadde Oilers kun fire skudd på mål og det toppet de lett med å ikke ha flere skudd på mål i resten av perioden.

Costello viste seg fram med en charging og fikk to minutters pause. Oilers som er dårligst i klassen i alt sålangt i år viste hvertfall frem et bra undertall denne gang. Det samme skjedde når Tommy Kristiansen fikk to  minutter noe senere. Bra boxplay. Nå skal det sies at bortelagets powerplay ikke var av ypperste klasse men de kom til noen avslutninger og endte opp med å vinne skuddene med skarpe 4-16 i første periode.

På tampen av perioden ble Ludvig Hoff skadet og måtte støttes ut i garderoben. Det er å håpe at skaden ikke er så ille som det såg ut til.

Oilers vant 5-4 over Sparta torsdag kveld og sørget med det for at tre særdeles viktige poeng ble igjen i Stavanger. (foto: Oddmund Sola)

I midtperioden jevnet det mer ut men allerede etter 42 sekunder får hjemmelaget en ny utvisning når Østby får for interference. Men nå har bortelaget slått av og det første minuttet er det to Oilersskudd som er det farligste. Berg-Paulsen synes det er noe tamt over forestillingen og inviterer gjestenes Christoffer Karlsen med på en dans.  Heldigvis gir de seg når de får beskjed og slipper dermed unna med 2+2 min på begge.

Sparta er fortsatt i overtall da Østby ennå sitter utvist og kort tid etter tar de ledelsen. En skudd fra Pedersen på blå sniker seg forbi en dekket Holm etter blå trafikk foran mål, 0-1!

Man skulle kanskje tro at hjemmelaget skjerpet seg når de fikk baklengs men det var gjestene som fortsatte å spille ishockey.  Et par minutter senere er det nok en utvisning på hjemmelaget. Patrick Ulriksen er ikke enig i hele tatt når han får to minutter for en hekting.  Endelig etter ni minutter av perioden får Oilers en skudd på mål, når man ser bort fra de to klareringene i undertall i åpningen av perioden. Brassart forsøker seg men Lillegrend er med.

Litt ut av ingenting utligner hjemmelaget når Kissel snuser hvor pucken kan komme og får gå fra offensiv blå og rett mot keeper.  En rask finte senere har Lillegrend spredt bena sånn at Dan The Man enkelt kan sette pucken mellom bena, og 1-1.  Kunne man nå forvente at hjemmelaget tok tak i dette ?  Rekkene var litt omrokkert også da Morley og Costello byttet rekke mens Markus Vikingstad erstattet Ludvig Hoff i tredjerekka.

Få sekunder etter utligningen får også hjemmelaget sitt første overtall da Lilleberg ryker på en holding-utvisning. Overtallsrekka består av Brassart, Balcers, Costello, med Søberg og Meyer på backene. Powerplay av kvalitet har vært en mangelvare stort sett hele sesongen. Dette ble gjort ettertrykkelig til skamme i dette overtallet. Oilers vinner droppen og lar ikke Sparta være i pucken en eneste gang før stor rotasjon på hjemmelagets spillere har forvirret bortelaget såpass at ingen ser at Costello kommer inn motsatt av der Balcers står med pucken. Men Balcers ser det og en flott assist senere ligger pucken i mål når Costello skyter pucken i mål på direkten. Dermed har de to nyeste allerede notert seg for poeng, i åpningskampen.

Nå virker Oilers å ha overtatt initiativet i kampen for de kjører på med noen avslutninger både fra Klavestad, Balcers og Kissel og det føles nesten som hjemmelaget har overtall da pucken stort sett er i Spartas sone hele tiden. Derfor virket det helt mot spillets gang at Sparta skulle utligne rett etterpå.  Men målet er vakkert nok det. Grønberg får pucken etter litt klapp og babb i midtsonen og Klavestad gjør et mislykket forsøk på å stanse ham, men ender opp med å selge seg totalt og Grønberg får fri bane mot Holm. Og får å krydre det hele drar han pucken over på backhand og setter den over skulderen til Holm, 2-2!

Like etterpå er Sparta farlig frempå igjen når både Nilsen og Nilsson får hver sin sjanse mot Holm i samme sekund etter at Tommy K mistet pucken i farlig posisjon. Holm redder igjen.  Tingene skjer fort i denne perioden og bare sekunder etter dobbelsjansen til Sparta så tar hjemmelaget ledelsen igjen.
Ulriksen har pucken litt innenfor blå og legger den mot mål. Der står Rudolfs Balcers og styrer den elegant for Lillegrend, 3-2 og ny jubel blant de 200 på tribunene i Dnb Arena.

Like etterpå får Klavestad to minutter for slashing. Nå er Oilers påskrudd og Henrik Holm får ikke et eneste skudd mot seg i denne sekvensen. Like etterpå når klokken tikker mot pause skal det likevel gå gale for hjemmelaget. Kaptein Sveum skal spille pucken ut av sonen men treffer en Spartakølle. Noen få sekunder senere har ex-Oilers Børresen utlignet for bortelaget, 3-3 med ni sekunder igjen av midtperioden.  En helt unødvendig scoring imot for hjemmelaget dette.

Tredje periode er bare minuttet gammel når vi får en ny scoring. En riktig fin scoring er det og det er hjemmelaget som scorer. Et innøvd trekk fra dropp med stor bevegelse setter Brassart alene i slottet. Han får pucken fra Morley og skyter på direkten, via kølla til Kissel og i mål. LIllegrend blir stående og gjør det enkelt for Kissel, 4-3!

Nå ville vel hjemmelaget kjøre dette greit i land. Gjestene har stått på i 40 minutter og må vel begynne å merke dette ? Nei!  De har ikke tenkt å gi opp S.Thoresen får en dobbelmulighet men Holm er med.  Det passer nok bortelaget dårlig at Meisingset tar en tominutter etter 47.23.  Oilers kjører på men bortelaget spiller oppofrende og de klarer å ri utvisningen av – men ikke mer. Akkurat i det de blir fulltallige så scorer Oilers. Etter litt klabb og babb er det Søberg som skyter i stolpen, før pucken går i ryggen på keeper Lillegrend og i mål, 5-3!

Men det er ennå ti minutter igjen å spille og det kan gi mange mål i hockey. Og mål blir det. Bortelaget har et fint angrep hvor Saari skyter og Christoffer Karlsen styrer pucken i mål, over skulderen til Holm. Øhman gjør samtidig en god jobb i å hindre sikten for Holm i den situasjonen. 5-4.  Det skulle altså bli spennende likevel.

Hjemmelaget burde trukket et lettelsens sukk når Spartakaptein Roest tripper Costello med vel fire minutter igjen å spille. De er også nære på å punktere kampen. Både Tommy K og Martin har sine sjanser men bortelaget rir det av og setter nå i gang en sluttspurt. Hjemmelaget spiller nå for livet og selv om de har store problemer med å få pucken ut av egen sone så pådrar de seg mange blåmerker de siste minuttene av kampen.

Keeper Lillegrend forlater målet og Sparta spiller med en spiller mer i over ett minutt. Hele den sekvensen er pucken i Oilers sone. De får ikke pucken ut, men bortelaget får heller ingen skudd på mål, så veldig bra defensivt spill av hjemmelaget inntil sirenen går for siste gang og hjemmelaget har sikret seg tre meget viktige poeng.

Skal man så oppsummere kveldens kamp så kan man nok slå fast at Sparta i store deler av kampen var det beste laget, men når det skulle avgjøres så var hjemmelaget endelig hvassest foran mål. Hjemmelaget scoret fem mål for første gang i år og selv om det er mye å jobbe med så gir tre poeng selvtillitt. Det kan trenges når et sterkt MS lag kommer til DNB Arena på lørdag.

MS har skapt problemer for Oilers i alle år og virker ikke å være svekket i år. Med hardt arbeid som formel har de ødelagt mye av Oilers spill – på samme måte som Sparta forsøkte.  Men hjemmelaget fant en vei å vinne på. Å vinne på en middels dag er en god kvalitet i et lag.

For gjestene var det som nevnt innsats fra første sekund, slik vi kjenner siste års Spartautgaver. De føler nok de hadde fortjent poeng i dag, og de fikk også mange gratissjanser av ukonsentrerte Oilersspillere men evnet ikke å score på en opplagt Henrik Holm mer enn fire ganger, på 39 skudd. Det gik en redningsprosent på 90 for Henrik mens gjestenes Lillegrend stod igjen med mer moderate 81%.

Oilers 2-1scoring var det klasse over. Pucken gikk fra mann til mann og når Balcers ser at Costello er ledig på motsatt i slottet er nesten målet ferdigscoret. Dette lover godt for powerplayene fremover.

*** 38 HOLM

Reddet 35 av 39 skudd og fikk flere ganger hamle opp alene mot Spartaspillere. Fikk jubel da han i undertall klarerte en puck langt opp i gjestenes sone.

** 92 BALCERS

Rusten men viste en del ting vi vil se mer av. Flott mål, flotte assister og +3 i sin kamp. Blir bra fremover og vi håper på utsettelse av NHL-oppstarten..