Kontrollert oilersseier

Oilers vant fortjent 4-1 over Stjernen i kveldens kamp i Dnb Arena. Hjemmelaget har slitt, og sliter for så vidt ennå med å omsette det spillemessige overtaket i tellende mål, men 4-1 lar seg høre og Phil Lane scoret sitt første mål i Getligaen med en herlig scoring i midtperioden.

Oilers gikk ut i hundre i kveldens kamp og allerede etter 47 sekunder tok de ledelsen. Rekka med Lagace, Lane og Forsberg var på sitt første bytt da Lane utnyttet usikkerhet i de bakre rekker hos Stjernen. Han fikk lagt pucken på mål fra nede i rundvant og der stod Kristian Forsberg og dunket den inn bak en forfjamset Tommy Johansen i Stjernen-buret. Lagace fikk også assist på scoringen.

#29 Phil Lane fikk sin første scoring i DNB Arena lørdag ettermiddag. Til slutt sto det 4-1 til hjemmelaget. Foto: Oddmund Sola

Scoringen rystet bortelaget for rett fra dropp ble pucken lagt fint til rette for Markus Søberg som hadde all verdens tid på å øke hjemmelagets ledelse, men keeper var med denne gang. Hjemmelaget hadde nå satt standarden og formelig kjørte over sin rødkledde motstander. Både Joi Johannesen og Phil Lane hadde skuddmuligheter i åpningsminuttene før unggutten Rødne røk ut på kveldens første utvisning før fire minutter var passert.

Overtallsspillet til Stjernen var ikke av prima klasse men de fikk nå testet Henrik Holm på noen avslutninger men hjemmelaget red det hele av.

Selv om bortelaget nå hadde overtatt ledelsen i skudd var det likevel hjemmelaget som førte, og etter drøyt seks minutter oppstår det en situasjon vi ikke ser så ofte nå lenger, men som var ganske vanlig før. Nemlig at Peter Lorentzen starter langt bak en motstander – tar denne igjen, og passerer vedkommende. Dette skjedde i dag og Kauppila som var den overløpte måtte ty til ulovlige midler for å stanse Lorentzen. Dermed straffeslag til hjemmelaget og Lagace øyner muligheten til å overta gullhjelmen til neste kamp. Publikum er med og klapper fram Lagace, men hans høyre-venstre finte som skal avsluttes med en backhand opp i nettaket kommer aldri høyere enn at keeper Johansen redder.

Hjemmelaget fortsetter å presse og ikke lenger etter straffeslaget er det klart for powerplay for hjemmelaget når Stjernens Lindblad får utvisning for høy kølle.  Hjemmelagets overtall så langt i år har vært varierende men de evner å sette press på Stjernen og  nå skjer det mye på kort tid i Dnb Arena.  Først ryker svenske Enqvist ut på en 2+10 for boarding etter at han var noe hard mot Morley inntil vantet. Dermed fåt hjemmelaget sjansen i drøye minuttet 5 mot 3.   Hjemmelaget har ikke overbevist med to spillere mer på isen så langt i år,  men etablerer raskt press etter dropp. Til slutt er det Lucia som får skikkelig treff ute i slottet men skuddet går rett på keeper Johansen som umiddelbart tar telling! Han virker å ha store smerter i kneet eller rundt der og klarer ikke å fortsette.

Dermed er det duket for reservekeeper Sander Berg som kald får den uhyggelige oppgaven å gå i mål mens motstanderen har to mann mer på isen. Oilers fortsetter sitt press, men Stjernen får etter hvert pucken ut av sonen og kan skifte spillere.  Hjemmelaget starter bak der Joi setter opp gullhjelminnehaver Morley som kommer i stor fart inn i midtsonen. Han spiller så vegg med Lagace og får pucken tilbake ganske skjevt ut fra keeper Bergs mål.

Bortelagets tre spillere er på halvdistanse og Morley kan fint legge pucken ut til en skuddklar Lucia, men velger heller å fortsette mot mål. Her tar han en elegant dragning mot venstre og tvinger dermed keeper Berg å åpne opp mellom bena og akkurat der er det Morley setter pucken, og 2-0!  En gullhjelminnehavers scoring det der!

Det betyr at der Tommy Johansen fikk holde nullen i 47 sekunder før det smalt bak ham, så får Sander Berg spille kun 29 sekunder før pucken ligger bak ham i målet!

Hjemmelaget fortsetter sitt press. Vi har sett i hele år at hjemmelaget har tidvis spilt veldig bra, men det blir lite mål av det. Nå har man scoret to og fortsetter presset.  Men så var det dette med unødvendige utvisninger. Og igjen er det Mario Lucia som ikke klarer å «la vær».  En helt ufarlig situasjon ender med en tripping på Gustafsson hos Stjernen – i Stjernens sone. Dermed avventende utvisning og keeper Berg forlater målet. Stjernen setter ut på sin ekstra utespiller men de får ikke holde på lenge for Patrick Ulriksen har andre planer. En voldsom takling, noe i overkant ifølge dommerne gjør at han tar følge med Lucia i utvisningsboksen.  Dermed er det gjestene fra plankebyen som får anledning til inntil to minutter med to spillere mer på isen.

Nå blir det fart i Stjernespillerne. Pucken går fra mann til mann men det blir ingen skudd før plutselig Lindgren skyter pucken i mål etter fint direktespill! Assistert av Gustafsson og Kauppila får han all den tid han trenger til å sikte og Holm må slippe inn det som skulle vise seg å bli dagens eneste baklengs.  Målet kom rett etter utvisningene var igangsatt så det betyr at bortelaget fortsetter med en mann mer på isen. Men det skulle ikke vare lenge. For tyve sekunder etter reduseringen så er Lagace høyt oppe å presser.  Og når Lindgren setter fart er Lagace bortpå skøyta hans på en slik måte at dommeren som står lengst unna mener han er årsak til at Lindgren faller. Det betyr enda mer spill 5 mot 3 for bortelaget.  Men nå har hjemmelaget innsett at det må være nok og med en enorm vilje blir de neste halvannet minuttene med to mann mindre på isen kun avspist med ett eneste skudd.

Dermed rir hjemmelaget av det hele og til tross for noen Stjernensjanser på tampen av perioden så er det hjemmelaget som leder til første pause. 16-13 i skudd forteller ikke så mye. De fleste Stjerneskuddene var ikke av den veldig farlige sorten.

Midtperioden åpner med at Ponomarenko går klosset inn i en takling i rundvant og ender opp med å dra ned Peter Lorentzen.  Dermed nytt overtall for hjemmelaget. Overtallet er som vi har sett mye i år, noen halvsjanser men det siste lille mangler for at det blir veldig farlig. Både Lucia og Søberg forsøker men det ser ut til at bortelaget skal ri det hele av, men så finner Phil Lane ut at det er på tide å presentere seg for Oilers-publikummet. Først blir han vist vekk av linjedommeren på en dropp og det er kanskje like greit for sekunder senere får han pucken litt til side for målet men har relativt god tid til å prikke motsatt kryss og på Rokseths assist scorer han dermed sitt første mål for Oilers i Getligaen.  Overtallsmål og 3-1 til hjemmelaget til stor jubel blant de vel 3 700 på tribunen.

Etter sitt tredje mål dovner hjemmelaget litt hen, for iløpet av de neste ti minuttene produserer de kun ett eneste skudd på mål i form av Vigier. Bortelaget har på ingen måter gitt opp og sender ikke mindre enn 12 skudd avgårde mot Holm i samme periode. Men som i første periode er det ikke mange av skuddene som er direkte farlige. For hjemmelagets del har det vært mye «nesten» i denne perioden men det er likevel hjemmelaget som scorer igjen. Etter en spillvendig hvor Markus Søberg fint tar pucken med seg inn i sonen, og Haglund fint tar med seg en motstander vekk så er det Markus Vikingstad som får æren av å sette Markus Søbergs presise pasning på direkten bak Sander Berg i Stjernens mål.  Dermed 4-1 og senkede skuldre på tribunen og trolig også i Oilersboksen.

Halvminuttet senere får Oilers igjen sjansen i overtall. Det er sjelden lurt å gjøre spillerbytter når pucken er i nærheten av spillerboksen og det gjør Stjernen på en måte som gjør at linjedommeren signaliserer 6 utespillere på isen. Og som vanlig nytter det heller ikke å protestere, så Ponomarenko må ta turen ut i fryseboksen igjen.

Hjemmelagets overtall gir ingen resultater denne gang. Nærmest er unggutten Rødne som nærmest danser seg gjennom alt og alle men klarer ikke overliste gjestenes keeper. Dermed går vi til siste pause med 4-1 til hjemmelaget og skuddstatistikken i denne perioden på 9-12 sier absolutt ingenting om styrkeforholdet mellom lagene. Mens hjemmelaget fordelte skuddene utover hele perioden hadde altså bortelaget alle sine skudd i en ti-minutters periode midt i perioden.

Hva kunne man så forvente av tredje periode? Oilers har tidligere hatt den gode egenskapen at de har «drept» kampen foran siste periode og deretter spilt taktisk klokt. I år har vi sett flere tilfeller på at laget har ledet men har rotet det til for seg og tapt poeng på sisteperioden. I så måte var kveldens siste periode bra.  Utover det var perioden egentlig et langt gjesp.  Gjestene hadde lite og ingenting å komme med og hjemmelaget virket ikke interessert i å bruke mer krefter enn nødvendig. Litt krefter brukte Mostue da han vel fem minutter ut i perioden fikk en tominutter for å rive i drakten til en motstander.

Egentlig en sjelden hendelse i hockey. Utvisningen gjorde ingen utslag for gjestene hadde ingen skudd på mål og det var egentlig bare rett og rimelig at kampens siste 15 sekunder befant pucken seg helt stille bak gjestenes keeper. Med 7-4 i skudd i denne perioden vant Oilers skuddene med 32-29.

På hjemmelaget var det en grei laginnsats. Selv om de såkalte topprekkene som regel leverer mest mål og poeng så er både tredjerekka og fjerderekka viktige med god og hard innsats. Verdt å legge merke til at Joi Johannesen er den spilleren som har mest minutter på isen i hver eneste kamp. I dag har han 28,36min noe som nesten er halve kampen og fem minutter mer enn nestemann på listen som er Mats Mostue. Interessant er det også at den nyanskaffede Jørgen Kvål er eneste Oilersspiller med +2 i kveldens kamp.

På Stjernen er det ikke så mye å skrive hjem om. Målscorer Lindgren ble kåret til dagens Stjernespiller men det langt mellom høydepunktene. Hardt arbeid virker å være melodien for de røde fra Fredrikstad og hvis ikke dette legges til grunn i hver kamp vil laget

Phil Lanes flotte scoring huskes godt. Da hadde han levert en god pasning til ledermålet og det er ingen tvil om at poeng er viktig for importspillerne.

***
# 29  PHIL LANE

Vi har ventet på Lane i hele høst og det er fortsatt mye å vente på men med flott mål og assist så viser han at han kan.

**

# 38 HENRIK HOLM

Slipper en 1 av 29 skudd og gjør en bra kamp. Med mange urutinerte backer foran seg er det viktig at keeper er på plass i dag.

*

# 73 MARKUS VIKINGSTAD

Markus scorer et flott mål og er stor og sterk i nærkampene mot betydelig mer meritterte motspillere. God kamp.