Kamper

Norsk Topphockey

Målrik førjulsmorro

Oilers var best i alle spillets faser da et tamt Spartalag gjestet Dnb Arena i kveld. Det ble likevel temperatur ettersom dommerne fant hele 79 utvisningsminutter i en kamp som var like snill som høytiden vi nå går inn i . Hvis vi kan kalle det spenning i kampen så forsvant den i tredje periode når Oilers skrudde opp tempoet litt slik at de til slutt vant komfortabelt.

Oilers tok kommandoen fra start. Poenghungrige Magnus Hoff hadde skudd på mål allerede etter 20 sekunder, og neste skudd på mål, gikk inn!. Klokka stoppet på 01.15 når David Morley elegant slipper pucken frem mot Trettenes som er på vei gjennom og med sin elegante finte er Lillegrend utspilt og ligger nesten inni målet sammen med pucken. Hadde ikke Mathias scoret der hadde det blitt utvisning for dommeren er oppe med hånden idet pucken går over mållinjen.

Kveldens snakkis kom allerede noen sekunder senere. Oilers Berg-Paulsen får en tominutter for holding men gjestenes Emil Lilleberg er ikke helt ferdig med situasjonen og selv om linjedommeren går imellom akter ikke unggutten å gi seg og ender opp med å gi linjedommeren en karamell. Foruten at Lilleberg ble forbannet når dommeren peker mot garderoben så var det ingen store protester fra Sparta-benken så matchstraff med påfølgende karantene er i vente på gjestenes nr. 9.

Med spill fire mot fire blir det bedre plass og det er gjestene som griper sjansen.  Fire skudd må Henrik Holm ta uten at Oilers har noe som helst av skudd. Og på tross av tre minutter i overtall så blir det med Zajacs ene skudd, som Lillegrend redder.

Markus Vikingstad kunne slippe jubelen løs etter scoring i sin første kamp etter skadeavbrekk. Oilers slo til slutt Sparta 6-1. (foto: Oddmund Sola)

Kom ledermålet rett og slett for tidlig, slik at spillerne trodde dette skulle bli lett match ?  I såfall tok de feil. Kvaliteten på årets Sparta-lag er varierende men de har hvertfall innsatsen som sin force og man kommer langt med den.

Etter at begge lag ble fulltallige kommer hjemmelaget mer med i kampen. Fjerderekka med Hurrød og Talge har noen avslutninger før nevnte Talge må hvile etter en slashing midtveis i perioden.
Bortelagets overtall er av det heseblesende slaget og med pasninger på feil side av spillerne og gjerne en halvmeter over isen så blir det vanskelig å få til noe konstruktivt. Ex-Oilers Tangen Henriksens skudd blir det eneste i gjestenes første overtall.

Heller ikke når Robin Haglund blir utvist etter 15.26 får gjestene uttelling. Nærmest er faktisk Dan Kissel når to Spartaspillere kolliderer på egen blålinje og Kissel kommer alene med keeper Lillegrend. Men Dans forsøk mellom bena reddes av keeper.

På slutten har Sparta igjen et visst initiativ og Andreas Klavestads krysstakling etter 17.29 er av typen som hindrer baklengs. Gjestene peprer Holm da både Ôhman og Jakobsson skyter før Klavestad tar ansvar og må hvile i to minutter.

Igjen er overtallsspillet til gjestene preget av mye «nesten» og mål blir det ikke slik at lagene går til pause med 1-0 til Oilers og 11-11 i skudd.

Midtperioden starter på samme måte som åpningsperioden. Oilers går hardt ut og kveldens klareste interference får passere når Grønberg hindrer Kissel å nå frem foran gjestenes mål, men heldigvis kommer målet like etterpå. Berg-Paulsen får æren av å sette pucken opp i mål etter assist av L.Hoff og Brassart etter drøyt to minutters spill av midtperioden.

Etter nok et Magnus Hoff-skudd noen minutter senere presenterer Tommy Kristiansen seg. Han ser noe uregelmentert og påtar seg vaktmesterjobben og går inn. Han gir både Meisingset og Grønberg en karamell og kvalifiserer seg til en tominutter for roughing.  Nok en gang er gjestenes overtall minimalt strukturert og Oilers får flere muligheter på kontringer. Iltre Magnus Hoff skøyter fortere enn Håkon Pedersen som ikke ser noen annen mulighet enn å holde Hoff igjen, og med avventende utvisning skjærer Hoff inn og får avsluttet men mål blir det ikke. Men utvisning blir det og spill fire mot fire. Og mens Sparta ikke får til noe særlig spill 5 mot 4 så sitter det bedre 4 mot 4 så de får noen sjanser men ingen av lagene scorer.

Mer utvisninger blir når vi nærmer oss halvspilt kamp. Gjestenes Karlsen beskytter egen keeper etter et Forsberg-skudd og Magnus Hoff står opp og gir tilbake. Da blir det fryseboks på begge to.  I spill fire mot fire og bedre plass får både Morley og Trettenes sjansen men skyter utenfor fra god posisjon.

Minuttet senere ryker Bryhnisveen ut når store Kristian Østby går overende foran egen keeper. Nytt overtall til gjestene og flere skudd på Henrik Holm og kanskje overtallet blir litt bedre for hver gang. Men heller ikke denne gang blir det mål men nå har det begynt å tette seg til. Først setter Vikingstad pucken over etter en god pasning fra Haglund.

Så får Tommy Kristiansen to minutter for roughing etter å ha hatt hansken oppe i ansiktet på motspiller, ikke ulikt slik vi ser på hver eneste avslutning. Men dommeren har bestemt seg og Tommy er Tommy og må leve med at han får litt ekstra av dommerne. Temperaturen stiger på tribunen og  Oilers med undertall styrer det meste og gjestene får ikke til noe som helst.

Etter 38.22 får gjestene plutselig en dobbelutvisning. Kristian Østby aner fred og ingen fare og forstår ingenting når dommeren peker på akkurat han. Det var ikke mange andre heller i hallen som fikk med seg den slashingen. Samtidig har Didrik Svendsen utført en hekting som er grei, og siden det er Didrik Svendsen så ligger listen av erfaring veldig lavt for dommerne når han har noen motargumenter. Så da ender det som det pleier med 10 minutter tillegg for Svendsen.

Det betyr at Oilers får sjansen til å avslutte perioden i spill 5 mot 3 men som vanlig har alle spillerne god tid og ingenting haster. Og når man først setter litt fart på pucken så skal det være i overkant fancy så Trettenes og Kissels avslutninger like før pause blir beholdningen. Siste pause og 2-0 til hjemmelaget og 17-7 i skudd forteller vel om et hjemmelag med grei kontroll.

Tredje periode begynte som første og andre. Hjemmelaget scoret med en gang. Først lar man bortelaget bli fulltallig men like etterpå sitter den. Bryhnisveen tar flott med seg pucken bak mål og frem på motsatt side før han sender pucken rett på køllebladet til Dan Kissel, 3-0!.

Nå virker gjestene slitne. De neste fem minuttene er de knapt i Oilers sone og hjemmelaget har seks skudd på mål på disse minuttene.

Så blir det temperatur når gjestenes M.Nilsen tar Berg-Paulsen i scoringsposisjon uten at dommerne reagerer. Reagerer gjør hvertfall Berg-Paulsen som på veg ut tar en hevn, dog på Grønberg og ikke Nilsen men utvisningen er like klar for det.
Pipingen er unison i Dnb Arena og når vel sesongens høyeste desibel – så langt

Sekunder senere får så Oilers en utvisning i sin favør når Ulriksen roper høyt at Tangen Henriksen har tatt kølla hans. Dommeren hever armen og ut med den blåkledde. Spartabenken rister på hodet og publikum mumler om kompensasjonsdømming….. Mål blir det ikke i disse situasjonene men når Tangen Henriksen etter ni minutter av perioden får enda en utvisning, så blir det mål. Tommy K slår pucken foran mål og der utfører Tangen Henriksen en slashing som gir ham to minutters hvile. Og målet, jo det er det bortelaget som lager. Oilers sovner fullstendig fra dropp i gjestenes sone. Først taper Oilers droppen og pucken glir inn til keeper. Tommy K viser klart og tydelig med hendene hevet at han ikke gjør noe galt.

Publikum er med og klapper, men dommeren liker ikke dette og kaller Tommy bort til seg. Heldigvis blir det ikke noen utvisning og det hadde også vært for dumt. Men det bidrar hvertfall ikke til at temperaturen på tribunen synker. Ny dropp. Igjen vinner gjestene og når Knold skyter fra spiss vinkel har ingen sett at Magnus Nilsen er med frem så han får all den tid han trenger på å skyte pucken i det åpne målet, 1-3. I Undertall!

Hva nå ? Oilers er fortsatt i overtall og etter et Brassart-skudd ryker også Meisingset ut med en interference. Dermed får Oilers igjen sjansen 5 mot 3. Og denne gang lykkes det! Etter et voldsomt trykk skyter Trettenes pucken mer eller mindre rett på kølla til Kissel som han har plassert på målstreken, 4-1!

Og nå kjører hjemmelaget. Både Klavestad og Haglund har gode muligheter før pucken igjen sitter i mål. Fjerderekka buldrer på mens Meisingset gjør seg klar for å komme ut på isen. Etter litt klabb og babb for Vikingstad med seg pucken og med en elegant backhand setter han pucken knallhardt opp i nettaket, 5-1!.

Gjestene tar nå timeout men det hjelper lite. Fjerderekka får mye spilletid nå og har spilt på seg selvtillit. Gjestene er ferdigspilte og lar pucken gå til icing. Fjerderekka er på dropp. Sparta vinner droppen og får nå noen avslutninger på Holm men det er fortsatt fjerderekka som er på isen for Oilers. Zajak spiller pucken inn i sonen og via Haglund får Talge pucken. I rundvant er han sterk og Østby kommer på etterskudd. Talge får sendt avgårde et skudd som via keeper finner veien til nettmaskene, 6-1 og igjen fjerderekka i produksjon!

Kampen avsluttes med en relativt stygg Sveum-takling i ansiktet på sin gamle lagkammerat Anders Tangen-Henriksen. Sveum får 2+10 for den med 11 sekunder igjen å spille men Tangen Henriksen ser ikke ut til å være skadet så det går bra og de to takker pent for kampen noen strakser senere

Dermed fortsetter seiersrekken med 6-1, etter 4-1 i siste periode og 23-8, totalt 51-26.   En kamp nesten uten stygt spill men likevel 79 utvisningsminutter er det vi husker best.  Oilersmaskinen maler og maler og gjestene som har sin gode innsats ble dyktig slitne i tredje periode og har, som Oilers, også noen sentrale fravær.  Magnus Hoff som til tross for sine 5 skudd fikk da sin første kamp uten poeng på veldig lenge.

Det var ingen så utpekte seg veldig på kveldens Oilers-lag. Det var en lagseier.

KVELDENS ØYEBLIKK

Tommy Kristiansen er en som gir av seg selv. Fargeklatter er det ikke for mange av i Getligaen og når Tommy viser med hele kroppsspråket at han overhode ikke er borti keeper med å heve armene i 3.per, så fremskaffer dette latter på tribunen og applaus. At dommeren påkaller Tommy for dette og tar en lengre prat synes helt unødvendig. Men også det gikk godt!

KVELDENS STJERNER

*** 8 TRETTENES

Med mål og assist viser Mathias godt igjen også i kveld. Førsterekka brillierte ikke men leverer det viktigste, mål og poeng.

** 33 BRYHNISVEEN

Flott assist til Kissel og hele +5 i sin del av kampen. Oppofrende som vanlig.

* 11  TALGE

Sikrer seg en stjerne på tredje periode med mål og assist og får dele den med de andre på fjerderekka. Viktig at alle rekkene bidrar også i poengfangsten og som vanlig gjør det vondt å møte Talge.

Tekst: Anders Vegstein.