Matchpuck Oilers

Oilers vant 3-2 og leder også nå 3-2 i kamper idet femte kamp er spilt i denne rekordjevne semifinaleserien mot Sparta. Lagene fulgte hverandre tett gjennom hele kampen men når Oilers scoret sitt tredje mål for kvelden evnet ikke sarpingene å følge opp. Dermed blir det en ytterst interessant kamp i Sparta Amfi kommende torsdag. Der kan det hele være over – for Sparta. Hvis ikke blir det mer neglebiting i Dnb Arena på lørdag.

Første periode viste tidlig at vi ikke ville få se Sparta slik de opptrådte i første kampen og den viste også at hjemmelaget hadde andre planer enn det de viste i forrige hjemmekamp, hvor de som kjent tapte.  Begge lag hadde høyt tenningsnivå og allerede etter halvminuttet er Dan Kissel nær med å gjøre en lignende scoring som den Whitney avgjorde kampen med for to dager siden men han klarer ikke løfte pucken skikkelig og keeper Paterson redder.

Halvannet minutt er spilt når Soudsky får gjestenes første skudd på mål, men det er hjemmelaget som styrer og etter seks spilte minutter må gjestenes Nilsson trippe Whitney på ulovlig vis og dommeren hever armen. Hjemmelaget beholder pucken og Holm erstattes av en utespiller – fortsatt mens dommeren har armen hevet for avventende utvisning. Whitney får pucken og etter noen utsøkte bevegelser på egen blålinje kan han sende pucken videre til Bordson som plutselig har allverdens av tid til å sikte. Faktisk så god tid at han glemmer å skyte i hele tatt og pucken glir bare inn til keeper….

Jarrett Burton ser Martin Lefebvres skudd gå inn seks minutter ut i tredje periode. Oilers tredje scoring skulle vise seg å bli gamewinneren. Nå har gutta to matchpucker til plass i finalen. (foto: Oddmund Sola)

Oilers powerplay har denne sesongen vært fra øverste hylle til vekkgjemt nede i kjelleren. De hadde mye puck men Christoffer Karlsens «coast to coast» er beholdningen i dette overtallet. Desverrre for Sarpsborg-gutten så klarte han ikke sette pucken i mål etter å ha passert det som var av hvitkledde Sparta-spillere.

Vi skulle dog ikke vente lenge på uttelling. Etter halvspilt periode er det rekka med Karlsen, Søberg og Strandborg som durer på og presser Spartas spillere i deres egen sone. Karlsen og Strandborg jobber godt og det er sistnevnte som plutselig kommer fri og tar pucken med seg. Når han løfter blikket ser han Markus Søberg som har plassert kølla akkurat der han skulle ønske at pucken kom – og det gjør den. Pang 1-0!  Det er kanskje ikke riktig å kalle det ferdigscoret men stor jobb av pasningslegger Strandborg på ledermålet.

Oilers fortsetter å presse bortelaget og publikum reagerer kraftig når dommerne overser en klar hekting bak gjestenes mål. Reaksjonene er ikke mindre når Tommy Kristiansen noen sekunder senere får en to minutter for en slashing vi har sett opptil flere av i denne semifinaleserien – uten at det har blitt dømt noe som helst.

Powerplay til bortelaget og det har blitt skumlere og skumlere etter hvert som sesongen har gått. Og joda, utligningen kommer. Oilers klarer først men bortelaget etablerer raskt og plutselig har mannen med det vanskelige navnet Trkulja hele sin banehalvdel for seg selv når alle Oilersspillerne følger puck, og Henrik Holm er sjanseløs når Spaberg Olsens flotte assist omsettes i mål, 1-1.   Jubel blant de 4-5 sarpingene på tribunen.

Resten av perioden er det hjemmelaget som har overtaket men Klavestads skudd smeller i metallet og på samme Klavestads pasning på tvers regelrett bommer Kissel på det som kunne vært en meget stor sjanse.  Dermed er det uavgjort etter åpningsperioden som hjemmelaget i antall skudd vinner 9-3.

Midtperioden er ikke så ulik den første. Det er hjemmelaget som har avslutningen og mesteparten av spillet men gjestene er ikke ufarlige når de treffer på sine overganger. Oilers med sitt styrespill ligger tålmodig og venter på offensiv blå mens gjestene forsøker å spille seg inn, og jobbe etter. Rekka med Karlsen, Strandborg og Søberg er farlig frempå etter fire minutter mens Karlsens avslutning tar keeper.

Like etter er det hjemmelaget selv som holder på å lage trøbbel foran egen keeper men Henrik Holm får kastet seg over den løse pucken og blokkerer. Tommy K er også farlig frempå når han plutselig får pucken med seg på skrå utenfor keeper Paterson men finta til Tommy sitter ikke og Paterson ender opp med pucken i votten. Da har også Patrick Ulriksen forsøkt seg på kjøkkenveien – uten å lykkes.

Plutselig våkner Sparta. Uten å ha hatt et eneste skudd på mål så langt i periode så fyrer de like godt av fem skudd på et halvt minutt . Først er det ex-oilers Børresen som har relativt åpent mål på en Holm-retur men Holm kommer tilbake og forhindrer. Pucken går ut i rundvant og når fire Oilersspilere ser på puck så får backen Soudsky god plass når han lurer seg inn i slottet foran Henrik Holm. Men Holm er med og avverger. Gjestene er imidlertid på hugget nå og det blir såpass hett rundt ørene til Holm at han kolliderer med eget mål slik at det ender ut av stilling.

For hjemmelaget kom det veldig beleilig at gjestenes Lundberg fikk en tripping-utvisning  bare sekunder etter at Nilsson hadde avsluttet kanonaden mot Henrik Holm. Dermed kunne hjemmelaget først roe ned og deretter tenke overtall – noe de som nevnt har levert til varierende!

Oilers vinner droppen men gjestene forsvarer seg aggresivt og får i første omgang klarert – og byttet mannskap. Oilers kjører på med sin førsteformasjon som består av Burton, Kissel, Whitney, Karlsen og Lefebvre. Whitney forsøker seg men Paterson er med.  Boksen til Sparta er blir mindre og mindre rundt egen keeper og Oilers får dermed bedre tid til å spille puck.   Og til slutt sitter scoringen! Det er Jarrett Burton som scorer  når Whitney finner Kissel bak mål. Han sender pucken rett foran mål der Spartabackene er litt uoppmerksomme det lille sekunder som Burton trenger for å presse pucken inn back Paterson, 2-1!

Nå kjører Oilers kampen og like etterpå forsøker Thomas Berg-Paulsen seg på kjøkkenveien men igjen tetter Paterson mellom bena – og redder. Like etterpå serveres Strandborg av Spartaforsvaret nærmest på blank goal, men igjen er Paterson med.

Etter halvspilt kamp får vi beviset på at dommerne har senket lista litt i forhold til tidligere kamper. Rokseths hekting er vanskelig å se og føyer seg inn i flere litt enkle utvisninger i kveld. Men dog, likt for begge lag.  Dermed får gjestene enda et overtall og nervøsiteten øker på tribunen. Men i dette overtallet blir det ingen avslutninger på Henrik Holm.

Minutter senere er det gjestene som får en noe billig utvisning når Meisingset gjør en god jobb i å hindre Kissel å sette køllebladet på en strøken pasning fra Whitney.  Hjemmelaget etablerer raskt press men kort tid etter er Tommy K uheldig og tråkker på keeper Paterson som blir liggende. Tommy er raskt borte og beklager og Paterson kommer seg etter hvert opp på isen, til applaus fra publikum.

Sørger #85 Karlsen (bildet) og resten av Oilers for seier i semifinalen på Christoffers gamle hjemmebane torsdag? (foto: Lars Kristian Aalgaard)

Overtallet er så som så, men Karlsen kunne hatt den største sjansen hvis Søberg hadde sett at han stod helt fri men Søbergs skudd reddet Paterson.  Og så, syv minutter etter forrige farlighet foran Henrik Holm så utligner Calle Spaberg Olsen.  Oilers er midt i et bytte og Olsen får god til å plassere pucken i nærmeste hjørne. Mulig Holm mener han burde tatt den, men uansett så er det 2-2 og vi er like langt.

Bare sekunder senere ryker gjestene på enda en utvisning når Grønberg tar en mild knetakling på Ulriksen.  Men foruten Whitneys skudd så blir det ikke flere skudd. Det virker som spillerne forstår at dette skal avgjøres i siste periode så det er bare å komme seg inn til pause. 16-9 i skudd forteller nok en gang om at hjemmelaget har sjansene men bruker mange flere skudd på å score – i forhold til Sparta som har 2 mål på 12 skudd – så langt.

Tredje og siste(?) periode. Sparta måtte skifte keeper og Tobias Normann som stort sett har stått mot motstandere som M/S og Gruner fikk plutselig virkelig kjent på det, når han ble kastet til ulvene i tredje periode i kamp 5.  Riktignok er Paterson utpå isen ved noen avblåsninger for å teste seg, men må innse at det ikke blir mer spill på han i dag.
For hjemmelaget starter perioden på verst mulig måte når Burton får en tominutter for holding før minuttet er passert.  Om gjestene etter hvert var slitne vites ikke men viljen til å ta vare på overtallet var ikke veldig stor. Istedenfor er det Mauldin og Whitney som får sjansen i undertall, men Normann får en strålende åpning og tar skuddene. Whitneys redning er stor da han får vippet pucken over mål.

Selv om gjestene ikke får noen tellende skudd på mål så synger det i metallet i dette overtallet så helt borte er de ikke, selv om de virker noe reserverte.  Etter fire minutter åpner kampen seg opp og det oppstår noen enorme sjanser på begge sider. Både Klavestad og L.Hoff prøver og i andre enden er Spaberg Olsen nære på. Også Meisingset forsøker men skyter over mål.

For gjestene var dette en kalddusj, men heldigvis for dem var det lenge igjen. Men det virker som Oilers nå kjører en «angrep er beste forsvar» for de kjører på og Anders Tangen Henriksen forsøker seg flere ganger når han frekt og freidig stjeler pucken av slitne Spartabacker. Også Karlsen har muligheten men Normann er med. Også Tommy K og Ludvig Hoff finter seg fri men får ikke pucken forbi Normann som virkelig stod bra når han kom inn i tredje periode.

Men gjestene har også sine muligheter. Sander Thoresen tar pucken med seg inn i sonen og kan også passe over på motsatt, men velger å skyte selv men Holm parerer. Like etterpå er det en lang Oilerskølle som hindrer et farlig skudd i slottet.

Oilers har også sine muligheter på slutten. Lefebvre forsøker å treffe Kissels kølle for en styring men pucken går utenfor.  Med 01.10 igjen å spille går keeper Normann ut og gjestene får en ekstra utespiller.  De sliter likevel med i hele tatt å få pucken inn i Oilers sone og mye av spillet foregår i midtsonen der også Oilers jakter på muligheten til å avgjøre det hele – uten keeper.

Først når det gjenstår 35 sekunder klarer gjestene å etablere seg i Oilers sone. Med 15 sekunder igjen klarer nesten Oilers å punktere kampen men Fagerudd klarer akkurat å innhente pucken før den glir over streken men klokka går fort for gjestene nå. Det siste som skjer er at Løkken Pedersen med to sekunder igjen legger pucken på mål og der er det rushtid, men utrolig nok går pucken forbi alle og ut i rundvant, og da ebber tiden ut og hjemmelaget har vunnet kampen.

Oilers leder da semifinaleserien 3-2 og har matchpuck i torsdagens kamp i Sarpsborg.

Det må bli seiersmålet til 40 Lefebvre. Alle de 3123 tilskuerne i Dnb Arena så at det kom til å bli mål. Keeper Normann var fortapt i et hjørne og Whitney åpnende pasning var perfekt. Burton med sine to oppassere kom seg unna og det var bare å sette pucken i mål!!!!

*** 11 WHITNEY

På en rekke hvor ofte lagkameratene kommer mest i søkelyset har Whitney virkelig stått frem de seneste kampene. Leverer to assist i kveld der særlig den siste var viktig. Eneste Oilers med +2 i kveld.

** 85 KARLSEN

Spiller på en god rekke i kveld og gjør ting med pucken ingen andre klarer. Nær ved å lykkes på en «coast to coast».  Vil se enda flere skudd av Karlsen.

* 40 LEFEBVRE

Scorer det viktige seiersmålet og spiller over 27 minutter i kveld, som er i særklasse mest. God og trygg med pucken når det koker som mest.