Kamper

Norsk Topphockey

Matchpuck Storhamar

Det var lite som gikk etter planen når Storhamar vant kamp 5 og dermed gav seg selv en matchpuck til lørdagens kamp på Hamar. I spill 5 mot 5 er det jevnt men når hjemmelaget tar til dels håpløse utvisninger så blir det vanskelig.  Nå blir det kniven på strupen på Hamar på lørdag.

Foran kamp 5 ble det enkelte steder påstått at gjestene fra Hamar virket slitne og hadde mistet momentum etter at Oilers utlignet finaleserien til 2-2 på tirsdag. Og Oilers kjørte hardt fra start. SIL måtte gi icing allerede etter 12 sekunder og hjemmelaget kjørte på og la raskt press på bortelaget. Da blir det ekstra tungt nå bortelaget tar ledelsen på sitt første skikkelige angrep. Rekka med Thoresen, Salsten og Olsen legger press og Salsten får lagt pucken ut til den storvokste backen Rønningen som bare legger pucken på mål – og i mål! Stor jubel blant de drøyt 40 tilreisende fra Hamar og desto mer stille ellers i hallen.

Å få det første målet i en slik kamp er uhyre viktig og om bortelaget evnt hadde virket slitne så var det ingen slitsomme hoder å se nå blant de blågule. Oilers fortsetter å ha et visst trykk men farlighetene er det gjestene som skaper. De får noen enorme sjanser når en løs puck blir liggende lenge foran Holm og flere spillere bare så vidt er borti den. Karlsson hos bortelaget får tre skudd på to sekunder men Holm er med.

Andreas Hjelm (i midten) og Storhamar reiser hjem med matchpuck etter kamp #5 torsdag.. Andre Strandborg (til venstre), Ludvig Hoff og resten av Oilers må slå tilbake i CC Amfi lørdag for å tvinge frem en sjuende og siste finale i DNB Arena mandag. (Foto: Oddmund Sola)

Rekka med Strandborg, Karlsen og Hoff er påskrudd i dag og bruker mye krefter i offensiv sone og de skaper noen farligheter men ikke mer enn at oppofrende SIL-backer får ryddet unna.  Bl.a får Christoffer Karlsen sjansen alene ute i slottet men skuddet hans går over mål.  Like etterpå hektes Bordson i farlig sone men kun av typen som gir utvisning i seriespill – ikke sluttspill.

Bortelaget er ikke helt borte og T.Hjelm får muligheten på blå men akkurat det skuddet er det ikke mye sus i. De fleste sjansene bortelaget spiller seg til kommer av slurv i egen sone hos hjemmelaget. Bl.a Rokseth har en halsbrekkende backhand bak eget mål direkte til en blågul.
Greg Mauldin prøver å ta seg forbi en motstander men blir lagt i isen – publikums protester tas ikke tilfølge og sekunder senere er det utrolig at det ikke står 0-2 når Holm ligger å svømmer i målgården. Men redde gjør han og etter 17.20 får hjemmelaget muligheten i overtall når Booth får en slashing-utvisning.

Om gjestene lot seg skremme mye av det vites ikke, men faktum er at Oilers har til gode å score i overtall i denne finaleserien.  Førsteoppstillingen til Oilers bestående av Kissel, Beck, Dineen,Bordson og Klavestad leverer ingenting av betydning. Det blir betydelig mer sting over det når den andre oppstillingen med Strandborg, Hoff, Karlsen, Tommy K og Lefebvre entrer isen. Både Tommy K og Lefebvre får gode muligheter men gjestene rir det hele av og man kan gå til pause med 0-1 og 10-10 i skudd.

Midtperioden åpnet litt som den første. Oilers var tydelig innstilt på å reise kjerringa og kun en overivrig Gervais som går i offside hindrer at han selv og Kissel kunne kommet to mot en – før halvminuttet var spilt.  Så følger en periode hvor gjestene får flere gode sjanser og Holm må ta frem noen gode redninger. Skudd fra blå er oppskriften for hjemmelaget de neste minuttene og både Hoff og Beck er nære på med sine styringer.

Hjemmelaget jaker utligningen og det er ingen tvil om at det må scores.  For på tribunen er det ganske så stilt. En nervøs stemning og ofte høres kun de tilreisende fra Hamar. En potensielt viktig avgjørelse går i hjemmelagets favør når det diskuteres om en puck ble skutt rett over vantet – eller om den var via noe. Heldigvis for Oilers ble det konstatert det siste.  Oilers presser nå og bortelaget må spille flere icinger – uten at hjemmelaget klarer å utnytte trøtte motstandere.  Rett fra en Icing dropp drar Lefebvre seg fri og skyter et knallhardt skudd men den går utenfor og bortelaget gir nok engang icing.

Ny icing noen strakser senere møtes med pipekonsert av publikum uten at noen på bortebenken bruker noen kalorier på akkurat det.  Litt gang blir det  det er en sjelden dropp foran Holm og linjedommer blåser for feil dropp. Den tidligere Oilers-spilleren Eirik Salsten får pucken og skyter like godt på Holm – lenge etter at dommeren har blåst. Sånt likes ikke og det er kun Salstens energiske «beklager»-bevegelser som gjør at han slipper unna. Han er også borte hos Holm og beklager. Selve skuddet var såpass dårlig at man nesten kan mistenke Salsten for å ha visst hva han gjorde!

Etter halvspilt kamp og litt til så får gjestene sitt første overtall når Dan Kissel får to minutter for høy kølle.  I motsetning til  hjemmelaget så har bortelaget scoret flere mål i overtall og akkurat det skjer nå også. Hjemmelaget klarer å holde unna i nesten minuttet men når David Booth får lade litt skrått ute i slottet uten særlig press så har Henrik Holm ikke mye sjans, 0-2!

Like etterpå er igjen rekka med Strandborg, Hoff og Karlsen frempå og det oppstår panikk i gjestenes sone, men igjen er det det siste lille som mangler. Like etterpå tar Hoff pucken med seg inn i sonen og ser Dineen kommer stormende fra motsatt – men pasningen er noe upresis og keeper-Gran er først på pucken fra Hoff.

Med fem minutter igjen av perioden tar Tommy Kristiansen ansvar. Etter at han og gjestenes Sverre Rønningen har gått rundt å diskutert så tenner det til etter en Oilers-avslutning.  I finalespill gir en slik kort fight kun to minutter hver for roughing. Spørsmålet er om dette kunne få opp tenningen hos hjemmelaget ?

Med spill fire mot fire så åpner det seg opp og en spiller som Booth kunne boltre seg rundt uten at noen klarte å gjøre så mye med det. Også hjemmelaget prøver. Karlsen har stor fart men når ikke finta sitter så blir det ingenting ut av det. Den kanskje største sjansen kommer når Gervais kommer alene mot keeper men kommer litt skrått på mål og forsøker derfor å spille til Bordson som kommer motsatt. En særdeles viktig inngripen av Sverre Rønningen hindrer en stor målsjanse.

Med halvannet minutt igjen setter gjestene fart og Booth rekker nesten en puck fra Karlsson. Klavestad tar her fint ut kølla til Booth men dommerne mener det er en hekting.  Flere slike hektinger har gått fri gjennom hele kampen men denne ble det dømt på. Overtall til bortelaget er vel ikke det hjemmelaget trenger nå men det jobbes godt og det blir ingen flere skudd – eller mål før pause. Men gjestene leder 0-2 og har på en måte kontroll på matchen.

Tredje periode måtte gi tidlig uttelling for hjemmelaget om det skulle bli noen spenning i kampen – og det er nettopp det som skjer. Rekka med Strandborg, Hoff og Karlsen legger kraftig press i gjestenes sone men etter hvert får gjestene klarert ut i midtsonen. Istedenfor å bytte tar rekka en runde til og Karlsen tar pucken med seg inn og skjærer inn mot keeper. Her misten han balansen og fyker bare forbi hele målet mens pucken mer eller mindre blir liggende igjen litt skrått utenfor målgården. Den som først oppfatter det er Andre Strandborg som setter pucken mot mål, og under armen til Gran og opp i nettaket,

1-2.  At dommerne skal inn å se på den scoringen må kun være for å tilfredstille Patrick Thoresens ønsker. De ser ingenting galt og hjemmelaget har fått den åpningen de trengte på den tredje perioden.

Herfra og ut skulle det handle om hjemmelaget og deres vei tilbake. Det kom til å handle mye om hjemmelaget men det var dessverre med negativt fortegn. Først pådrar seg Gervais en tominutter før roughing  når han bruker armene opp i ansiktet på Engebråthen som svarer med et svalestup som selv i en finalekamp er på kanten. Gervais er sterkt uenig og hjemmelaget må nå jobbe knallhardt for å unngå ny baklengs på et kritisk punkt av kampen.

De klarer å holde unna og kjører på nå for å skaffe seg utligningen hele Dnb Arena venter på. Ludvig Hoff ser Lefebvre lure seg inn bak sin oppasser men den gode pasningen treffer dessverre en Storhamarkølle og nok en stor sjanse avverges.  Så får Christian Bull sjansen – to ganger. På det ene er pucken hengt opp mot vantet mens alle står i nærheten og avventer. Bull er eneste spiller som står noe unna – like innenfor blålinjen. Plutselig kommer pucken hans vei og han har all den tid han trenger, men hans forsøk mellom bena på Trym Gran lykkes ikke og bortelaget får avklart.

Oppildnet av publikum som nå har våknet for alvor og nå ser at stadig mer av spillet foregår rundt gjestenes keeper så ser de også at Dan Kissel på en særdeles klønete måte kjører ned keeper Gran.  At Gran faller enkelt betyr selvsagt ingenting. Kissel har ingenting inne i målgården å gjøre og setter laget i en vanskelig situasjon når han må i fryseboksen når vi runder halvspilt periode.  Bortelaget etablerer seg raskt i sonen og Patrick Thoresen styrer som vanlig mye av spillet. Når han legger pucken ned til Salsten som står like ved siden av målet så henger ikke hjemmelaget med i hele tatt og Salsten kan legge pucken rett ut på kølleblandet til Eskild Bakke Olsen som scorer et av sine enklere mål, 1-3!

Halvminuttet senere så ryker faktisk Dan Kissel på enda en utvisning – denne gang for albuetakling. Dommerne går og ser på video og ser trolig også at Rønnild utnytter situasjonen til de grader og kan ikke idømme Kissel noen eventuell ekstrastraff for den forseelsen. Uansett så er det Dan Kissel som gir dommerne muligheten til å vise ham ut og han er nå i ferd med nærmest på egen hånd hindre en eventuell sluttspurt med sine to utvisninger i kampens siste ti minutter.

Bortelagets overtall er ikke så bra nå og når man leder 1-3 med åtte minutter igjen så er det viktigste kanskje bare å holde pucken i laget og evnt ta sjansen om den kommer. Det blir med Hjelms skudd i dette overtallet og når Kissel entrer isen så er det fortsatt seks minutter igjen å spille, men i motsetning til forrige gang i lagene møttes i Dnb Arena så er det to mål å hente inn denne gang  – ikke ett.

Oilers har ikke gitt opp og både Lefebvre og Berg-Paulsen tester Gran. Rokseth har et fint fremspill til Hoff men istedenfor å skyte prøver han med en finte og det blir ingenting av den.  På 56.46 tar Oilers timeout og Holm forlater buret. Med to mål å hente inn er det bare å satse. Om man taper 1-2 eller 1-7 betyr ingenting.
Det er dropp i gjestenes sone og det blir en febrilsk puckjakt med 11 utespillere på jakt etter pucken. Ingen av lagene evner å få kontroll på pucken og til slutt er det faktisk en Storhamarspiller som legger en puck som ender med blokkering hos Trym Gran.
Tiden går og når gjestene får lagt pucken over mot en icing så er Salsten mye raskere enn Lefebvre på skøytene og er først på pucken. Og når fire Oilersspillere ikke får kontroll på verken Salsten eller P.Thoresen så kan førstnevnte legge pucken ut til Eskild Bakke Olsen. Han har ingen problemer med å sette pucken forbi «keeper» Bordson og dermed står det 1-4.

De siste to og et halvt minuttene forbigås i stillhet. 17 sekunder før slutt får Salsten sendt avgårde et skudd som dermed gjør at bortelaget også vinner skuddstatistikken med 20-21.

Dermed vinner gjestene fortjent 1-4 og går til lørdagens kamp med håp om at det blir den siste. Oilers har heldigvis vært i denne situasjonen før og har kvalitetene til å snu det. Da må Dan Kissel bli en avgjørende faktor slik vi kjenner ham og ikke med å sitte utvist på viktige tidspunkt av tredjeperioden.

Nå er det vinn eller forsvinn og det er bare å håpe på at vi kan få en avgjørende kamp i Dnb Arena på mandag. Mye av innsatsen blir mellom ørene de neste dagene og det blir uansett en spennende kamp på lørdag.

KVELDENS ØYEBLIKK

I mangel på egne høydepunkt så lar vi David Booths 2-0 scoring bli kveldens øyeblikk. En virkelig suser på et viktig tidspunkt!