Oilers imponerte mot Frisk

De foregående sesongene er landslagspauser ofte blitt etterfulgt av varierende Oilersspill. De fleste var enige om landslagspausen som kom nå var kjærkommen og etter at Frisk hadde ført de første 2-3 minuttene var hjemmelaget mye bedre enn sin motstander. Til slutt stod det sterke 5-1. Knallhardt spill satte gjestene helt ut og på slutten var det mest sutring fra de oransje fra Asker. Dermed fikk Oilers en pangstart i sin første kamp i resten av sesongen og «debutant» Cornet viste at han kan bli viktig når han får spilt seg varm.

Som nevnt var de første minuttene bortelagets. I motsetning til hjemmelaget så hadde Frisk en plan over spillet og kom på fine overganger og ledet skuddene 1-5 midtveis i perioden. Men om finspillet manglet i innledningen hadde hjemmelaget i kveld tatt på seg arbeidshanskene – og det alle mann. Dette virket å overraske bortelagets stjerner litt og etter hvert overtok hjemmelaget initiativet i form av å vinne dueller og nærkamper.

Hjemmelagets iherdige jobbing gir perioden preg av mye hawaiihockey og det er litt tilfeldigheter som gjør at Oilers tar ledelsen. Til tross for at Oilersbackene bytter og Oilers er i mindretall i gjestenes sone klarer Djupvik Løvlie å avskjære en klarering fra en Frisk-back. Han ser at Forsberg har posisjonert seg foran mål og legger pucken inn, men pucken går via en Friskkølle og opp i nettaket bak Dahlberg, og 1-0!!

For et lag som Oilers med så mye ugjort i årets getliga er det utrolig viktig å få det første målet i en kamp som dette. Oilers bruker de siste minuttene av perioden til å legge av seg all eventuell respekt for gjestene som vinner 7-8 i skudd.  Perioden avsluttes med litt gruff der plutselig gjestenes gullhjelm Nunn dukker opp fra intet og kaster seg over Hoff og gir oss en pekepinn på hvordan man agerer når man ikke har dagen i ishockey. Bastiansen har sterke meninger i sakens anledning og må snakke med dommerne lenge etter at de andre spillerne er gått i garderoben.

Dermed starter Oilers med overtall i midtperioden og har en gyllen mulighet til å øke sin ledelse. Oilers etablerer seg raskt i gjestenes sone og har flere gode muligheter. Bl.a et skudd fra Gedig som glir under Dahlberg, men utenfor.  Bortelaget rir av sitt undertall men det er Oilers som kjører nå. Plutselig sitter samspillet og gjestene må jobbe mye for å komme til sjanser. Noen sjanser har de riktignok men presisjonen mangler. Det gjør den også når Medhus nesten får til en dragning med påfølgende skudd men det gir ingen uttelling.

Etter drøyt fire minutters spill øker Oilers sin ledelse. Rekken med Søberg, Cornet og Soares har stått lenge på isen og Søberg virker sliten når han får pucken i midtsonen. Hans førstetouch er også dårlig så han må ta en liten ekstra sving før han får kontroll. Foruten Soares og Cornet har også Strøm lurt seg med framover og dette gjør at Friskbackene blir usikre, og nøler. Søberg tar en sjans, fra ytterst i droppsirkelen, lengst vekke fra mål sender han pucken mot mål – og i mål!!  Den ellers så stødige Dahlberg gjør en aldri så liten tabbe her og dermed leder Oilers 2-0!.

Hva nå ? Oilers har rotet vekk slike ledelser før, og spesielt i år har det vært mye ustabilt men i kveldens kamp virker det som om guttene nullstiller og kjører på som om ingenting hadde skjedd. Spillet bølger frem og tilbake men Oilers sitt spill virker betydelig mer kontrollert i denne perioden enn i starten av kampen.

Etter vel åtte minutter av perioden får nyinnkjøpte Philipe Cornet seg en utvisning for slashing. Dommeren står rett ved siden av hendelsen og er ikke i tvil, noe de vel 3500 på tribunen selvsagt er. Dermed får bortelaget sitt første powerplay i det vi nærmer oss halvspilt kamp.

Nå får vi et eksempel på hvor viktig det er å vinne dropper i ishockey. Forsberg vinner droppen i egen sone og Lorentzen sender den inn i Frisks sone. Bortelaget må starte på nytt men aggresiv forchecking gjør at Forsberg plutselig befinner seg i området der Søberg scoret fra. Men denne gang er Dahlberg med.  Men nå har det allerede gått ett minutt av utvisningen på det som for bortelaget må kunne kalles tull og tøys. Hadde de vunnet droppen kunne de etablert med en gang. Bortelaget får dog noen sjanser helt til de helt på egenhånd klarer å rote pucken ut av Oilers sone, og Cornet er tilbake på isen. Etter dette bølger igjen spillet fram og tilbake men defensivt har begge lag relativt god kontroll.

På 36.45 får Henrik Medhus to minutter for holding. Han henger vel lenge på sin motstander og utvisningen er grei, selv om Henrik ikke er enig. Denne gang er det gjestene som vinner droppen og de kan gå i gang med sitt overtallsspill på direkten. Oilers klarerer i første omgang men i neste bølge sitter reduseringen. Henrik Holm redder Granholms skudd men på returen er Lystad Jacobsen som setter pucken rundt en liggende Holm og i mål. Hva ville dette gjøre med hjemmelaget ? Og ikke minst bortelaget ? Med bare vel to minutter igjen av perioden ville det være av stor betydning å hvertfall holde stillingen til pause. Det holder hardt for gjestene kommer plutselig to mot en, men Holm er på plass. Like etterpå får Frisk en ny sjanse men Kokkala ofrer seg og tar skuddet som kommer.

Det er tydelig at gjestene har fått mer glød inn nå og vil ha en utligning før pause men plutselig løser det seg opp i Oilers sone og hjemmelaget kan komme tre mot to. Tiden er iferd med å renne ut og gjestenes Petter Kristiansen ser ingen annen mulighet enn å rett og slett renne Kokkala i senk slik at han pådrar seg, for han, en uforståelig utvisning. Med seks sekunder igjen og dropp i Frisks sone kan det bli farlig, og vi får en Humphries-avslutning på mål men det klareres.

Dermed går vi til siste pause med 2-1 og 19-19 i skudd noe som viser at dette er en jevn batalje.  Oilers skal igjen åpne en periode i overtall og spenningen blir om laget kan øke sin ledelse i overtallet som kommer.

Tredje periode. Tidligere kjent som perioden der hjemmelaget sikret seieren med lav risiko men farlige overganger. I år har det vært litt høyere risiko og livsfarlige overganger – begge veier. Men så langt i kampen har hjemmelaget spilt mye mer som et lag og unngått mange av de rare valgene.

Kveldens andre overtall for hjemmelaget er heller tynn suppe. Greit nok at tiden går og man sånn sett nærmer seg en seier når man leder 2-1, men litt mer aggresivitet kan man forvente i et overtall. Tilbake i fem mot fem sitter det som det skal. Hver eneste takling fullføres og gjestene virker å ha lite motangrep til Oilers pågående stil. Etter vel fem minutters spill får vi et skremmeskudd av Peter Lorentzen som skyter «i steget» men Dahlberg er med.

Gjestene sliter med å nærme seg Holm i Oilersburet og hjemmelaget er mye farligere når de får sjansen. Parhestene Cornet og Soares har hver sin store sjanse til å øke men pucken går utenfor. En periode nå virker det som om hjemmelaget har powerplay og gjestene er tydelig frustrerte. Etter en blokkering av Dahlberg «bare må» Foster trippe ned Soares men dommeren mener det er greit. Den lille iltre Nunn har klare meninger om at Soares har gjort noe ulovlig men heller ikke her gjør dommerne noe. Men merkelig nok virker det til at Frisk stjernespillere blir mer og mer opptatt av hva Oilersspillerne gjør og ikke tenker så mye på sitt eget lag. Dette er sjelden rett medisin

Etter syv minutter at periode ser vi noe vi har sett mange ganger i Oilers. Kokkala på dropp vinner den ut til Humphries som drar til. Til tross for relativt enkle arbeidsforhold for Dahlberg går pucken i mål. Vanskelig å se om den styres av en Friskspiller og samme kan det være. 3-1 og roen kan senke seg litt for de 3500 på tribunen.

Men 3-1 er ingen ledelse og nok en gang ser vi at de hvitkledde kjører på som om dette var siste kamp. Bortelaget er ikke med på notene og de som skal levere mest hos gjestene leverer ingenting. Med litt under fem minutter igjen å spille er Oilers frempå igjen. Frisk har hatt sitt tredje(!) i perioden og faktisk sitt siste. Nå er ikke dette så galt som det høres ut til for skudd på mål er en ting, men om man teller blåmerker på Oilersspillerne etter kampen vil man se at gjestene hadde flere avslutninger enn tre i siste periode! Som nevnt fem minutter igjen og plutselig bryter Soares. Han har Søberg med seg og Nunn er imellom disse to. Søberg får pucken mens Nunn tar «fart» med kølla og slasher såpass mye at Søberg aldri får dreis på skuddet, men det trenger han heller ikke for dommeren står med armene i kryss over hodet, noe som betyr straffe.

Spenningen stiger, kan Søberg bli tomålsscorer ?  Søberg tar pucken med seg fra midtstreken. Dahlberg kommer tidlig ut. Søberg har god tid og gjør det som virker naturlig når keeper er så offensiv, en rask finte så er keeper borte og målet åpent, 4-1!  Jubel for Søberg som scorer sitt andre og det hele virker kjørt for bortelaget.

Hjemmelaget er derimot ikke fornøyde. De fortsetter og pucken er for det meste i Frisks sone. Med tre minutter igjen er det Frisks Oscar Nilssons tur ut i fryseboksen. Han utfører en relativt unødvendig krysstakling i ryggen på Soares etter at keeper har blokkert. Soares som vanligvis ikke tolererer slikt gjør ingenting og dermed å den lille svensken gå å sette seg alene i fryseboksen.

Dermed nytt overtall og mer spill i gjestenes sone. Oilers presser og det ender igjen med utvisning når Dahlberg blokkerer. Denne gang er det Ødegaard som vi også kjenner fra før, som kaster seg over Soares. Som vanlig i slike situasjoner ryker begge ut fordi dommerne antar at det er en grunn til at Friskbacken reagerer. På stillingen 4-1 er det ikke så mye å bry seg med. Soares som har vært uvanlig snill hele kvelden for sitte to minutter ute sammen med Ødegaard.  Dermed fortsetter hjemmelaget i overtall. Kokkala vinner nok en dropp men litt overspilling i egen sone gjør at Bastiansen plutselig har fri vei mot mål. Men under press av Salsten skyter Bastiansen over mål.

Frisk som ikke har noe som helst å tape legger like godt en spiller igjen på topp slik at en evnt klarering fra egen sone kan gi en farlighet. Dette gir bedre plass og egentlig spill fire mot tre. Når Frisk klarerer er Humphries foran Bastiansen så det blir ingen fare ut av dette. Istedenfor kan hjemmelaget igjen kjøre fremover.  Cornet legger fint videre til Solberg som er på vei fremover. Han har flere alternativer og når Friskspiller Wall ikke klarer å gjøre mer enn å stoppe Solbergs fremspill blir det en enkel affære for, hvem andre, Søberg å score sitt tredje mål. 5-1!!

Oilers tar en overbevisende 5-1 seier.  14-3 i skudd i den perioden bortelaget MÅTTE komme tilbake viser noe vi knapt har sett i år. Philipe Cornets inntreden i laget og Rappuzzi i vente kan være viktige bidragsytere men mest av alt i kveldens kamp var vinnerviljen. Om stillingen var 0-0 eller 4-1 så var det en glød vi nesten ikke har sett i år. Nå må bare spillerne ta med den samme gløden mot M/S, for det er et lag med noe tilsvarende og uten denne gløden er kveldens seier snart glemt.

Rekkesammensetningen virket også harmonisk. Cornet og Soares har vært ute en vinterdag før og  Kokkala, Salsten og Hoff lagte også en del trøbbel for Frisk. Førsterekka med Lorentzen, Løvlie og Forsberg leverte mer enn godkjent og til slutt hadde vi fjerderekka med Medhus, Børresen og Henriksen som aldri er morsomme å møte.

Hva så med gjestene ? Ingen tvil om at Frisk har sitt å stri med. 3-7 tap for Stjernen i Fredrikstad før landslagspausen er ikke godkjent og fra før av vet vi at Frisk vanligvis lager trøbbel for Oilers i Dnb Arena. I kveldens kamp var det ikke mye vi så til stjernene, hvertfall ikke med positivt fortegn. Men mye av æren for dette skal selvsagt Oilers ha. De lot ikke Frisk få fred et sekund og da blir det vanskelig hvis man ikke tar igjen med samme mynt.

Endelig var Oilers seg selv mot Frisk denne sesongen. 5-1 og full fyr i teltet. (foto: Oddmund Sola)

Kveldens øyeblikk

Oilers har dropp 6 sekunder før andre pause. Humphries får pucken og skyter men det reddes. Pucken ut igjen og akkurat idet sirenen går støter Bastiansen rett i Humphries. Har de gamle vennene noe uoppgjort ? Kan en irritert Humphries fortelle Bastiansen noen sanningens ord – eller omvendt? Nei, ingenting skjer. I motsetning til oss på tribunen kan spillerne legge bak seg hendelser så det skjedde ingenting, og etter kampen takket de hverandre for kampen på vanlig måte.

Kveldens stjerner

*** MARKUS SØBERG

Spilte seg rett til tre stjerner i siste periode. Hattrick lar seg høre og  Markus blir ikke dårligere av å ha spillere som Soares og Cornet rundt seg.