Sparta i føringen

Gjestene fra Sarpsborg trakk det lengste strået da Oilers og Sparta møttes til den tredje semifinalen i best av sju-serien i DNB Arena fredag kveld. Sjur Robert Nilsens menn har med det brutt vår hjemmebanefordel og kan avansere til finale om de vinner sine kamper i Sparta Amfi. For Oilers handler det nå om å slå tibake på borteis søndag.

Forutsetningene foran kveldens kamp var satt. Mens hjemmelaget manglet Hurrød etter onsdagens kamp så manglet bortelaget både Ponomarenko og kaptein Roest i karantener. Samtidig var også Grønberg hjemme i Sarpsborg. Dette betydde at gjestene stilte redusert i forhold til ønsket lagoppstilling.

Sparta vant den tredje semifinalen i DNB Arena fredag kveld og leder dermed serien 2-1 i kamper før lagene møtes til kamp #4 i Sarpsborg søndag. (foto: Lars Kristian Aalgaard))

For hjemmelaget var i tillegg Tommy Kristiansen tilbake og det ble snakket om at dette måtte gå veien for Oilers.

Første periode viste tidlig at Sparta ville vise for seg selv og alle andre at de kan være et godt lag også uten sine tre sentrale spillere på banen.

Oilers på sine side startet kampen med Kristiansen, Berg Paulsen og Tangen Henriksen som løpere. Mer muskler skal man lete lenge etter og det ble da også godt skikkelig i fra første dropp.

Etter litt «ta og føle» på så er det hjemmelaget som tilriver seg et lite initiativ og snart står det 6-1 i skudd, uten at gjestenes keeper Paterson er satt på de største prøvene.

Gjestene er som sagt i en helt annen utgave i kveldens kamp men det er litt ut av ingenting de «plutselig» tar ledelsen etter 06.49. Henrik Knold sender avgårde et skudd som kanskje Henrik Holm skal ta. Mulig Strandborg tar noe av sikten, men mål er det okke som, 0-1!

Like etterpå får Ahlsen hos Sparta en enorm mulighet når Oilers gir bort pucken på egen blå, men alene med Holm misser Ahlsen.
Nå kommer en bedre periode for hjemmelaget og etter ett hardt trykk i Spartas sone ryker Soudsky på en tominutter for interference. Faktisk kveldens eneste utvisning for gjestene.

Hjemmelaget starter med sin andre powerplay-oppsetning med Hoff, Søberg og Bordson og de får noen gode avslutninger – men ingen mål. Etter drøye minuttet kommer førsteoppsetningen i overtall innpå. Men verken Kissel, Burton, Karlsen får til noe som helst og gjestene avklarer.

Noen minutter senere kommer utligningen. Og det er et nydelig angrep hvor Ludvig Hoff tar med seg pucken inn i sonen på backhand hele veien, og når han nærmer seg slottet legger han den perfekt over på motsatt – fortsatt med backhand og der kommer Steven Whitney stormende og kan bare sette kølla på pucken, 1-1!   Stor jubel og senkede skuldre på tribunen. Enigheten var stor om at nå ville det bare gå en vei.

Men gjestene har ingen planer om å legge seg, og de neste minuttene er det de hvitkledde som fører og tester Holm flere ganger, uten å lykkes.
Mot slutten av perioden kommer hjemmelaget mer med. Søberg er farlig når han prøver å finne Mauldins kølle foran mål men gjestenes forsvar gjør en god jobb og hindrer Mauldin å agere.

Med sekunder igjen tar Karlsen pucken med seg inn i sonen og tverrvender og legger en hard ispuck foran mål. Burton får kølla på den men Paterson mer med. Idet sluttsignalet går har Klavestad pucken, men i motsetning til i forrige kamp velger han å ikke skyte da signalet går – og unngår dermed bortelagets vrede.

Første periode ender dermed uavgjort etter 14-7 i skudd.

Midtperioden viser ikke umiddelbart at noen av lagene har tenkt ut noe smart i første pause. Det er fortsatt hjemmelaget som har initiativet men gjestene har relativt god kontroll, og når nevnte presisjon og samhandling ikke er 100% så blir det vanskelig å spille seg til de store sjansene.

Rokseth får likevel en slik etter vel seks minutter når Oilers endelig klarer å la pucken gå i gjestenes sone og plutselig er Rokseth alene men en Spartaback får slengt seg foran og avverget skuddet.

Idet vi runder midtveis i kampen leder hjemmelaget 20-9 i skudd men de sliter med å omsette sine sjanser. Gjestene er en litt bedre styring fra sin gullhjelm fra å ta ledelsen og på påfølgende kontring er Markus Søberg et stolpetreff fra å gi hjemmelaget ledelsen når han med sin store fart skjærer inn foran Paterson.

Oilers virker mer ivrige nå og kjører på, men plutselig blåser linjedommeren og har seks fingre i luften foran Oilers-benken.  En svært unødvendig utvisning som Tommy Kristiansen soner.

Men hjemmelaget kjemper som vanlig bra i undertall og plutselig er Burton på vei alene mot Paterson. Han forsøker en finte men keeper er med og det ender med at bortelaget endelig klarer å etablere spill i Oilers sone.  Og da går det fort. Fra Trkulja til Fagerudd og over på motsatt der Jakobsson lader kanonen, og vips så står det 1-2!  Stor jubel i Spartaleiren og ikke minst blant de 25-30 tilreisende som laget mer og mer liv ettersom håpet steg utover i kampen.

En mental på trynet for hjemmelaget som etter dette ble passive og hvertfall ikke evnet å få den viktige utligningen før neste pause. Istedenfor er det Holm som må gjøre to gode redninger for å hindre gjestene i å øke sin ledelsen.

Ny pause 9-8 i skudd denne gang.

Foran tredje periode var det klart at Oilers til nå hadde spilt to middelmådige perioder og ikke kunne være bekjent av å spille enda en slik periode.
Med Tommy Kristiansen på benken ble rekkene litt endret og det ble lagt press på gjestene, men presisjonen var ennå ikke på topp. Gjestene spilte nå god Oilers-hockey med liten risiko og puckene ut av sonen.

Da betyr det lite at hjemmelaget vant perioden med 13-1 i skudd når ingen av dem finner veien inn i mål. Noen av skuddene var svært farlige mens Paterson var høyt og lavt og ble korrekt kåret til sitt lags beste spiller.

Oilers tar etter timeout på 57.08 ut keeper Holm. En typisk tegn på kveldens kamp er da når man vinner droppen så sendes pucken ut til Lefebvre som da presterer å ikke klare å stoppe pucken slik at den glir ut i midtsonen. Det beskriver i grunnen Oilers kamp i kveld. Med seks mann klarte de å etablere et voldsomt press og både Rokseth og Kissel er nære på før Burton får kveldens siste sjanse, sekundet før slutt. Men gjestene greier å holde unna og gleden er enorm idet de omfavner keeper Paterson mens slukørede Oilers-spillere innser at slaget er tapt.

Kveldens honnør går til dommerne som la lista høyt og lot være å rive i stykker kampen med utvisninger. De kunne tatt mange flere enn en hver til lagene men når også begge lags spillere viser disiplin så blir det lettere for dommerne og la lista bli liggende der oppe.

Premissene foran søndagens kamp er klare. Om ikke det er «vinn eller forsvinn» for Oilers så er det ikke langt ifra. På søndag må det slås tilbake.  Flere dropper må vinnes, og 50/50duellene må også vinnes hvis man ønsker finalespill i Dnb Arena denne sesongen.

I mangel på noen Oilers-øyeblikk må det bli Jakobssons seiersmål som på direkten blir lagt knallhardt tilbake i motsatt kryss, og Henrik Holm var sjanseløs.  Rett og slett et fint hockeymål.