Finale!

Oilers er klar for finale etter at de slo Sparta 2-0 i den syvende og avgjørende semifinalen i DNB Arena.  Spenningen holdt seg til det gjenstod kort tid av tredje periode men der Oilers bommet med noen små centimetre og lot Sparta komme inn i kampen på torsdag, så satt avslutningen til Whitney mellom stengene i dag og DNB Arena kunne ta fullstendig av.

At Oilers trenger 24 skudd pr.mål får så være. Når de unngår utvisninger og spiller så aggresivt som i dag er det ikke lett å møte dem, uansett motstander.   Dermed kan Oilers gjøre klar for ny fest i Dnb Arena 2.påskedag når Storhamar er gjester i årets første finalekamp.

Oilers vinner første dropp og skulle snart vise seg å være det førende laget innledningsvis. Ingen tvil om at en tidlig scoring var nøkkelen. Faktisk har Oilers hele åtte skudd før Sparta får sitt første. Og noen av dem er store sjanser. Whitney har to gode skudd. Burton skyter over på åpent mål. Når Ludvig Hoff skyter så redder keeper men Ponomarenko som Hoff kjenner fra kamp 2 er på Hoff men ender selv i isen idet Hoff bare gir han en liten dytt – til stor jubel på tribunene.

Halvveis ut i periode blir det et lite sceneskifte i form av at Sparta kommer mer med. De tester Holm med noen sjanser før Lundberg plutselig er helt alene gjennom, men igjen er Holm med på notene og redder. Like etterpå er Kissel farlig gjennom før det få sekunder senere er gjestenes Grønbergs tur  men mål blir det ikke.  I denne delen av perioden er det gjestene som har momentum noen minutter og Oilers sliter med å få pucken ut.

Men så stjeler Burton pucken av Østby på gjestenes blå og han svarer da med en høy kølle opp i ansiktet på Burton som likevel tar pucken med seg og får avsluttet – uten scoring. Dommeren har imidlertid hevet armen og det er klart for kveldens første overtall for hjemmelaget.  Oilers legger nå trykk i gjestenes sone men det jobbes godt i de bakre rekker hos gjestene og overtallet forblir uten skudd for Oilers. Et stangskudd fra Bordson er det nærmeste Oilers kommer før pause og helt på tampen er svenske Jakobsson nære på å score – både på skudd og retur men igjen er Holm med og dermed går lagene til første pause med 0-0, og 12-12 i skudd

Midtperioden skulle bli en maktdemonstrasjon fra Oilers side. Det starter med at gjestenes Nilsson skyter pucken over vantet fra egen sone – og det er utvisning, selv i sluttspillet.  Oilers får nå til mange gode puckkombinasjoner med skudd på mål er ikke involvert. Karlsen er bare et mottak fra å være helt alene ute i slottet, men pucken går forbi ham.  Uansett var det framgang å spore i dette overtallet men det må scores, for vi vet også at gjestene har vært svært effektive i powerplay etter jul og de vil ikke la seg be to ganger om de får sjansen.

Oilers fortsetter å kjøre på men med et slikt trykk kan det straffe seg bakover og ved en anledning er det kun en god inngripen av Ulriksen som hindrer Sparta å komme farlig frempå.  I denne perioden kjører Oilers på og Karlsen danser seg fint gjennom – uten å score. Tommy K og Hurrød kommer «to mot en» men keeper Normann er med når Tommy selv forsøker et skudd. Like etterpå ligger det en løs puck foran keeper Normann som Bordson nesten får tak på.

Vi får nå også se noen flotte flipperspill-kombinasjoner der det fyres skudd fra vantene helt ute på siden inn foran mål – men forbi mål og derfra kommer det nytt skudd fra andre siden – igjen foran mål men også nå forbi. Det skal svært lite til før slike skudd kan endre retning i en kølle eller kropp men Normann er med på notene og holder buret rent.

Med under fem minutter igjen får Fagerudd en tominutter for charging på Klavestad. Klavestad tenner på alle plugger og inviterer seg selv med ut i fryseboksen. Dermed spill fire mot fire og bedre plass på isen, men ingene av lagene klarer å utnytte dette. Oilers fortsetter å teste Normann og når sirenen går for neste pause har Tobias Normann reddet 22 skudd mot Henrik Holms 0 skudd i midtperioden.

Med 34-12 i skudd foran siste perioden ble det mumlet om at det er typisk at gjestene plutselig får en kontring og tar ledelsen. Og med 0-0 kan alt skje, så spenningen var ikke mindre foran tredje periode. Oilers fortsetter å ha initiativet og hadde Dan Kissel hatt øyne i nakken kunne han kommet alene mot keeper, men det har han altså ikke.

Oilers kjører voldsomt på nå og i det vi runder første minuttet får Bordson nettkjenning. Det vil si at han selv ender i nettet etter et voldsomt trykk mot gjestenes mål.  Nå kjører Oilers og det virker etter hvert som Sparta kun vil spille pucken ut i midtsonen og bytte spillere – og evnt ta sjansene som måtte kunne komme når Oilers kjører alle mann fram.  Ludvig Hoff får en stor sjanse men klarer heller ikke å sette den. Etter et Ponomarenko-skudd overtar igjen Oilers plutselig er Burton alene gjennom men må ta pucken over på backhand og derfra klarer han ikke løfte den over en liggende keeper.

Hvis store sjanser tilsier at det nærmer seg mål så må man kunne si det nå. Whitney har både skudd og retur han ikke omsetter i tellende resultater. Men så.  Dan Kissel bytter med Ludvig Hoff mens resten på Kissel-rekka må vente litt med å bytte da Sparta ennå har pucken i Oilers sone.  Whitney lemper pucken ut i midtsonen og han og Burton spurter ut for å bytte med Søberg og Bordson. Ludvig Hoff er ensom svale på topp men klarer å rappe pucken fra Fagerudd.

Men han er helt alene og må innom rundvant en runde for å kjøpe seg tid før Bordson kommer ham til unnsetning. En rapp pasning fra Ludvig til Rob og et enda rappere håndleddskudd senere så sitter pucken i motsatt kryss, 1-0! Uheldige Fagerudd bidrar nok å svekke sikten til keeper Normann i det tilfelle, men det bryr de nærmere 4000 i DnB Arena seg lite om.

Dermed skjedde det samme i dag som i forrige kamp.  Bordson scoret på pasning fra Hoff litt ut i tredje periode og det hele så veldig lyst ut. Skulle Oilers klare å holde unna i kveldens kamp ?

Med over ti minutter igjen på klokka gjelder det nå å holde hodet kaldt og på det leverer Oilersspillerne stort sett. Noen unødvenige icing-pucker blir det men stort sett jobbes det godt for å holde pucken ute fra egen sone, og heller ta fightene i Spartas sone. Og tiden går. Plutselig er Markus Søberg helt alene gjennom men venstre-høyre finta går ikke Normann på og Markus klarer ikke å punktere kampen hvis det er lov å si med over syv minutter igjen å spille.

Med ligaens beste dropper så er det ikke mange icinger som fører til pucktap. Burton vinner de fleste droppene og dermed beholder Oilers pucken i laget.  Det virker ikke nå som Sparta har noen ess i ermet de kan spille ut for det lempes fortsatt inn for så å jobbe knallhardt etter. Med 03.40 igjen legger Oilers enda en icing-puck men den går rett mot mål og når Bordson i tillegg er pågående må Normann blokkere og gi Oilers dropp i offensiv sone.  Ludvig Hoff får sendt avgårde et skudd som Normann redder men han aner ikke hvor pucken er men heldigvis for han er det en hvitkledd som får pucken unna.

Med vel ett og et halvt minutt igjen å spille tar Sparta timeout når Oilers spiller icing.  Sparta tar nå ut keeper og klargjør førsterekka som vanligvis er den mest produktive.

Klokka står på 58.27 og det er dropp i Oilers sone.  Igjen vinner Burton droppen og det blir kjemping i rundvant men Oilersspillerne er akkurat litt før Spartaspillerne og når pucken legges hardt i rundvant bak egen keeper og ut på andre siden står Whitney relativt alene der. Hvertfall så alene at han kan ta imot pucken og sikte på det tomme buret i andre enden.  På torsdag skled pucken like utenfor, men i dag går den i mål og dermed leder hjemmelaget 2-0 når litt over minuttet gjenstår.

Keeper Normann tar igjen plass i mål men tiden går og når han igjen forlater målet er det 40 sekunder igjen av Spartasesongen 21/22.  Da har Tommy K og Rob Bordson holdt pucken i rundvant i gjestenes sone – akkurat der den ikke skal være for gjestene hvis de skal ha en liten mulighet på å score to mål. Til slutt blåser dommer for blokkering og ny dropp. Burton taper for engangs skyld droppen men pucken glir inn til keeper som sørger for ny dropp.

Sekundene tikker og går og når nevnte 40 sekunder gjenstår går keeper Normann  og gjestene klarer å etablere et trykk med en mann mer.  Når Hurrød hindrer et Spartaskudd med 7 sekunder igjen å spille er Henrik Holm ute i slottet og gir han en god klem. Spillerne ser hvor dette bærer hen og idet sirenen går for siste gang omfavner de Henrik Holm som stod frem og holdt nullen når det trengtes som mest.

Dermed blir det Oilers mot Storhamar i årets finaler. Storhamar som har gått fra å være årets skuffelse – sammen med flere, til å være en sterk tittelutfordrer vil sørge for flere tighte kamper i DNB Arena i år.

For Sparta er det bare å gratulere med en meget sterk semifinaleserie. Laget som i første periode i første kamp så ut som tidenes bløff har spilt seg stort opp og ingen kunne argumentert voldsomt om det var de hvitkledde som stod igjen som seierherrer i dag – til det var semifinalene altfor jevne.
De drøyt 120 bortesupporterne bør få en stor takk fra spillerne. De holdt det gående i 3 x 20, eller hvertfall 2×20 og 1 x 19 helt til 2-0 satt i tomt bur.  En flott gjeng uten noe tull og kun opptatt av å støtte sitt eget lag. Slike bortesupportere vil vi ha mer av!

Også Sparta som lag har imponert. De mistet sin førstekeeper men Tobias Normann har storspilt etter at han kom inn.  Kjekt å se at trener Nilsen og hele støtteapparatet var på isen og takket Oilers for kampen.  Det tok sin tid å få takket for kampen for Tommy K gikk først og han hadde opptil flere han skulle ta en prat med underveis.

Oilers gjorde jobben og det er det eneste som betyr noe. Nå er det finale og en ny motstander. I år er det en ukes pause før finalene begynner og de fleste spillerne har nok noen blåmerker og ømme muskler som trenger litt behandling.

Bortesupporterne er nevnt, men hjemmesupporterne leverte også i dag. Det hørtes allerede på «Hjemmakamp» før kampen at allsangen var av høy oktan, og stemningen under kampen var utmerket.

Oilers er klar for finale, men det går ikke an å glemme det Ukrainske guttelaget som reiste på turnering til Polen og opplevde at familie og venner ble værende igjen i et land i krig. Oilers har hentet disse hjem til Stavanger og det var stor jubel blant både guttespillerne og Oilersspillerne når Oilers tok runden og takket for støtten nede i rundvantet der guttene satt.  De har nok mye å tenke på så det var kjekt å se smilene på guttene og gleden de viste når Oilers scoret mål.  Sammen er vi sterke!

*** 10 L.HOFF

Spilte som om det gjaldt livet – noe det i hockeysammenheng også gjorde. 5 skudd og +1 i sin del av kampen.

Hadde en stor del av æren for ledermålet.