Oilers tok første stikk

Hjemmelaget gjorde jobben og vant den viktige åpningskampen i semifinaleserien mot Sparta. Det er nå det begynner for alvor og begge lag kom fra 4-0-serier i kvartfinalene og vil annenhver dag fremover bli godt kjent med hverandre i vårens vakreste eventyr!

Nøytralt sett var det knyttet mest spenning til om Jonas Holøs endelig var spilleklar for Sparta og det var han. Og selv om han ikke har spilt før i år så har han tydeligvis ikke ligget på latsiden. Han gikk rett inn å gjorde en god jobb, og viktig jobb når Teppo måtte kaste inn håndkledet tidlig i kampen.

For hjemmelagets del var det jevnheten i fire gode rekker som skulle gi resultater og ekstra interessant ble det når det var tidligere Sparta-spillere som stod for scoringene.

Sarpingen Andreas Klavestad sørget for det viktige førstemålet da Sparta ble sendt målløse hjem til Sarpsborg lørdag kveld. Oilers tok med ledelsen i semifinaleserien. Neste møte går av stabelen i Sparta Amfi mandag kveld. (Foto: Oddmund Sola)

Rett fra dropp styrtet hjemmelaget umiddelbart i angrep og det blir raskt travelt for keeper Carr  i Spartamålet. Hans første redning må han gjøre før halvminuttet er passert når Lefebvre skyter og Mauldin og Kristiansen er på returjakt.  Hjemmelaget fortsetter presset og Ludvig Hoff er nære på men setter pucken like utenfor. Etter 03.32 får Salsten sendt avgårde gjestenes første skudd men Henrik Holm tar den lett.  Christian Bull forsøker seg også men udekket skudd går ikke inn på Carr sånn uten videre.  Etter 08.36 blir det endelig litt fyr i peisen når Mauldin venter til Rokseth kommer inn i sonen på skuddhold. Carr er med men Berg-Paulsen og Roest finner raskt tonen og tildeles noen sekunder i sammen før linjemannen griper inn og forteller at de har fått semifinaleseriens to første utvisninger.

Dermed blir det spill fire mot fire og bedre plass. Det begynner med at Lefebvre sender en suser av et skudd rett i metallet.   Etter at keeper Carr litt senere får litt mishagsytringer mot seg når buret tas ut av stilling så er det dropp til venstre ut fra Carr. Dineen vinner droppen ut til Klavestad. Han tar pucken med seg innover  i rundvant – kikker opp og ser at Kissel faller etter duell med Fagerudd foran målet. Han tar da pucken med seg kjøkkenveien men med en stor bue så runder han det liggende par og de andre Spartaspillerne er mer opptatt av alt annet enn Klave som plutselig står helt alene i slottet og bare kan sette pucken hardt til side for Carr, 1-0!

Spillet bølger litt frem og tilbake nå uten de store sjansene. Midtveis i kampen går Tommy K ned å tekker et skudd og får applaus mens like etterpå får Mauldin sjansen alene mot keeper Carr når Ponomarenko skyter en pasning i løse luften – men Gregs skudd går utenfor.  Like etter dette får Ludvig Hoff gitt en fantastisk pasning til Strandborg mens også hans skudd går like utenfor.

På 15.49 får Spartas Soudsky to minutter for holding. Holding-utvisninger blir nok fort en gjenganger i denne serien. Selv om det i dette overtallet ikke ble registrert noen tellende skudd på mål så fikk vi sjanser på løpende bånd. Lefebvre treffer nok en gang metallet. 85 Karlsen treffer Tommy K mens Lefebvre igjen skyter utenfor når han danser seg forbi det som er av Sparta-spillere.  Periodens siste sjanse har Gervais når han skjærer inn foran Carr og prøver å slippe pucken men han slipper den for tidlig og den glir utenfor.  Dermed ledere hjemmelaget 1-0 med skuddene 11-7 og et klart overtak til hjemmelaget.

Rett fra dropp i midtperioden er Berg-Paulsen og Tommy i tungt press men pucken hopper og spretter og det blir aldri noe skudd av det som kunne blitt en stor sjanse. Istedenfor er det gjestene som får litt initiativ når Oilers har en liten skuddtørke. Bowles, Soudsky og Powles igjen prøver seg på Holm men ingen skudd går inn. Ludvig Hoff tekker også skudd og det begynner å gås til skikkelig i rundvant. Dommerne har lagt seg på sluttspillnivå og det virker som spillerne liker det At de i kampens hete bommer på en og annen icing får så være.  Først 4.40 inn i perioden får Karlsen sendt avgårde hjemmelagets første skudd på mål og det kunne fort blitt flere når Kissel sendes avgårde alene på blå mot keeper Carr, men pucken stopper opp og Kissel går fra den.

I sin iver etter å rette opp dette ender han opp med å trippe Vetle Salsten som har kommet halsende etter og fått kontroll på pucken. Dermed gjestenes første overtall og fra å gå fra 3% uttelling i slutten av grunnspillet så låg uttellingen på 26% i kvartfinalene mot Stjernen.  Etter at gjestene får en halvsjanse så klareres pucken opp i gjestenes sone og etter her spurter Mauldin og Berg-Paulsen som elsker å ødelegge oppbyggende powerplayspill hos motstanderne. Og med sine kjempemuskler klarer de to herrene og trekke nærmere halvminuttet ut av utvisningen på denne måten. Like etterpå får vi kveldens klareste icing når pucken spilles fra egen sone og bak Henrik Holm men det blåses kun på tribunene hvor det til gjengjeld blåses hardt av typen piping.  Sekundene går og Oilers klarer å ri det hele av uten at gjestene har hatt skudd på mål.  Men idet Oilers blir fulltalige kommer sjansen. Powles tar med seg pucken inn i sonen og får skutt fra skrå vinkel. Holm er med men på returen klarer Gintautas å få lirket pucken mellom bena på Holm og den glir deretter på utsiden av stolperoten, og klareres. En av gjestenes klart beste sjanser så langt i kampen.

I det vi runder midtspilt kamp er det fortsatt hjemmelaget som styrer men gjestene er ikke ufarlige når de får til sitt spill. Oilers spiller derimot meget disiplinert og klarer flere ganger å legge et voldsomt trykk i rundvant hos gjestene. Etter et langvarig trykk legges pucken ut til Østby som setter pucken over fra god posisjon. Strandborg får også muligheten men pucken spretter på høykant og det blir ikke særlig farlig.  Like etterpå får gjestene satt seg i Oilers sone og spiller nærmest overtall en kort periode men et dårlig mottak fra Fagerudd hindrer det som kunne blitt en veldig stor sjanse.

Straks senere scorer hjemmelagets Rob Bordson men det er tidlig klart at det har vært en høy kølle involvert og dommernes videotitting bekrefter dette. Bordson er noe høy med kølla når han tar ned Rokseths skudd på bakken før han setter pucken i mål, så ingen mål denne gang. Oilers er dog inne i en god periode og både Strandborg, Karlsen og Tommy K får sjansen før vi igjen får en utvisning.

Bowles forsøker å passere Lefebvre uten særlig retningsendring og ender dermed opp med å nærmest overfall gullhjelmen. Dommeren har ingen annen mulighet enn å gi ham to minutter for holding. Hjemmelaget powerplay er ikke av den effektive sorten denne gang. Mye puckføring og lite kreativitet gjør at Klavestad og Becks skudd blir det hele før sirenen går for pause.

Dermed ennå bare 1-0 mens skuddene nå er kommet opp i 23-14 etter 12-7 i denne perioden.

Tredje periode og med bare et måls ledelse er spenningen fortsatt stor.  Gjestene har tydelig tenkt å gi det siste de har for de går hardt ut – mye hardere enn hjemmelaget. Når det er sagt så har hjemmelaget en ro i sitt spill så selv om gjestene får testet Holm tre ganger de første fem minuttene så er det ikke de store sjansene.
Hjemmelaget derimot går over åtte minutter av perioden før første skudd kommer, men når det kommer så blir det action.  Først er det Kissel som leker med Meisingset i rundvant og sistnevnte pådrar seg en kanskje litt billig holding-utvisning. Dermed nytt overtall for hjemmelaget som har skumle hensikter. Oilers vinner droppen og legger umiddelbart press men Tommy K på kontoret ser ut til å redde et skudd, men når Lefebvre på Strandborgs pasning fyrer av så må Carr gi en retur og da står kontoristen Tommy K og lirker pucken i mål, 2-0!

Dommeren er ikke i tvil og peker febrilsk at det er mål, men igjen blir det diskusjoner og dommerne signaliserer video igjen. Tiden går og fra tribunen kommer det både piping og klapping. Til slutt må dommerne innrømme at de ikke har sett noen som rettferdiggjør en annulering og målet blir stående, 2-0!
Sekunder senere tas Beck kraftig mot vantet av Nr 19 Salsten – og blir liggende. Klavestad oppsøker Salsten og gir ham en dytt med beskjed om at slikt gjør vi ikke. Beck kommer seg opp og hjelpes i garderoben men dommerne gjør ingenting. Da blir Sparta-trener Sjur Robert Nilsen forbanna for han mener Klavestad skal utvises for å ha dultet borti Salsten.

Kampen fortsetter og Anders Tangen Henriksen får et godt skudd rett fra dropp når Sparta har måtte gi en icing. Og sekunder senere får gjestene nok en utvisning når Soudsky er oppe i ansiktet og drar Mauldin overende i Spartas sone. Neppe det mest fornuftige når man ligger under med to mål og går snart inn i kampens ti siste minutter.  Oilers etablerer press og Karlsen får muligheten men pucken spretter litt rart så han må ta en backhand – og med Tommy K på kontoret er den farlig nok den, men Carr er med.  Fem sekunder senere settes Hoff opp i slottet og fyrer av. Carr redder og holder pucken! Viktig redning for like ved står Tommy K helt alene og venter at pucken skal falle ned på isen. Men ingen retur og Sparta rir av utvisningen – men klokka går fort nå for de blåhvite fra Glommas bredder.

Når Tangen Henriksen skyter på mål på 52.45 er det Oilers siste tellende skudd i kveld og det betyr at gjestene fikk et initiativ de siste minuttene. Og særlig når Klavestad tar en unødvendig krysstakling med fem minutter igjen å spille så blir det mer hett rundt ørene til Holm enn han skulle ønske.
Sparta trykker nå på og Oilers begynner å bli slitne. Heldigvis har de Mauldin på isen og den eldste på banen virker å aldri bli sliten så med sine kjempekrefter klarer han å unngå icing slik at slitne lagkamerater kan bytte.

Med Klavestad utvist etablerer gjestene sitt overtallsspill men også Spartaspillerne er slitne nå og det gjøres enkle feil som gjør at Oilers får pucken ut av sonen.  Henrik Holm gjør også en fin TV-redning når han lurer Bowles til å skyte der han har åpnet opp – men når skuddet kommer er snapphansken raskt på plass.
Med halvannet minutt igjen av kampen går Carr ut og erstattes av en ekstra utespiller.  Men igjen, de blåhvite er slitne og Roest skudd halvminuttet før slutt blir det siste som skjer i kampen. Gjestene vinner skuddene 7-14, totalt 30-28 men seieren går til hjemmelaget som dermed  tar første stikk i semifinaleserien. Neste kamp er allerede mandag i Sparta Amfi.

Oilers vinner fortjent 2-0 i den første skikkelige kampen på over en måned siden de slo Stjernen i Fredrikstad 18.februar.  Lagene har fått ta og føle på hverandre og begge lag har nok mere inne.

Vi har spilt i ni minutter. Klave får pucken. Klave går og går og plutselig er veien fri, PANG 1-0!

### 38 HOLM

Holder nullen igjen og selv om ikke veldig mange skudd var av den farlige sorten så er det avgjørende at Holm er på – hele våren!

## 24 MAULDIN

Gjør en enorm innsats der hvor det gjør vondest gjennom hele kampen. Kunne fort hatt noen mål i dag. Sammen med spesielt Berg-Paulsen et uromoment over hele banen.