Kamper

Norsk Topphockey

Nok et overtidsdrama

Oilers og Sparta vartet som vanlig opp med en tøff og tight kamp og det måtte forlengelse til for å avgjøre hvem som skulle gå seirende ut. Og det var gjestene som trakk det lengste strået når Tommy Kristiansen styrte inn et Klavestad-skudd vel 5 minutter ut i 4.periode.  Dermed har Oilers gitt seg selv en betydelig tøffere oppgave i årets kvartfinaleserie og bør nå vinne i Sarpsborg på lørdag.

Kvartfinaler har de senere årene vært relativt dårlig besøkt og bare noe man måtte gjennom på veg mot større oppgaver. Etter fjorårets fiasko var hjemmelaget plutselig i angrepsposisjon og dette sammen med god reklamering i forkant gjorde at det var nærmere 4000 på tribunen idet kveldens kamp ble satt i gang.

Åpningsperioden var ikke mer enn 21 sekunder gammel da Lagace allerede hadde skutt 2 ganger men Sparta kom seg raskt til hektene og overtok snart initiativet i matchen. Mens bortelaget spilte med hjerte og ingenting hadde å tape virket hjemmelaget nesten litt preget av stundens alvor og enkle pasninger ble vanskelige. Nærkampene ble stort sett vunnet av de hvitkledde og det ender med en tripping på Rokseth allerede før to minutter spilt.

Hvem andre... Tommy Kristiansen sto for både det første og siste målet i DNB Arena i første kvartfinalekamp. (foto: Oddmund Sola)

Sparta legger et voldsomt press nå og hjemmelaget sliter i egen sone. Og når Queneville har orientert at Tommy Kristiansen ligger å vaker i målgården så legger han nærmest i blinde pucken inn dit hvor Tommy står å tar imot og i neste bevegelse ligger pucken i mål, 0-1!

Like etterpå er det gjestenes Kopperud som etter en duell slenger ut en hånd i ansiktet på Ulriksen. Dermed to minutter på han for roughing.

Hadde så hjemmelaget også et powerplay å vise til ?  Åjada!  Etter  å ha romstert rundt i gjestenes sone er det Mauldin som forsøker seg med en frekkis foran keeper Ward, men han lykkes ikke. Men nå vet ingen hvor pucken er før Morley får dyttet den til Vigier som står helt alene en halvmeter foran keeper. Med en liten dragning legger han med sitt kjappe håndledd pucken elegant helt opp i krysset og man er like langt, 1-1!

Men bortelaget faller ikke ned, og bare minuttet senere tar de ledelsen på ny. Zink får upresset legge pucken på mål og der får en like upresset Stormli berøre pucken nok til at den glir inn bak Henrik Holm. 1-2 og jubel blant de seks tilreisende fra Sarpsborg. Det var vel ventet at hjemmelaget skulle slå raskt tilbake men de svartkledde virket nærmest lammet og lot gjestene kjøre på i enda større grad enn før ledermålet. De neste minuttene er bortelaget meget nær flere ganger å øke ledelsen og samtidig klarer også Oilers nesten å score men mål blir det ikke og etter 16.13 kommer Ulriksen knallhardt inn i Grønberg. Grønberg går ned for telling og Ulriksen mener det ikke er noe som helst enn en «open ice hit». Dommerne diskuterer og kommer frem til at det er 2 minutter for charging.  Ulriksen blir ikke sittende lenge for nå bruker bortelaget ikke mer enn syv sekunder på å øke sin ledelse til 1-3.

Allen vinner droppen og fra Quenneville går pucken til Zink som oppdager at ingen støter på ham, så han får all den tid han trenger på å sette pucken i mål. 1-3 og murring på tribunen. Ulriksen  trer ut på isen igjen men bare 18 sekunder senere må han ut igjen. Denne utvisningen er identisk med den Rokseth fikk tidligere i kampen og bortelaget for enda ett overtall.

Men nå har Oilers våknet litt. Hjemmelaget støter høyt og gjestene klarer nesten ikke etablere i hele tatt. Det ender med et eneste skudd i dette overtallet og like før første pause er Oilers farlig frempå men det blir 1-3 og 10-16 i skudd i denne første perioden i årets kvartfinaleserie. Hjemmelaget ble tatt på sengen av et tent bortelag hvor Tommy Kristiansen har snakket ustanselig i hele perioden, både til medspillere, dommere og motspillere.

Andre periode måtte bli bedre fra hjemmelagets side, og det ble det. Allerede etter minuttet reduserer Stephan Vigier  igjen etter assist av Morley og Mauldin. Et flott pass ut i slottet fra Morley viderebefordrer Vigier på direkten til side for Ward i Spartamålet, 2-3.

Minuttet senere får Magnus Nilsen  og Magnus Hoff begge to minutter for albuetakling etter litt knuffing foran Spartaboksen.  Med fire på hvert lag blir det bedre plass på isen og når Tommy Kristiansen jukser litt og ikke passer på Luc Snuggerud får den godeste Luc god tid til å vise sitt rappe håndleddskudd og vips så står det 3-3. Luc selv smiler rundt av glede og det gjør de fleste på tribunen også. Dermed har hjemmelaget utlignet til 3-3 og er nå på gang. I denne perioden er det stor forskjell på lagene og nå er det hjemmelaget som kjører kampen.

Etter åtte minutter får hjemmelaget powerplay når gjestenes Østby ikke klarer å slippe taket i Lorentzen og til slutt får han to minutter for holding. Men merkelig nok så er overtallsspillet til Oilers plutselig dårlig og de klarer nesten ikke etablere seg i gjestenes sone.  Det er faktisk bortelaget som har flest skudd i denne tominuttersperioden men det bedrer seg når Østby er på isen igjen!

Etter at Oilers åpnet perioden best så kommer bortelaget litt bedre med men det er fortsatt hjemmelaget som kjører og med fire minutter igjen av perioden er Østby igjen i hardt vær. Denne gang er det Morley som blir for rask og Østby må ty til en hekting. Temperaturen er fortsatt høy og mens Oilers presser på og bortelaget klarerer pucken så blir Zink og Lagace stående igjen i gjestenes sone å diskutere. Diskusjonen starter med en krysstakling fra Zink og ender i et basketak. Uvanlig nok får den som starter det hele to minutter mer enn den som blir med videre, så Oilers ender opp med nok et overtall etter at tallenes tale viser seks minutter på Zink og fire minutter på Lagace.

De siste to minuttene av perioden kjører Oilers på og får hele fem skudd på mål, derav hele fire av dem fra Mauldin.

Tredje periode og spenningen stiger. Mauldin som var het på grøten i slutten av andre periode er fortsatt aktiv og får en tominutter for hektink etter fem minutter. Gjestene kjører såpass på nå at når Henrik Holm har gjort en dobbelredning så tar Oilers timeout. Timeouten hjelper hvertfall nok til at det ikke blir flere skudd fra gjestene i dette overtallet. Og når Djupvik også ryker ut på en tominutter, for tripping, noen minutter senere er undertallsspillet også intakt. Ingen avslutninger fra gjestene mens Kristian Forsberg får en sjanse for Oilers – i undertall, uten å score.

Score derimot gjør Mikkel Søgaard når Oilers er blitt fulltallige. Kopperud slurver i egen sone og Vigier legger pucken mot mål. Morley presser Søgaard som ser ut som han skal ta pucken ned med hånda, men pucken spretter like godt inn i mål, bak en forfjamset Ward i gjestenes mål, 4-3!

Like etterpå ryker gjestenes Thoresen på en tominutter for slashing idet han hindrer Burlon å sette pucken i åpent mål. Oilers har nå sjansen til å tilnærmet punktere kampen men til tross for press og skudd så blir det ikke mål. Og tiden går og gjestene må begynne å tenke på om når keeper skal tas ut, i et siste forsøk på å få et utligningsmål. Etter et Grønbergskudd med nøyaktig to  minutter igjen å spille kommer sjansen. Via en timeout blir keeper Ward værende igjen i boksen og gjestene spiller med seks utespillere.  Lagace vinner den viktigte droppen, og Snuggerud legger pucken rutinert ut i gjestenes sone, men ikke hardt nok til at det blir icing. Gjestene må starte bakfra. De etablerer seg raskt men Lagace er på jobb og hindrer noen avslutninger, men etter litt frem og tilbake foran Henrik Holm så står Quenneville akkurat på samme sted som han stod i tirsdagens kamp mellom lagene når han avgjorde kampen, og scorer, 4-4.
Og med litt over minuttet igjen ebber perioden ut med  4-4 og 12-8 i skudd.  Dermed blir det altså en 4.periode og mer spenning.

Fjerde periode som med sin magiske sudden death kan vare i alt fra noen sekunder og til nye tyve minutter spilt. Perioden starter på verst tenkelige måte for hjemmelaget når Lagace får to minutter for en tripping før minuttet er spilt. I disse kommende to minuttene er hjemmelaget på hæla men Henrik Holm er med og redder det som kommer, slik at Lagace kan entre isen uten at kampen er slutt. En halvfarlig Hoff-sjanse er det vi registrerer før vi runder fem spilte minutter og Klavestad sender en løs puck mot Oilers-buret. Der står, hvem andre, enn Tommy Kristiansen og styrer pucken elegant inn bak Henrik Holm og kampen er slutt. Kort og brutalt.

Spartaleiren eksploderer og de tilreisende seks jubler uhemmet. Og mens Zink får bestemannspremien for Sparta er med få unntak hele Oilerslaget i garderoben og Morley hører bare kanskje at han er tildelt bestemannspremien.

Sparta har dermed overtatt hjemmebanefordelen i første forsøk og lagene viste tydelig at dette blir en jevn serie der over- og undertallsspillet fort kan avgjøre.  På Sparta fikk som sagt Zink bestemannspremien men Tommy Kristiansen gjorde også mye av seg. Foruten de vanlige ablegøyene er han et uromoment som man aldri kan ta lett på.  Og med to mål i dagens kamp kunne han peke nese til de fleste på tribunen.

På hjemmelaget forsvant Markus Søberg etter få minutter og en elendig åpningsperiode ble heldigvis avløst av bedre perioder. Men de relativt store sjansene må omsettes i mål. I lørdagens kamp i Sarpsborg vil hjemmelaget gå ut i hundre og om ikke Oilers gjør det samme, så går det galt også da.

KVELDENS ØYEBLIKK

58.48 Oilers er bare litt over minuttet fra å sikre seg et meget godt utgangspunkt foran de kommende kampene. Men der dukker gullhjelmen Quenneville opp og det hele ender med helt andre forutsetninger.

KVELDENS STJERNER:

*** 77 SNUGGERUD

Viser tidvis at han hører til andre steder enn i Getligaen. Scorer igjen og blir viktigere og viktigere for hver kamp som går.

** 37 VIGIER

Han lyser ikke gjennom hele kampen men scorer to viktige mål og har etter Morleys comeback blitt mye mer synlig.

* 28 FORSBERG

En av få som var god hele kampen, inkl førsteperiode. Har vært ute en vinterdag før og gikk rett på en mulig keeperretur, selv om det stod tre spartaspillere mellom han og keeper. Viktig hærfører .

Tekst: Anders Vegstein