Kamper

Norsk Topphockey

5/12 VICTORY

Oilers hadde etter hvert full kontroll mot et redusert Spartalag. Sparta gav aldri opp men hjemmelaget spilte heller ikke på alle sine strenger da de etter en overbevisende midtperiode sørget for at den viktige førstekampen endte som vi håpet på.

Foran kampen hadde Spartatrener gått ut å sagt at Stavanger hadde et enormt press på seg og at Sparta kunne senke skuldrene. Enkel psykologi men vel så viktig er sluttspillrutine. Dette har Oilers vært med på før og lot seg ikke stresse av at åpningsperioden ikke gav uttelling. Spartakeeper Samuel Ward storspilte og tok det som kom.

Foto: Oddmund Sola.

Dommerne hadde lagt lista veldig lavt på de to første utvisningene men kom seg etter hvert litt opp. Mostue og Gerbrandt var ikke veldig klare, men greie nok. Utvisningene kom med et minutts mellomrom slik at Sparta først fikk sjansen i overtall før hjemmelaget fikk sitt minutt. Ingen veldig skremmende opplevelser for noen men litt temperatur blir det. Litt mer temperatur blir det vel 13 minutter ut i kampen når Spartas Fredriksson sender Josh Soares via keeper Ward og inn i mål. Soares prøver å nå en puck fra Tommy Kristiansen og ser ikke Fredriksson bak seg. Denne gir Soares en dytt som gjør at Soares kolliderer med Ward på veg inn i mål.  Soares reiser seg med en gang mens keeper Ward blir liggende noen minutter før han reiser seg – til applaus fra hjemmepublikummet.

Vel tre minutter før pause har CDA og Bovim en liten fight der det gjelder å slå hverandre litt annenhver gang. Dette gir tominutters utvisning for roughing. Perioden ebber ut med 14-6 i skudd noe som viser greit styrkeforholdet mellom lagene.

Foto: Oddmund Sola

I midtperioden merker vi oss først og fremst at gjestene har skiftet keeper. Urutinerte Lillegrend blir dermed kastet til ulvene og det er litt av en velkomst han får. Først er bortelaget frampå med noen halvsjanser etter halvannet minutt.

Når hjemmelaget avklarer bytter VanGuilder-rekka men Dan Kissel som var skyld i halvsjansene til Sparta blir med frem og er aggresiv når Spartabackene nøler bak egen keeper. Dermed kan han ta med seg pucken i rundvant og oppdager plutselig Kristian Forsberg som har posisjonert seg perfekt alene foran keeper Lillegrend. Christoffer Karlsen rekker ikke frem og alene med Lillegrend gjør Foppa ingen feil.

Mer jubel i vente for Spencer Foto: Oddmund Sola

Marerittet fortsetter for keeper Lillegrend. Bare 25 sekunder senere  ligger pucken igjen bak ham. Og igjen er det kaptein Forsberg som scorer. Hoff og Søberg gjør grovarbeidet med å holde pucken inne i sonen og Søberg har god oversikt når han istedenfor å skyte legger pucken ut på siden av målet der Foppa står plassert.

Keeper Lillegrend har sluppet inn to mål uten å reddet noe som helst, men skal på ingen måte alene lastes for baklengsmålene. En kollektiv defensiv kollaps er mer dekkende. Dette fremskaffer en timeout hos bortelaget for å samle troppene.

Foto: Oddmund Sola

Bortelaget klarer å samle seg og blir noe bedre men det er hjemmelaget som kjører showet og det kan virke som om gjestenes kvartfinaleserie merkes mer enn de vil innrømme. Oilers kjører på med fire rekker mens bortelaget merker at sterke navn som Ôhrn og Malmstrøm ikke er med – og selvsagt at keeper Ward er ute.

Periodens eneste utvisning er det Kjetil Martinsen som pådrar seg når Dommer Hansen ser en slashing vel midtveis i perioden. Bortelagets powerplay er ikke all verden når de mangler to av de vanligvis mest toneangivende spillerne.

Med fire minutter igjen av perioden øker hjemmelaget sin ledelse til 3-0.  Skuddsterke Mostue får to muligheter da det første skuddet går i blokken. Det neste er perfekt og via køllen til Eirik Salsten fyker pucken opp i nettaket bak Lillegrend. Et typisk Oilersmål og jubel på tribunen. Resten av perioden er pucken for det meste i Spartas sone. Spencer Humphries har en flott avslutning som går i tverrlegger. Like etterpå mener Spartabenken at Van Guilder skal ha en tominutter for høy kølle når Østby får seg en trøkk. Dommerne velger å se på video, men det er av Humphries stolpeskudd de ser og ikke av VanGuilders forseelse, noe video heller ikke skal benyttes til.

Foto: Oddmund Sola

Dermed ingen utvisning og når de tørsteste har gått i baren, blir det igjen uttelling for hjemmelaget. Først har Sparta en ganske stor sjanse når pucken går i vantet og kommer ut på andre siden etter et skudd. Keeper Holm er med og skuddet settes utenfor. Pucken overtas av gullhjelm Van Guilder som først må kvitte seg med en oppasser ved hjelp av skulder mot skulder. Så tar han pucken fint med seg i midtsonen, videre inn i Spartasonen og ned i rundvant før han ser at Humphries står helt alene ute i slottet. Og mens Spartabackene holder Kissel kan Spencer lett og ledig sette pucken i mål og hjemmelaget leder 4-0 med 38 sekunder igjen av perioden.

Dermed har hjemmelaget i løpet av denne perioden mer eller mindre avgjort kampen. Det er lite som tyder på at gjestene skal komme tilbake. Skuddene er relativt jevne 11-8 men kvaliteten på skuddene er høyere hos Oilers.

Foto: Oddmund Sola

Tredjeperioden ble et lite antiklimaks for de som forventet enda mer mål og moro av hjemmelaget. Hjemmelaget slutter ikke å spille men spiller med lav risiko. Intensiteten er høy nok og bortelaget må allerede etter minuttet ta en utvisning når Kissel er iferd med å skøyte seg forbi Fredriksson rett foran Spartas mål. Hjemmelaget spiller greit i overtall men keeper Lillegrend har ristet av seg åpningsminuttene og er med på notene når hjemmelaget forsøker. Sparta rir det hele av og minuttet etter at de er fullt lag er det de blåhvite fra Sarpsborg som får sjansen når Falk-Larssen har entret isen for første gang i kampen og pådrar seg en interference.

Heller ikke dette blir så veldig farlig. Oilers er med og har sine sjanser i undertall men mål blir det ikke. De neste ti minuttene spilles når et lag leder 4-0 og det andre laget ikke evner å gjøre noe med det. Skal noe skje må det være i «special teams». Og det blir det nok av på tampen av kampen.

Foto: Oddmund Sola

Først spiller Sparta med 6 utespillere, noe hoveddommer Hallin er det første til å oppdage.  Hjemmelaget presser godt i overtall men så blir det krangling når Spartas Ekelund og Oilers Nystrom ryker på hverandre etter en blokkering av Spartakeeperen. De er såpass aggresive at de må ut i to minutter. Ekelund river Nystrom over ende når vår nr 24 gir keeperen et slag på skinnet etter at han har blokkert.

Oilers slipper litt opp nå for plutselig lar de Spartaspillerne komme fremover i overtall, og når Roest tar pucken med seg inn i Oilers sone er Tim Kunes litt uheldig og planter kølla i ansiktet på han. Med blod på tann hos Roest ender det med 2+2 på Kunes og fryseboks resten av kampen. Vel tre minutter før slutt er Gerbrandt plutselig helt alene på veg mot Henrik Holm. Dennis Sveum kommer halsende etter Gerbrandt og planter kølla såpass aktivt oppe i hanskeregionen at dommern Hallin ser seg nødt til å dømme straffeslag. Sveum er veldig uenig uten at dette påvirker dommerens valg.

Foto: Oddmund Sola

Gerbrandt mot Holm til høylytt pipekonsert kulminerer med at Gerbrandt relativt enkelt setter pucken i mål. 4-1. Med 02.43 igjen kan bortelaget muligens øyne en sjanse nå, ettersom de også skal spille kampen ut i overtall.

Men nå er Spartas spillere trøtte. De legger to ganger pucken ut av Oilers sone i form av dårlige pasninger og selv om pucken for det meste er i Oilers sone på slutten er det ikke særlig farlig.

Kampen ender dermed 4-1 til hjemmelaget og 5-9 i skudd i siste periode. Hjemmelaget hadde god kontroll utover kampen, vinner skuddene med 30-23 og viste tidlig at de hadde hvilt mer enn gjestene foran denne kampen. Gjestene forsøkte å spille på sin nyvunnede selvtillit i form av å slå ut Storhamar men det er tungt å møte en sultent Oilerslag i Stavanger.

Gullhjelminnehaver Niklas Roest ble kåret til gjestenes best og hadde en finger med i det meste av det offensive gjestene kom med. Hos Oilers var det kaptein Forsberg som fikk prisen som bestemann.

Foto: Oddmund Sola

KVELDENS ØYEBLIKK

Lettvekteren Svein Petter Falk-Larssen (77kg) gir Didrik N.Svendsen (116kg) en luftetur som gir Falk-Larssen to minutter i utvisningsboksen og Svendsens skøyte mister stålet i treff med vantet.. Populært blant fansen.

KVELDENS STJERNER

*** Kristian Forsberg

Kapteinen tok ansvar da kampen ennå var målløs og scoret to mål på 25 sekunder. Viktig spiller i alle faser av spillet.

** Mark Van Guilder

Egentlig i en divisjon for seg selv på isen. Gjør ting ingen gjør etter ham og viser sitt eminente overblikk på det fjerde målet.

* Henrik Holm

Med en redningsprosent på 95,7 som er 22 av 23 skudd viser Henrik at han er med. Blir en viktig brikke fremover.

Kaptein Kristian og resten av gutta er klare for den tredje semifinalen mot Sparta i DNB Arena onsdag kveld. (foto: Oddmund Sola)