Oilers snudde og vant

Etter en ujevn batalje stod nok en gang Oilers igjen som seierherre etter kveldens kamp mot Lørenskog. I motsetning til lagenes forrige møte for kort tid siden da kampens mål ble scoret i første halvdel, ble det ikveld veldig spennende i kampens siste halvdel.

Oilers hadde på forhånd gått ut å sagt de skulle spille skikkelig Oilers-hockey i hele kampens 60 minutter. Det klarte de ikke og med en bedre effektivitet kunne Lørenskog gjort jobben betydelig vanskeligere for hjemmelaget.

Emil Frøshaug (t.v.) og Lørenskog tar i mot Lillehammer i Lørenskog Ishall torsdag. Lørdag er det klart for ny toppkamp mot Eirik Salsten (bildet) og Oilers. Her fra et tidligere møte mellom gullrivalene. (foto: Oddmund Sola)

Første periode åpnet helt annerledes enn nevnte kamp forleden. Lørenskog var denne gang med fra start og det var tydelig at de ville vise at de kunne by Oilers skikkelig motstand. Etter litt over tre minutters spill for Oilers kveldens første overtall da Strøm ryker ut for gjestene. Da det er en stund siden sist Oilers hadde overtall kan det være grunnen til at det ikke satt helt som det skulle. Masete Lørenskogspillere presset godt og hjemmelaget sliter med å etablere seg skikkelig. Faktisk er gjestene farlig frampå noen ganger uten at Ruben Smith må ta ut sitt aller beste.

Etter vel minuttet av overtallet ryker Sundelius ut med en tripping og hjemmelaget får sjansen i 5 mot 3 i nesten minuttet. Oilers har pucken hele tiden men det blir for mye puckføring og for lite bevegelse, og det som blir sendt mot mål tar Jaikaitis seg av.

Oilers fortsetter men tiden går og Strøm er tilbake på isen. Oilers har fortsatt noen sekunder i overtall, og nå kommer også målet.

Lørenskog tar imot Oilers med solide seks strake seiere i ryggen. Fortsetter fremgangen mot serielederen lørdag ettermiddag? (foto: Oddmund Sola)

Først spiller Oilers en icingpuck. Droppen vinner Oilers og CDA setter fart. Tar pucken med seg i midtsonen men når pucken skal spilles er bevegelsene på lagkameratene allerede gjort og det ender med farlig pucktap.

Jason Krog kommer plutselig alene mot Kunes. Han drar med seg Kunes vekk fra slottet og på motsatt har Sixsmith satt på turboen. Krog spiller en fantastisk puck som Sixsmith tar ned i luften før han på neste touch setter den oppi nettaket bak Ruben Smith, 0-1!

Gjestene tar ledelsen i undertall og de drøyt 4100 på tribunen er i sjokktilstand. Men det skulle bare bli verre.

Sekunder etter ledermålet pådrar Van Guilder seg en en tominutter for slashing. Heldigvis er Ruben Smith stabil helt bakerst og hjemmelaget rir det hele av. Minuttet etter at Oilers er fulltallige er det en overivrig CDA som må ut. Han mister pucken og svarer med ulovligheter. To minutter for holding.

Igjen får gjestene sine sjanser men det ryddes bra unna. Og til slutt, fem minutter før pause går jammen Van Guilder i fryseboksen igjen, etter en tripping.

Selve undertallsspillet klarer Oilers ganske bra, men det innimellom er skrale greier. Pasninger i hytt og vær og selv om innsatsen er tilstede er timingen og samspillet under enhver kritikk. Oilers vinner skuddene 8-5 men det er det eneste som sies å være godkjent. Bortelaget leder og har hatt store sjanser.

Man skulle vel tro at Pål Gulbrandsen hadde hevet stemmen i første pause men spillerne kan ikke ha hørt etter. For i starten av midtperioden fortsatte gjestene å kjøre på, mens Oilers hadde mer enn nok med å forsvare seg.

Og det blir ikke bedre når Tim Kunes pådrar seg en tominutter bak eget mål. Situasjonen er godt beskrivende for hvordan kampen er akkurat nå. Kunes er først på pucken men gjestenes gullhjelm kjemper seg forbi og det ender med høy kølle på Kunes.

Dermed nok et overtall til gjestene og farlige to minutter for Oilers. Et mål imot nå og oppgaven vil bli veldig mye vanskeligere.  Men hjemmelaget holder unna og når den forrige kampen mellom disse på dette tidspunkt var ferdigscoret, virker det nesten som kveldens kamp begynner nå for Oilers.

For med ny energi etter å ha stått imot i to minutter sitter plutselig pasningene og timingen mye bedre. Oppildnet av publikum som virkelig gjør jobben sin blir det veldig god stemning i Dnb Arena etter hvert som hjemmelaget overtar mer og mer.

Bortelaget er ennå med og har blant annet et klokkerent stolpetreff men det ligger mer og mer i luften at utligningen må komme. Hjemmelagets spillere er overalt og nå er de rødkledde som sliter med å få til noe konstruktivt.

Og utligningen kommer, og for en herlig scoring. Markus Søberg som sekunder tidligere har rappet pucken fra en uvitende Lørenskogspiller får pucken skjevt inni sonen, spiller den raskt til Van Guilder, som like kjapt legger den rett på køllebladet til Kissel som hvis han får pucken vil ha åpent mål. Nydelig spilt fram setter Dan the Man, pucken opp i nettaket og stillingen er 1-1. Sjelden har det blitt jublet SÅ mye for en utligning for Oilers – verken blant spillere eller på tribunen.

Dermed er vi like langt og tenningsnivået blant hjemmelagets spillere er fortsatt høyt når CDA for andre gang må i fryseboksen minuttet etter scoringen. CDA forstår ingenting uten at det hjelper. Dette var ikke det rette tidspunktet å få en utvisning på men hjemmelaget rir på sin medgangsbølge og holder unna. Dermed går vi til siste pause med 1-1, og 9-14 i skudd i denne perioden, der de fleste til Lørenskog kom i periodens første halvdel.

Peter Lorentzen (bildet) og Oilers står med to hjemmeseiere mot gullrival Lørenskog så langt denne sesongen. Får vi mer å juble for denne lørdagen? (foto: Oddmund Sola)

Optimismen som publikum spredte utover isen i midtperioden fortsetter i siste periode. Det virker som Lørenskogspillerne begynner å kjenne kjøret. De er færre spillere enn Oilers og nå kjører Oilers på. I løpet av periodens første 20 sekunder skyter Oilers ikke mindre enn 4 skudd men pucken vil ikke inn.

På neste dropp ender pucken hos Henrik Solberg. Han skal skyte men Sixsmith er kommet for nær så skuddet går rett i Sixsmith som plutselig har fri bane mot Ruben Smith. Solberg tar nesten igjen Sixsmith men klarer ikke annet enn å kakke på Sixsmiths kølle og det blir dømt straffeslag. Sixsmith som også bommet på straffe mot Oilers i semifinalen for noen år siden når Oilers spilte seg til finale i Lørenskog Ishall. Nå har han sjansen til å sende gjestene i ledelsen men hans forsøk på å legge pucken mellom bena på Smith mislyktes. Pucken blir liggende mellom Rubens ben og mål blir det ikke!

Like etterpå er det Djupvik Løvlie som drar ned Magnus Hoff. Dermed får Oilers sjansen i overtall og vi har ennå ikke spilt minuttet av perioden. Gjestene spiller nå bra i undertall og gjør det vanskelig for Oilers å få til spillet sitt.

Gjestene rir det av men nå er det Oilers for alle pengene. Lagets fire rekker fosser frem og publikum på tribunen gir sin høyrøstede støtte. Og målet alle venter på kommer!

Med Soares i karantene er hans rekke med Salsten og Kristiansen supplert med terrieren Magnus Hoff. Og det er denne rekka som får taket til å løfte seg i Dnb Arena. Tommy Kristiansen drar pucken med seg inn i sonen og får sendt av gårde et halvslakt skudd som nok kommer litt brått på Jaikaitis men han redder, men på returen dukker Magnus Hoff opp og fra skrå vinkel setter han pucken i mål, via keepers skøyte, 2-1 og meget stor jubel blant rekkekameratene. Dermed er det 2-1 og Oilers gir seg ikke med det.

Rett fra dropp er det duracellrekka med Falk-Larssen, Henriksen og Medhus som tar kommandoen.  Henriksen og Medhus kommer plutselig to mot en og Henriksen slipper pucken til Medhus som skyter….i stolpen! Nå er det full gass i hver eneste takling og det kommer nok veldig ubeleilig for gjestene at Dokken tar en tominutter like etterpå. Kissel stjeler pucken fra Dokken som svarer med å dra ned Kissel.

I dette overtallet mangler hjemmelaget litt på å få til det gode spillet. Ikke før halvminuttet gjenstår klarer de å la pucken gå fort fra mann til mann men Kunes skudd sniker seg utenfor. Gjestene avklarer og idet vi går inn i kampens siste ti minutter leder hjemmelaget med et mål – noe de ofte har gjort denne sesongen.

Lav risiko og sikkert spill i egen sone er nøkkelen, men Lørenskog er på papiret mye bedre enn hva tabellen viser og har spillere som på egenhånd kan lage kvalm for vinnervante siddiser. Etter et godt bytte hos gjestene hvor Steffen Thoresen er nære på vinner gjestene droppen i Oilers sone. Pucken går rett ut til Pomarenko som skyter via noen, mulig Dokken, og opp i nettaket bak Smith. Dermed 2-2 og vel fem minutter igjen. Litt uvanlig for Oilers å gi fra seg ledelsen på den måten, men ikke helt ufortjent at gjestene jobber seg tilbake.

Hva nå ? Begge lag fortsetter med lysten på å vinne og når vi går inn i kampens to siste minutter har begge lag hatt sine sjanser. En sliten Steffen Thoresen prøver å gå kjøkkenveien men Van Guilder hindrer han i å avslutte. Istedenfor overtar Oilers pucken. Markus Søberg har god fart på skøytene, finner Kissel som tar pucken med inn i sonen.

Også Van Guilder og til og med Henrik Solberg er med i fremste rekke. Oilers gambler litt nå med tanke på at Lørenskog har tre spillere som ikke har rukket hjem.  Men fra Kissel ender pucken i rundvant og spillerne finner sine plasser igjen. Mostue får pucken på blå. Han skyter og foran mål står Henrik Solberg å kriger. Kissel lukter at pucken kan ende på siden av Jaikaitis og akkurat det gjør den. Vips har Kissel scoret sitt andre og Oilers tredje. Dermed 3-2 og kun litt over minuttet igjen å spille.

Gjestene mobiliserer nå til en siste sluttspurt.  Når Oilers spiller en unødvendig icingpuck bruker trener Larsen sin timeout til å fortelle sine spillere hvordan de skal utligne Oilers ledelse. Det er 50 sekunder igjen å spille noe som er mer enn nok i ishockey. Kveldens viktigste dropp vinnes av Larsson og gjestene har nå tatt ut keeper og spiller seks mot fem.

Gjestene skyter nå to skudd fra blålinjen men pucken når aldri fram til mål. Med halvminuttet igjen overser også dommerne kveldens klareste utvisning når Djupvik Løvlie holder kølla til Macaulay lenge nok til at begge dommerne ser det.  Ingen arm heves og spillet fortsetter i rundvant. Sekunder senere sender Djupvik Løvlie pucken inn foran mål og den treffer Kristiansens skøyte men forsvinner vekk fra farlig område.

Nå overtar Sveum pucken og han bare lemper den ut av farlig sone. Jason Krog ser ut til å ha kontroll på pucken men plutselig passeres han av hurtigtoget Peter Lorentzen. Han tar pucken med seg og får da æren av å gjøre akkurat det samme som i Sparta Amfi på lørdag. Han scorer det siste målet, og 4-2!

Dermed fant Oilers nok engang en måte å vinne på da de innså alvoret tidsnok. Til tross for en dårlig start var innsatsen hele veien tilstede. Alle rekkene bidro og fjerderekka med Medhus, Henriksen og Falk-Larssen skal ha en stor del av æren for at Lørenskog ble slitne på slutten. Medhus og Henriksen fikk også tillitt i undertall og jobbet knallhardt hele veien. Også de produserende rekkene jobbet bra. Og bakerst var Ruben Smith den sisteskansen Oilers trenger på dager når det ikke spilles 60 minutter topp hockey.

For Lørenskog må det være en trist kveld. De føler nok de var enda nærmere poeng i kveld enn sist gang. Men det å være i flyten betyr mye, og desto verre blir det når det blir stang ut. Marginene er ikke på de rødes side om dagen og da blir man straffet mot Oilers – til slutt.

KVELDENS ØYEBLIKK:

Etter Tim Kunes utvisning midtveis i kampen snur momentum i kampen. Publikum våkner å begynner å heie på laget sitt. Og laget responderer og begynner å gjøre ting som publikum liker. Det smelles på, duellene man tapte tidligere i kampen vinnes og det bygger seg opp til et klimaks.

Det første klimakset kommer når Kissel scorer Oilers første mål. Det er bare en utligning men gleden og lyden i publikum står ikke tilbake for en hvilken som helst finalekamp. Sakte men sikkert har Oilers jobbet seg inn i kampen og med målet kan gleden slippes løs. Og mer glede skulle det bli!

*** RUBEN SMITH

Høyt og lavt og spesielt viktig i første del av kampen når Oilers ikke var helt med. Redder straffeslag og blir dagens Oilers.

** DAN KISSEL

Dan med gullhjelm i Soares fravær scorer to viktige mål og er der når vi trenger ham.

* ANDERS HENRIKSEN

Viser kanskje ikke så mye igjen i poengstatistikken men gjør en kjempejobb bl.a. i undertall sammen med Medhus og er med på å gjøre gjestene slitne.

Bilder: Oddmund Sola