Sparta tok det første romjulsstikket

Hjemmelaget åpnet fryktelig men kom sterkt tilbake, men når sluttspurten skulle settes inn fikk Tommy K en noe tvilsom femminutter som skrinla alle planer om poeng. Dermed vant bortelaget Sparta 2-3 og kunne ta en uvanlig men ikke mindre fortjent borteseier i DNB Arena.

Åpningsperioden i DNB Arena må være noe av det svakeste Oilers noen gang har vist i Stavanger.  Vi humret å lo litt for noen uker siden når  Kongsvinger knapt hadde skudd i første periode, men jammen klarer Oilers å gjenskape opplevelsen med å klare kun tre skudd i åpningsperioden, og av de tre kommer to av dem i siste minuttet, som også var minuttet som gjorde at publikum likevel fikk litt tro på laget.

Sparta må ha vært overrasket over hva som kom, eller hva som ikke kom er vel mer korrekt. Allerede etter nesten fem minutters spill tar gjestene ledelsen når Gerbrandt får backhande pucken imål bak Ruben Smith etter kluss på blålinjen. Hjemmelaget såg ikke ut til å la baklengsmålet tenne dem nevneverdig for gjestene fikk fortsette å kjøre på.

Midtveis i perioden ber Niklas Roest Kristian Forsberg om å la seg dra ned i isen, i en duell. Forsberg lar seg ikke be to ganger og får kveldens første i fryseboksen.

Heldigvis for hjemmelaget er ikke gjestenes powerplay all verden og det blir ingen mål. Heller ikke når Daniel Bøen Rokseth tar en hekting nesten to minutter etter Forsberg blir det uttelling. 11 sekunder i 5mot3 er ikke nok for gjestene til å lage mål. Så, etter 14.50 kommer kveldens første Oilersskudd.

Dennis Sveum får æren av skuddet, men det gir ingen uttelling. Typisk for perioden er det Henrik Solberg som får Oilers største sjanse når han på blank goal, setter pucken utenfor – og dermed forlenger sin rekke over kamper uten mål i årets serie.

En stund står det 1-10 i skudd, men rett før pause er det hele rettet til mer levelige 3-7.

Og nevnte sisteminutt er til å leve med.  Oilers produserer to av sine tre skudd og det blir litt temperator rundt Ward i Spartamålet. Josh Soares pirker litt på keeper etter et Kisselskudd og Roest kjører hansken oppi ansiktet på Soares før de to braker sammen. Dommerne løser det på den uvanlige, men riktige måten at begge får to minutter for roughing, mens han som starter det hele får to minutter ekstra, altså Roest.

Med 3-7 i skudd og overtallspill er det et mer tent hjemmelag publikum får se i starten av midtperioden. Både Kissel og VanGuilder får avsluttet men keeper er med. I neste dropp vinner nok engang VanGuilder droppen, og etter å ha orientert seg litt velger han istedenfor å skyte denne gang å legge pucken på tvers over til Spencer Humphries. Spencer skyter på direkten, rett i mål og hjemmelaget har utlignet til 1-1.

Ny kamp for Oilers mot Sparta i semifinaleserien mandag. Spencer Humphries (bildet) sto for en av Oilers' scoringer lørdag. Her fra et oppgjør mellom lagene tidligere denne sesongen. (foto: Oddmund Sola)

Fra nå av er det plutselig bare ett lag på isen. Hjemmelaget overtar fullstendig og bortelaget har mer enn nok med å få pucken ut i sonen, og når de klarer det blir det rett å bytte. D-feltsfavoritten Svendsen får en tominutter for roughing bare 02.19 ut i perioden. Hjemmelaget etablerer press. Det samme gjør de når McCoremark får to minutter noe senere, men til tross for noen utrolige sjanser vil ikke pucken inn. En gang ligger den i mål, men hoveddommer står rett bak mål, å hvisker ut det hele så overbevisende at alle tror på ham.

Også gjestene har sine sjanser og midtveis i kampen får også de et overtall når Humphries får tominutter for en slashing. Humphries er langt fra enig, og lett antennelige Stian Halm lar seg ikke be to ganger når Spencer ber om ti-minutters tillegg i straffen. Vel halvveis ut i overtallet ryker også Sveum på en tominutter, slik at gjestene får ca 45 sekunder med 5mot3 men her produserer de kun et eneste skudd.

Med 17-9 i skudd viser det klart at hjemmelaget har overtatt hegemoniet i kampen og nå må vel gjestene etter hvert også bli trøtte ??

Tredje periode starter litt avventende. Hjemmelagets overkjørsel uteblir og det er heller bortelaget som skyter i starten. Og jammen tar de ikke ledelsen også. Rekka med Kissel/CDA/Soares som allerede har vært på isen på et baklengs, roter det til for seg og når Rokseth ikke er der Øhrn er så kan denne gå frekt og freidig med pucken på skrått inn mot Ruben Smith. Nok en gang backhandes pucken elegant opp i nettaket og bortelaget har tatt ledelsen 1-2.

Like etterpå er hjemmelaget farlig nær å utligne. Tre skudd på ett sekund sier det meste, men inn vil ikke pucken. Bortelagets McCoremark ryker i samme situasjon på en tripping-utvisning og Oilers får dermed en sjanse i overtall. En del fiks-faks blir det men lite skudd, og enda mindre uttelling.

Men nå er hjemmelaget på gang. Idet vi går inn i kampens siste ti minutter har de lagt et alvorlig press på gjestene. Josh Soares får en flott puck foran mål og har dessverre ikke all den tid han tror han har til å plassere pucken, for det ender med en løst skudd inn til keeper etter at en Spartaspiller får forstyrret han i siste liten.

Minuttet senere skjer det. Oilers presser tungt rundt Ward i Spartaburet og på en Salsten-retur dukker Markus Søberg opp og kan ikke bomme. Salsten gjør mannsjobb bak mål og kommer ut med pucken som han skyter mot mål, men Ward redder ut til Salsten som får lagt den videre til Søberg som bukker og takker, 2-2.

Det beste av alt er at det ennå er nesten syv minutter igjen å avgjøre på. Slik tenkte nok Oilers men slik tenkte visst Sparta og, får minuttet senere får vi kveldens vakreste mål, og det er de blåkledde fra Østfold som scorer.

Ôhrn tar pucken med seg inn i sonen, slipper til Nermark, som på backhand finner Gerbrandt. Han mottar og skyter så pucken helt oppe i venstre kryss for Ruben Smith, 2-3.  Flott mål og jubel blant de 12-15 Spartatilhengerne i DNB Arena.

Men fem minutter er lenge i hockey og ingen grunn til panikk, helt til Tommy K utfører sin takling mot Eriksson minuttet senere. Det er vanskelig å se om taklingen  i hele tatt er straffbar. Det var verre taklinger enn denne iløpet av kampen som det ikke ble dømt på, men på en annen side skal taklinger som anses som farlige slås ned på, selv om de kommer på et kritisk tidspunkt for det jagende laget. Eriksson fikk et kutt over øyet men var tilbake på isen like etterpå.

Dermed var en sluttspurt plutselig blitt til en kamp om å unngå flere baklengs, og kanskje håpe på en kontring. Og den sjansen kom faktisk. Kissel utfordrer og McCoremark svarer. Dermed to minutter for tredje gang på Spartaspilleren og Oilers får sjansen til å unngå undertallsspill i to minutter.

Får Mark Van Guilder (bildet) og resten av Oilers revansje når det møter Sparta til mer romjulshockey fredag kveld? (foto: Oddmund Sola)

Dermed åpner det seg litt opp men hjemmelaget har trykket og når halvannet minutt gjenstår går også Ruben Smith ut. Dermed får Oilers faktisk spille i overtall men med stor risiko bakover. De får sine sjanser men pucken vil ikke mot mål, og gjestene avklarer til icing.

Men McCoremarks utvisning er snart over og selv med keeper ute er man like mange på isen det siste halve minuttet så gjestene har kontroll.

Dermed vinner Sparta 2-3 og tar sin første trepoenger mot Oilers i årets Get-liga.

For gjestene var nok dette en hyggelig opptur og et greit vorspiel til fredagens møte mellom disse lagene. De blåkledde jobbet for hverandre og tekket pucker både høyt og lavt. Selv om det haglet med pucker rundt keeper Ward, hadde han ikke sin travleste dag. De som jobbet foran han hadde betydelig mer å gjøre, og de gjorde jobben sin veldig bra.

Tommy Kristiansen var sentral for moderklubben da sarpingene slo Oilers i NM-finalen i 2011. Nå venter keeper Samuel Ward og resten av Sparta for Tommy i oilersdrakt. (foto: Oddmund Sola)

For hjemmelaget var dette nok en kamp av typen «vi begynner elendig, men vinner til slutt». Forskjellen er selvsagt at vi ikke vant til slutt, og det er grunn til bekymring at kampene utvikler seg slik hver gang. At publikum må vente i 15 minutter før første skuddet kommer på mål i Dnb Arena er langt fra bra. Laget har en jobb å gjøre, og selv om 18 dagers pause kan gjøre sitt, så kan man i såfall si at Sparta hadde forberedt seg mye bedre enn Oilers til denne kampen.

Spartas beste utropes til nr 19 Daniel Ôhrn som får lett applaus fra publikum i DNB Arena, av de  som ennå var igjen. Bra at publikum kan applaudere bortelaget også når Oilers taper.

Ingen klare kandidater da ingen skilte seg nevneverdig ut med positivt fortegn.

*** RUBEN SMITH

Redder 25 av 28 skudd uten at han har noen voldsomt gode redninger. Fikk mest applaus da han i undertall sendte pucken ut i midtsonen.

** MARK VAN GUILDER

Vant alt av dropper inntil noen avgjørende dropper skulle tas på slutten. Flott assist men bør skyte mer.

* MARKUS SØBERG

Scorer det alle tror er begynnelsen på slutten for Sparta. Skyter mest på hjemmelaget (sammen med Soares) og jobber mra med Salsten.