Oilers – Vålerenga 5-2

Med VIF på besøk pleier det å bli morsomme kamper og kveldens kamp var intet unntak. Til tross for stillingskrig lenge var det helt fortjent at hjemmelaget til slutt innså at de er et mye bedre LAG enn VIF og tok derfor en fortjent 5-2 seier.

Fra start av var det ingenting i veien med tenningsnivået hos noen av lagene. Lagene kjenner hverandre godt og selv om Oilers har dominert stort de senere årene har VIF-spillerne et innebygd ego som mener de er best. Med et slikt utgangspunkt pleier det å temperatur i disse kampene. Gamle kjente som Tommy Kristiansen og Tallak Lyngset hilste på hverandre og flere andre smådueller preget åpningsperioden.

Dommerne hadde tydeligvis bestemt seg for at listen låg høyt og det meste var tillatt. VIF var heldige som unngikk utvisning da de hadde 6 utespillere på isen på likt, men dette fikk dommerne ikke med seg. Begge lag hadde sine sjanser.

Fra start av var hjemmelaget mest på hugget og spilte seg til flere sjanser hvor Søberg i VIF-målet måtte i aksjon. Senere var det VIF som hadde en kanonade mot Oilers mål med 5-6 avslutninger på få sekunder men godt defensivt spill av hjemmelaget hindre scoring.

Skuddene i første periode endte såpass jevnt som 12-10 og begge lag vil nok påstå de hadde mer å gå på.

Mark Van Guilder (i midten) sørget for seier til Oilers over Vålerenga da han satte inn GWG sekunder før slutt i sudden death. Her fra et møte mellom lagene tidligere i sesongen. (foto: Oddmund Sola)

Midtperioden var ikke minuttet gammel før bortelaget tar ledelsen. Det kan virke som om Oilersspillerne tror det skal bli icing men Ahlholm er først på pucken med Kunes i hælene. Humphries er den som har sovet mest og det er Van Guilder som er nærmest men likevel altfor langt unna når Ahlholms flotte pasning foran mål finner kølla til gullhjelmen Lindstrøm. Han setter pucken flott opp i nettaket bak Henrik Holm og bortelaget sjokkerer Oilers-fansen med å ta ledelsen.

VIF har ingen planer om å senke seg ned på å kjører videre på det de har. Det er ikke god gammel VIF-klasse men det er store mengder med vilje og innsats og det kommer man langt med.

Fire minutter ut i perioden får dommerne med seg det de ikke fikk med seg i første periode, og denne gang er det hjemmelaget som er seks utespillere. Situasjonen er diskutabel. Rokseth blir tatt hardt og blir liggende, men siden han viser vilje til bevegelse velger dommerne å ikke blåse. Han er tydelig rystet og bruker lang tid på å komme seg ut. Det ender med at sjettemann entrer isen for tidlig og Oilers får lagstraff. Ingenting galt i det utover at det samme skjer med en VIF-spiller senere i kampen.  Ahlholm blir da tatt skikkelig hardt og blir liggende livløs på isen. Dommerne blåser med en gang i motsetning til i Rokseths tilfelle.

Til tross for sin befatning sekunder tidligere er heldigvis Ahlholm frisk og rask til neste bytt.

Macaulay tar tominutteren og det overtallet gjestene viser fram nå er under enhver kritikk. Det er for det meste vanskelig å se at de er en spiller mer på isen og oppofrende Oilersspillere har ingen problemer med å avklare det hele. VIF blir bedre når man er like mange på isen men også hjemmelaget skjerper seg og kampen skrider frem i et høyt tempo. Med tanke på at hjemmelaget har flere spillere å fordele innsatsen på vil det kanskje være naturlig at gjestene bli trøtte etter hvert. Begge lag pøser på med skudd i denne perioden og noen av dem er av den farlige sorten. For hjemmelaget vil det bli svært vanskelig hvis Oslolaget går opp til 2-0. Hjemmelaget MÅ score og få hull på byllen hos Steffen Søberg som ganske så vanlig spiller bra i Dnb Arena.

Og for de vel 4200 på tribunen er det hjemmelaget som får det neste målet. Dan Kissel får pucken på siden av målet til Søberg. Med en VIF-spiller som for det meste har et kne nede i isen blir han lett rundingsbøye flere ganger for Kissel som leker seg litt før han setter pucken knallhardt opp i nettaket og 1-1.

Rett fra dropp mister Magnus Hoff hodet noen sekunder og tripper ned sin oppasser på droppunktet og dermed nok et overtall til gjestene. Ikke det beste utgangspunktet for å jakte et ledermål men igjen er det ikke all verden som kommer fra gjestene. Noen sjanser blir det. Lindstrøm bommer og Oilers blir igjen fulltallige.

Det begynner å nærme seg pause men publikum maner sine spillere til innsats. Rekka med Soares, Salsten og Søberg entrer isen med halvannet minutt igjen å spille. Salsten tar med seg pucken inn i rundvant. Her kommer han og Søberg i duell med flere VIF-spillere som sender pucken i rundvant utover, men her står Spencer Humphries og sender pucken nærmest på måfå mot gjestenes mål.

Hva Søberg holder på med vites ikke men hans inngripen gjør han uaktuell til bestemannspremien hos gjestene i kveld. Han roter pucken inn i eget bur og Humphries sender hjemmelaget opp i ledelsen. Dermed kan Oilers gå til siste pause med ledelse for første gang i kampen. 18-14 i skudd viser skuddvilje selv om ikke alle skuddene var like farlige.

Dette liker Osloguttene dårlig og det blir noen diskusjoner etter hvert. Øksnes er bortpå Forsberg etter en avslutning men det blir ingen utvisninger på noen av dem. Sekunder senere får Magnus Hoff en flott pasning og har fri bane mot mål, kun Tallak Lyngset er i veien. Hoff har god fart og runder Lyngset som ikke ser noen annen mulighet enn å ta Hoff.

Dermed nok et overtall til Oilers. Oilers legger igjen godt press rundt Søberg men er unøyaktige og det ender med at Lindstrøm nesten får komme alene med Henrik Holm men det blir ingenting ut av det. Etter et Soares-skudd får Oilers dropp til venstre ut av Søberg og får litt ekstra hjelp av at en VIF-spiller har brukket sin kølle. Dermed er gjestene enda mer handikappet og når VanGuilder og Kissel lar pucken gå raskt seg imellom klarer ikke gjestene å følge med.

Plutselig sendes pucken over til en helt ledig Humphries (hvem andre) og han setter dermed sin tredje for dagen på et flott direkteskudd, 4-1! Nok et overtallsmål til Oilers.

4-1 er ingen trygg ledelse i hockey men de blåkledde fra Oslo Øst begynner å virke trøtte nå. Bare vel minuttet etter det fjerde målet setter Peter Lorentzen opp farten slik han gjorde så mye oftere før og da klarer ikke Fredrik Csizcar å holde og ender opp med kveldens klareste utvisning. Relativt hissige Tallak Lyngset er ikke enig og forsøker å få Lorentzen til å gi noe tilbake men oppnår lite og ingenting.

Dermed enda et overtall for hjemmelaget. Gjestene virker sluttkjørt og henger ikke med. Trenerne Knutsen og Johansen slår oppgitt ut med hendene flere ganger nå og virker rådløse.  Oilers spiller nå over ett minutt i gjestenes sone som har mer enn nok med å forsvare seg, men etter en uvanlig Humphries-bom klarer gjestene å få pucken ut av sonen.

Oilers bytter spillere og Salsten/Kristiansen/Soares kommer innpå sammen med backene Rokseth og Macaulay. Sistnevnte setter fart fra egen sone, tar pucken med seg inn i sonen og registrerer så vidt at gjestene er fulltallige før han sender pucken mot mål der en mølje av spillere befinner seg.

Soares ligger litt lenger ute i slottet og aner at pucken vil kunne dukke opp akkurat der. Det gjør den og Soares drar den rutinert med seg og setter den opp i nettaket bak en sittende Søberg i VIF-buret, 5-1! Dog ikke overtallspill men hva gjør vel det.

Hva nå ? Med vel halve perioden igjen å spille virker det kjørt. Gjestene øyner kanskje et håp når Henrik Solberg pådrar seg en tominutter for interference med vel ni minutter igjen å spille. Denne gang er det gjestenes tur å score i overtall når Jonas Knutsen nydelig styrer inn et Lyngset-skudd. Med vel syv minutter igjen å spille står det da 5-2 men tiden går og kreftene hos VIF er slutt. Oilers har full kontroll de siste minuttene og det blir ikke en aldri så liten fight engang, som ofte kan skje når disse lagene møtes.

Dermed vinner Oilers etter hvert fullt fortjent selv om Oslolaget hang godt med første halvdel av kampen. Dommerne skal ha honnør for ikke å ha blåst i hjel kampen noe de kunne ha gjort, men lagene var forholdsvis disiplinerte så det utartet ikke i noen retning.

Tobias Lindstrøm med gullhjelm har aldri scoret ett lettere mål enn det han bommet på i gjestenes andre overtall i midtperioden. En meter fra mål og Henrik Holm borte vekk kunne han bare sette pucken i tomt bur og gitt gjestene ledelsen.

Så sikker på mål var man i VIF at flere av spillerne hevet hendene for å juble men mål ble det ikke for Holm klarte faktisk å få opp snappen å slå pucken over mål.

*** Spencer Humphries

Sjelden har det vært lettere å dele ut tre stjerner enn etter kveldens kamp. Humphries som kan virke treg og må ta sin del av skylden for det første VIF-målet slo kraftig tilbake og scorer hat-trick. Capsene fløy ut på isen og Spencer smilte mer og mer for hvert mål!

** Tim Kunes

Tim har ikke vært helt patent i sitt comeback i Oilers men i kveld er han stor. Sterk defensivt og villig med framover. Styrer powerplay med stødig hånd og hadde hatt mange flere poeng om det hadde vært tre assister i ishockey.

* Scott Macaulay

Scott spiller en god kamp og er trygg bakover når gjestene presser på. Er også villig med fram og er arkitekten bak det som ender med Soares 5-1mål.