Oilershockey fra øverste hylle

Den fine poengfangsten Oilers har hatt i det siste fortsatte når erkerival VIF kom på besøk i Dnb i ettermiddag. I en kamp som inneholdt det meste disse kampene pleier å inneholde kunne hjemmelaget til slutt innkassere 3 poeng og tabelltopp.

Gjestene kom fra et forsmedelig 5-7-tap hjemme mot Lillehammer og var nok revansjesugne mot et Oilerslag med god selvtillitt etter 3-2 over Storhamar på Hamar, torsdag.

Begge lag gikk ut i hundre og dommerne lot spillerne trøkke til i hver eneste duell – litt likt slik vi ser i sluttspillet. Det er VIF som har de tre første skuddene i kampen med Markus Søberg tester to ganger broder Steffen i VIF-buret og slik bølger det frem og tilbake til Simen Talge får en utvisning for slashing etter nesten åtte minutter spilt. En billig utvisning av dommer Persson men standarden var satt.

Phil Lane kan slippe gleden løs etter å ha gitt Oilers ledelsen midtveis i 2. periode. Det endte med en herlig hjemmeseier mot Vålerenga i et fullsatt DNB Arena. Foto: Oddmund Sola

Oilers`undertall har vært bra i år og det trengs når pucksikre VIF-spillere prøver seg. Og hjemmelaget er på jobb, så det eneste skuddet som finner veien inn til Holm er det skuddglade Stefan Espeland som fyrer av.

Oilers rir det hele av, og overtar nå momentum i kampen. I tillegg til å jobbe steinhardt finner nå spillerne hverandre og Steffen Søberg må flere ganger gjøre gode redninger.

Etter 13.29 er det gjestenes Thomas Olsen som må ut i to minutter etter at han planter kølla si oppe i hanskene til Søberg som er på veg fremover. Utvisningen er avventende og Oilers beholde pucken og får med en spiller ekstra virkelig legge press i VIFs sone. Til slutt er det Rokseth som fyrer av men Søberg er med, og Olsen får endelig gå å sette seg. Oilers etablerer seg etter hvert i VIF-sonen, etter at Burlon kontrollert(?) har ført pucken fremover i midtsonen.

Nå får Oilers flere sjanser. Først skyter Joi Johannesen og Markus Søberg står klar på returen men pucken går motsatt vei av hvor Søberg står. Like etterpå er det Lagace som på egenhånd skaper seg en skuddmulighet ute i slottet men keeper Søberg er med igjen. Fra dropp går pucken til Johannesen som fyrer av og keeper Søberg må gi retur som broder Søberg er nær å sette inn, men han står litt for nært sin bror og får ikke kontroll på pucken. VIf rir det av og snart er man fem mot fem, men hjemmelaget fortsetter sitt fine spill og de blåkledde fra Oslos østkant har mer enn nok med å få pucken ut av egen sone.

Noen strakser senere koker det over for bortelaget. Oilers nr 37 Vigier blir skubbet inn i VIF-målet hvor keeper Søberg må flytte seg kjapt. Cszizar ankommer området og holder Vigier nede på isen til situasjonen er avklart. Den mest aktive er gjestenes Stene som med armen rundt halsen på Ulriksen i flere sekunder nærmest ber om å få utvisning. Han blir ikke hørt, for hans lagkammerat Csiszar har allerede søknad inne hos dommeren med en tirade om at Vigier burde hatt utvisning. For dette får den godeste Csiszar to minutter for usportslig oppførsel.

Nytt overtall til hjemmelaget men de klarer ikke å gjøre noe i målprotokollen. Periodens siste minutter er litt hawaii og man går til pause med 13-7 i skudd og et klart overtak til hjemmelaget etter hvert som perioden skred frem.

Midtperioden ble kveldens høydare – på godt og vondt.

Før minuttet er spilt oppstår en situasjon der Martin Røymark takler mot hodet på Phil Lane. Hvordan hoveddommer Tor Olav Grøtnæs Johnsen kan unnlate å gi utvisning på den når han står fire meter i fra med fri sikt er dagens quiz. I tillegg stanses ikke spillet når Lane ligger nede, men der han kommer fram ligger man ikke nede hvis man ikke er hardt skadet så Lane reiser seg opp igjen mens VIF holder på å ta ledelsen.  Lane finner seg ikke i dette og tar igjen når anledningen byr seg, dog ikke på Røymark men på Tobias Lindstrøm. Da blir det klammeri. Lagace vil også si sin mening og det som burde gitt overtall til hjemmelaget ender med overtall til gjestene ettersom Lagace og Lane må hvile for hjemmelaget mens Lindstrøm  må ut for VIF. Lindstrøm var den som gjorde minst i hele seansen men fikk likevel to minutter.

VIF brukter dette overtallet til nesten å hente inn Oilers sin ledelse hva skudd angår men godt defensivt arbeid av hjemmelaget gjør at stillingen fortsatt er 0-0 når kveldens og en av årets styggeste episoder inntreffer. Martin Røymark som slapp så billig unna for få minutter siden er på farten igjen. Denne gang er det Patrick Ulriksen som er på vei inn i rundvant med Røymark like bak. Røymark dytter da til Ulriksen slik at han slår hodet rett i vantet og blir liggende. En klarere matchstraff har vel neppe vært delt ut i Dnb Arena på lenge. Likevel bruker dommerne lang tid på å diskutere. Ingen vet hva diskusjonen gikk ut på men Martin Røymark er utrolig nok rasende når han blir vist i garderoben og kaster kølla i sinne idet han forlater Dnb Arena til øredøvende piping. Selv VIFs trenerduo Shampoo og Roy Johansen som vanligvis har veldig mye å melde er rolige i denne situasjonen som ender med at Ulriksen blir båret ut på båre. Røymark får 5+video men dette endres raskt til matchstraff når dommerne får sett det på video.

Dermed har VIF satt seg i en vanskelig situasjon med undertall i fem minutter. Med fem minutters overtall gjelder det å holde trykket oppe og ikke tenke at man har god tid. Nå har publikum våknet for alvor og lydnivået er høyt i arenaen når hjemmelaget presser.  Etter at bortelaget får klarert et par ganger nærmer vi oss minuttet i overtall når Lucia spiller pucken inn i gjestenes sone, via veggspill med Morley får han pucken igjen på skrå utenfor mål. Men før han får tenkt seg om blir han hektet av Spaberg Olsen og da blir det to minutter på han. Dermed har hjemmelaget en alle tiders mulighet til å ta ledelsen med 5 mot 3 i inntil to minutter.  Overtallsrekka med Lane, Vigier, Lucia, Morley og Burlon på back gjør seg klare.  Mot gjestenes Gunnarsson, Eidstedt og Ekelund vinner Vigier den viktige droppen.  Burlon ser ut som han vil skyte flere ganger men roter det til for seg og Gunnarson klarer å lirke pucken ut av sonen. Hjemmelaget begynner på nytt.

Etter en rask etablering er det igjen Burlon som er regissør og når Lucia på høyrekanten ikke finner åpning for skudd så forsøker Burlon å legge den over på venstre der Lane står klar. Skuddet fra Lane er verken hardt eller godt og kanskje det er nettopp derfor den sniker seg mellom bena på keeper Søberg??. Uansett 1-0 til hjemmelaget og full jubel i hallen. Noe annet enn fortjent kan det ikke sies å være og Oilers har enda over tre minutter igjen med overtall – trodde man!

Men det blir det ikke for halvminuttet senere er Vigier ute med kølla og påfører Csiszar enm tripping når pucken er alle andre steder og det må bli utvisning. Vigier er som alle andre idrettsutøvere og argumenter for noe Csiszar hadde gjort i forkant, uten at dommerne bryr seg om dette. Dermed blir det spill fire mot fire noe som burde passe VIFs lekne teknikere godt, og de får god hjelp av hjemmelaget. Først er det Søberg som roter bort pucken foran egen keeper men Holm er med. Like etterpå står igjen dommeren like ved når Laumann Ulven utfører en tripping på Rokseth like ved keeper Holms mål. Sekunder senere er bortelaget nære på, men hjemmelaget avklarer, og utvisning blir det ikke – utrolig nok!

Nå bølger det frem og tilbake og rett etterpå skyter Søberg på broder Søberg men denne redder. På returen kommer Djupvik Løvlie i altfor stor fart slik at han får aldri avsluttet på mål, og når han får bremset opp er vinkelen for dårlig. Løvlie forsøker å legge pucken ut i slottet igjen men der er ingen Oilersspillere. Det er hjemmelaget som kjører nå og når Vigier har sonet er det enda 50 sekunder igjen av femminutteren til gjestene.  Til tross for dette er det gjestene som får den største sjansen når man sover i de bakre rekker hos hjemmelaget, men igjen er Holm reddende engel helt bak.

Idet vi har rundet halvspilt kamp er det klart for ny utvisning. Lagace virker noe overtent og går litt feil inn i Espeland på blålinjen. Dermed ender det med en tripping når Espeland gjør en retningsendring. Nytt overtallsspill, denne gang til gjestene.  Bortelaget etablerer seg og lar pucken gå fra mann til mann, men igjen har hjemmelaget gjort leksen sin og gjør det vanskelig for backene å skyte. Da ender det ofte med skudd som Henrik Holm ser, eller avslutning fra siden – hvor målet er mye mindre!

Men også VIF skulle få sjansen fem mot tre i kveld. Store sterke Laumann Ylven klarer ikke å motstå en krysstakling fra Sveum, og denne gang har dommeren sett hva som skjer. Dermed må Sveum ut, og rekker så vidt å påføre Laumann Ylven enda en krysstakling idet Holm redder, og jammen faller VIFs nr 35 like lett denne gangen også, men Sveum får bare sine to minutter.
Dermed får altså VIF sjansen i fem mot tre, men det er for hjemmelaget heldigvis bare i 18 sekunder, og når hjemmelaget raskt klarerer er man fort 4 utespillere på isen.
I denne perioden av kampen spiller VIF sin kanskje beste hockey og avfyrer 12 skudd mot Holm uten at hjemmelaget kvitterer med noen. Men når farlige Lindstrøm får sjansen med direkteskudd så står Johannesen i veien og blir først truffet før han i tillegg får sendt pucken ut av sonen. Bra backspill!  Like bra backspill er det ikke like etterpå når Rokseth skal backhande i egen sone men bak seg står Gunnarson og han snapper pucken og er alldeles alene med Henrik Holm men nok en gang er det vår sisteskanse som går seirende ut av duellen. Men vi registrerer at de største sjansene til VIF i denne perioden er skapt av Oilers.

Idet vi går inn i periodens to siste minutter er hjemmelaget i gang med en offensiv. Etter mye VIF-press er publikum mest opptatt av å holde nullen til siste pause men hjemmelaget har andre planer. Først er det Vigier som sender et skudd som Søberg neppe ser før han redder det.

Sekunder senere sender Burlon pucken på mål, og det oppstår lettere kaos før gjestene for avklart. Det ser nå ut som begge lag belager seg på pause idet vi går inn i det siste minuttet av perioden. Dog ikke Laumann Ylven som kjører på Burlon i et forsøk på ikke å komme seg unna. Publikum roper utvisning men den hadde nok vært billig. Oilers overtar pucken og tar den fint med seg inn i VIFs sone.  Plutselig ser Forsberg muligheten for å gå kjøkkenveien men Søberg har stengt og det blir ikke mål. VIF får pucken ut men på rødlinjen står Dennis Sveum .

Han gir oss så kveldens øyeblikk::

Først vil VIF ha utvisning når Forsberg dulter borti en blåkledd, men så overtar Dennis Sveum pucken. Han ser raskt at ingen motstandere er i nærheten og tar pucken med seg inn i gjestenes sone. VIFs backer, Trygg og Eidstedt har gjort sin hjemmelekse og ser at Lagace kommer stormende og vet at han er en mye større trussel enn Sveum  – hva mål angår.   Og når backene noen sekunder senere er i samme posisjon og nøytraliserer Lagace så tar likegodt Sveum pucken med seg og kommer på skrå inn mot mål. En liten høyrefinte er nok så er Søberg borte og målet er helt åpent. Dermed har Dennis Sveum scoret sitt første mål for sesongen og det er lett og se, for det virker ikke som han helt husker hvordan man jubler når man scorer. Heldigvis er lagkammeratene raskt borte hos ham så det ender med kos og klem og på klokken står det 39,38.

Dermed er andre periode over og hjemmelaget scoret det meget viktige andremålet like før slutt, noe som var en kalddusj for gjestene som vinner skuddene med 10-17.

Tredjeperiode.  Oilers leder 2-0.  En livsfarlig ledelse og 4250 tilskuere er nervøse.  Oilers har i flere kamper i år kjørt hardt på topprekkene, men det gjør også VIF så det var spennende hvem som ville ha mest krefter. Heller ingen tvil om at det i de to foregående periodene var brent av mye krutt.

Det er tydelig at VIF har bestemt seg for at de må gi alt. Og allerede etter to minutter tar Csiszar ansvar. Dommeren får noen velvalte ord som trolig ikke står i Norsk Ordbok og dermed blir det 10 minutter for usportslig opptreden på Csiszar. En populær avgjørelse i Dnb Arena. Straffen er personlig og får ingenting å si for antall spillere på isen, så VIFs plan om å kjøre på opprettholdes. Og nå er det VIF som er i førersetet. På rekke og rad forsøker T.Olsen, Stene, Ahlholm, Ekelund og Ylven på avslutninger. Og flere av dem er av typen man «ser» i mål. Kunne dette holde for hjemmelaget ? Hjemmelaget spiller fortsatt med fire rekker og  de får nå kjørt seg. Og når reduseringen kommer så er det flere situasjoner i forkant hvor hjemmelaget skulle ha fått pucken ut av sonen men ikke klarer dette. Til slutt er det Andreas Stene som får stå skjevt ut fra mål å banke til på direkten på pasning fra Ekberg og Eidstedt, og 1-2.

Dette gav naturlig nok energi til hjemmelaget og Stephan Vigier hadde i tillegg en gave til bortelaget. Bortelaget fyker rett fra dropp i angrep og Vigier ser ingen annen mulighet for å få pucken ut av sonen enn å «lukke hånden om pucken». Dette er ikke lov og dermed utvisning på en lite gunstig tidspunkt for hjemmelaget.

Bortelaget setter nå inn en sluttspurt og har nå seks skudd på de neste minuttene og det er rimelig hett rundt ørene på keeper Holm i Oilersburet. Men igjen er det defensive på plass hos hjemmelaget og klokken går. Og i det vi runder halve perioden er den offensive futten på langt nær så farlig. Verken hos hjemmelaget eller bortelaget er det mye å hente nå. Selv om VIF er med og prøver på en sluttspurt er det hjemmelaget som skyter. Faktisk er det bare William Strøms skudd syv minutter før slutt som er det eneste skuddet VIF får tellende på keeper i siste halvdel av perioden. Det viser at hjemmelaget har hatt et femmanns-forsvar som har ofret seg. Og da gikk det litt på bekostning av kontringer og det offensive. Spillerne ble slitne og heldigvis for Oilers gjorde også VIF-spillerne mye rart de siste minuttene.

Oilers holder trykket såpass godt at VIF sliter med å få tatt ut keeper på tampen. Faktisk må de vente helt til halvminuttet gjenstår før de via en timeout kan ta ut Steffen Søberg.  Med 33 sekunder igjen å spille er det dropp like utenfor hjemmelagets sone. VIF har tatt ut keeper og må vinne droppen. Vigier og Lindstrøm på droppunktet. Og så vinner Vigier droppen.  Pucken går bak til Burlon som rutinert ikke tenker på åpent mål eller sånnt som kan gi icing og heller bare får pucken litt inn i gjestenes sone. Dermed må VIF begynne på ny og tiden går fort men med 17 sekunder igjen å spille har de klart å etablere seg i form av at backene spiller seg imellom. Espeland får pucken og kan skyte, men velger å legge ned på Lindstrøm som sjelden lar seg be to ganger. Men nå har Johannesen skjønt tegningen og er så tett oppi Lindstrøm at denne bare må legge pucken ut igjen til Espeland.  Nå er det 9 sekunder igjen og Espeland legger nok engang pucken ned til Lindstrøm helt skrått ut fra mål. Lindstrøm er stadig under press, men legger en god puck ut den andre backen, Trygg som med 3 sekunder igjen på klokken og med god trafikk foran mål skyter Trygg men rett i ett Oilersben og tiden ebber ut.  Skudd i tredje periode endte 8-14 og totalt 31-38 noe som selvsagt ikke betyr noe verdens ting så lenge resultatet ender 2-1 til hjemmelaget.

Oilers overtar dermed tabelltoppen i Getligaen, hvertfall til Storhamar har spilt i morgen. Laget har virkelig stabilisert seg med god gammel Oilershockey i det siste og da skal det være vondt å møte Oilers både hjemme og borte. VIF har i år hatt et veldig samspilt lag og har spillere som har spilt sammen i flere år. I dag manglet VIF mye på å være det laget vi har sett i mange kamper i år. Og grunnen til det er bl.a. at Oilers ikke lot dem få lov til dette.

Kan det virke som om Oilers-rekkene er iferd med å sette seg. I motsetning til VIF er det uvanlig mye nytt i Oilers i år og det tar tid å spille sammen et lag. Nå kan man se at spillerne kjenner hverandre bedre og man jobber for hverandre. Med 3 av 3 seire på 5 dager er det lov å være slitne. Nå er det ikke kamp før på torsdag når Frisk/Asker kommer på besøk. Etter kveldens propaganda er det å håpe at publikum kjenner sin besøkelsestid og stiller mannsterke.  Ingen tvil om at publikum løftet spillerne fram i hektiske åpningsminutter av tredjeperioden.

***   41 Sveum

Kåres fortjent til dagens Oilers og står i spissen for en enorm defensiv innsats fra laget i dag. Scorer sitt første for sesongen

** 38 Holm

Redder 37 av 38 skudd fra spillere som sjelden kun scorer ett mål i en kamp. Lar seg ikke stresse under press og får også god hjelp.