Seks strake

Oilers hadde små problemer med å beseire Gruner i kveldens kamp i DNB Arena. Laget de møtte så sent som forrige lørdag hadde ingenting å stille opp med da Oilers koblet grepet i midtperioden og det ble til slutt en komfortabel seier.

Tidligere Oilers-utgaver med betydelig bedre tabellplassering har tidvis rotet det til mot de svakere lagene  – det var det ingen fare for i kveld.  Undervurderingsfella unngikk man og med den selvtilliten som har vokst i laget i det siste ble det heller snakk om hvor mye man måtte ta ut for å sikre seieren.

Første periode åpnet litt hawaii-aktig med Oilerspress men de lot også gjestene prøve seg slik at Henrik Holm fikk holde varmen. Når hjemmelaget bestemte seg ble det farlig, som når Bryna (Bryhnisveen) sendte en pasning på direkten fra egen sone og via midtsonen til Søberg som fikk kampens første mulighet.  Men like etterpå er Gruner farlig frempå og Holm må i aksjon.

Idet vi nærmer oss åtte spilte minutter tar hjemmelaget ledelsen. Først er det Balcers som nesten får skutt, men pucken opp hos Morley som ser at Kristian Østby har sett det store rommet foran seg, og på direkten fra Morleys pass setter Østby pucken i mål 1-0! På dette tidspunktet var skuddstatistikken 5-4 til hjemmelaget så noe markant overtak kan man ikke påstå at hjemmelaget hadde.

Få strakser senere vinner Oilers en dropp i motstanders sone og pucken legges ut til Bryna som fyrer av men pucken går utenfor. Men Oilers beholder pucken og fra Hoff og Vikingstad settes Bryna  igjen opp for skudd. Og denne gang suser pucken i mål, 2-0! God trafikk foran mål der bl.a. Wetteland gjør jobben vanskelig for Keeper Wiik i gjestenes mål.

Målrikt i DNB Arena da Oilers slo Grüner lørdag ettermiddag. Har David Morley nettopp satt hjemmelagets sjette puck i nettet bak gjestenes keeper. (foto: Oddmund Sola)

Hjemmelaget kjører på nå og hver gang det settes god fart så får gjestene problemer. Rekka med Kissel-Morley og Balcers  liker å leke seg forbi motstanderne og like etter vi har rundt halvspilt periode får de til et flott angrep. Til slutt er det Klavestad som får sjansen litt på skrått ut fra keeper, og hadde han hatt øyner i nakken kunne han sett at Kissel stod mutters alene i slottet….

Det bølger fremdeles litt frem og tilbake og særlig tilbake når Klavestad ikke klarer å stoppe en puck som spretter over kølla hans på offensiv blå. Dette sender to , for ikke å si tre Grunerspillere alene mot Rokseth og når Rokseth tar ut den andre spilleren så blir det gjestenes Berger mot Henrik Holm. Berger skjærer inn og skyter men Holm er med, men han gir retur og Berger er fortsatt på hugget og får satt pucken mellom bena på Holm, 1-2!.

Kort tid etter før vi også kveldens første utvisning da David Morley får to minutter for slashing. Gjestenes poweplay er ikke all verden og Holm må i aksjon en gang før Morley igjen er på isen. På tampen av perioden våknet hjemmelaget igjen. Med under minuttet igjen å spille får de noen gode sjanser. Først er det Magnus Hoff som prøver et «stegskudd» som bare blir en puck som glir inn til keeper, deretter har Sveum et skudd før Hoff igjen er aggresiv og fanger en løs puck i midtsonen og tar seg inn i sonen før han skyter et skudd som Wiik må gi retur på.  Sekundene tikker og det er like greit å holde pucken i motstanders sone de siste sekundene. Men poenghungrige Bryna vil det annerledes.

Med ett sekund igjen får Sveum pucken helt ute ved vantet ved blålinjen, han nøler ikke men legger den rett ut til Bryna og før noen får tenkt på skape trafikk foran mål har en udekket Wiik sluppet forbi seg kanonskuddet fra Oslogutten.  Dommerne måtte inn å se om tiden var ute men det var noen tideler igjen og dermed kunne hjemmelaget gå til pause med en tomålsledelse.  Skuddene 17-11 viste også at hjemmelaget overtok mer og mer utover i perioden.

Midtperioden var en merkelig affære. Egentlig begynte den ganske så likt første periode men gjestene var flinkere å holde Oilersspillerne unna egen keeper. Men noen ganger måtte de ta ulovlige midler i bruk, som når Kucera hindret Costello å trolig score like foran egen keeper. Da blir det straffe og selv om skuddet til Costello var hardt, så var det utenfor mål og altså uten uttelling.

Gruner har nå fått tro på at de skal kunne kjempe mot hjemmefavoritten og når en av deres spillere går ned å tekker et skudd er det stor jubel i boksen. Mindre jubel blir det ikke rett etterpå når Sunnqvist bruker Bryna som rundingsbøye og mens Bryna ender i knestående har gjestenes nr 78 satt pucken i mål, 2-3!

Vi spiller neste fem minutter av perioden før hjemmelaget har sitt første skudd, når Balcers forsøker seg.  Gruner er nå i sin beste periode i kampen og nevnte Bryna har ennå ikke glemt gjestenes nylige mål og er irritert på «seg selv» når han dulter borti en av de sortkledde, eller to.   Like etterpå er det Balcers som lar seg irritere når en sortkledd er noe hardhendt men det eskalerer ikke og like etterpå er det jubel igjen.  Gruner kjører på og er nok vel offensive når de lar Costello stå alene på redline. Søberg har før han mottar pucken sett hva som kan skje og når han sender pucken til Costello er han ganske så alene med keeper. Riktignok er motsatt back på vei over så han har ikke god tid men avslutningen er klinisk oppe i motsatt og dermed har vi 4-2!.

Gjestene virker likevel ikke å ha gitt opp og når Dan Kissel litt etterpå får en tominutter for hektning, øyner de igjen muligheten . Da har også Henrik Holm nesten rotet et skudd inn i eget mål, men pucken lander rett utenfor streken.  Med Kissel utvist er det et mer skuddvillig Gruner vi ser. De forsøker seg flere ganger og Holm må ta fram gode redninger.  Med Kissel på isen igjen står det 19-18 i skudd så langt i kampen. Like etterpå må Søberg ta telling når han blir taklet hardt i vantet. Kanskje unødig hardt mener Tommy K som retter det opp igjen med å ta en interference like etterpå.

Dermed nok et overtall til gjestene idet vi har rundet halvspilt kamp. Vel minuttet ut i overtallet finner Klavestad ut at han også vil bli utvist og tar en relativt unødvendig slashing på en motspiller. Da får vi spill 3 mot 5 i opptil et minutt.

Gjestene setter nå opp farten på pucken men de er upresise og de mangler presisjon så treer-boxen til Oilers tar ikke ut nevneverdige krefter mens de fem sortkledde haster avgårde i Oilers sone. Og når Oilers får pucken ut og vekk er det ingen Oilersspillere som styrer for å bytte, som kanskje ville vært naturlig.
Når gjestenes Wassenius som vi husker som en aktiv skytter fra forrige lørdags kamp skyter på Holm viser klokken 33.57. Lite ante nok han eller noen andre at det neste skuddet til Gruner ikke skulle komme før 20 effektive minutter senere!

For nå skiftet plutselig kampen karakter. Og det starter med det som kan karakteriseres som kveldens øyeblikk.

Midt i et bytte så tar Costello pucken med seg ut av egen sone. Han spiller til Kissel som tar pucken med seg inn i gjestenes sone.  Og mens Joey Martin tar peiling på mål og dermed tiltrekker seg oppmerksomhet så er en av Grunersspillerne såpass observant at han ser at Kissel kan vente på Spor 2 som i dette tilfelle er Costello. Kissel som har tenkt å spille til Costello ser at Grunerspilleren vil kunne lage trøbbel og venter – og venter….og akkurat idet Costello har posisjonert seg rett ut av målet så får han den perfekte pasningen fra Kissel, som går forbi to-tre Grunerspillere og når backen som tar seg av Martin også fungerer som skygge for keeper så rekker aldri han å reagere for pucken ligger i mål! 5-2!  Et flott hockeymål!

Minuttet senere får hjemmelaget kveldens første powerplay, etter nesten 36 minutter. Marcus Kristiansen må sette seg etter en hekting og Oilers fyller på med krutt fra øverste hylle. Morley,Balcers, Costello  og Kissel og Rokseth på backplass.  I realiteten 1 back og 4 forwards. Oilers vinner droppen og pucken går fra mann til mann. Kissel ser tidlig at Balcers står alene foran keeper men pasningen er litt slakk så Balcers får ingen tyngde når han viderebefordrer pucken inn til keeper.  Det skulle også vise seg å bli Keeper Wiiks siste redning i kveld for rett fra neste dropp går det fire sekunder før pucken ligger i mål.

Fra dropp som Kissel vinner er det Costello som får sluppet pucken videre til Morley som i mottaket drar pucken forbi backen og når keeper Wiik er ferdig og ligger strekk ut, så vipper David pucken, med backhand, opp i det tomme målet, 6-2!  Nok et flott hockeymål.

Like etterpå er Oilers frempå igjen men Søberg bommer. Like etterpå er det Brassart som får sjansen men bommer og tripper heller en motstander i samme slengen slik at det blir overtall til gjestene.  Balcers forsøk blir den eneste avslutningen på mål i dette undertallet for hjemmelaget. Bortelaget vet vi har skuddvegring ennå noen minutter.  Like før pause får gjestene nok en utvisning, denne gang for 6 utespillere på isen!

Dette er de ikke veldig enige i på Gruner-benken og ingen vil sone heller. Det ender med at Marcus Kristiansen må ta jobben siden han nylig har besøkt samme sted. Vi er nå inne  i siste minutt av perioden og Morleys dobbelsjanse gir den nye keeperen Ekeberg en god start.

Dermed blir det 3-1 også i denne perioden selv om gjestene vinner skuddene med 10-12, der altså så å si alle skuddene kom før halvspilt kamp.

Hva kunne vi så forvente av tredje periode ?  Kampen er i realiteten avgjort men det virket ikke som hjemmelaget slapp gasspedalen helt av, selv om de nok tok det litt mer piano enn nødvendig.

Oilers har ennå overtall når perioden begynner og keeper Ekeberg får kjørt seg i innledningen. Fire redninger må han utføre før de er fulltallige og det fortsetter med skudd imot. På den neste to-tre minuttene får Ekeberg nye fem skudd på seg men han tar alle og etter 5,42 av perioden pådrar Kissel seg en tripping-utvisning.

Spillet jevner seg mer ut nå men gjestene begynner å merke kjøret og minuttet ut i utvisningen kommer plutselig Rudolfs Balcers på at han han en scorings-streak han må opprettholde. Så han danser forbi det som er av Grunere og alene med Ekeberg setter han pucken opp i nettaket, og 7-2 med en spiller mindre på isen. Dermed har Balcers scoret i fire kamper på rad, mens Kissel som har to assist i kveld har poeng i syv kamper på rad.

Like etterpå får Balcers seg også en tur i utvisningsboksen  slik at Gruner for andre gang i kveld får spille 5 mot 3. På dette tidspunktet står det 10-0 i skudd i tredje periode og det blir ingen skudd for Gruner nå heller. Litt symtomatisk for kampen er det når gjestenes Wassenius tar seg fint forbi flere Oilersspillere men når han skal skyte så treffer han ikke pucken i hele tatt.

Seks og et halvt minutt før slutt får vi gjestenes første skudd i perioden, og det er like godt tre skudd på to sekunder men Holm er med og det er hjemmelaget som teller skudd. Både Ulriksen og Morley prøver men når gjestenes Eliesen får to minutter for holding vel to minutter før slutt så er det Bryna, Meyer, Hoff, Vikingstad og Wetteland som får forsøke seg i overtall.  Det er greit at de som vanligvis ikke får spille i overtall får prøve seg litt.

Det blir ikke mål, men en som tydeligvis har lyst på mer er Bryna.  Med 24 sekunder igjen er det tydelig at han skal forsøke å øke poengfangsten ytterligere. Først så legger han pucken på mål i håp om en styring, med elleve sekunder igjen skyter han selv men det går utenfor og med fire sekunder igjen drar han seg inn i gjestenes sone – og skyter, men Ekeberg er med og Bryna kan skuffet høre at sirenen går!

Skuffelsen bør ikke vare lenge, med en slik poengfangst har han mange store navn bak seg på poenglista om kort tid!

Oilers vinner 7-2 og det er vel greit ut i fra spill og sjanser. Som nevnt innledningsvis har Oilers vært gode på å gjøre det vanskelig for seg selv om de såkalt svakere lagene tidligere men i dag var det innsats og fighting fra start og det er godt å se at det scores mange mål – ikke minst av backene også!
Gjestene Gruner sliter med samhandling og presisjon. Det er lett å se at de på gode dager kan lage kvalm for de fleste men de dagene kommer for sjelden og troppen er ikke bred nok til å holde hele kamper mot topp motstand – ei heller i dag.

*** 33 BRYHNISVEEN

Virkelig på hugget i poengjakten for tiden og fyller på med tre nye i dag, og 5 skudd. 3-1målet var nesten verdt en stjerne i seg selv.  Spiller mest av alle på Oilers i dag – og leverer!

** 86 COSTELLO

Viser mer og mer av det vi har sett han gjorde i utlandet. 2+1 og +3 i kveld.

* 4 ØSTBY

Til tross for den lengste kølla så har han slitt litt med å finne sin plass i backrekka. Leverer i dag med mål og +2.
Spiller mye og vokser med tillitt. Har et hardt skudd han må bruke oftere.