Kamper

Norsk Topphockey

Straffetap i toppkampen

Toppkampen i DNB Arena mellom Oilers og Storhamar ble aldri noen enorm forestilling, men spennende var det og begge lag hadde sine gode og mindre gode perioder. Når det til slutt gikk til straffer så skjedde det som ofte skjer – Oilers taper ekstrapoenget.

Det skulle ikke gå mer enn 01.49 før kveldens første mål ble scoret og det var hjemmelaget som scoret. Etter en spillvending er bortelaget litt for offensive og det betyr at Strandborg kan sende Elvsveen og Bourque gjennom i en to mot en situasjon.  Elsveen parkerer Saxrud Danielsen og når han nærmer seg mål så legger han på backhand over til Bourque som kommer inn fra motsatt side. Gjestenes keeper Trym Gran er sjanseløs når Bourque setter kølla til og pucken suser opp i nettmaskene, 1-0!  Et fullsatt Dnb Arena eksploderer i jubel

Like etterpå er rekka med Strandborg, Hoff og Karlsen på ferde og det er svært nære at de klarer å øke hjemmelagets ledelse.

Minuttet etterpå ryker Calik på en interferenceutvisning og bortelaget skal får muligheten i overtall. Skuddglade Quenneville benytter første mulighet til å teste Holm men pucken reddes. Bortelaget beholder pucken i sonen og Oilers har noen utfordringer når pucken går fort. Med sekunder igjen av overtallet kommer årets første undertallsmål mot Oilers. Det er Patrick Thoresen som får pucken på skrått ut fra Holm. De fleste – inkl Holm forventer skudd men Thoresen har noen år på baken og ser at Salsten står helt ledig på motsatt. Og når ex-Oilers Salsten mottar pucken så står målet åpent og venter, 1-1!  Dermed skulle Oilers spille 10 kamper før de slapp inn mål i undertall i år – sterk prestasjon det. Bortelaget hadde som vanlig klart å hanke med seg rundt 50-60 supportere og jubelen var stor da utligningen satt.

Det virker likevel ikke som om hjemmelaget bryr seg mye om baklengsmålet. Det kjøres på og særlig rekka med Karlsen-Hoff-Strandborg er giftige. Også den tidligere Storhamar-spilleren Patrick Elvsveen får noen muligheter uten at det gir uttelling.  Storhamar må flere ganger bare slå icing får å få puste ut og hjemmelaget er gode i denne perioden. Bortelaget har bare tre skudd resten av perioden men de er likevel vel så farlige som hjemmelagets skudd. Faktisk er Andreas Marthinsen bare en god snapp fra Holm unna å gi bortelaget ledelsen. Etter 17.28 får Patrick Ulriksen en tominutter for holding.  Ikke alle på tribunen var enige i den men foruten Quennevilles forsøk midtveis i utvisningen ble det ingen farligheter. En framspill fra Sondre Bjerke til Ludvig Hoff vare faktisk det farligste som skjedde i denne utvisningen.

Dermed gikk man til første pause med 1-1 men hele 12-6 i skudd.

Midtperioden skulle åpne relativt likt den første. Hjemmelaget scorer tidlig – faktisk allerede etter 43 sekunder.  Gjestenes Berglund taper en duell i midtsonen som gjør at Kissel og Trettenes kan overta pucken. Trettenes slipper pucken til Kissel som tar den med seg rundt og bak mål før han forsøker et skudd som Trym Gran redder – men på returen har Trettenes luktet lunta og står akkurat der pucken kommer ut. Og han har ingen problemer med å sette pucken i nettaket når Trym Gran ikke er kommet over fra Kissel-skuddet enda.

Oilers fortsetter nå å kjøre på. Hoff og Henriksen tester keeper Gran før Trettenes danser seg gjennom sonen og legger pucken på køllebladet til Martin Gran, men igjen er det den andre Gran som vinner duellen og sakte men sikkert jobber bortelaget seg mer og mer inn i kampen. Når Trym Gran redder Watsons skudd etter fem minutter av perioden skal det gå nesten ti minutter før hjemmelaget igjen har et tellende skudd på mål. Og i mellom der skal bortelaget både utligne og overta initiativet.

En jevn og spennende toppkamp endte med straffetap for Oilers. Her feirer gutta fra Hamar utligning til 1-1 i første periode. (Foto: Oddmund Sola)

Utligningen kommer når Martin Johnsen vinner en duell med Patrick Ulriksen på red line, og med god fart oppstår det plutselig en «to mot en» når Axel Sandnes oppfatter hva som kan skje og gjør seg spillbar på motsatt.  Sondre Bjerke gjør et valg og går mot Johnsen som da legger pucken over til nevnte Sandnes som setter den elegant i mål, 2-2!

De neste minuttene nå er ikke bra av hjemmelaget.  Bortelaget kjører på med sin fysiske hockey og hjemmelaget henger ikke med. Da ender det med at Klavestad kommer sent inn og tar en tripping i midtsonen. Nytt overtall til gjestene – og nytt mål!  Men først er det Greg Mauldin som nesten får en gratismulighet når Trym Gran slurver med en klarering i egen sone, men Greg får aldri helt kontroll på pucken. Det kunne blitt en artig scoring for den aldrende amerikaneren som har det med å dukke opp der pucken kommer!  Istedenfor er det bortelaget som overtar og spiller puck inn i Oilers sone.  En dårlig pasning fra Patrick Thoresen gjør at Watson kan ta kontroll over pucken i slottet rett utenfor Holm. Men istedenfor å sende den langt ned i gjestenes sone så sender han den rett til Eirik Salsten.  Han lar seg ikke be to ganger og fullstendig alene med Holm setter han pucken i mål, 2-3! Langt fra ufortjent etter spill og sjanser de siste minuttene.

Nå skjerper heldigvis hjemmelaget seg og Ludvig Hoff setter opp Christoffer Karlsen som av ukjente årsaker velger å ikke skyte når muligheten kommer. Også Martin Gran har et dobbeltforsøk som hadde fortjent en bedre skjebne men mål blir det ikke.  Med under minuttet igjen av perioden får plutselig hjemmelaget overtall når Salsten er noe hard mot Klavestad i Oilers sone. Dommeren står godt plassert men Salsten skjønner lite av det hele. Dermed avsluttes perioden i overtall uten at det fører til noe som helst når Langan taper den viktige droppen i gjestenes sone når Salsten har satt seg i fryseboksen.

Dermed er det bortelaget som vinner perioden og stillingen er nå 2-3 og etter 12-9 i skudd så er totalen på skudd etter to perioder 24-15.

Tredje periode og Oilers har en gyllen mulighet til å fortsette sin gameplan med å score raskt i perioden – nå også i overtall. Men nei, puck mistes på offensiv blå og det sitter ikke og snart er bortelaget fulltallige.  Bortelaget leder og spiller med noe lavere risiko naturlig nok. Likevel blir det farlig når Langan får et fint fremspill og kan komme alene gjennom. Men farten er ikke stor nok og det hele blir det ingenting av.  Men så scorer plutselig hjemmelaget.  Rekka med Hoff,Strandborg og Karlsen er alltid farlige og etter nesten fire minutter av perioden smeller det. Gjestenes Quenneville mister kølla i midtsonen.  Klavestad benytter anledningen til å ta seg inn i gjestenes sone før han slipper pucken til Ludvig Hoff. Hans gode pasning forbi to blågule sender Strandborg nesten på fri ute i slottet.  Han lar seg ikke be to ganger men fyrer av. Gran redder men returen spretter ut til Karlsen som banker pucken i mål, 3-3!

Oilers får med dette ny tenning og minutter senere er det Klavestad som er farlig frampå, men vinkelen blir for spiss og Gran avverger.

Så skjer det som ikke skal skje. Storhamar har en lengre periode med initiativ der Oilers sliter med å få pucken ut og det blir mye rot i egen – og midtsonen. Og akkurat når pucken hopper og spretter og ingen helt vet hvor den er så dukker Gulbrandsen opp på en Holm-retur og setter pucken i mål, 3-4.
Vi er nå inne i en kristisk fase av kampen for det virker som bortelaget har mer kontroll akkurat nå. De har blant annet et susende skudd i tverrlegger og hjemmelagets oppskrift med forsøk på tunneler på egen blå er ikke nødvendigvis oppskriften akkurat nå.  Og som i midtperioden går det faktisk ti minutter mellom to Oilers-skudd og da er det plutselig bare fem minutter igjen av kampen. Men når det først kommer en avslutning så er det ikke hva som helst som kommer.  Gjestene er tilbake i lavrisikoen der puckene lempes inn i Oilers sone og man jobber etter.  Så overtar Trettenes pucken og med rekkekameratene Kissel og Tangen-Henriksen legges det kraftig press i gjestenes sone. Trettenes leker litt bak keeper før pucken legges ut til Østby som skyter. Trettenes er på pucken og legger den inn foran keeper. Pucken treffer spaken og går tilbake til Trettenes som da får lirket den over leggskinnet til keeper og i mål. Roughnecks reagerer først også er det Kissel som ser det før hoveddommer kommer glidende inn og ser pucken ligger i mål, 4-4!.

Nå er det hjemmelaget som kjører og plutselig kommer Dineen og Mauldin «to mot en» og Dineen får likegodt to sjanser før Mauldin får en retur men Trym Gran er med på alle forsøk og mål blir det ikke. Oilers ser ut til å ha en siste sluttspurt å komme med men halvminuttet før slutt blåser plutselig dommer i fløyten. Hjemmelaget har 6 utespillere på isen. Og det stemmer det. Det er bare å telle – ingen forstår noe som helst men utvisning blir det og Dan Kissel må sone lagstraffen.  Dermed har bortelaget som allerede har scoret to overtallsmål i kveld virkelig muligheten til å ta med seg alle poengene.

Men det virker som det bare er Quenneville som vil vinne for han er den eneste som skyter på Holm, to ganger men når Ulriksen klarer å klarere pucken ut av farlig sone så går tiden ut og begge lag har sikret seg ett poeng i kveldens kamp.

Med uavgjort blir det sudden death og bortelaget har fortsatt fordelen med å være en spiller mer i halvannet minutt. Overtallet er tynn suppe og det blir ingen skudd. Tross et godt undertall fra hjemmelaget er det overraskende at ikke bortelaget forsøkte å avgjøre her. Men når man er like mange spillere på isen igjen så prøver de. Saxrud Danielsen først og siden Patrick Thoresen med at skudd Holm så vidt avverger. Fra nå av og ut er det hjemmelaget. Først er det Bryhna som i full fart setter pucken i magen på keeper. Siden er både Kissel og Trettenes farlig frempå før Watson får en dobbelsjanse. Det får også Tangen Henriksen og Langan men Trym Gran er med på alle forsøk og det blir straffeslag.

Straffeslag er ikke akkurat favorittøvelsen til Oilers – rent historisk men det ser bra ut når Martin Johsens forsøk mellom bena på Holm reddes og Dineen setter neste straffe knallhardt opp i nettaket. Dermed leder Oilers etter første par ut. Så er det Berglunds tur og han finter pucken helt inn i mål uten at Holm er helt med på den. Når så Langan like godt skyter over så er vi like langt etter to straffer.

Salsten er neste og Holm er ute med leggskinner og redder. Dermed kan Karlsen igjen gi Oilers ledelsen men skuddet mellom bena på Gran reddes.
Fjerde straffe tas av Quenneville som med en enkel finte åpner opp bena til Holm og setter pucken mellom der.  Når da Kissels finte ikke er like bra så er det gjestene som leder foran siste straffe.  Patrick Thoresen forsøker men Holm er med. Mathias Trettenes som har scoret en rekke flotte straffescoringer prøver seg på finta si, men det vil seg ikke og pucken reddes.

Dermed er det bortelaget som tar ekstrapoenget og vinner kampen.

Vi kan nok oppsummere med at begge lag hadde sine perioder i dag. Hjemmelaget begynte de fleste periodene best men så kom gjestene tilbake. Litt tullete baklengs begge veier gjør at nok trenerne ikke er helt fornøyde med gjennomføringen. Presisjonen kunne også vært bedre – særlig i tredje periode når det begynte å tette seg til.

Bortelaget noterer seg dermed årets andre seier mot Oilers og har med det skaffet seg et lite forsprang – både mentalt og på tabellen.

KVELDENS ØYEBLIKK

Når Dan Kissel assisterer Trettenes på 2-1målet blir han alene å ha klubbrekorden i antall poeng. Med 616 poeng  troner han helt øverst på listen. Kissel nærmer seg også flere andre rekorder men tok ingen av disse i kveld.

KVELDENS STJERNER

*** 74 BOURQUE

Scorer et flott mål og er eneste spiller i kveld med +3. Rolig med pucken (for rolig?) og spiller over 24 minutter mot god motstand.

** 8 TRETTENES

Scorer to mål og er den med flest skudd i kveldens kamp (6)  Til tross for sykdom så er nivået stort sett høyt

* 16 STRANDBORG

Visekapteinen holder rekka si i gang og de skaper mye farligheter – og mål. Med 2 assist og en av få spillere med +2 i dag.

Tekst: Anders Vegstein.