Tabelltopp!

Oilers overtok tabelltopp etter en overbevisende seier mot et svekket Sparta i kveldens kamp i DNB Arena. Etter at gjestene hadde visst effektivt overtallsspill overtok hjemmelaget ikke bare på isen, men også i scoringsprotokollen og til slutt var det spill mot ett mål.

Sparta hadde flere tunge forfall men som Oilers evner de som regel å fokusere på de som er på isen og når hjemmelagets effektivitet var heller sparsommelig i åpningen så tok bortelaget like godt ledelsen både en og to- null. For hjemmelagets del kom den viktige reduseringen rett etter Spartas andre mål og fra da av så man seg ikke tilbake.

Kampen ble også preget av noen småstygge episoder men de verste lot dommerne gå og Tommy K måtte etter hvert gå inn og ordne opp. Etter dette roet det seg litt og hjemmelaget kunne konsentrere seg om å score flere mål – og alle rekkene produserte.

Oilers sendte opp en tidlig nyttårsrakett og feide Sparta av isen i fredagens toppoppgjør. Gutta kan med det gå inn i det nye året som serieledere. (foto: Oddmund Sola)

Rekka med Strandborg-Karlsen og Hoff er som vanlig i lekehumør og Karlsen får testet Normann i Spartamålet flere ganger i starten.

Etter fire minutters spill får evigunge Roest to minutter for en tripping på Gervais.  Oilers førsteoppstilling er like godt den nevnte lekerekka som suppleres med Tommy K på kontoret og Lefebvre på back. De spiller seg til flere sjanser men Tommy Ks forsøk blir det eneste i statistikken. Når neste PP-oppstilling kommer inn er det Beck som er ivrigst med to gode avslutninger. Han spiller her sammen med Kissel, Berg Paulsen, Bordson og Klavestad på back.  Gjestene rir det hele av og kommer litt mer med i kampen nå. Plutselig får nevnte Roest stå helt alene i slottet men Kissel forstyrrer han nok til at han skyter over mål – fra ca en meters hold.

Så er det bortelaget som får sjansen i overtall. Ahlsen viser veldig klart at Søberg er borti ham og dommerne dømmer to minutter for holding.  Gjestenes overtallsspill har vært av den solide sorten denne sesongen og man ser med en gang at det fungerer. Pucken går fra mann til mann og når Roest får pucken på skrå ute i slottet fra J.Meisingset og legger den på direkten tilbake, så fyrer Meisingset av og pucken suser via kølla til Lundberg, i mål. 0-1!

Foran dropp var premissene klare, Oilers ville gå forbi Sparta med seier i kveldens kamp. Det ville også være sesongens første seier mot Sparta. Sparta har ledet serien lenge nå men har vist varierende form i det siste med bl.a. et hjemmetap mot Stjernen nylig. Så jevnt så tabellen er nå så kan man ikke tape mange kamper før man er akterutseilt.

Det var tydelig tenning i hjemmelaget fra start. Sparta ble møtt hardt over hele banen – ikke ulikt slik et topp motivert Spartalag har ødelagt for bl.a. Oilers tidligere i år. Nå skulle hjemmelaget vise hvem som bestemmer i Dnb Arena og de la tidlig press på bortelaget. Etter vel tre og ert halvt minutts spill kommer Kissel med en nydelig dragning alene mot keeper men ser også at Gervais er med til høyre for seg. Mulig de kommer litt for nær målvakten for Gervais får aldri treff og den store sjansen renner ut i sanden.

Bortelaget får nå ny tenning og like etterpå er det bare en lang Bordsonfot som hindrer en Spartaspiller og komme alene med Holm.  Spillet bølger nå frem og tilbake og begge lag er angrepsvillige. Vi spiller over 17 minutter før vi får kveldens første icing.

Med minuttet igjen å spille har Sparta seks utespillere på isen et lite øyeblikk. Dette oppdager spilleren som er på vei ut og nærmest hopper inn i boksen for å unngå straff. Dommerne lar det gå og i neste sekvens bryter bortelaget og på vei frem er Back oppe i hanskeregionen men Børresen spiller videre et lite sekund før han mister framdriften og dommeren hever armen. Det gjenstår da ni sekunder av perioden og første periode viser 12-7 i skudd til hjemmelaget men det er bortelaget som leder.

Hjemmelaget skulle derimot allerede noen få sekunder senere få sin andre mulighet i overtall, da Bowles tripper Ludvig Hoff etter et vedvarende press i Spartasonen. Hjemmelaget har på ingen måte gitt opp og nå blir det hett foran Normann i Sparta-målet.  Strandborg vinner den viktige droppen ut til Lefebvre. Han sender pucken mot mål der både Hoff og Tommy K kriger. Tommy får skutt men keeper redder og pucken kommer ut akkurat der Strandborg venter på den, 1-2.  Bowles fikk bare sitte ti sekunder i fryseboksen før reduseringen satt. Så Oilers kan også spille overtall!

Nå kjører hjemmelaget på. Med ny tro fyres det løs og ved flere anledninger redder Normann uten å ane hvor pucken befinner seg.  Bl.a. har Tommy K en god mulighet på pasning fra Berg Paulsen men han står for nær keeper til å få kontroll. Oilers har virkelig satt på turboen nå og på et tidspunkt må keeper Normann skyve buret ut av stilling for å få roe litt ned. Slike uhell skjer jo avogtil.

Det passet nok bra for Sparta at Rob Bordson på et tidspunkt der Oilers dominerte fullstendig – satte pucken over vantet i egen sone. Sånn blir det utvisning av og det er ikke så smart når motstanderen heter Sparta. Denne gang er det Sparta annenoppsetning som spiller overtall og også de lar pucken gå raskt seg i mellom men de finner ikke åpninger så når Oilers endelig får pucken ut av sonen og de vanligvis beste overtallsspillerne til Sparta entrer isen er det bare 25 sekunder til Bordson er tilbake.

Dermed unngår Oilers baklengs i undertall for første gang i kveld. Det kan jo gi ny tenning og det vet ex-Spartaner Karlsen å utnytte. Den lekende rekka spiller «puck i hatt» med gjestene og pucken går direkte fra Karlsen til Strandborg, videre til Hoff som bare slipper pucken på direkten til Karlsen som nå er på «skuddlege» øverst i droppsonen. PANG i motsatt kryss og hjemmelaget har utlignet til 2-2.

Mål avler mål, og Oilers kjører videre. Rett fra dropp blir det tumulter når Rokseth faller rett mot vantet. Publikum vil ha utvisning men det virker ikke som noen villet handling fra Spartas Nilsen i den anledning, og dommerne dømmer heller ingenting. Rokseth er snart på bena igjen.

Oilers fortsetter presset og bortelaget er rett og slett slitne. Tommy K får ikke mindre en to sjanser kjøkkenveien men det er mye folk mellom pucken og mål og pucken vil ikke inn.  Fra dropp presser førsterekka med Kissel, Bordson og Gervais. Spillet flyttes fint ut til Lefebvre på back som sender pucken tvers over til Sveum, som skyter. Foran mål har Bordson tatt oppstilling og han klarer på en elegant måte å styre pucken ned og utagbart for keeper Normann, 3-2!

Dommerne skal kikke på video men finner ingenting ulovlig der og dermed leder hjemmelaget for første gang i kampen og nær halve kampen gjenstår. Bordson scoret dermed sitt første mål denne sesongen for Oilers.

Like etter ledermålet er hjemmelaget frempå igjen. Fjerderekka med Beck, Henriksen og Søberg bryter på offensiv blå men Henriksen har brukket kølla så når Beck slipper pucken videre til ham alene med keeper kan han lite gjøre med det.  Sekunder senere er Mauldin gjennom og skyter. Halve Dnb  Arena ser nettet beveger seg og jubler men pucken er på utsiden så mål blir det ikke. Også Gervais har to store sjanser og Berg Paulsen er bare en skikkelig «rompetakling» fra å komme alene mot Normann. Karlsen forsøker seg også på et «skjult» skudd men en stor redning av Normann hindrer mål.

Med litt over minuttet igjen å spille får Ponomarenko  utvisning etter en holding av Gervais. Gjestene er slitne nå og når Karlsen får pucken rett bak mål blir han regelrett slått i ansiktet av Soudsky. Kveldens klareste utvisning ser ikke dommeren som står like ved. Like før sirenen går for pause får Strandborg to store sjanser men igjen er Normann med. Dermed går vi til siste pause med ledelse til hjemmelaget og 15-6 i skudd i denne perioden.

De som håpet på en spennende sisteperiode ble etter hvert skuffet. Hjemmelaget fyrer av noen skremmeskudd i overtall av Karlsen og Lefebvre før Ponomarenko igjen entrer isen. Men ikke lenge etter er det Jonas Meisingsets tur å forlate isen. Etter et enormt Oilerspress får han kontroll på pucken men ikke mer enn at han setter den rett i nettet, noe som gir utvisning.

Oilers kjører på men når Kissel trippes bak bortelagets mål uten at dommerne reagerer så trenger man ikke tenke på flere overtallsmål. Derfor venter man til Sparta er fulltallige før man scorer. Henriksen legger pucken ut mot en fremadstormende Aarthun som tar pucken med seg og legger den på mål. Via via ender pucken opp rett utenfor keeper Normann og der setter Berg-Paulsen kølla på pucken som glir fint mellom bena på keeper, og i mål. Kjekt for Berg-Paulsen å slippe videotitting denne gang..

Tommy K er uansett nå den mest utviste spilleren i Oilers historie idet han passerte trener Kaunismäkis 1166 minutter i fryseboksen. Det spørs vel om denne rekorden noen gang blir slått…

Uansett så roet spillet seg faktisk nå. Sparta virket å ha gitt opp mens hjemmelaget fortsetter å «gønne på».  Med Ponomarenko utvist i to minutter blir det ikke undertall for hjemmelaget før disse er fullført, og jammen ender det ikke med overtall også når hissige Soudsky får en billig tominutter for interference. Hjemmelaget benytter nå anledning til å forbedre sin noe miserable powerplay-uttelling og hvem andre enn Lefebvre er det som får æren av å sette pucken i mål. Fra slottet setter han Ludvigs Hoff pasning rett i mål.

Interessant at gullhjelminnehaver Dan Kissel også fikk assist på scoringen. Kissel som uvanlig nok hadde et poeng på de siste seks kampene for Oilers, før i kveld. Gullhjelmen henger i en tynn tråd slik som Lefebvre leverer om dagen.  Etter dette målet er det Sparta som får spille to minutter i overtall i det som gjenstår av Tommy Ks fem-minutter. Det er Vegard Faret som ikke har vært på isen i dag som soner, og han går også inn i Tommys rekke resten av kampen.

Kampen er i realiteten avgjort så Sparta får lov å teste Holm litt på tampen men det er farligere i andre enden. Berg Paulsen forsøker seg men Soudsky er ennå irritert over kampets utfall og prøver å fyre opp. Berg Paulsen er vel ikke den man fyrer for mye opp og linjedommerne ser det som fornuftig å følge Soudsky helt ut til spillerboksen så det ikke skal eskalere.

Nevnte Soudsky er offensiv frempå like etterpå men skuddet hans sneier stolpen før det via rundvant ender hos Anders Tangen Henriksen. Og med Soudsky noe høyt i banen ender det opp med en «to mot en» hvor Spartas Bugten må ta høyde for at Søberg også er med og dermed stoler på at keeper Normann med god sikt vil ta et evnt skudd fra den målkåte Kvernaviksgutten. Det gjør han ikke! Anders får god tid og setter pucken kontrollert helt oppe i krysset, 7-2!

De siste minuttene er ikke noe for historiebøkene. Sparta får igjen teste Holm litt før Berg Paulsen før kveldens siste skudd, mest for å runde 40 skudd, noe som er bra mot Sparta og når hele 7 av dem går inn så er det ganske så effektivt.

Oilers overtar tabelltopp idet år 2022 rundes av mens Sparta har en jobb å gjøre med å få tilbake skadde spillere. Det var ikke topphockey det bortelaget viste i kveld.

Blant flere flotte mål er Karlsens mål det som huskes best. Det virket nesten som Spartaspillerne stod stille når pucken gikk fra Karlsen til Strandborg, videre til Hoff som bare slapp den rett videre til Karlsen igjen og derfra et rapt håndleddskudd i motsatt kryss.

*** 40 LEFEBVRE

Det er vanskelig å komme forbi Nr 40 når stjernene skal deles ut. Med 2+2 og selvsagt mest spilletid på Oilers så leverer han til gullhjelm Full kontroll over hele banen.

** 16 STRANDBORG

Er blitt voksen, stor og sterk. Spiller «puck i hatt» med flere Spartaspillere i undertall og har evner til å gjøre det uventede. Må dele stjernene med Karlsen og Hoff. Sammen er de samba!

* 78 HENRIKSEN

1+1 og +3 som er best sammen med Karlsen og Hoff. Ingen skyter mer enn Henriksen i dag (6) og innsatsen kan ingen ta fra ham. Har han bestemt seg for takling så blir det takling. Hvis den som skal takles klarer å komme seg unna, så blir det vantet som får støyten. Viser at fjerderekka bidrar og er med å ta pusten av Sparta i dag.

Tekst: Anders Vegstein.