Taket løftet seg til slutt

Et meget variabelt Oilers fant veien til seier mot Sparta i kveld. Etter seksti minutter var man like langt og Trettenes avgjorde i sudden alene med keeper. Stabilitet er ikke det man forbinder Oilers med for tiden og det er litt urovekkende når sluttspillet bare er dager unna. Når det er sagt så er det ingen som spør hvordan i et sluttspill så det er bare å kjøre på!

Andreas Heier måtte kaste inn håndkledet før dropp og således ble det noen små rokkeringer på laget også denne gang. Kampen mot Sparta kunne gi Oilers sin femte strake seier men først nå mot antatt likeverdig motstand hvis man ser på tabellen. Alle foregående kamper mot h.h.v Comet, Lillehammer og 2x Lørenskog har gitt noen flere spørsmål enn svar selv om siste kamp mot Lørenskog var av den bedre sorten.  Nå stod tabellnabo Sparta på motsatt side og de forventet nok et hjemmelag som gikk ut i hundre.  Det var kanskje planen men det var bortelaget som tok initiativet fra start når Lundberg får muligheten når pucken legges fram fra bak Oilers mål, men Holm er med. Oilers på sin side åpner med en icing-puck før halvminuttet er spilt.

Deretter stabiliserer det seg mer og Oilers er mer til å kjenne igjen med god kontroll i egen sone, hissige i midtsonen og en del «nesten» i angrepssonen.  Etter 03,19 må gjestenes Ahlsen ta en to minutter når han må slashe en sterk Trettenes som foran egen keeper tar seg forbi ham. Dermed et tidlig overtall til hjemmelaget, Hjemmelagets gode statistikk i overtall ble ikke bedre av dette overtallet. Som nevnt mye «nesten» og også en del unøyaktige pasninger sørger for ingen direkteskudd og man går heller i offside en gang eller to.  Verken første eller annenoppsetningen lykkes og snart er bortelaget fulltallige.

De etterlyste direkteskuddene blir ikke tatt frem for ofte men når det kommer er Langan millimetre fra å sette pucken i mål på returen, men en kølle får akkurat ødelagt for hjemmelaget. Også Strandborg har en fin mulighet når han plutselig er fri men skuddet settes over mål. Når vi runder halvspilt periode har hjemmelaget hatt mesteparten av spillet men nå kommer sakte men sikkert bortelaget mer med. Jakobsson får muligheten på skrå ut fra Holm men han står nok litt for nær vår keeper som har tettet godt igjen ved stolpen. Like etterpå er Watson og Lundberg i kamp om pucken og Lundberg ofrer alt for å komme først slik at Watson ender opp med en hekting. Lundberg på sin side er ikke sikker på at dommer har fått hektingen med seg og faller teatralsk mot isen like etterpå. Dommeren som hadde fått med seg hektingen ser da ingen annen mulighet enn å også gi Lundberg en tominutter for Diving – eller overspilling som dommeren kalte det. Det er vel ikke første gang Sparta gjør slikt og trener Sjur Robert Nilsen kan ikke annet enn å riste på hodet – uvisst om det er dommeren eller Lundberg han lar seg overraske av.

Dermed er vi like langt  istedenfor overtall for gjestene og bra er det for nå har hjemmelaget begynt med litt nonchalant spill i egen sone og gjestene benytter anledningen til å teste Holm ved flere anledninger.  Dog blir det ingen uttelling for noen av lagene og 8-8 i skudd er greit etter en første periode hvor gjestene etter hvert overtok mer og mer av initiativet etter at hjemmelaget hadde åpnet best.

Midtperioden åpner ikke ulikt den første. Hjemmelaget er hakket hvassere enn gjestene men når Kissel og Gran kan kommer i en «to mot en» så velger Kissel å stoppe opp og vente inn flere alternativer og det hele forsvinner ut i sanden. Det var ikke første gang og ei heller siste gang at publikum ante en mulig overtallssituasjon men så ble det gjort valg som gjorde at hele sjansen forduftet. Og da tar like godt bortelaget ledelsen. Ahlsen spiller frem Hermansson på kanten og når presset fra Klavestad er bare sånn passe så kan Hermansson ta seg inn og sette pucken i mål til side for Henrik Holm 0-1!  Sparta spiller seg fint ut av sonen Ponomarenko finner Ahlsen i midtsonen og sammen med Hermansson så utfordrer man Watson og Klavestad og på sistnevntes side skyter Hermansson pucken i mål.  Holm var nok ikke helt fornøyd med egen innsats ved denne anledning.

Man skulle kanskje tro at et baklengsmål var en slags vekker men det man nå ser at Sparta overtar enda mer og spiller de neste minuttene nå «powerplay» med like mange spillere på isen, og når Klavestad igjen roter med pucken i egen sone ender det med at Dan Kissel må ta en tripping og gjestene får endelig sitt overtall.

Gjestenes powerplay virker mer strukturert enn hjemmelagets og Øby-Olsen er nære på når han får skjære inn foran Holm men mellom bena er det stengt. Når Oilers klarer å legge pucken ut i midtsonen går det fem sekunder så har Sparta igjen etablert sitt overtallsspill.  Da går det bedre når Mauldin entrer isen og på egenhånd «forsinker» bortelagets overtallsspill med  å holde pucken i deres sone i et drøyt halvminutt – til jubel fra publikum. Dermed klarer hjemmelaget å ri av stormen og nå er det plutselig en bedre utgave man ser av hjemmelaget. Dan Kissel slår en fin tunnel før han får muligheten men pucken går i magen på Balizs. Like etterpå er det Strandborg som setter opp Ludvig Hoff men pucken ender samme sted. Så skyter Patrick Elvsveen fra bak mållinjen pucken i Fagerrud og mot eget mål, men pucken er ikke hard og Balizs har full kontroll. Simon Bourque ender også opp med et skudd til slutt etter at han har holdt og holdt på pucken i påvente av trafikk foran mål, men til slutt holder han på å miste pucken og må bare skyter men skuddet går utenfor.  Nå er det hjemmelaget som styrer det hele og det ligger et mål i luften. Og det kommer!  Men det er gjestene som øker sin ledelse.  Den defensive tryggheten vi har sett de siste kamper er fullstendig fjernet når bortelaget får gjøre som de vil. Klavestad klarer ikke å få pucken ut og pucken spilles inn foran mål. Med mange spillere foran mål er det flipperspill og når Holm ligger nede har Trym Østby svært god plass å sikte når pucken kommer hans vei, 0-2!

Like etterpå kunne det meget gjerne stått 0-3.  Ulriksen leverer en horribel pasning fra eget rundvant og Øby-Olsen er helt alene i mottaket. Han slipper pucken inn mot mål hvor Jakobsson er helt alene men ser Lundberg komme motsatt men så gjør Ulriksen det godt igjen når han kommer skliende inn fra siden og hindrer pasningen som trolig ville gitt bortelaget en tremålsledelse.  Bortelaget fortsetter og vinne pucker på offensiv blå mens hjemmelaget må skjerpe seg for å unngå disse farlighetene de gir motstanderen.  Men så finner hjemmelaget åpningen.
Trettenes og Kissel fører frem og Kissel venter inn Simon Bourque på motsatt og slipper pucken til ham. Presset fra de blåkledde er ikke all verden og Simon får gli litt inn før han skyter pucken, via keeper og i mål, 1-2!

Men nok en gang så er det bortelaget som styrer det meste, selv om hjemmelaget har redusert. En god pasning fra Grønberg ender med en god Holm-redning.  De siste minuttene er hjemmelaget mer frempå og det er flere ganger nære på og man står nærmest i kø men det jobbes bra defensivt i Sparta og de holder unna. De siste sekundene av perioden foregår i rundvantet i Spartas sone hvor de bruker mye muskler på å holde pucken utenfor rekkevidden til hjemmelaget og dermed går man til siste pause med 1-2, og 10-13 i skudd denne perioden.

Foran tredjeperiode måtte man vente nærmere 10 minutter på at isen skulle «feste» seg  før man endelig kunne droppe pucken. Bortelaget som leder spiller nå med lav risiko og lar gjerne hjemmelaget komme inn i sonen men holder puck og spillere stort sett unna de farlige områdene. Farlig blir det først når Dineen er farlig nær å sette en retur etter et direkteskudd fra blå. Trettenes setter også opp Bourque på skuddhold men det ender ikke med skudd. Det virker som hjemmelaget nå er på gang og det passer i så måte svært dårlig at Watson pådrar seg nok en tominutter når han tar en krysstakling etter nær fem minutters spill. Denne gang er det ingen overspillende motstandere involvert og bortelaget får spille overtall. Men dette overtallet er tynn suppe. Det første minuttet går og ingenting har skjedd og det neste minuttet likeså. Oilers rir det hele av og like etterpå har Langan et «stegskudd» hvor pucken går i nettmaskene – på utsiden. Nære på. Så får Spartakaptein Niklas Roest pucken i ansiktet og tar telling. Den ikke alltid like populære Roest får dog applaus når han reiser seg og går i garderoben. Han er heldigvis tilbake på isen noen minutter senere.  Vi nærmer oss nå midtveis i perioden og mesteparten av spillet foregår i Spartas sone, men selv om det registreres skudd så er de ikke av de farligste. Hjemmelaget får kveldens siste overtall når Fagerrud får en utvisning for holding etter 09.29 av perioden.

Hjemmelaget får sine muligheter nå. Dan Kissel tar en typisk Kissel når han skyter fra nærmest spiss vinkel men Balizs får så vidt reagert før Kissel på backhand tar returen men også den er Balizs med på. Salinitri forsøker seg også før Klavestad nesten forærer pucken til en Spartaspiller på egen blålinje men heldigvis er vi påskrudde og får avverget en potensiell farlig situasjon. En Spartakølle i siste liten hindrer at Ulriksen får lagt over til Salinitri som skyter (i løse luften).  Sparta rir det hele av men nå har hjemmelaget virkelig skrudd på turboen.  Det legges en voldsomt press, først tester Hoff keeper Balizs før pucken legges ut igjen til Ulriksen, han på direkten over til Bjerke som skyter og på returen dukker Strandborg opp og setter pucken i mål, 2-2!
Et typisk Oilersmål.  Skudd fra distanse – trafikk foran mål – alt kan skje! 2-2.

Dommerne tar en unødvendig videotitt i ca 8 sekunder før de bekrefter at scoringen er godkjent.

Fra nå av overtar hjemmelaget fullstendig.  Man kan nesten ikke tro at dette er de samme spillerne som gjorde så mye rart i de to første periodene. Nå sitter samspillet og både Langan, Watson, Hoff og Kissel får sine sjanser. Og publikum er med. Bryhnisveen fyrer av og keeper gir retur. Bourque fyrer av men ingen på hans rekke er på kontoret når de burde vært der. Kissel skyter igjen og Trettenes er nesten på returen.

Pucken går nå hurtig fra mann til mann. Hoff legger over på motsatt til Watson som finner Strandborg i slottet. Han backhander sitt skudd men det reddes av Balizs med nakken ser det ut som. Ingen vet helt hvor pucken er og Tangen Henriksen jakter puck hvis den ramler ned men den gode Sparta-keeperen klarer å holde pucken hvor den nå er – til dommeren blåser for blokkering.

De siste minuttene nå er pucken utelukkende i Spartas sone og hjemmelaget presser på for en vinnerscoring men sekundene tikker og går og når Bourque ikke skyter når publikum roper at han må nettopp det, så går sirenen og det skal spilles sudden death.

Sudden death med tre mot tre er mye psykologi. Det er farlig å selge seg for høyt for da brytes man fort ned, samtidig må man holde presset. For Oilers sin del er det i tillegg viktig å avgjøre det hele i sudden death når man kjenner lagets historikk hva straffer angår. Pucken droppes og Oilers har puck. Trettenes. Watson og Kissel er på og Trettenes fører puck men Sparta får klarert ut i sonen. Slik går spillet i bølger frem og tilbake uten av keeperne er involvert i hele tatt. Simon Bourque er først en reddende engel når et Spartaskudd går i hans legg – før han sekunder senere drar seg forbi sin oppasser og skjærer inn foran keeper Balizs men pucken blir også med forbi og han ender med å måtte legge pucken blindt tilbake i slottet og der er det bare Sparta-spillere.  Så får Sparta en mulighet men Ponomarenko skyter høyt over før hjemmelaget igjen overtar.  Tangen Henriksen tar pucken med seg inn i sonen og slipper til Tristan Langan. Han tar pucken med seg og skyter – i tverrlegger!  Etter neste dropp er det Salinitri som danser seg foran mål men pucken er ikke helt med og Sparta avklarer. Noen få strakser senere er Salinitri nære på å få tredd pucken inn til Dineen som er helt alene foran keeper men en Spartakølle kommer i veien. Sparta overtar pucken og legger litt press nede i Oilers rundvant. Roest med puck som legges ut til Meisingset men han regelrett bommer på pucken han skal legge videre til Lundberg på blå og Mathias Trettenes kan smyge imellom og stjele pucken. Nå har han hele banen foran seg og dette har heldigvis vår kaptein gjort før. Mens Lundberg nærmer

Nå gjenstår det to kamper å bygge selvtillitt på. Først mot VIF på torsdag også sesongavslutning mot Lørenskog neste helg – begge borte.

Tommy Kristiansen ble foran kampen hedret med en takkevideo mens Oilers- og Spartaspillerne stod oppstilt. Det var ikke tilfeldig at denne hederen ble gitt i en kamp mellom disse klubbene – Tommys to klubber i Norge.  Med datteren på armen mottok han med- og motspillernes hyllest og kaptein Niklas Roest tok turen bort og overrakte en liten gave mens de to klemte hverandre. To spillere som har gått i krigen både med og mot hverandre.  En verdig avslutning på Oilerskarrieren til en av klubbens desidert største legender gjennom historien – både på og ikke minst utenfor isen.

### 92 DINEEN

Kåres til dagens Oilers-spiller og legger ned noen liter med svette i Dnb Arena i kveld. En av mange som må levere stabilt i det kommende sluttspillet

## 33 BRYHNISVEEN

En av hans beste Oilerskamper på lenge. Er med på snuoperasjonen i tredje periode og bruker sin rutine når det koker – i begge ender.

# 8 TRETTENES

Arkitekten på førsterekka får æren av å avgjøre det hele med et supert sudden-mål. Stort sett den med lengst distanse i hver kamp og legger ned en iherdig innsats.