Tap etter overtidstriller

Gjestene fra Hamar trakk det lengste strået etter spilleforlengning i kveldens toppkamp i Dnb Arena. At serien er avgjort var det vanskelig å se for begge lag hadde sine mål å nå og det ble gitt alt i hver eneste takling.

Forhåndsomtalen var ikke til å ta feil av. Det var revansj for både det ene og det andre og det var Tommy K tilbake etter karantene. Patrick Thoresen med gullhjelm ville få en varm velkomst og selv om han er såpass rutinert at han ikke bryr seg om sånn så er det viktig for hjemmefansen å få gi noen meldinger. «Heldigvis» spilte gjestenes keeper en kjempekamp slik at han fikk bestemannsprisen. Hvis ikke hadde Thoresen vært en kandidat all den tid han er hjernen bak begge SILs mål i ordinær tid.

Gjestene åpnet kampen best og var tydelig «på» fra starten av. Hjemmelaget var litt mer reserverte men plutselig får de etter tre minutter lagt skikkelig press på gjestene som ikke klarer å få pucken ut av sonen, og til slutt er det nykommer Rylan Schwartz som får stå helt alene ved keeper Gracnar og kan sette pucken enkelt i nettaket, 1-0 og Rylans første scoring for Oilers.

Minuttet senere kommer kveldens første utvisning, da Cameranesi får en billig tominutter for slashing. Utvisningen er nok grei, men slike situasjoner er det 20-30 av i hver eneste kamp og det blir vanskelig for spillerne å vite hvor lista ligger når slikt gir utvisning. Og det ble ikke lettere når dommerne i kveldens kamp virket å ha forskjellig list da det i stor grad var den ene dommeren som tok alle utvisninger mens den andre virket å ha stilt inn på «sluttspilldømming» hvor vi som kjent vet at det tillates mer.

Overtall er det uansett for hjemmelaget og det kunne de klart seg foruten. Ingen skudd og merkelig tamme greier fra hjemmelaget som lot bortelaget stresse dem nok til at de aldri fikk til noe særlig spill i bortesonen. På dette tidspunkt får som nevnt Patrick Thoresen pipekonsert mot seg hver eneste gang han er i nærheten av pucken – eller diskuterer med dommerne når det er avblåsning. Med 8500 øyne rettet mot seg er det ikke lett å lure seg bort. Lure seg bort gjør han heller ikke etter nær 13 minutters spill.  Cameranesi tar pucken med seg inn i hjemmelagets sone før han legger den igjen til Thoresen. Selv fortsetter Cameranesi sitt løp mot mål mens han setter kølla i bakken der han kunne tenke seg å få pucken, og Patrick Thoresen har tenkt det samme og da ender pucken på køllebladet til Cameranesi og mellom bena på Holm, 1-1!

Gjestene tok bonuspoenget etter at det sto 2-2 mellom Oilers og Storhamar etter ordninær tid i DNB Arena lørdag. Her feirer gutta i gult sin første scoring i kampen. (foto: Oddmund Sola)

Stor jubel blant rekordmange Hamarfolk. Nærmere 200 ble det sagt hadde tatt turen over fjellet for å se Cameranesi utligne hjemmelagets ledelse.   Sekunder senere smeller det i vantet. Simen Talge takler bortelagets Newton knallhardt og denne blir liggende noen tideler før han spretter opp og hopper på Talge for å ta igjen. Talge anser det hele som over og ser en helt annen vei da Newton hopper på han. Med dette utgangspunktet har han lite å stille opp med og ender da også raskt underst. Likevel får også Talge to minutter for roughing og det var kanskje derfor han prøvde å forsvare seg litt, for det betyr ingenting om det er en deltaker eller to deltakere i en sånn fight. Begge får utvisning. Talge hadde allerede pådratt seg en for charging så det ender med overtall til gjestene til publikums store irritasjon.  Bortelagets overtall er hakket bedre enn hjemmelagets men det blir med avslutninger fra Prapavessis, Salten og Løvlie som Holm greit tar seg av alle tre.

Perioden ebber ut med 12-13 i skudd og 1-1. Greit nok det. Gjestene var noe mer påskrudd i åpningsperioden men det er en typisk toppkamp der tempoet er høyt – noen ganger for høyt.

Midtperioden startet med at Storhamar scoret. Det virket som om de hadde bestemt seg for å score med en gang for plutselig satt samspillet og alt gikk på skinner, men igjen er det Patrick Thoresens geniale pasning på tvers i målgården som «gjør» målet. Ahlholm har scoret mange enkle mål og dette var også av typen du bare kan sette kølla på. Det skjedde så fort at hjemmepublikummet ikke helt fikk med seg at det var Thoresens som var regissør. Hvertfall var pipingen erstattet med undring og vantro.

En som virkelig våkner til liv nå er Simen Talge. Ikke mindre enn tre skudd har unggutten på mål det neste minuttet men Grascnar er med og avverger. Like etterpå har Schwartz en boksåpner-pasning til en fremadstormende Zajac men den vanligvis så sikre gullhjelmen setter pucken over mål fra kloss hold. Like etterpå er det nok en billig utvisning på gang. Denne gang er det gjestenes Zettergren som distraherer Zajac nok til at dommeren hever armen. Oilers for en liten periode med en mann mer på isen før utvisningen effektiviseres men klarer ikke å gjøre noe med dette. Talge som nå også benyttes i overtall for nok et skudd men både det og et senere Trettenes-skudd avverges og gjestene er snart fulltallige igjen.

Idet vi runder halvspilt kamp er det stillingskrig. Ett Oilersmål vil hjelpe godt på, mens ett Storhamarmål vil gjøre veien enda vanskeligere for hjemmelaget. Nevnte Talges bidrag er å takle Patrick Thoresen skikkelig i midtsonen og høster naturlig nok applaus for det.

Markus Søberg er tvilende til dommerens innsats når han krysstakler Bull mot vantet når det er spilt 28.35 og undertall er vel det siste Oilers trenger nå på dette kritiske punktet av kampen. Men Oilers har seriens beste boxplay og Prapavessis avslutning er eneste innsatsen Holm må gjøre.
Bortelaget begynner å se slitne ut når halvspilt(!) kamp er spilt. De neste syv skuddene i kamper er det Oilers som står for og noen er av den farlige sorten men Grascnar er over alt og disse syv skuddene kommer på rekke og rad på kun to minutters spill så vi er inne i en god periode for hjemmelaget nå. På 34.50 ryker Steffen Thoresen og Nicolai Bryhnisveen ut med hver sin slashing. De involverte virker å være enige i avgjørelsen og det blir spill fire mot fire. Det åpner for mer is pr.spiller og igjen er Simen Talge frempå med et godt forsøk etter nydelig forspill av Zajac men igjen er Grascnar med på notene.

Like før de utviste spillerne kommer på isen får vi nok en billig utvisning. En billig hekting på Søberg som rister oppgitt på hodet og må sette seg i fryseboksen igjen. Bortelagets overtall gir noen skudd men innsatsen i slottet er ikke all verden så hjemmelagets spillere får ryddet unna når Holm redder.

Idet vi nærmer oss neste pause blir det litt action igjen. Først får Rønnild en ganske unødvendig tominutter når han i offensiv sone tripper Brassart. Oilers beholder pucken og i like etterpå dunker Salsten hanskene oppe i hoderegionen på Zajac. Potensielt farlig den men den tidligere Oilers-spilleren slipper med to minutters utvisning. Dermed har plutselig Oilers en fantastisk mulighet når de skal spille inntil to minutter  5 mot 3.  Det eneste som ødelegger litt er at det er bare 26 sekunder igjen av perioden.  Perioden avsluttes dermed med Kissels forsøk like før slutt og gjestene leder 1-2 mens skuddene i denne perioden var i favør hjemmelaget med 15-7.

Dermed var saken klar. Oilers skulle starte tredje periode med to mann mer på isen og spille slik i inntil halvannet minutt.  Vi har sett det mange ganger før. Med to mann mer på isen har man god tid. Det er bare å vente til det kommer en åpning men ofte så kommer den ikke og det blir som det blir.

Powerplayoppsetningen nå er nykommer Schwartz, Kissel, Trettenes med Tommy K på kontoret og Zajac på back.  Hjemmelaget bruker noen sekunder på å etablere seg men får etter hvert kontroll og kan begynne å la pucken gå. Dessverre for de hvite så blir det litt slurv og pucken ender ut i midtsonen. Bortelagets spillere stormer til boksen for å bytte mens hjemmelaget må begynne på nytt. Zajac roter det til for seg og nok en gang må hjemmelaget starte på nytt. Tiden går og de tilreisende fra Hamar begynner å tro på at dette kan gå deres vei. Med halvminuttet igjen av overtallet etableres det igjen i gjestenes sone. Zajac legger pucken ned mot Schwartz som står i droppsirkelen og har flere valg. Et av de minst sannsynlige er kanskje det han virkelig gjør. Med en presis pasning legger han pucken på kølleblandet til Tommy K som bare forlenger pasningen inn i mål, 2-2! Jonas Løvlie er slepphendt foran egen keeper i den situasjonen og burde vite at Tommy K er farlig her, de har som vi vet spilt sammen tidligere, i Oilers.

Dermed står det 2-2 og full kamp igjen.  Og minutter senere får Oilers en ny sjanse i overtall. Nevnte Løvlie får en tominutter for slashing. Løvlie er ikke typen som protesterer høylytt på ting men han er i det minste overrasket over at det er nettopp han dommeren peker på!
Overtallet mangler fremdeles noe og en Klavestadavslutning fra blå blir beholdningen.  Fra nå av blir det en del «hawaii». Til å være 2-2 på slutten av kampen så spilles det med uvanlig høy risiko begge veier og det ender med mange skudd. Hele 10-14 ender skuddene med i tredje periode men flere mål blir det ikke og det skal spilles sudden death.

Begge lag har noen saftige sjanser i sudden bl.a. Patrick Thoresen men for helgefredens skyld skal vi være glade for at han ikke scoret når han var igjennom.  Med halvspilt sudden så er Oilersspillerne høye i presset. Gjestenes Newton har pucken i eget rundvant men ingen ser at Eirik Salsten har stukket og når Newton er den første som oppdager dette har Salsten fått 5-6 meters forsprang på Bryhnisveen idet han tar imot pucken. Salsten tar pucken med seg og alene med Holm gjør han ingen feil, 2-3!  Storhamar påfører dermed Oilers sitt første hjemmetap for sesongen og det er en glad gjeng som rusler av isen etter å ha takket sin store fansskare både en og to ganger for kampen.  Keeper Grascnar blir fortjent kåret til gjestenes beste mens nykommer Schwartz får prisen hos hjemmelaget.

Rylan Schwartz gjorde mye bra i kveld men spilte seg nok inn i fansens hjerter da han rotet vekk pucken og holdt på å sende en blågul alene mot Holm. Men med en desperat handling kaster han seg fremover og får slått pucken vekk fra farlig sone. Slike takter liker vi!

*** 71 SCHWARTZ

Viser seg frem med sin første scoring og ikke minst nydelig assist. Eneste på Oilers med +2 i dag og gjør manns jobb over hele banen. Blir god å ha fremover.

** 38 HOLM

Redder 34 av 37 skudd og holder hjemmelaget inne i matchen på viktige tidspunkt av kampen. Holm må være på topp skal Oilers komme langt i årets sluttspill