Kamper

Norsk Topphockey

Tap mot serielederen

Storhamar fikk en drømmestart i kveldens kamp i DNB Arena. Allerede etter 17 sekunder forærte hjemmelaget Kjetil Martinsen pucken og han satte den i mål. Etter dette var kampen jevt. Hjemmelaget gjorde en god kamp og det var ikke mulig å se at det er over 30 poengs forskjell på lagene. Men Oilers har slitt med å score og kveldens kamp var nok en slik kamp der pucken ikke vil inn. Til slutt kunne Jimmy Anderson sette pucken i tomt bur og sikre bortelaget en sterk seier.

Som nevnt gikk det altså 17 sekunder fra pucken ble droppet til Storhamar ledet. Da hadde Storhamar vunnet droppen og lagt den i Oiler sone. Her mottar Dennis Sveum pucken i rundvant før han slipper den bak seg, mellom bena og til Soares. Han forsøker et direkepass men det er plutselig tre Storhamarspillere rundt ham og Kjetil Martinsen plukker opp pucken og setter den i krysset bak en forfjamset Henrik Holm! Ex-Oilers Martinsen har med dette gitt de 15-20 tilreisende supporterne noe å juble for mens resten av DNB Arena er uvanlig stille.

Etter dette fortsetter gjestene å kjøre på og det murres på tribunene om at dette kan bli riktig ille.  Men istedenfor å tenke sånn, så tenker Oilersspillerne at dette må vi gjøre noe med. Og de bestemmer seg for å vise hvem som bestemmer i Dnb. Det gås til i hver eneste takling og de ellers så kjente navnene bak på Storhamar-draktene blir bare nok en motstander å knuse. Kanskje trodde gjestenes spillere at dette skulle bli veldig lett etter en slik åpning for det blir etter hvert en jevnspilt periode der lagene forsøker seg i bølger frem og tilbake. Gjestene virker å ha litt mer system i spillet sitt men dette blir også stykket opp ettersom de hvitkledde er på som klegger hver eneste gang de forsøker på noe.

Perioden gir ikke flere mål. Det er nesten ikke avblåsninger og to disiplinerte lag deler broderlig på skuddene med 8-9 i skudd.

Midtperioden fortsetter som den første. Hjemmelaget stresser gjestenes målfarlige spillere mens de selv ikke evner å sette pucken i mål. For sjanser blir det – begge veier. To gode keepere hjelper også til. Et stykke ut i perioden får vi en kjedelig situasjon når gjestenes #81 Marinaccio nesten klarer å sette pucken på en pasning foran mål. Istedenfor deiser han med full kraft inn i vantet bak mål og blir liggende. «Heldigvis» var det ingen andre spillere involvert men Marinaccio blir til slutt båret ut på båre, til applaus fra publikum.

Storhamars nyerværvelse Morrison var også på isen i oppvarmingen, men fikk bare så vidt spilletid og altfor lite til å vise noe som helst i debuten.

Drøyt fjorten minutter ut i perioden får vi kveldens første utvisning. Spencer Humphries skal spille pucken ut av egen sone men treffer en jagende Nicholls som plutselig får sjansen alene med keeper. Humphries blir da dømt for en slashing etter å ha plantet kølla i hanskene på Nicholls. Undertall var kanskje ikke det Oilers trengte nå, når de jaget utligning.
Ett artig moment å se fra droppen var at umiddelbart etter droppen skøyter Steffen Thoresen inn å stiller seg rett foran Henrik Holm, beredt på å ta drittjobben foran mål. Bortelaget etablerer med når de ikke klarer å spille one-touch klarer hele tiden hjemmelagets box å være med på bevegelsene. Og når Jimmy Andersson endelig prøver en one-touchpasning over til Zettergren så kommer pasningen på feil side sånn at denne må stoppe pucken å begynne på nytt. Oilers får etter hvert pucken ut av sonen og bortelaget må begynne på nytt.

Denne gang får de umiddelbart en stor mulighet når Rokseth ikke klarer å få pucken unna og #21 Jensen får stå helt alene foran Holm, men Holm er med på notene og redder skuddet. Vi så for øvrig flere eksempler på at denne Jensen bærer gullhjelmen med rette. Han har en tendens til å stille seg opp der pucken kommer, og ofte står han der alene. Oilers får igjen pucken ut av sonen og snart er Oilers igjen fullt lag.

Perioden ender 0-0 med Oilers i føringen på skudd, 11-9.

Tredje periode, og hva nå ? Gjestene trenger jo strengt tatt ikke overanstrenge seg offensivt da de har det ene målet. På en annen side er det å forsvare seg til seier i ishockey ofte ensbetydende med tap! Fakta er hvertfall at hjemmelagets tro på poeng øker etter som kampen går og innsatsen blir ikke mindre i tredje periode. Mesteparten av det produktive spillet foregår nå i gjestenes sone og etter seks minutter får hjemmelaget sjansen i overtall. Gjestenes gode back, Christian Bull får to minutter for en holding på Eirik Salsten som febrilsk prøver å nå en retur på et Johannesen-skudd fra blå.

Kveldens første overtall til hjemmelaget ville hvertfall tidligere vært en gyllen mulighet til å score. Årets powerplay har vært variabelt så dette ble spennende. Etter at gjestene vinner droppen og får avklart tar Rappuzi med seg pucken inn i gjestesonen og via Soares går pucken ut til Johannesen som skyter. Keeper Østlund er utspilt og  Soares er veldig nær å sette pucken i det åpne målet.  Gjestene får like etterpå klarert ut pucken og presser nå høyt slik at hjemmelaget bruker dyrebare sekunder på å komme seg ut av egen sone. Overtallet er snart over og gjestene kan puste ut.

Oilers kjører på nå, og det handler som regel om å peise pucken inn i motstandersonen for så å spurte etter. Gjestene begynner å se at slutten nærmer seg og tar seg flere ganger bryet med å legge pucken til icing, noe som er fullt tillatt i ishockey. Tiden går nå veldig fort og på Oilersbenken må det planlegges å ta ut keeper i et siste forsøk på å skape noe foran keeper Østlund.

Men så, med vel tre minutter igjen å spille skjer det noe. Først forsøker Anders Tangen Henriksen seg å ta med seg pucken. Hvis Humphries sin slashing var tominutter så var Kjetil Martinsens gjentatte slashinger hvertfall to minutter. Publikum ser det dommerne ikke ser men får ikke medhold. Sekunder senere hever dommeren likevel armen. Victor Svensson får to minutter for å ha holdt kølla til Lassi Kokkala men først får hjemmelaget i den avventende utvisningen sjansen til å spille seks mot fem. Soares som sjettemann kommer innpå og igjen får vi en stor sjanse til hjemmelaget. Men Lassi Kokkala er ingen notorisk målscorer, hvertfall ikke i Oilers så hans avslutning ender i snappen til keeper Østlund. Dermed skal Oilers spille opptil to minutter i overtall idet det så vidt gjenstår akkurat dette. Den relativt tvilsomme utvisningen på Svensson lukter kompensasjon lang vei. Det er dommer Wannerstedt som dømmer alle utvisningene i kveld mens den mer rutinerte Roy Stian Hansen ikke ser noe å sette fingeren på.

Oilers tar nå timeout, og i motsetning til i Risa-pausene er det nå livlig prat. Slagplanen legges og spillerne er lytter øre.

Oilers velger nå å ta ut keeper, og spille seks mot fire. Et veldig offensivt valg av trener Gulbrandsen. Det skal svært lite til for at Storhamar kan avgjøre kampen nå, og med utvisning trenger de heller ikke være redd for å spille på seg en icing. Oilers vinner droppen og etablerer seg raskt i gjestenes sone. Pucken går raskt fra spiller til spiller og til skyter Johannesen men skuddet treffer en Storhamarspiller som bare lemper pucken utover. Men det står Johannesen og er både god og heldig og klarer å holde pucken inne i sonen. Soares overtar og setter fart mot mål. Kan vi vente et prikkskudd av gullhjelmen. Vi kan kanskje det, men det blir ikke noe skudd i hele tatt for gjestenes spillere ofrer seg og hindrer Soares i å skyte.  Forsberg plukker opp pucken og legger den ut til Johannesen igjen, han bare viderebefordrer pucken til skuddvillige Humphries men igjen er keeper Østlund på plass og hindrer uttelling.

Ny dropp, Soares vinner den igjen. Oilers lar pucken gå fra mann til mann men bortelaget er aggresive og klarer så vidt å få pucken ut av sonen slik at dommeren blåser offside når Johannesen blir akkurat for sen å nå pucken. Ny dropp. Denne gang i midtsonen. Oilers med Soares på droppen – mot Larrivee. Nok en gang vinner Soares. Nå må Oilers forte seg inn i sonen men en elendig pasning fra Humphries til Johannesen gjør at Hampus Gustavsson raskt oppfatter hva som skjer og når det blir duell er det typisk at pucken ender hos Jimmy Andersson på egen blå. Med tom kasse og ingen fare for icing, kan Andersson skyte pucken over halve banen, og i mål. Stillingen er 0-2 og Spencer Humphries burde få assist på dette målet. At Oilers vinner skuddene i denne perioden med 11-3 sier litt om hvor spillet foregikk og mye om kvaliteten på skuddene.

Oilers spiller fortsatt i overtall men å score to mål på ett minutt blir vanskelig. Og dermed blir det topplaget Storhamar som tar med seg alle tre poengene hjem til Hamar. De 15-20 tilreisende får dermed en mye kjekkere tur hjem til Hamar enn hva de andre 3 500 i Dnb Arena hadde håpet på.

Bortelaget scoret to mål og så lenge hjemmelaget ikke scoret noen så vinner de fortjent. Tar vi vekk første og siste minutt av kampen så kan hjemmelaget være fornøyd men en kamp varer likevel minst 60 minutter så det blir en mager trøst. På bortelaget fikk keeper Østlund bestemannspremien selv om ikke alle skuddene han fikk på seg var av den farlige sorten. Jimmy Andersson som spilte utrolige 32,44min var også god i dag.

På hjemmelaget fikk Johannes Johannesen bestemannspremien. Kampen var en flott propaganda for de som påstår at Oilers ikke har målscorere. Det er selvsagt snakk om marginer men likevel viser tallene at ingen av de 30 skuddene gikk inn i dag. Som vanlig holder Oilers mer enn nok nivå som sine motstandere i spill og sjanser men det er målene som teller. Defensivt er det bra. Storhamar fikk skyte 21 skudd og bare en eneste gang denne sesongen har de skutt færre skudd. Mot Stjernen 19/09 skjøt de kun 16 skudd, men det var likevel nok til å vinne også da 0-2!

Kveldens øyeblikk

Midtveis i kampen slutter plutselig alle spillerne å spille. I sekvensen før mener publikum at en Storhamar skal utvises og gir høylytt beskjed om det, men ennå har ikke publikum klart å dømme en utvisning så ingen forstår noe som helst og hoveddommer Roy Stian Hansen forstår kanskje minst, men han blåser hvertfall i fløyta etter noen sekunder så ikke noen skal «oppdage» at spillet egentlig ikke er stanset. Hva som var årsaken til denne stansen vites ikke.

Serieleder Storhamar tok med seg alle poengene hjem til Hamar da de møtte Oilers i DNB Arena torsdag kveld. (foto: Oddmund Sola)

Kveldens stjerner

***    4 JOHANNESEN

Igjen den med mest istid i Oilers (19,27min). Bryter fint flere ganger og er sentral i så vel undertall som overtall. Lar seg sjelden stresse og spiller på det sikre.

**  21 ROKSETH

En god kamp av Rokseth som både bidrar defensivt (ofrer seg og hindrer trolig scoring når gjestene kommer to mot en i  3per) og offensivt (5 skudd) i dag. Backskudd vil vi ha mer av.