Vålerenga best i lørdagsfest

Et VIF-lag som hadde gjort hjemmeleksen sin fikk kampen slik de ville ha den og når hjemmelaget stanget og stanget så ble det vanskelig og til slutt kunne veteranen Røymark sette pucken i tomt bur og gi gjestene seieren 2-4. Foran et fullsatt DNB Arena var gjestene ofte de nødvendige centimetrene foran hjemmelaget og marginer avgjør ofte slike tette «sluttspillkamper» som kveldens kamp ble.

Foran dropp var det en stemning vi foruten i sluttspillet nettopp ser når Oilers møter VIF i en lørdagskamp. 12-15 VIF-supportere som sang litt og etter hvert enda mer mens de resterende sørget for god gang kampen igjennom. Og det smittet over på spillerne for tenning og innsats var det ingenting i veien med.

Oilers gikk ut i hundre i kveldens kamp, og i motsetning til mot Storhamar på torsdag så la de raskt et tungt press på VIF-keeper Gillam som tidlig fikk det travelt. Bl.a. Strandborg fikk en stor sjanse når Karlsen finner ham alene i slottet. VIF har lite å komme med men når relativt anonyme Andreas Marthinsen kommer med sitt første – og eneste, skudd i kveld så er Holm på plass. Viktig å være på hugget når det smeller. Hjemmelaget fortsetter å kjøre og både Dineen og Beck viser fine takter men Gillam er også med.

Sander Hurrød (bak) og resten av Oilers måtte konstatere at Vålerenga tok poengene med hjem fra DNB Arena denne lørdagen. Seiersrekken stoppet dermed på sju denne gang. (foto: Oddmund Sola)

8-2 i skudd står det når ex-Oilers Strøm får en tominutter for interference.  Førsteoppsetningen med Strandborg, Karlsen, Hoff, Tommy K og Lefebvre klarer ikke helt å la pucken gå og etter minuttet klarerer gjestene slik at annenoppsetningen kan forsøke seg. Kissel, Bordson, Berg Paulsen, Dineen og Klavestad har absolutt ingen skumle planer og klarer knapt å etablere seg før gjestene er fulltallige.

Gjestene fikk nok fornyet selvtillit av å holde buret rent – gode som de er i undertall og det enorme presset fra hjemmelaget roer seg litt ned etter utvisningen.

Etter vel 14 minutter tar gjestene ledelsen. Å legge pucker på mål er ofte en god medisin og det er akkurat det Kalle Ekelund gjør når han får pucken langs vantet ut på blå. Det er ingen blå spillere foran mål men flere hvite og det kan se ut som det er Rokseth som styrer pucken forbi egen keeper, 0-1!
Resten av perioden er et langt gjesp. Hjemmelaget slurver mye i egen sone og gjestene kunne med litt mer besluttsomhet testet Holm oftere enn det ene skuddet fra Lindstrøm som kommer rett etter scoringa.
Med 10-5 i skudd så ser vi at hjemmelaget har hatt et initiativ men det er gjestene som leder til første pause –

Midtperioden åpner med at VIF presser voldsomt på og både Røymark og Ekelund prøver seg mens hjemmelaget har store problemer med å holde pucken seg i mellom. Selv med halvhjertet press fra gjestene spilles det mye rart i egen sone før rekka med Karlsen, Hoff og Strandborg bestemmer seg for å ta tak.  Etter at VIF har bodd i Oilers sin sone klarer nevnte karer å ta pucken med seg ut og inn i gjestenes sone. Strandborg er arkitekten mens Hoff gjør en manøver som  gir Karlsen fri bane rett etterpå og nr 85 kan bare bakchande pucken elegant opp i nettaket på Strandborgs assist, 1-1.

Men hvor lenge var Adam i paradis ?  Like fra dropp har hjemmelaget et litt trykk men så kommer gjestene og når Rokseth ikke klarer å klarere skikkelig så tar Thomas Olsen ansvar fra bak mål og legger pucken ut til Lindstrøm som har god til å sikte, 1-2!   En ny kalddusj for hjemmelaget under minuttet etter utligningen var et faktum.

Men Oilers har for vane å ikke bry seg for mye om baklengs og nå kjøres tempoet opp. Rekka med Berg-Paulsen, Mauldin og Tommy K har flere gode bytt som stresser gjestene og Karlsen rundlurer sin oppasser men skuddet er ikke av samme kvalitet. Selv om Oilers kjører nå er VIF svært disiplinerte og lar ikke hjemmelaget komme til noen svært store sjanser. Berg Paulsen forsøker en styring når Aarthun skyter og like etterpå har hjemmelaget tre gode muligheter når først Lefebvre skyter, deretter Karlsen før Ulriksen også fyrer fra blå men Gillam er med på dem alle. Førstnevnte Lefebvre fikk i kveld for øvrig registrert ett skudd som målte hele 149,3 km/t!!  Mauldin får også en god sjanse etter godt forarbeid av Tommy K men pucken vil ikke inn.
I det «verste» trykket fra hjemmelaget oppstår det plutselig en liten skade på vantet – trolig beleilig for bortelaget som nå slet kraftig med å få pucken ut i midtsonen. Men hjemmelaget bare fortsatte å kjøre på fra dropp og Kissel og Dineen er bare en feil fatning på kølla fra å trolig utligne – på åpent mål. Også Gervais med en rask avslutning og Beck som spilles fri i midten får gode muligheter men nei. På tampen av perioden er det plutselig gjestene som får noen gode muligheter men en nesten arbeidsledig Holm er med.

Dermed går vi til pause med 17-10 i skudd denne perioden og totalt 27-15 til nå.

Tredje periode begynner med en stor Strandborg-sjanse før Finstad i andre enden like etterpå kommer alene men ender opp med en svak backhand. VIF spiller nå en smart hockey der de lar hjemmelaget styre men de tar de overgangene som kommer og når hjemmelaget er litt slurvete – som de har vært hele kampen, ja så kommer det muligheter. Gjestenes raske nr 18 Olsen forsøker seg kjøkkenveien men klarer ikke sette pucken mot mål. I andre enden skyter Klavestad et udekket skudd som ikke er i nærheten av å være farlig.

Litt symptomatisk for kveldens kamp er det når Ulriksen fra egen sone ser at Kissel kan få en farlig sjanse fremover, men idet Kissel snur seg mot høyre for å se etter pucken så passerer den på venstre side og det hele ender i icing.  Igjen maringer.

Nevnte Nr 18 Olsen er nok en gang frempå når Oilers roter fryktelig i midtsonen, men skuddet hans fyker over mål.
Vi sitter og venter på en sluttspurt idet vi passerer halvspilt periode men akkurat da er det gjestene som kjører showet. Både Partanen, Taimi x 2 og Røymark skaper farligheter og til slutt klarer Oilers sin fjerderekke å få pucken ut til icing.  Det betyr ingen nye spillere inn mens gjestene kan bytte spillere og når de i tillegg vinner droppen så klarer ikke hjemmelaget å få byttet slitne spillere. VIF spiller nå nærmest powerplay selv om man  er like mange spillere på isen.  Sebastian Johansen har et heller dårlig pass inn mot slottet fra rundvant men når Bordson bøyer seg ned for å stoppe pucken med handa så glir den forbi og der står Brekke Henriksen klar, 3-1!

Plutselig ble jobbet for hjemmelaget betydelig vanskeligere. Og Tommy K viser sin irritasjon med å ta ut gjestenes Olimb på en slik måte at dommerne må kikke på video om han skal ha mer enn to minutter. Tommy K slipper faktisk unna med to minutter. Dommerne så kanskje at han i tillegg til Olimb også tok pucken.

Med vel fire minutter igjen og tomålsledelse så er det ikke med livet som innsats gjestene tar sitt overtall. Sander Thoresens skudd blir det eneste mens Berg Paulsen og Mauldin gjør et helhjertet forsøk på noe i undertall, men uten å lykkes.

Det ser ut til å gå mot VIF-seier når gjestene plutselig spiller med 6 utespillere på isen. Tobias Lindstrøm må sone og Oilers tar ut Henrik Holm og skal spille seks mot fire. En risk å ta da det kun er et skudd fra egen halvdel som trengs for gjestene for å punktere kampen.

Nick Dineen vinner kveldens viktigste dropp mot Brekke Henriksen og hjemmelaget beholder pucken. Etter hvert får Kissel pucken og han sikter på kølla til Bordson like utenfor keeper. Men når tre blåkledde i tillegg sikter seg inn på Bordson så ender han i isen og pucken hvertfall ikke i mål, men den reddes faktisk på streken av keeper og oppofrende VIF-spillere.

Ny dropp. Dineen igjen mot Brekke Henriksen og igjen vinner Dineen duellen. Nå tar Kissel med seg pucken fra droppunktet på tvers i slottet mens Bordson og Kristiansen stuper mot mål. Kissel skyter så et «gjemt» skudd og når ingen blå har tatt seg bryet med å følge Bordson så kan han styre pucken utagbart forbi Gillam i VIF-målet, 2-3.

Viktig for hjemmelaget at reduseringen kom såpass tidlig i overtallet, slik at det fortsatt er over to minutter igjen å spille. Det fortsettes nå i overtall ettersom keeper Holm er tatt ut. Hjemmelaget vil ha utvisning like etterpå når Auk på backhand setter pucken over vantet i egen sone. Linjedommer peker også på nettet men etter at dommerne har diskutert så blir det ingen utvisning. Fra dropp forsøker Ekelund seg med ett «skudd» fra egen mållinje og det er ikke så dumt når buret i andre enden er tomt, men pucken glir noen centimetre utenfor slik at hjemmelaget igjen kan prøve seg, via icing. Olimb vinner droppen og selv om gjestene ikke får pucken ut av sonen så sliter hjemmelaget med å få skikkelig kontroll på pucken slik at de kan etablere ett overtallsspill. Og når Kissel etter en runddans med seg selv legger pucken ut i slottet, på køllebladet til Røymark er kampen avgjort, 2-4!

Fra ny dropp går enda engang Henrik Holm av isen og hjemmelaget legger press. Med vel 25 sekunder igjen å spille får både Berg Paulsen og Kissel en sjansen men Gillam er med. Brekke Henriksen enser ikke pucken men slåss foran mål og pådrar seg en tominutter i tumultene som oppstår. Kalibaliket bestod vel av tre-fire spillere fra hvert lag men Brekke Henriksen var vel eneste som gav noen slag og fikk dermed utvisning siden Berg-Paulsen var med på det hele og ikke umotivert ble slått ned.  Å ta en tominutter med så kort tid er å «stå opp for laget» og til tross for at hjemmelaget tar timeout så finner de ikke på noe som er smart nok og de fleste ser hvilken vei det går.

Dermed vinner et taktisk veldig bra VIF-lag kampen 4-2. Med ledelse stort sett hele kampen kunne de spille etter planen og gjorde det på en perfekt måte.  For hjemmelagets del gikk det ikke etter planen. Med 37 skudd må man score mer enn to mål, samtidig som 27 skudd i mot ikke bør gi fire baklengs.  Det er selvsagt marginer men i dag var det VIF som trakk det lengste strået i en underholdende kamp.

Det flotte 1-1målet hvor Karlsen i midtsonen spiller frem Strandborg som inni gjestenes sone slipper pucken inn i slottet der Hoff har dratt med seg Sebastian Johansen og Karlsen oppfatter muligheten før Espeland får reagert. Selv om Espeland prøver både på det ene og det andre lar ikke Karlsen seg påvirke og legger pucken over på backhand og vips – opp i nettaket.

Og dette skjedde ti sekunder etter at nevnte to herremenn hadde kollidert like ved eget mål – og ikke akkurat virket å ha noe store planer på gang……

*** 85 KARLSEN

Ingen toppkamp av noen i dag men Karlsen scorer mål igjen og spiller på den eneste rekka med + i statistikken. Er i målform og blir viktig fremover.

** 91 KRISTIANSEN

Mye vilje og innsats i rundvant hos Tommy i dag. Sammen med # 20 og # 24 et stadig uromoment for gjestene.

* 9 BORDSON

Selv med minus i statistikken så scorer han mål, og viser tidvis hva som bor i ham. Må som resten av laget opp noen hakk om det skal bli flere hjemmekamper enn bortekamper i sluttspillet.

Tekst:  Anders Vegstein.