Viktig seier i boks

Oilers kunne til slutt juble for tre nye poeng i kveldens kamp mot Stjernen. Det etter å ha dominert fullstendig store deler av kampen men samtidig vist en ineffektivitet som var på grensen til det absurde. Den innarbeidede vinnerkulturen ble tatt frem når det trengtes som mest og poengene ble igjen i Stavanger.

En forsterket Stjernen-lag var egentlig ingen målestokk og som vanlig ble det råkjør på de beste fra Plankebyen. Når det er sagt så har de såkalte beste Stjernen-spillerne egenskaper som gjør at de nesten kan vinne kamper på egenhånd litt som når Cangelosi utlignet til 2-2 like før andre pause – mer eller mindre ut av ingenting.

Premissene foran kveldens kamp var klare. Mens Storhamar og VIF har vært stort sett stabile i høst har Oilers tillatt seg å tulle vekk noen unødvendig poeng her og der, senest i Askerhallen forrige helg. Derfor var det ingenting annet enn seier som var godt nok i kveld.

Og det begynte bra. Veldig bra. Oilers var påskrudd fra start og nærmest fosset frem i angrep – uavhengig av hvilken rekke som angrep og allerede etter 03.40 fikk hjemmelaget uttelling. Tristan Langan bryter en Stjernenpasning i midtsonen og tar pucken med seg inn i gjestenes sone. Her møter han uvanlig lite press og kan avvente og se at Cliff Watson er på full fart inn i sonen.  På Langans gode pass kan Watson sikte og setter pucken helt oppe i motsatt kryss, 1-0!.

Fra nå av lot Oilers gjestene komme litt mer inn i kampen og det går ikke bedre enn at Bryhna hekter Lalande i scoringsposisjon. Det betyr straffe.  Cangelosi setter fart og Henrik Holm går fort noen meter ut, det ser faktisk ut som han mister skjæret litt på vei ut men er hvertfall klar når Cangelosi nærmer seg men den godeste Cangelosi har allerede bestemt seg og setter pucken høyt til venstre for Holm, 1-1.  Det var ikke første Cangelosi scoret i en slik situasjon. Nå står kampen og vipper litt med noen gode sjanser til begge lag.

Oilers slo tilbake etter forrige helgs tap i Asker og slo Stjernen i DNB Arena torsdag kveld. (Foto: Sigurd Seglem Bjørnevaag)

Kombinasjonen Elvsveen/Tangen Henriksen har noen fine kombinasjoner og også rekka med Dineen, Mauldin og Langan varter opp med mye bra spill. Dineen har vel ikke mindre enn tre store sjanser til å score blant annet to store sjanser med 20 sekunders mellomrom men keeper Byrkjeland er med. På den første står Dineen for nær keeper og klarer ikke løfte pucken mens på den andre er det en god redning på et godt skudd.  Gjestene har også sine sjanser og det er bare en lang Østby-kølle som hindrer Filip Lalande å stå helt alene med Henrik Holm noen strakser senere. Hjemmelaget legger et bra trøkk på gjestene i første periode og vinner skuddene med 11-6 men på resultattavla står det 1-1.

Midtperioden begynte ganske som den første. Det var tydelig at praten hadde gått i Oilers-garderoben for nå ble det ikke lagt noe i mellom og skuddene kom på løpende bånd. Først er det Greg Mauldin som utfører et flott veggspill med buret, bak gjestenes mål og dermed sender bort to motstandere men pucken når aldri frem til mottaker foran mål. Like etterpå får Langan to sjanser nesten alene med keeper og både Kissel, Østby, Dineen, Klungtveit, Calik og Mauldin har store sjanser på løpende bånd.

Den aller største får en som kanskje ikke lyktes med alt i kveldens kamp, nemlig Nick Dineen når han står helt alene ved stolpen. Keeper er på andre siden og pasningen er god. Målet er vel 183cm mellom stengene og utenfor der var det en liten åpning på noen få centimetre der det ikke var verken keeper eller skøyter og køller. Dineen treffer den lille åpningen – en enorm prestasjon når målet står og gaper. Han kan ikke annet enn å frustrert se opp i lufta og lure på hva som skjedde nå…

Like etterpå gjør Sondre Bjerke en viktig jobb når Stjernen plutselig kommer 2 mot 1. Etter 6,42 av perioden får hjemmelaget kveldens første overtall.  Kanskje det var det som skulle til for å få uttelling….  Tangen Henriksen jobber godt i egen sone og Badini må ta en tripping for å hindre ham. Dommeren står 20 cm ifra og har godt oversikt men Badini er sterkt uenig mens han skøyter mot fryseboksen.

Oilers vinner den viktige overtallsdroppen og lar pucken gå seg imellom helt til Dineen klarer å rote det til slik at gjestene får pucken ut. Pucken går helt tilbake til Henrik Holm som bare videreformidler den til Klavestad som starter bak eget mål. Han setter fart ut i midtsonen mens de offensive spillerne til Stjernen forventer han skal legge den igjen til en fremadstormende kollega. Nå har han virkelig fått opp farten og når de to Stjernenbackene rygger og rygger så følger Klave på og er plutselig alene ganske så skrått ute i slottet. Og pang så sitter pucken helt oppe i nettaket – og det uten at noen Stjernenspillere anså faren som veldig stor i det hele tatt. Keeper Byrkjeland ble nok også tatt litt på senga der, men Klave har gjort slike mål før, coast to coast og 2-1!

Dermed har hjemmelaget igjen tatt ledelsen og kjører på videre. Langan bruker farten og er nære på og også Dineen på returen er nære på men så ryker plutselig Dineen på en tripping-utvisning. Stjernen er kanskje ikke så giftige som de engang var på overtall men de nye importene sammen med de eldre legger raskt press i Oilers sin sone. Nykommer Mismach prøver seg, Piccinich og Ellis likeså men til slutt er det Stjernen selv som roter pucken ut av sonen og hjemmelaget får innpå nye krefter. Det samme gjør Stjernen men de nye som kommer inn har på langt nær samme overtallskvalitet og hjemmelaget rir det hele av.

Etter utvisningene er det litt rot og en del icing-pucker. Strandborg får lagt en fin puck over til Tangen Henriksen men han kommer litt for nær keeper som avverger. Det gjør han også på Elvsveens retur sekundet etterpå. På tampen er det gjestene som ypper seg og plutselig kommer de tre mot en men heldigvis velger Kaltrud Nystuen en svak løsning og skyter utenfor fra godt hold.  Men så utligner plutselig gjestene.  Piccinich klarer å slite seg løs fra Klavestad og foran mål har Watson tatt pause slik at Cangelosi kan sette kølla på Piccinich fine pasning og dermed en kalddusj for hjemmelaget og 2-2.

14-9 i skudd i denne perioden etter at bortelaget hadde dobbelt så mange skudd som hjemmelaget (4-8) siste halvdel av perioden. Kveldens klareste utvisning var kanskje når Mauldin blir dratt ned i offensiv sone. Man drar ikke Mauldin ned uten å bruke ulovlige midler men dommerne lot det passere.

Hva nå ?

Tredje periode og hjemmelaget har fortsatt initiativet. Det er ingen tvil om at de vil vinne her og åpner med noen halvsjanser. Periodens første skudd er det Kaltrud Nystuen som har men Holm er på plass. Nå er det litt stillingskrig og litt krig blir det også når det blir kalibalik foran Byrkjeland men pucken er fri inntil dommer blåser blokkering, men da har allerede Nystuen og Ludvig Hoff funnet hverandre. Det blir en liten fight – faktisk det eneste tilløpet til gruff i hele dag, men det roer seg ned, dvs Hoff er ferdig og snur seg vekk men Nystuen er ikke ferdig og ryker på Hoff bakfra mens dommerne styrter til for å skille ham enda engang.  Begge idømmes to minutter for roughing og det er ingen tvil om at Stjernen kan være mest glade for det.

Begge lag begynner å bli slitne nå og midtveis i perioden er skuddene 2-1 i favør hjemmelaget. Det viser at mye av svetten legges igjen i rundvant og utenfor de farligste områdene – stort sett i Stjernens sone vel å merke. Men så klarer gjestene å pådra seg en lagstraff for å ha 6 utespillere på isen. Klokka viser 55.44 og hjemmelaget får en gyllen mulighet. Som landets beste lag i powerplay har de nå sjansen idet kampen går inn i sluttfasen.  Det er rekka med Kissel, Trettenes, Langan, Dineen og Klave som prøver seg.

Det jobbes godt av begge lag men Langans styring på Kissel blir eneste avslutning før neste formasjon får prøve seg. Strandborg, Mauldin, Tangen Henriksen, Hoff og Bourque, hvor Tangen Henriksen erstattes av Watson etter droppen.  De klarer å etablere seg i sonen men helt farlig blir det ikke før Watson fyrer av nesten på blålinjen og pucken finner veien helt inn i nettmaskene – godt hjulpet av Mauldin som gjør en god jobb foran keeper Byrkjeland selv om det virket som om Ellis klarte å holde Mauldin vekke slik at keeper skulle se utgangen av skuddet. Egentlig uinteressant. Hjemmelaget har scoret og det gjenstår kun to og et halvt minutt igjen av kampen.

Gjestene tar nå umiddelbart timeout og planlegger trolig å ta ut keeper Byrkjeland og sette innpå en sjette utespiller så fort de får pucken inn i Oilers sone.  Men Oilers har ingen planer om å slippe gjestene ned i sin sone og en offensiv Mauldin tar pucken med seg inn i sonen men blir taklet hardt inn mot vantet av Badini uten at dommerne reagerer.  Mauldin hjelpes av isen og møtte aldri opp til autografskriving etterpå. Vi krysser fingrene!

Det gjenstår ennå to minutter og nå spiller Oilers fantastisk. Gjestene får aldri pucken skikkelig inn i sonen og når de først klarer det så er det plutselig bare 50 sekunder igjen. Da har også Klave tvunget frem en dropp i gjestenes sone og ødelagt mye av rytmen i en tenkt sluttspurt. Når Byrkjeland forlater isen så nøler han å stopper flere ganger – et tegn på at hans lagkamerater på ingen måte har kontroll på situasjonen. Da har de nettopp også slått en icingpuck – noe som neppe kan være oppskriften for å score mål når tiden ebber ut. Byrkjeland forlater altså isen med 50 sekunder igjen og det er mer enn nok å score mål på men gjestene gjør mange rare valg når kreftene er iferd med å ta slutt.

Med 30 sekunder igjen tar Piccinich en høy kølle på offensiv blå. Dermed dropp i midtsonen. Trettenes mot Badini. Samtidig har bookmakerne trolig stanset spill på Oilersmål når de ser at Kissel er utpå isen og motstanderens mål står tomt. Trettenes vinner droppen og spillet flyttes rutinert ut mot vantet hvor Kissel og Hoff jobber febrilsk mot fire Stjernen-spillere for å låse pucken. Og de klarer det i viktige sekunder…men så får Stjernen pucken fri og får lagt den over på motsatt der Stormli er ganske alene men han har et dårlig mottak og Mismach i sitt forsøk på å legge pucken ut til en back klarer å legge pucken ut i midtsonen så tikker sekundene fort.

Pucken legges inn igjen men Ulriksen lobber den ut i midtsonen og der er det Trettenes som reagerer kjappest men en Stjernenkølle på pucken gjør at pucken nesten går ut i midtsonen igjen, men bare nesten for der står Dan Kissel og når det gjenstår ett sekund legger han pucken i det åpne målet, 4-2. Hadde dette vært en historieprøve  på skolen hadde man blitt mistenkt for å ha kikket på fasiten. At Kissel scorer i åpent mål rett før slutt har vi sett mange ganger før.

Dermed ble det 4-2. Meget fortjent selv om gjestene var Fredrikstad vil påstå at de lett kunne tatt med seg poeng her.  Oilers må bedre effektiviteten sin selv om de har en god evnt til å avgjøre jevne kamper – hvertfall på hjemmebane. Kampene som kommer nå fremover er kamper som skal vinnes om man vil kjempe i toppen også etter jul.

En heldig utvisning på Stjernen kunne bli redningen fem minutter før slutt. Sudden og enda verre; Straffer, ville vi slippe.  Og da kommer pucken ut til Watson som stoppskyter den fra nær blålinjen…. og rett i mål. DNB Arena eksploderer og de siste minuttene spiller Oilers fantastisk og lot gjestene ikke komme til en eneste avslutning når de trengte det som mest.

*** 25 WATSON

To viktige mål på tre skudd er god uttelling. Klart beste back nå om dagen og god i begge ender.