Kamper

Norsk Topphockey

 

Back In Business!

Det skjedde fort i midten av mars. Oilers avsluttet seriespillet med 3-1 seier mot Lillehammer og landet på 113 poeng som er rekord i vår øverste divisjon gjennom tidene. Alle gledet seg til kvartfinaler mot MS. Fire dramatiske dager senere var alt over. Klubbens mange nordamerikanere byttet ut kampen om Byttå med et kappløp mot klokken og kansellerte flyavganger. 

Heldigvis kom alle seg vel hjem. Også hovedtrener Todd Bjorkstrand. Det skulle gå fem måneder før han var tilbake i DNB Arena, ti dagers karantene i leiligheten på Vestre Platå inkludert.

– Det var litt surrealistisk hele greiene. Vi fikk knapt tid til å tenke over situasjonen. Selvsagt ville vi helst spille sluttspill, men det tok ikke lang tid før alle forsto alvoret. I møte med liv og helse blir hockey mindre viktig. I ettertid kan vi slå fast at tiltakene var rette og nødvendige, slår Oilers’ hovedtrener fast i møte med oilers.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Todd Bjorkstrand er tilbake på isen i DNB Arena. Fem måneder at korona-pandemien sørget for sudden death forrige sesong. (foto: Kjetil Garvik

Nok om korona. Sesongen 2019/20 ble en sportslig suksess for Oilers. Det sørget et strålende seriespill for. Coach Bjorkstrand er ikke vanskelig å be om et tilbakeblikk.

– En fantastisk reise for oss. Heldigvis fikk vi avrundet grunnserien på skikkelig vis og markert tittelen sammen med vårt publikum, sier Todd, og fortsetter med å se litt bak prestasjonene.

– Vi hadde en fantastisk karakter i gruppen, med mange naturlige ledertyper. Gode spillere preger selvsagt et lag og vi hadde mange av dem. Både spiss og dybde. Samtidig var laget sterkere enn summen av enkeltspillere. Vi hadde lange perioder med sentrale spillere skadet. Kollektivet malte imidlertid på videre, sier en tydelig stolt trener.

Så blir det jo lett til at vi snakker om dem som forsvinner. Det kommer kjapt fra Todd når han konfronteres med navn som Nolan Zajac, Greg Mauldin, Kristian Forsberg og Mathias Trettenes.

– Gode hockeyspillere og solide mennesker! Et hvert lag vil savne slike karer. Men vi må bygge videre på det vi har, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Keepertrener Lubos Pisar (fra venstre), assisterende trener Juha Kaunismäki og Todd Bjorkstrand er i gang med ny sesong på arbeidstommet i DNB Arena. Neste uke kompletterer fysisk trener Eirik Haukali kvartetten. (foto: Kjetil Garvik)

Så er heldigvis mye kontinuitet sikret i DNB Arena. Todds trenerkolleger Juha Kaunismäki, Lubos Pisar og Eirik Haukali er for eksempel alle med videre.

– De er viktige både for meg og klubben. Solide fagpersoner som utfyller hverandre godt. De er uredde og deler gjerne sine meninger. Kjemien i trenerteamet er god, sier Todd, før han trekker frem en bauta som fremdeles blir å finne på isen.

– Vi er heldige som kan bygge videre på en solid stamme i laget. Se bare på Dennis Sveum. En sann leder som er profesjonell i alt han foretar seg. Et ekte Oilers-fabrikat. Se bare på hvordan han har kjempet seg videre gjennom alle sine skadeperioder, sier coachen om sin nyutnevnte kaptein.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

"A true professionel" er attesten Todd Bjorkstrand gir sin nyutnevnte kaptein Dennis Sveum. #41 er i gang med sin 14. sesong for Stavanger Oilers. (foto: Kjetil Garvik)

I skrivende mangler det også et par spillere før troppen er komplett. Primært skal de hentes på den såkalte utenlandskvoten.

– Det er selvsagt fristende å bestille spillere som produserer like mange poeng som Matti og Nolan gjorde, men det er ikke bare å trykke på en knapp i denne bransjen. Mye skal klaffe, sier Todd.

Han er imidlertid klar på hvilke karaktertrekk han ønsker inn i garderoben.

– Vi vil ha spillere som tar med seg en ekte passion for sporten. Det er ingen selvfølge. Spillere som elsker å gå på isen. Som er først på og sist av når vi trener, slår Todd fast.

Vi går uansett spennende tider i møte og etter måneder med usikkerhet kribler det for alle med hjertet i Oilers. Hovedtreneren inkludert.

– Oilers har utviklet «a hard working culture» som jeg trives godt i. Jeg kjenner de fleste spillerne godt fra før, og de nye som kommer skal vi ta godt imot, sier han.

Så får tiden vise hvorvidt det blir justeringer i spillestil eller systemer, et spørsmål de fleste trenere får ved inngangen til en ny sesong.

– Et lag har alltid godt av å være i utvikling. Samtidig har vi jobbet tålmodig og hatt kontinuitet i planene over flere sesonger. Vi skal neppe finne kruttet opp på ny. Hockey er hockey, avslutter Todd Bjorkstrand til oilers.no.